utorak, 22. siječnja 2019.

Magnum Crimen

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, na pročelju zagrebačke katedrale na Kaptolu bit će spuštena dva velika platnena panoa. Na oba će pisati riječ Holokaust – na hrvatskom i na hebrejskom jeziku.
(‘HOLOKAUST’ na katedrali – dosad najsnažnija poruka Crkve rigidnoj desnici,
Berislav Jelinić, Nacional)

Ako se želite reklamirati na zagrebačkoj katoličkoj prvostolnici, vjerojatno je najbolje da imate židovske reference. Prije osam godina reklamu je zakupila Pliva u vlasništvu izraelske Teve. Ove godine besplatno je dan prostor na pročelju katedrale reklamiranju holokausta iliti šoe, stradanja židovskog naroda u vrijeme drugog svjetskog rata. Nadam se da je kardinal Bozanić tako skupio poene koji mu nedostaju za odlazak na novi level crkvenopolitičke igrice. Kao i projekcija zvjeradi za koju je njegov šef ustupio fasadu bazilike sv. Petra, ove geste imaju prvenstveno simboličku ulogu. Ako vam nije sasvim jasno kakvu, zapitajte se zašto kardinal Bozanić nije primjerice odlučio staviti sliku bl. Alojzija Stepinca i neki njegov prigodni citat poput "Stvarno postoji samo jedna rasa, a to je Božja rasa" ili "Svaki čovjek (…) jednako nosi u sebi pečat Boga Stvoritelja i imade svoja neotuđiva prava".

Ima i nešto pozitivno u ovom pokušaju politički korektnog "virtue signalling"-a. Možda je to prigoda da svećenici koji služe mise u katedrali objasne vjernicima što je to žrtva paljenica i kako su sve žrtve staroga zavjeta ispunjene u Kristovoj kalvarijskoj žrtvi koja se svakodnevno prikazuje i ponazočuje (makar i skrivena pod velom banalnosti novus orda) na žrtveniku te iste prvostolnice.

Bože, koji si različnost zakonskih žrtava posvetio savršenošću jedne žrtve (...)
(iz prikazne molitve 7. nedjelje po Duhovima)

Dodano 24.1.2019. u 14 sati



Iz 56,1-12:
Ovako govori Jahve: »Držite se prava i činite pravdu, jer će uskoro doći moj spas i objaviti se moja pravednost.«
2 Blago čovjeku koji čini tako i sinu čovječjem što se toga pridržava: koji poštuje subotu da je ne oskvrni i koji ruke svoje čuva od svakoga zla djela.
3 Neka sin tuđinčev koji je prionuo uz Jahvu ne govori: »Jamačno će me Jahve odvojiti od svojega naroda.« Neka uškopljenik ne govori: »Ja sam, evo, tek suho drvo.«
4 Jer ovako govori Jahve: »S uškopljenicima koji obdržavaju subotu, koji izabiru što je meni drago i ostanu postojani u savezu mome – 5 podići ću u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime, bolje nego sinovima i kćerima, dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.6 A sinove tuđinske koji pristadoše uz Jahvu da mu služe i da ljube ime Jahvino i da mu budu službenici, koji poštuju subotu i ne oskvrnjuju je i postojani su u savezu mome, 7 njih ću dovesti na svoju svetu goru i razveseliti u svojem domu molitve. Njihove žrtve paljenice i klanice bit će ugodne na mojem žrtveniku, jer će se dom moj zvati dom molitve za sve narode
8 Riječ je Gospoda Jahve koji sabire raspršene Izraelce: »Sabrat ću ih još povrh onih koji su već sabrani.«
9 Sve zvijeri poljske, dođite jesti,
i sve vi, zvijeri šumske!
10 Svi su mu stražari slijepi,i ništa ne shvaćaju.Svi su oni psi nijemi,ne mogu lajati.Sanjaju i drijemlju,najmilije im spavati.
11 Psi su to proždrljivi, nezasitni;pastiri su to bez razbora:svaki svojim putem okreće,svaki za dobitkom svojim.
12 »Dođite, donijet ću vina;
napit ćemo se pića žestoka,
i sutra će biti kao danas,
izobilje veliko, preveliko!«

Broj komentara: 15:

  1. Dobra i lijepa primjedba, smatram. Neki se pitaju zašto kardinal ne želi disciplinirati jednu od perjanica revizije ne samo Jasenovca nego i planeta Zemlje. Možda baš zbog te kombinacije?, palo mi je tek danas na pamet kad sam pročitao ovaj tekst.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbog koje kombinacije?
      Inače, dotičnog revizora bi se trebalo disciplinirati zbog širenja hereza i podupiranja heretika, a ne zbog revizije jugosrpskih mitova i šibajuće lopte.

