nedjelja, 5. siječnja 2020.

Slavit će ime tvoje




Bogu hvala, danas smo sudjelovali u vrlo lijepom i može se reći značajnom događaju. Svečana misa sa đakonom i podđakonom slavljena je na blagdan Presvetog Imena Isusovog u crkvi sv. Katarine. Budući da je naš redoviti celebrant preč. Borna bolestan, vrlo ljubazno ga je zamijenio p. Robert. Uz njega su bili đakon don Edmond i kao subđakon don Elvir te redovita minstrantska ekipa kojoj se preko božićnih blagdana pridružio bogoslov Stjepan.




Misa je služena kako je i običaj u velikom broju tradicionalnih zajednica (pa tako i u FSSP-ovoj župi u Rimu gdje su đakon i subđakon izučili zanat) po predbugninijevskim rubrikama koje su logičnije i prirodnije. Uz molitve današnje nedjelje dodane su kao spomen i one sv. Telesfora pape te vigilije Bogojavljenja. Budući da je celebrant franjevac, imali smo i sekvencu (posljednicu) koju je njegov red zadržao na ovaj blagdan. Svećenik ju je, dakako, pročitao potiho prije Evanđelja, a zbor ju je otpjevao za vrijeme pričesti. 






U nadahnutoj, ali sažetoj propovijedi koja se izvrsno čula s mjesta za nju predviđenog, spomenuo je svećenik kako je tijekom jednog nedjeljnog popodneva čuo zvono na ulaznim vratima samostana. Javivši se, neki je glas rekao "Oče, šta radite, spasavate li dušu svoju?" Bili su to nesjedinjeni monasi koji su onuda prolazeći navratili. Propovjednika je to pitanje duboko potreslo te je i nama stavio pred oči važnost spasenja koje naznačuje samo ime Isus - Bog je spasitelj! 



Vjerujem da je svima koji su danas bili na toj misi ostao ovaj ili onaj detalj u pamćenju, a opći je dojam velika zahvalnost Bogu i majci Crkvi koja nam je dala ovaj najuzvišeniji način da Boga slavimo. Hvala i svima koji su se potrudili da se misa ovako svečano služi. U prvom redu celebrantu koji je u vrlo kratkom roku prihvatio uskočiti i pripremiti se za tako zahtjevnu zadaću. Zatim đakonu koji je za ovu priliku doputovao iz Münchena i v.d. podđakonu koji je svojim entuzijazmom neumorni pokretač razvoja tradicionalnih (dakle, pravih) katoličkih inicijativa. Ne smijemo zaboraviti organizatora koji je preuzeo i važnu službu ceremonijara te ostale ministrante i, naravno, naš vrlo kvalitetan zbor. Hvala i vlč. gospodinu župniku, odnosno rektoru crkve sv. Katarine koji nas je ljubazno primio u hladnijim mjesecima godine.


Broj komentara: 14:

  1. Nadam se da ćemo ubrzo ponovno imati priliku iskusiti ovaj oblik mise. I po mogućnosti redovito svake nedjelje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A znate sto vam je ciniti: moliti, pomagati, ici sami ili dati svoje sinove za tradicionalne bogoslovije itd. 🙂

      Izbriši
  2. Uvijek je zgodno vidjeti kad ulaze pomiješani redovnici s amiktom i dijecezanski svećenici ili druge kleričke družbe s biretom. U ovom slučaju imali smo franjevca, dijecezanskog klerika i regularnog kanonika...

    OdgovoriIzbriši
  3. S obzirom na vijest da je redoviti celebrant bolestan, hoce li se sutra misiti TLM u sv. Katarini?
    T.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne. Sutra nije zapovjedni blagdan, a i oni koji zele, znaju gdje mogu ici na tradicionalnu misu.

      Izbriši
    2. Oprostite, bez loše namjere ili kritike, ali nekada mise nisu na vrijeme javno objavljene. Tek naknadno se saznaje (polnoćka itd...) Zašto se izbjegava javno obavješćivanje? I gdje je moguće redovito ići? D.

      Izbriši
    3. Mise u dodatnim terminima su privatne i oglasene onima koji zele preko whatsapp liste.

      Izbriši
    4. http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2020/01/raspored-sv-misa-sijecanj-2020.html

      Izbriši
    5. To su svakako javno objavljene mise, ali sumnjam da komentator ne zna za tu stranicu. Koga zanimaju privatne mise i zeli se prijaviti na dobivanje informacija o njima, moze mi se uvijek obratiti na mail, pa cu ga uputiti na odgovarajuci kontakt.

      Izbriši
  4. Za celebranta franjevca mogu reći da ga resi velika ljubav prema Crkvi i liturgiji. Mislim da je prava osoba s istinskim osjećajem za dobro, lijepo i sveto u bogoslužju. Čestitam na hrabrosti Ł

    OdgovoriIzbriši
  5. "Herojski kardinal Sarah susreo se sa Benediktom - Lažljivi Gänswein pobijen" - Gloria tv


    nb

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.