ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Izdaja naše kineske braće



Chris Ferrara

Poruka kardinala Zena svim kardinalima: Vatikan ubija Crkvu u Kini!

Zbog novih smjernica što su ih pekinški koljači objavili za konačno podjarmljenje podzemne Crkve u Kini, koje su tema moje prošle kolumne, kardinal Joseph Zen sada je objavio svoje pismo nedavno privatno poslano cijelom Kardinalskom zboru. Kardinal je pismu priključio sažetak svojih dubia (prijevod kod OnePeterFive) o vatikanskim “dušobrižničkim smjernicama” za “civilnu registraciju klera” u Kini na temelju i dalje tajnog sporazuma sa spomenutim pekinškim koljačima. Te “smjernice” opravdavaju postojanje Patriotske katoličke udruge, lažne Crkve koju su pekinški koljači stvorili da im posluži za istrebljenje podzemne Crkve, tj. prave Katoličke Crkve u Kini, one čiji članovi i dalje odbijaju pridružiti se pekinškoj đavolskoj tvorevini.

Glede dokumenta s “dušobrižničkim smjernicama” kardinalov je najrječitiji argument da je iz njihova čitanja “sasvim jasno da one potiču vjernike u Kini na pristupanje raskolničkoj Crkvi (nezavisnoj od pape i pokornoj zapovijedima Komunističke partije)”. Zbog toga, piše kardinal Zen, prošlog srpnja “predao sam svoja ‘dubia’ papi”, koji “mi je obećao da će im posvetiti pozornost, ali dosad nisam od njega čuo ništa.”

Zacijelo kardinal Zen nije iznenađen što nije čuo ništa od Franje. (Naziv “dubia”, usput budi rečeno, postao je latinska kratica za “spis na koji papa Franjo ne obraća nimalo pozornosti”.)

Pokazujući koliko je Vatikan nepošten u promidžbi svoje izdaje Crkve, kardinal Zen upozorava na to da je u “dušobrižničkim smjernicama” jedan izričaj u pismu pape Benedikta XVI. o položaju Crkve u Kini istrgnut iz konteksta da bi se stvorio pogrešan dojam kako nije “normalno” da katolici “tajne” [tj. prave Katoličke] Crkve ostanu u podzemlju, kao da savjetuje neka iziđu iz skrovitosti i pridruže se Patriotskoj katoličkoj udruzi. No takvo čitanje, kaže kardinal Zen, “posve je suprotno smislu odlomka [iz kojeg izričaj potječe]”.

Izričaj o kojem je riječ Benediktova je primjedba da “tajnost nije normalna značajka crkvenog života”, i to je sav citat u “smjernicama”. Međutim, kako kardinal Zen upozorava u svojim dubijima, cijeli odlomak iz kojeg je izričaj iščupan glasi:

“Neki od njih (biskupa), ne želeći biti podvrgnuti nedopuštenom nadzoru nad crkvenim životom te gorljivi da održe vjernost Petrovu nasljedniku i katoličkom nauku, osjećali su da se moraju odlučiti za tajno posvećenje. Tajnost nije normalna značajka crkvenog života i povijest nam pokazuje da su joj se dušobrižnici i vjernici utjecali samo u trpnji, sa željom da očuvaju cjelovitost svoje vjere i odupru se miješanju državnih organa u ono što prisno spada u crkveni život.”

U kontekstu dakle iščupani izričaj znači baš to da katolici podzemne Crkve nemaju izbora nego da ostanu u podzemlju ako će ostati katolici. Kaže kardinal Zen: “Ova manipulacija mišlju pape emeritusa duboko je pomanjkanje poštovanja; doista bijedno vrijeđanje osobe vrlo krotkoga još živućeg pape. Također mi se gadi što često izjavljuju da djeluju u kontinuitetu s mišlju prethodnog pape, a zapravo je suprotno.”

No zar nismo navikli na takvu retoričku opsjenu tijekom pontifikata čiji je zaštitni znak stalna zloporaba izvorâ, čak i Svetog pisma? (Sjetite se, da spomenem samo jedan među nebrojenim primjerima, sramotne cenzure nad Pjesmom stvorova sv. Franje Asiškoga, koju je ekoenciklika Laudato si’ skratila za sve izričito katoličke dijelove, i to bez znaka izostavljanja koji bi pokazivao što je uklonjeno.)

A onda slijedi ova razorna tvrdnja: “Imam razloga vjerovati (a nadam se da ću jednog dana moći i dokazati arhivskom dokumentacijom) da je sporazum koji je potpisan onaj isti koji je papa Benedikt svojedobno odbio potpisati.” Mislim da o tome gotovo da ne može biti sumnje, ali vidjet ćemo.

Kardinal završava pismo molbom sukardinalima: “Uzoriti, zar možemo pasivno promatrati kako Crkvu u Kini ubijaju oni koji bi je trebali štititi i braniti od njezinih neprijatelja? Na koljenima vas preklinjući, Vaš brat”

Od kardinalâ međutim – samo muk. Šutnja pukog najamnika o kojemu govori naš Gospodin, najamnika koji “kad vidi vuka, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni. Najamnik je i nije mu do ovaca.” (Iv 10,12)

No ovce u Kini nisu samo prepuštene vucima nego ih je vatikanski aparat vucima aktivno izručio. Što će reći da se sama vatikanska birokracija ponaša vučji. To su oni isti vuci o kojima je Benedikt na početku svog pontifikata rekao: “Molite za mene da ne pobjegnem zbog straha od vukova.” Vukova koji ga sad, nakon što su ga otjerali iz službe, lažno citiraju u potporu svojem grabljenju stada.

Gospo Fatimska, moli za nas!

https://fatima.org/news-views/fatima-perspectives-1369/


1 komentar:

  1. Fotografije su iz arhive brata Marka, prve dvije iz Hong Konga, druge dvije kapelica i crkva u kontinentalnoj Kini.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.