      Kvatrić

      Izbriši
    2. S obzirom na to da protivnicima revizije jugosrpskih mitova paše njezino kombiniranje s ravnozemljaškom revizijom, možda kard. Bozanić tim protivnicima želi ugoditi ne tako da vlč. Razuma ukoliko je revizor njihovih mitova disciplinira, nego pusti na miru. To sam htio reći. A mislim da bi vlč. Razuma stvarno trebalo disciplinirati u prvom redu zbog širenja hereza i zbog podupiranja heretika.
      M. P.

      Izbriši
  2. Vrlo lijepa i hvale vrijedna gesta!
    Mislim da bi trebalo i gay populaciji se na isti način pokloniti i priznati propuste crkve po tom pitanju.
    Možda na jedan toranj staviti transparent GAY a na drugi OK pa simbolično tijelima ispred posložiti se u obliku riječi IS. U tome mogu sudjelovati svi nepravedno izbačeni bogoslovi ili klerici... U lipnju recimo.

    Dorino (Franjini legionari)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj izbacen dio - "bolje nego sinovima i kcerima" se odnosi na zidove?

    L

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neobicno da su bas te retke izabrali i bas taj dio izbacili, zar ne?

      Haydock kaze u komentaru na te retke da su izbaceni dio tako tumacili protestanti, ali da crkveni oci (a nasao sam slicno i kod sv. Tome Akvinskog) kazu da se to odnosi na one koji su u celibatu radi kraljevstva Bozjeg u skladu s prethodnim retcima.

      S obzirom da smo u molitvenoj osmini kad se nasi pastiri posebno protestantiziraju, a s druge strane po starim nakanama danasnji datum je nakana "da se židovi obrate na katoličku vjeru", stvarno ne znam sto nam je kardinal ovim izborom htio poruciti: da su krscani bolje prosli nego Zidovi, da su protestanti zabludjeli oko celibata, da su danasnji pastiri onakvi kakvi se opisuju u retcima koji slijede ili sve skupa?!

      Izbriši
    2. Poruka je vjerojatno ova: uzajamna dobrodošlica zbog ili pod uvjetom naše i njihove vjernosti našem ili njihovu savezu.
      M. P.

      Izbriši
    3. Pa izbaceni dio se slobodno može tumaciti na to da se odnosi na zidove, bez protestantske konotacije, zar ne?

      Marcijam

      Izbriši
    4. Marcijam, ne znam. Ako nadjete neko katolicko tumacenje koje tako glasi, slobodno stavite link.

      Evo iz Haydocka:

