utorak, 10. siječnja 2017.

Kardinal Müller progovara

Pentin: Kardinal Müller „rekao je potpunu suprotnost 
svemu onomu što je dosada govorio“

kardinal Müller na TGcom 24

(Rim) Dopisnik National Catholic Register-a u Rimu, Edward Pentin, u svojem je članku „Televizijski intervju kardinala Müllera stvara pomutnju“ sažeo razloge za ove iritacije zbog najnovijih izjava Pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

Članak se odnosi na Televizijski intervju kardinala Müllera s TGcom 24 od 8. siječnja. Kardinal je tada rekao:
„Svatko, a osobito kardinali Rimske Crkve imaju pravo napisati pismo Papi. Međutim, mene je začudilo da se ono objavilo u javnosti kako bi se Papu prisililo da kaže da ili ne. To mi se ne sviđa. I bratska opomena čini mi se jako dalekom, u ovome trenutku ona nije moguća jer nije posrijedi opasnost za vjeru kako je rekao sveti Toma.“

Potom je nastavio: „Amoris laetitia vrlo je jasna u svojemu nauku.“

Takve stvari Pročelnik Kongregacije za nauk vjere dosada nije govorio. Uz isključenje javnosti dospio je štoviše do posve oprečnog zaključka.

Pentin navodi jednog visokog službenika koji je nedavno povjerio National Catholic Register-u da su službenici Kongregacije za nauk vjere koji su pregledavali jedan nacrt pobudnice Amoris laetitia imali „slične“ dvojbe poput onih „dubia“ koje su na jesen podastrla četvorica kardinala. Dvojbe su postale dijelom prijedloga za ispravke koje je Papi predložila Kongregacija za nauk vjere. Kako je Jean-Marie Genois izvješćivao za Le Figaro već 7. travnja, dakle jedan dan prije tiskovne konferencije na kojoj je kardinal Schönborn predstavio javnosti pobudnicu Amoris laetitia, posrijedi su bile ispravke koje su se hitno preporučivale, i to oko „20 stranica teksta“.

„Jedan drugi službenik“, rekao je Pentin, priznao je prošli tjedan National Catholic Register-u da mu je kardinal Müller osobno rekao da je „Kongregacija za nauk vjere [Papi] dostavila puno, puno ispravaka [pobudnice Amoris laetitia], ali nijedna od njih nije prihvaćena“.

S obzirom na to biva jasnije zašto su najnovije izjave kardinala Müllera za TGcom 24 izazvale velike iritacije. Pentinov izvor o tome kaže:
„To je potpuna suprotnost svemu onomu što je dosada govorio i stekao sam dojam da je to netko tko ne govori u svoje ime, nego ponavlja što mu je netko drugi naredio da kaže.“


Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: http://www.katholisches.info/2017/01/10/pentin-kardinal-mueller-sagte-das-genaue-gegenteil-von-allem-was-er-bisher-gesagt-hat/

Broj komentara: 8:

  1. Genijalno tek što je izašlo već imamo prijevod i na našem lijepom hrvatskom jeziku! Samo nije genijalno što kardinal Müller čas uzvodno čas nizvodno.... neka se više i međusobno dogovore jer bolja je najgora/najteža istina od najslađe laži...Ako ne mogu izreći stvar, a gdje je onda istina? Do kada ćemo tapkati kao u mraku, ne znajući kamo ovo sve ide?
    Mare

