subota, 2. studenoga 2019.

Iz serijala "Ljigavo"?



Danas sam na Domitrovićevoj kuli pored zagrebačke katedrale ugledao novi podsjetnik na neobičnu politiku Zagrebačke nadbiskupije (a razumno je pretpostaviti prvenstveno našeg nadbiskupa) vezanu uz oglašavanje na zgradama koje su simboli Kaptola. Nakon ogromne reklame za holokaust na katedrali u siječnju ove godine, nedavno se pojavio skromniji, ali vrlo uočljiv plakat na navedenoj kuli. Plakatom se najavljuje svečani koncert povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael. Taj je koncert osim na stranicama Lisinskog trenutno oglašen samo još na stranici Zagrebačke nadbiskupije (arhiv).

Kakve veze ima Zagrebačka nadbiskupija i kardinal Bozanić s uspostavljanjem diplomatskih odnosa između Vatikana i Izraela? Zašto se na ovakav način promovira baš taj koncert, a neki drugi događaji bliži djelovanju nadbiskupije ostaju puno skromnije reklamirani?

Premda razumljivo, interesantno je da je jedini sponzor iz privatnog sektora upravo Pliva. To mi ukazuje da reklama te tvrtke od prije osam godina na južnom tornju zagrebačke katedrale nije onamo došla slučajno. Ok, ako bih morao birati, draže mi je da nadbiskup kelji po pročeljima plakate s izraelskom/židovskom tematikom, nego Pachamame. Ali koji je cilj takvih poprilično nesuptilnih postupaka?

Broj komentara: 14:

  1. Izgleda da se sprema i neka 'opaka' konferencija, ali ulaz na nju je moguc samo uz pozivnicu, pa je valjda zato ne reklamiraju na isti nacin (web / arhiv).

    OdgovoriIzbriši
  2. https://www.gloria.tv/post/MhWsmhQw4JjH2G63tWJZp4sxo

    Ovaj bi se lijepo uklopio u program konferencije.
    Crkva je izjavila da više nema službenog misionarenja prema Židovima.

    To je promjena koju nijedna hermeneutika kontinuiteta ne može premostiti.

    Dubravko

    OdgovoriIzbriši
  3. A koji je cilj pitate?
    Pa cilj je predaja. Odnosno izdaja.
    Izdaja jedine prave Vjere Katoličke.
    Podilaženjem promotorima religijskog sinkretizma. Zar nam nije javno na znanje dano od Hrvatskog klera, na čelu sa Bozanićem i Puljićem kako su oni zagovornici i sudionici tzv. ekumenjaško-interreligijskog duha Asiza? U čemu ih lijevo nastrojeni vladajući političari Hrvatske gotovo pa ne mogu ni nadmašiti.
    Pliva nije više Pliva nego je Teva (Izraelska). I ta njihova izvješena zastava na tornju katedrale itekako ima jasnu poruku. Koja se mora tumačiti kroz onu usporedbu o 30 srebrenjaka.
    A tako isto i ovo sada.
    I drugo, ja opet ne vidim razlike između prezentiranja pachamame i kabale. Pa makar ovo potonje bilo učinjeno na jedan suptilan, prikriven način.

    JbD

    OdgovoriIzbriši
  4. Slično su svi koji su bili u Partiji uvijek ponovno morali pokazivati barem malenim znacima da nisu pravi katolici i Hrvati, nego eto mnogo toga rade zbog obitelji, običaja...
    Tako i novusordovski drugovatikanisti moraju povremeno pokazati da se ne pridržavaju katoličkoga nauka i da su im drugovatikanske tekovine na prvome mjestu.
    I, naravno, sve polako mora kliziti u smjeru jedinstvene svjetske religije, antikristivske nakaradne tvorevine koja će biti najgnjusnija stvar koju je čovječanstvo vidjelo.
    Pretpostavljam da sada i najokorjeliji neokonzervativčine spoznaju da Tradicija pola stoljeća s pravom upozorava da treba spašavati Crkvu.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  5. Inače, priprave za ustoličenje Pachmame davno su već počele.

    http://tradikatolik.blogspot.com/2015/07/sto-je-jos-preostalo-da-moramo-vidjeti.html

    Očito je preostalo: Pachamama u Vatikanu!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori

    1. Ovaj gornji članak je od srpnja 2015!
      Nije li ovo dokaz da postoje pravovjerni Katolici koji su odavna itekako budni?
      I drugo, oni koji su upozoreni i koji nisu ni ćoravi ni gluhi, koji su dakle znali, spoznali, kakvu će oni ispriku imati na Sudu?

      U vremenu smo onom kojeg je sveti Antun Pustinjak izvrsno opisao; Kada će oni koji su ludi proganjati normalne pravovjerne optužujući ih da su ludi!