      Verse 4
      Eunuchs. It was ignominious to have no children among the Jews, as the propagation of the true religion depended much on their numbers. But now, since the Church is gathered from all nations, virginity is preferable to marriage, and those who keep the sabbath, or all the commandments, and choose this state freely, will receive greater glory than the other sons and daughters of God. Against this plain meaning, P. Martyr (de Cœlib.) asserts that God prefers eunuchs only because before those who transgress the law. But he gives them a place better than his other sons, &c.! Protestants (Bib. 1603) understand that eunuchs shall be called after (or according to) God's people, and be of the same religion, which implies no preference at all. They add, therefore, yea, under Christ the dignity of the faithful shall be greater than the Jews were at that time; as if the comparison were between God's servants before and after Christ, and not between eunuchs and such as have children. How much better is it for us to follow the holy Fathers, who hence commend those who make a vow of perpetual chastity? They shall possess an excellent dignity among the angels. (St. Basil, virg.) --- The rewards of continency are great, eximia. (St. Cyril of Alexandria, hic.) --- "In the eternal mansion they are preferred before children." (St. Gregory, past. iii. 29., &c.) (Worthington) --- Such spiritual eunuchs, as St. John the evangelist, are meant. "He hath chosen what the Lord would, that he should offer more than was commanded....He who is an eunuch, and performs all that is prescribed, shall have....the best place, so that he shall be a tower, and occupy the rank of a priest, and instead of children of the flesh, shall have many spiritual children." (St. Jerome) (Haydock) --- The law excluded eunuchs from the Church, Deuteronomy xxiii. 1. But under the gospel, they may enter heaven, Matthew xix., and 1 Corinthians vii. 32., &c. Daniel (i. 3.) and his companions were eunuchs, yet in high estimation; and virtuous eunuchs are commended, Wisdom iii. 13. (Calmet) --- Choose. Observing the commandments and counsels, like religious men. (Menochius) --- Those who choose to do more than is commanded, will have a greater reward. (Worthington)

      https://www.studylight.org/commentaries/hcc/isaiah-56.html

      Izbriši
  4. Modernisti se klanjaju svojim gospodarima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uzoriti gospodin Bozanic sigurno se danas obradovao procitavsi Vecernji list ( https://www.vecernji.hr/vijesti/svjetski-zidovski-kongres-pozdravlja-komemoraciju-hrvatske-katolicke-crkve-u-cast-zrtava-holokausta-1297781 ).

    Govor kardinala Josipa Bozanića, prvog čovjeka Crkve u Hrvata, odjeknuo je ne samo u hrvatskoj javnosti već i u svjetskoj. Pokazuje to i zadovoljstvo kojeg je Svjetski židovski kongres na čelu sa Robertom Singerom izrazio povodom obilježavanja holokausta u zagrebačkoj prvostolnoj katedrali.

    - U 74 godine od kad je završio holokaust, židovski svijet bio je zabrinut Hrvatskom katoličkom crkvom i glorifikacijom koju je iskazivala ustaškom nacionalnom pokretu i njihovim strašnim zločinima koji su počinjeni u suradnji s nacistima, a kojima je htjela "oprati" tragediju koju je židovska zajednica pretrpjela zajedno s ostalim manjinama tijekom Drugog svjetskog rata - govori Singer. - U trenutnoj klimi rastućeg antisemitizma i povijesnog revizionizma u Europi, ključno je da Hrvatska katolička crkva usmjerava u pravcu koji će nedvosmisleno osuditi počinitelje bez mogućnosti rehabilitacije. Imperativ je da Crkva zajedno s Vladom, pod ruku i sa židovskom zajednicom, stane na kraj prikrivanju povijesti i veličanju nacističkih kolaboracionista -

    - Službena komemoracija održana 24. siječnja u zagrebačkoj Katedrali bez sumnje je ohrabrujući i gotovo čudesan korak naprijed za Crkvu u suočavanju s najmračnijim dijelovima povijesti, a isto tako je to nešto što židovska zajednica čeka više od 70 desetljeća - nastavlja Singer. Zahvalio je hrvatskoj Katoličkoj crkvi za presedan koji je napravila te se nada da je ovo novi početak za sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizima u državi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Neovisno o tone što je i kako obilježila Zagrebačka nadbiskupija, nad Židovima kao i nad Srbima je bio izvršen genocid.

    Problem je u tome sto su na Kaptolu onim flajerom od 50 metara odali počast ne Židovima, nego njihivoj vjeri. Pokusavam si zamisliti sta nas tek ceka ako ce na isti nacin odati postovanje npr. srpskim zrtvama.

    Biko bi puno bolje i isoravnije da su pozvali katolike na molitvu i post kao pokoru za ogavnu NDH, slicno kao u vezi pobačaja.

    Umjesto toga, odlučili su se na ulizivanje i to iskrivljavanjem Božje riječi. I za to bi trebalo postiti i moliti. Lars

    OdgovoriIzbriši
  7. Zna li netko jel ovaj događaj napravio raskol između Razuma i Duspare?
    Duspara je ovo sigurno podržao.

    Švicarac

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.