subota, 4. siječnja 2020.

Što je u imenu?

Znate onaj poznati Shakespeareom inspiriran citat o ruži koja bi i pod drugim imenom jednako lijepo mirisala? Nažalost, slična je stvar i s manje mirisnim stvarima poput političara. Ove nedjelje drugi je krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Biskupi bi rekli "predsjednika/icu". Naš se kardinal posebno iskazao odvažnim čestitanjem Božića predsjednici četiri dana ranije nego je to inače činio ne bi li čestitka bila objavljena prije prvog kruga izbora. Ah, kako sitno. Prošli su dani renesansnih prinčeva, sada se stožernici igraju datumom na čestitci. E da mi je vidjeti taj smješak i stisnuti mu ruku ako Kolinda pobijedi.

*

Na Novu godinu, tj. osminu Božića, tradicionalni katolici slave Obrezanje Gospodinovo, a nedjelju iza toga (ili 2. siječnja ako nema nedjelje do Bogojavljenja) Presveto Ime Isusovo. Na oba blagdana čita se najkraće evanđelje u godini: "U ono vrijeme, kad se navršilo osam dana da obrežu Dijete, dadu mu ime Isus, kao što ga je anđeo bio nazvao prije njegova začeća." Kratko i jasno. Ne može mi nitko reći da nema dovoljno materijala za razmišljanje i razmatranje o ovom događaju i da treba novusordovski "podebljati" čitanje.

*

Tek sam ove godine slušajući evanđelje na Badnjak primijetio divni spoj triju svetih imena jer rečenica "Kad je Isusova majka Marija bila zaručena s Josipom, prije nego se nastaniše zajedno, nađe se da je začela po Duhu Svetomu" na latinskom glasi "Cum esset desponsáta mater Iesu María Ioseph, ántequam convenírent, invénta est in útero habens de Spíritu Sancto". "Jesu, Maria, Joseph", nisu li to riječi koje se svatko od nas nada izgovoriti svojim zadnjim dahom.

*

I tako ćemo na na blagdan Presvetog Imena imati izbore koji ponavljaju slične dvojbe s kojima smo se suočili i na prethodnima (vidi npr. ovo i ovo). Ne vidim kako bi neki katolik mogao mirne savjesti glasati za Milanovića, ali jasno mi je da se i pravi vjernici razilaze u shvaćanju je li bolje glasati za Grabar-"manje zlo"-Kitarović ili je bolje prekrižiti listić. Čini se da je to ipak legitimna procjena svakog od nas.

*

Izgleda da je s bitno.neta prvog dana nove godine otišao faktički glavni urednik Goran Andrijanić i jedna od najpopularnijih kolumnistica Nikolina Nakić. Mislim da možemo očekivati da se takvim promjenama taj vjerski (ne katolički!) portal približava stranicama poput Laudato.hr ili svojoj ženskoj verbumovskoj pandanki "Ženi vrsnoj". Nadam se da će me ipak bar povremeno inspirirati kao do sada. Puno sreće svima spomenutima (iskreno)!

*

Već godinama sastavljam letke za krštenje djece. Zapravo u šprancu s preglednim sažetkom tradicionalnog obreda krštenja ubacim na početku informacije o kršteniku i na kraju ponešto o svetcu zaštitniku čije ime dijete nosi. To se pokazalo zgodnim za ublažavanje anksioznosti kumova koji nisu bili na krštenju po tradicionalnom obredu (naravno, drugačijem od novog obreda), a ujedno je i uspomena gostima koji takav letak uzmu sa sobom.

1 komentar:

  1. Povodom stava koji kandidat za ika i kandidatkinja za icu zauzimaju prema abortusu pao mi je na pamet komentar koji vjerojatno, opravdano, neće biti pušten, jer mordorski jezik ne valja bez nužde citirati. Ali nisam siguran, pa ću pokušati.
    Naime svojedobno me je neki đavo natjerao da zavirim u neka od djela markiza De Sadea, koja, nažalost, postoje, a apologija su zločina i užitka u zločinu. Nisam iz toga izišao neozlijeđen, jer ne može se besplatno popiti pivo đavolje ili s vragom tikve saditi. Međutim neke pouke mogu se izvući. Tako, mislim, nije loše znati da se pravo na abortus savršeno uklapa u spomenutu autorovu apologiju. U jednom od tih djela, koje se, nažalost, može bez problema posuditi u mnogim zagrebačkim knjižnicama, a počinje riječju da će majka naložiti kćerki njegovo čitanje, piše: "Ne boj se nimalo čedomorstva; taj je zločin izmišljen; mi smo uvijek gospodarice onoga što nosimo u utrobi, i, uništavajući tu vrstu tvari, ne činimo ništa više zla no što bismo činile čisteći se od onoga drugoga lijekovima, kada osjetimo potrebu za tim... Čak i ako je [dijete] došlo na svijet, mi ćemo uvijek imati najviše prava da ga ubijemo. Nema na zemlji prava koje je izvjesnije od prava majke nad svojom djecom... Šireći djelokrug naših prava, najzad smo priznali da smo savršeno slobodni da povratimo ono što smo prije ili nevoljko ili slučajno dali, i da je nemoguće od ma kojeg pojedinca zahtijevati da postane otac ili majka ako on to ne želi; shvatili smo da pitanje hoće li biti jedan stvor više ili manje na zemlji, uostalom, i nije od tako velikog značenja, i da smo, jednom riječju, postali isto toliko pouzdano gospodari tog komada mesa, ma koliko živ on bio, kao i vlasnici noktiju koje šišamo na prstima, izraslina mesa koje uklanjamo iz tijela, ili posljedica probave koje izbacujemo iz utrobe, zato što i jedno i drugo potječe od nas, jer nam i jedno i drugo pripada, i stoga što smo mi bezuvjetni posjednici onoga što izvire iz nas."
    Mislim da nije loše pred borce za pravo na abortus staviti to sadističko zrcalo.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.