      No mi znamo da 'ludost' križa vodi k spasenju. A prijanjanje ovom svijetu i njegovim kumirima vodi u vječnu propast.
      JbD

      Izbriši
  6. "Reklamiranje" Izraela i izraelske kulture od strane Nadbiskupije ima samo jednu svrhu - rebranding. Naime, u javnosti (posebno lijevo orjentiranim medijima) se Crkvi nastoji nametnuti nekakva povjesna krivnja u odnosu prema Židovima pa su ovo samo pokušaji da se to anulira. S druge strane, ako pogledamo ostale utjecaje koje nagrizaju Crkvu, od Pachamame pa do protestantskih upliva, približavanje i vrednovanje judaizma mi se čini manjim od dva zla.

    MariJo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vaš zaključak nema smisla.
      Jer unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam je Božja Crkva. I stoga nema i nemože imati ništa sa zlom. Tako isto ni birati između većeg ili manjeg zla.

      Jer "Što ima Krist sa Belijalom?"

      Također možemo opravdano sumnjati da ulagivanje i reklamiranje današnje Židovske države i kulture (i Plive-Teve) ima samo za svrhu taj "rebranding". Nego više od toga, npr. materijalnu i drugu tome sličnu korist.

      Tako, oni koji to čine ne predstavljaju Crkvu nego sebe.
      I za to će odgovarati.

      "Po djelima njihovim ćete ih poznati."

      Jbd

      Izbriši
    2. Crkva jest sveta, ali je, kao što znamo, puna grešnika koji itekako mogu nagristi njezinu sposobnost da evangelizira. Takvi ljudi i njihova djela odvraćaju ljude od Crkve i nije uopće pastoralno nelogično pokušati se suočiti s tom situacijom i jasno artikulirati stav, u ovom slučaju prema izraelskoj kulturi i židovskom narodu.

      Budući da Pliva-Teva prodaje preko 95% svoje proizvodnje na stranim tržištima, ne vjerujem da bi plakat na kaptolskoj kuli kojim se reklamira koncert bio baš najbolje odabran marketinški alat. Ako je taj plakat motivirao nekoga da kupi Plibex ili MaxFlu uistinu bih se iznenadio.

      MariJo

      Izbriši
    3. Radi se o plakatu Hrvatske Teve (Plive) koji je još prije bio izvješen tamo gdje mu nikako nije i ne može biti mjesto.
      Ako ste pročitali autorov članak mogli ste uočiti i poveznicu koju je postavio.
      Dakle Hrvatska Teva (ili Izraelska Pliva) je bila još prije osam godina izvješena nigdje drugdje nego na sam toranj Zagrebačke katedrale - a to se ni po koju cijenu nije smjelo dozvoliti! No netko je plaćen za to. Što će reći da je netko primio novac ili kakve druge ovosvjetske materijalne i slične poklone. Otuda moja poveznica na 30 srebrnjaka u prvom komentaru.
      A zašto ne bi nikada smjela ni mogla visjeti ta Plivina reklama na tornju jedne Katoličke katedrale?
      Stoga jer Hrvatska Teva ili Izraelska Pliva služe Belijalu. A sluge su njegove jer proizvode antikoncepcijska sredstva!
      I stoga, ta reklama Plive je ustvari nimalo slučajna nego smišljena i namjerna reklama Molocha, ili da budemo preciznije Kabale.
      A vi sad sebi objasnite kako je to u redu da na visokom vrhu jedne katedrale u Hrvata sotonska Kabala biva postavljena za reklamu, na tom mjestu gdje jedino priliči i ustvari mora, barem povremeno biti izložena reklama Gospodina Krista Kralja i Majke Božje!

      Nego, oni su ih kupili. Kupili su ih za 30 srebrnjaka! I to neprijatelji Crkve, dakako i upravo na ovaj način udaraju na "sva zvona"!

      JbD

      Izbriši
    4. Teva, odnosno Pliva, jesu privatne kompanije koje zapošljavaju obrazovane stručnjake koji zajedničkim radom umnažaju svoje talente te proizvode ljekove koji spašavaju živote, odnosno, podižu kvalitetu istih. I pri tomu, naravno, od jedne kune naprave dvije.

      Usput rečeno, Teva već neko vrijeme nije izraelska kompanija tako da spominjanje nekakve Kabale stvarno nema rezona.

      A one koji su toliko zabrinuti zbog reklame na skeli tornja katedrale upitao bih samo jesu li platili svoju desetinu za potrebe Crkve ove godine? Jer, da jesu, ne bi nikakvih reklama trebalo biti nego bi katedralu obnavljali vjernici sami, kako to i priliči. Mislim da bi puno pametnije bilo da mislite o svojoj desetini, nego o 30 srebrnjaka.

