utorak, 11. lipnja 2019.

Misa nije dečja igra

16.6.2019. Tekst je djelomično promijenjen.

***

Video snimka nekog dječaka koji se "igra mise" objavljena je na bitno.netu pod patetičnim naslovom "Odvojite nekoliko sekundi za dražesnog dječaka koji ‘služi misu’ na latinskom". Na to je svojim komentarom odgovorio jedan svećenik kojemu se nije svidjelo što taj dječak oblači "autentično liturgijsko ruho", a posebno što mali izgovara riječi posvete. Ovu je kritiku parodirao autor humoristične facebook stranice Progressus ad infinitum (koji je i sam u uredništvu bitno.neta) napisavši "odlučili smo cijeli slučaj ovog heretičnog dječaka i njegove heretične obitelj prijaviti Kongregaciji za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koja će slučaj prijaviti i Kongregaciji za nauk vjere, a koja će postupiti prema propisima i djetetove roditelje vrlo brzo privesti licu pravde!"

Pogledao sam napreskokce spomenutu snimku. Mislim da odrasli muškarac, pretpostavljam otac tog dječaka, iskorištava dječarca snimajući ga. Ne vidim nikakvu potrebu da otac sudjeluje u toj "igri" pjevajući i govoreći odgovore u "misi". Ako se dječak i igrao na takav način, po meni je ružno i neodgovorno snimku stavljati na internet tako da se čak i ljudi u dalekoj Hrvatskoj bilo smiješe dražesnosti bilo sablažnjavaju nad time kako se djeca igraju u privatnosti svoje obitelji.

Moj osobni stav je da ne bih poticao igranje sa svetim stvarima. Što se toga tiče, tradicionalni obred se opet pokazuje puno razboritiji jer najsvetiji dio mise, tj. kanon, svećenik izgovara potiho, pa je teško zamisliti da dijete u toj dobi dok se još eventualno želi igrati i dok to ima nekog smisla, imitirajući misu šapće riječi pretvorbe. Nesumnjivo je da učenje vjere kroz sva osjetila može pomoći djeci da je bolje usvoje, ali takvo učenje mora biti pod budnim nadzorom roditelja. Ne možete odvesti dijete na tipičnu novus ordo misu i očekivati da će ono razumjeti svetost vrhunskog bogoštovnog čina. Naravno, ako ga odvedete na tradicionalni obred, i ne shvaćajući će dobiti dojam da se tu događa nešto uzvišeno i pomalo zastrašujuće. To je vrlo dobar temelj za kasnije razgovore i objašnjavanja.

Podsjetila me ova snimka i na jednu moju fotografiju iz muzeja igračaka koja zorno pokazuje koliko se srozala katolička zanatska umjetnost.

1 komentar:

  1. evo i papa Benedikt se tako igrao kao mali

    https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti/sto-je-mali-joseph-ratzinger-zazelio-od-malenog-isusa/

    Marcijam

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.