    OdgovoriIzbriši
  2. Gospodin mu je stavio ustrajnost na kušnju i već se spotakao o svoju karijeru i položaj. Na vagi je puno toga što može izgubiti sada, a samo jedno što može dobiti za vječnost. Preuzak je to put za njega . Nestalan u svojim stavovima htio je jadan samo tren biti na svjetlu , a sad je sličan morskom valovlju koje vjetar podiže i tamo-amo goni.Takav čovjek neka nemisli da će što primiti od Gospodina , jer je čovjek s razdjeljenom dušom , nestalan u svim putovima svojim. Hvala Ti Gospodine što lučiš žito od kukolja već sada , tako da možemo znati kome da vjerujemo , za kim da idemo i tko je Tvoj.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Primjećuju neki komentatori da se između redaka može čitati da se kardinal Muller dakle slaže sa sadržajem "dubia", ako onako naglašava da ga je začudilo njihovo objavljivanje. O njihovom sadržaju nije rekao ni riječi. Čak i bratska opomena/ukor, iako mu se čini dalekom, kao da želi reći da bi bila prikladna, ali eto, nije je moguće ostvariti jer postoji mogućnost shizme, sablazni itd.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  4. Na ovoj slici gore kard. Muller mi djeluje kao da ga cijev promjera 7,9 pritišće u leđa!
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  5. „To je potpuna suprotnost svemu onomu što je dosada govorio i stekao sam dojam da je to netko tko ne govori u svoje ime, nego ponavlja što mu je netko drugi naredio da kaže.“ ovo mi je najbolji dio teksta... Kardinal pleše kako mu se svira kao u kolu tarabana - gore skočiš dolje padneš sama (sam)... E moj Kardinale...
    MN

    OdgovoriIzbriši
  6. Kardinal Muller otprilike prica kao nasi ‘konzervativni’ politicari kad kazu da su protiv abortusa, ali su za izbor. Ali nije on jedini, takve stvari cujemo na dnevnoj bazi ovoga pontifikata nazalost. Fr. Spaddaro je neki dan rekao da 2+2 u teologiji moze biti i 5, a samim time sve je onda moguce!

    Svatko cuje ono sto zeli cuti, ali jasno je od koga dolazi svaka kontradikcija i konfuzija. Shvacam za ateiste, krivovjerce, inovjerce i ostale, ali kako netko tko je katolicki odgojen misli opravdati mlakost pred Gospodinom.

    “Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!” Otkrivenje 3,15

    Ako se desi formalna korekcija kardinala Burkea, a nakon toga “sizma kakve ne bijase od povijesti” (prema Bl. Catherine Emmerich) hoce li se vecina vjernika uopce trgnuti ili ce nastaviti po svome? Papa Franjo je prije par tjedana, prenosi Walter Mayr, Rimski korespodent za Njemacki Der Spiegel, u malom krugu navodno izjavio: Nije iskljuceno da odem u povijest kao onaj tko je podjelio Katolicku Crkvu.

    “Nicht ausgeschlossen, dass ich als derjenige in die Geschichte eingehen werde, der die katholische Kirchegespalten hat."

    Ali koliko god bila teska situacija u Crkvi i ako do toga dodje opet treba gledati siru sliku. Nece vise biti izgovora za hereze i svetogrdno vrijedjanje Gospodina. Nece vise biti izgovora za Novos Ordo i “duh II. vatikanskog koncila”. Mozda ce trebati slaviti pravovjernu misu u progonstvu i katakombama, ali mogucnost izbora zita i kukolja ce barem postojati kako kaze Robelar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne treba dramatizirati i treba uvijek ostati razborit i jak. Dragi Bog vodi svoju Crkvu i može sve popraviti u jedan čas. No istodobno treba čitati znakove vremena.
      Kako stvari stoje, zbilja nam se ne piše dobro.
      Čini se da će ovo novo povjerenstvo unutar Kongregacije za bogoštovlje nastaviti s razaranjem liturgije, odnosno da bi sada zbilja moglo biti gusto. Onda se ni dokumentu "Summorum Pontificum" ne piše dobro.

      Kikii

      Izbriši
  7. U Kuriji se više ne zna tko pije, a tko plaća.
    Danas sam slušao jednog svećenika koji je komentirao izjavu kardinala Burkea: "Ne bojim se gubitka kardinalske časti, nego se više bojim suda Božjega".
    Svećenik je ostao zadivljen i rekao: "Svaka čast! Ovaj prelat vjeruje u Boga!"
    Na koncu, čini se da se cijela ova borba protiv modernizma svodi na to: vjerovati u Boga...ili ne vjerovati!
    Modernisti ne vjeruju i to je činjenica!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.