      MariJo

      Izbriši
    5. Kojoj kategoriji "spašavanja života" i "podizanja kvaliteta života" po vama onda pripadaju anti-koncepcijske tablete?!

      To vaše "usput rečeno" da Teva nije izraelska tvrtka već neko vrijeme je netočna. U tolikoj mjeri netočna koliko bi bilo i reći da "Moskva već neko vrijeme nije Ruska".
      Jedna druga napose upečatljiva stvar jeste to koliki je broj farmaceutskih tvrtki diljem svijeta ta izraelska Teva uspjela staviti pod svoje uzde. (https://www.tevapharm.com/about/history/)
      Hrvatska Pliva je podlegla pod Tevu 2008 godine.
      Sjetimo se, Tevin reklamni Pliva-poster je izvješen 2011 godine na toranj Zagrebačke katedrale. Tu im je još samo nedostajao tekst: "Teva-Pliva pravi aspirine protiv glavobolje, ali i antikoncepcijska sredstva kako bi i Hrvatski katolički narod mogao nemilice i ujedno bez glavobolje zbog straha od začeća, uživati u svim pohotama tijela, što je doduše protivno Božjim odredbama, ali to je svejedno, pošto je sve to današnjim modernim i obrazovanim ljudima iznimno drago činiti." (Vidi u knjizi Tobija 6;16-17,22 što Bog sam govori ljudima o ovoj temi, a po arkanđelu Rafaelu riječima upućenim Tobiji. Ali ne modernističko izdanje Biblije od KS, jer tamo nećete naći ništa od toga, nego pouzdani prijevod Svetog Pisma od recimo ev. Ivana Šarića iz 1941. - http://ontrebakraljevati.blogspot.com/p/pdf-biblija.html)

      Danas pak, anno 2019 izvješen je veliki poster na kuli pokraj Zagrebačke katedrale koji naizgled reklamira svečani koncert "Povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i države Izrael". Koncert kojim, dakako, ravna Ariel Zukermann. Pažljivijem oku ipak neće proći neviđen logo jednog od pokrovitelja tog istog velebnog koncerta, a taj logo je, opet onaj isti logo Tevine Plive. Još manje će proći neopažen logo koji je utrpan pod sami vrh i koji ustvari nema ništa sa državama kao institucijama, nego jasno označava 25 godina religijskog sinkretizma. Naime, državni stijegovi obje države izgledaju potpuno drugačije nego li je to ovdje prikazano.
      Što slijedi sutra?

      Tipično je naime za određenu vrstu ljudi, koji ne žele vidjeti u čemu leži pravi problem, kako uvijek teže k tomu da problem razvodne. Rasčlaniti cjelinu na "desetine", ili više, a potom tako rasčlanjen problem prebaciti u dvorišta susjeda.
      JbD

      Izbriši
    6. Uistinu ne znam zbog čega iznosite neistine? Da li zbog neznanja, površnosti ili čiste malicioznosti? Vasništvo nad Tevom je javno i može se provjeriti na više internet servisa (https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?symb=TEVA&subView=institutional) i ono ima uistinu minimalne veze s Izraelom, a kamo li s Kabalom.

      Budući da lijekove proizvedene u Tevi na dnevnoj bazi koristi preko 200 milijuna ljudi diljem svijeta, kako za preživljavanje, tako i za olakšanje boli i poboljšavanje kvalitete života, sasvim je neprimjereno upirati z nju pravedničkim prstom proglašavajući tu kompaniju slugom đavla.Osim toga, Pliva uopće ni ne proizvodi abortivna ni kontracepcijska sredstva.

      No, ukoliko se uistinu želi iči s takvom argumentacijom, tada bi valjda bilo u redu da se osoba koja je iznosi odluči da sebe i svoju obitelj npr. neće liječiti u bolnicama koje izvode pobačaje, neće plaćati poreze državama koje legitimiraju eutanaziju i gay "brakove" i sl.

      Puno je lakše upirati prstom u drugoga kako je on ovakav ili onakav, pripisujući mu sulude etikete, nego se suočiti sa samim sobom i zapitati se koliko se ljubav Gospodinova očituje u mom životu i mom odnosu prema drugim ljudima. Puno je lakše biti farizej.

      Izbriši
  7. Dobro ste to opisali: ljigavo, u pravom smislu te riječi( osobito kad se uzme u obzir da je taj pro- izraelski plakat stavljen u sam centar Crkve u Hrvata, na Kaptol!).

    "The Jews have not recognized our Lord, therefore we cannot recognize the Jewish people.”-citat Sv. pape Pija X., kada ga je cionist Theodore Herzl nagovarao da prizna (buduću) izraelsku državu.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.