srijeda, 15. lipnja 2016.

Tradicionalna misa ove nedjelje u sv. Martinu

U crkvi svetog Martina u Zagrebu bit će ove nedjelje 19. lipnja 2016. u standardnom terminu 11,30 sati služena tradicionalna sveta misa.

***

Učinilo mi se prikladnim ovdje staviti i jednu lijepu vijest iz Rijeke. Ondje je prošlog mjeseca na pokrajnjem oltaru u katedrali sv. Vida (čiji blagdan danas slavimo!) služena stara misa (članak, arhiv). Celebrant je bio jedan francuski monsinjor, doktor crkvene povijesti. Posebno je lijepo od rektora katedrale, pa i riječkog nadbiskupa da našu misu ne samo dopuštaju, nego i objavljuju o njoj članak na svojoj internetskoj stranici. Siguran sam da ćete se složiti kako bi takvo otvoreno i nadahnuto postupanje trebalo biti poticaj drugim našim katedralnim rektorima i biskupima. Na koncu, ako svećenici i vjernici mogu doći iz Francuske u Hrvatsku na hodočašće kojemu je vrhunac služenje mise kod groba biskupa koji je za svojih zemaljskih dana misio po istom obredu, zašto ne bi i naši svećenici obnovili povezanost s tolikim velikim svećenicima i biskupima iz hrvatske povijesti sjedinjujući se upravo u onom činu koji nadilazi vremenska ograničenja, svetoj misnoj žrtvi.

4 komentara:

  1. Bogu hvala na tradicionalnoj misi u katedrali sv. Vida, tko zna kada je tamo posljednji put služena tridentska misa.
    Nadajmo se da će uskoro i ostali tradicionalniji svećenici iz Riječke nadbskupije slijediti primjer monsinjora u služenju katoličke mise.
    I lijepa je vijest što se slikom promovira tradicionalna misa na službenim stranicama Riječke nadbiskupije.

    OdgovoriIzbriši
  2. hahahah jel ovo 1. travnja?, siguran sam da je nadbiskup Devčić oduševljen, nekoć je bogoslovima naklonjenima tradiciji i staroj liturgiji davao opomene pred isključenje zbog toga a sad kao voli TLM. S obzirom da je dotični nadbiskup u fazama malo neokatekumen pa malo karizmatik nebi se čudio da ga je sad uhvatila malo faza tradicije... Ali proći će to njega brzo bez brige
    BXVI

    OdgovoriIzbriši
  3. Tradicionalisti, idite na bogosloviju u Rijeci! Ovi samo prijete pred isključenje, a u Splitu je izbacivanje tradicionalista postao folklor još od doba kad je Uzinić bio tamo rektor ili što već pa do dana današnjeg. Asterix

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.