nedjelja, 1. prosinca 2019.

Kod sv. Katarine


Kako je najavljeno, s prvom nedjeljom Došašća naša se zajednica vjernika premjestila za tradicionalnu misu u crkvu svete Katarine na Gornjem gradu. Imali smo pjevanu misu s kađenjem i vjerujem da je svima koji su prisustvovali bilo lijepo. Iako naša misa, naravno, nije vezana uz tu obljetnicu, ima li boljeg načina za obilježiti pedeset godina uvođenja nametnute umjetne liturgije od slavljenja mise u obliku koji je trebao iščeznuti. Dakle, u obredu radi kojega je ova prekrasna crkva i izgrađena.


S obzirom da sam odrastao u dominikanskim župama na istoku Zagreba, meni je i grobljanska crkva na Mirogoju bila prebogata s onim divnim velikim raspelom. Čak je i potamnjela slika Majke Božje Bistričke i ornamentalni ukrasi po zidovima ogromno umjetničko i estetsko bogatstvo onome tko je godine proveo promatrajući neljudski apstraktno urešenu i jalovo pustu crkvu. No, bogatstvo i raskoš barokne umjetnosti u crkvi sv. Katarine s pravom se ističu u gradu siromašnom lijepim crkvama kao što je Zagreb.


Ne bih želio ostati samo u kritikama, na tu opasnost nas je upozorio celebrant u propovijedi. Naveo je meni vrlo odbojan primjer "Adventa u Zagrebu" koji se svojim glasnim pozornicama, smrdljivim kobasicama i kičastim klizalištem trudi progutati i crkvu sv. Katarine. No, kako je rekao propovjednik, unatoč tim preprekama, pruža nam se, Bogu hvala, velika mogućnost pripreme i pozivanja drugih na pripravu za dolazak Isusa.


Utješno je iz godine u godinu slušati na posljednju nedjelju po Duhovima i prvu nedjelju Došašća evanđelja o posljednjim danima koja završavaju riječima "Nebo će i zemlja proći, ali riječi moje neće proći." Zahvalimo Gospodinu koji nas je stvorio, učinio kršćanima i dao mogućnost da ga štujemo svojim životom i molitvom.

Broj komentara: 8:

  1. Jedna od tri najljepše crkve u Zagrebu. Bilo je odlično.

    Ali, imam jedno pitanje. Zar nije u tradicionalnom obredu propisano da obvezno mora biti raspelo na oltaru?
    Ja ovdje ne vidim raspelo...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Raspelo je pricvrsceno na vratima tabernakula. Vjerujem da ce se pojaviti bolja fotografija glavnog oltara, a ako se ne pojavi, slikat cu ja iduce nedjelje.

      Izbriši
  2. Sveta Katarina konačno je prodisala punim plućima. Kada se u njoj služi jadni novi obred, djeluje kao da se služi u muzeju jer drugdje nema mjesta.

    Bogu hvala za sve.
    Prekrasne fotografije, prekrasna celebracija, lijep broj nazočnih vjernika.
    Svaki pošten svećenik ili biskup morao bi biti sretan i vidjeti mnoštvo i mlađih i starijih ljudi na koljenima i u katoličkome molitvenom stavu i pozvati druge da im se pridruže.
    No revolucija čini svoje i modernistička viroza pomuti pamet.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow pa crkva je puna!!! Kada bi barem i kod nas u Istri tako bilo! Na žalost, tradicionalni obred nije popularan kod nas :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uzmi u obzir da u Zagrebu ima tri puta više stanovnika nego u čitavoj Istri. Osim toga, nisam znao da se Misa svih vjekova služi još negdje, osim u Zagrebu i Splitu. Te sam zbog toga ugodno iznenađen.

      Lars

      Izbriši
    2. Joj,krivo sam se izrazila! U Istri nema tradicionalne mise. Mislila sam "kada bi se barem kod u Istri slavila takva misa". Ispričavam se na krivo napisanom komentaru :D

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.