srijeda, 30. ožujka 2016.

s. Faustina, o. Gobbi

Premda neki katolici koje vrlo cijenim redovito mole krunicu i devetnicu božanskoga milosrđa, meni ta pobožnost nikada "nije sjela". Za razmatranje Kristove muke neizmjerno mi je draži Križni put. Ako mi je do moljenja krunice nakon nezamjenjive i neusporedive Gospine, puno prije ću odabrati onu zlatnu. Od nove pobožnosti odbija me poznata slika koja istovremeno uspijeva biti šećerno patetična i neonski hladna. Druga stvar koja mi ne paše je naglasak na razmatranju Muke upravo na Uskrs i vazmenu osminu.

Ove moje primjedbe ne vrijede više od osobnog zapažanja i stava koji nikako ne želim nametati drugima. Ako vam odgovara ova pobožnost, samo naprijed.

Dobio sam već prije nekog vremena dva teksta koji su nastali kao nesustavni kompendij prigovora na objave sv. Faustine Kowalske i povezanu pobožnost koja se posebno proširila za poljskog pape koji je tu redovnicu proglasio blaženom i svetom. U globalu mi se učinilo korisnim da ove argumente stavim pred čitatelje bloga, premda se većini zamjerki može naći više ili manje uvjerljiv protuodgovor.

Faustina Kowalska: prvo - rtf / pdf, drugo - rtf / pdf

***

S manje zadrške donosim tekst u kojemu se kritiziraju navodna viđenja o. Stefana Gobbija. Općenito nisam pretjerano zainteresiran za privatne objave, a posebno ne one čija se starost mjeri tek desetljećima umjesto stoljećima. Tako sam o samom o. Gobbiju pročitao tek usputno poneku informaciju, a tekst u nastavku nije me potaknuo da idem u daljnja istraživanja.

Stefano Gobbi - rtf / pdf

***

Slodobni ste, dakako, iznijeti kontraargumente u komentarima ako vam je do toga stalo.

Što nije u redu s pobožnošću Božanskom Milosrđu koja potječe
iz objava sestri Faustini Kowalskoj

Papu Pija XII. kad mu je ova pobožnost privukla pozornost nisu toliko zabrinule pripadne joj molitve koliko okolnosti ukazanjâ s. Faustini i sadržaj tih ukazanja. Naime zabrinule su ga tobožnje Isusove riječi poljskoj redovnici i ono što joj je naš Gospodin navodno naložio da objavi. Stoga je ovu pobožnost, uključujući Faustinine zapise, stavio na Index librorum prohibitorum, crkveni popis zabranjenih knjiga. Taj popis više ne postoji, otkako ga je Pavao VI. formalno ukinuo 14. lipnja 1966., što je u jednu ruku šteta, ali u drugu: da još postoji, bio bi zaista pregolem, s obzirom na to da se gotovo svemu što se danas piše može naći zamjerki sa stajališta katoličke vjere.

Dakle Pio XII. uvrstio je spise s. Faustine na Indeks, to će reći: smatrao je da bi njihov sadržaj mogao katolike odvesti u zabludu ili na stranputicu. A potom, u vrijeme pontifikata Ivana XXIII., spise o Božanskom Milosrđu zasnovane na objavama s. Faustini dvaput je osudio Sveti oficij, koji se danas zove Kongregacija za nauk vjere. To tijelo pod izravnom je papinom upravom i zaduženo je za čuvanje čistoće katoličkog nauka, te bdije i nad spisima koji se raspačavaju unutar Katoličke crkve. Ako papa želi ispraviti mišljenje vjernikâ o nekoj temi, obično to čini preko Kongregacije za nauk vjere. Prema tome možemo smatrati da njezini proglasi, izjave i dokumenti potječu od samog pape.

Prvu od dviju osuda Sveti je oficij donio na zajedničkoj sjednici 19. studenog 1958. Izjava je sadržavala tri zaključka o štovanju Božanskog Milosrđa proizišlom iz objava s. Faustini:

1. Nema dokaza o nadnaravnom porijeklu ove pobožnosti.

2. Ne treba ustanoviti nikakav blagdan Božanskog Milosrđa.

3. Zabranjuje se širenje slike i spisa posvećenih ovoj pobožnosti.

Dakle bilo je zabranjeno čak i objavljivanje slike Milosrdnog Isusa.

Svi smo vidjeli tu sliku, makar u prolazu, i mogli bismo je prepoznati. Ona kao da je imitacija slike Presvetog Srca Isusova, imitacija s jednim nedostatkom: ne vidi se Srce koje nas je toliko ljubilo da se dalo našim grijehom izraniti i probosti kako bi nas od njega otkupilo. Taj je nedostatak znakovit, jer pobožnost Božanskom Milosrđu proistekla iz objava s. Faustini podrazumijeva očekivanje bezuvjetnoga Božjeg milosrđa, ne zahtijevajući od nas nikakvu pokoru, nikakvo sudjelovanje u Kristovu ispaštanju za naše grijehe. Takva je pobožnost svjetovna, pa nije čudno što se, u duhu idolopoklonstva, onima koji budu štovali sliku Milosrdnog Isusa obećava pobjeda nad neprijateljima već u ovom životu.

Svoju drugu uredbu o štovanju Božanskog Milosrđa nadahnutom objavama s. Faustini Sveti je oficij objavio 6. ožujka 1959. U njoj opet zabranjuje da se širi slika Milosrdnog Isusa i spisi s. Faustine o čašćenju Božanskog Milosrđa, a kaže se i da je na biskupima da odluče o tome kako ukloniti one slike Milosrdnog Isusa koje su već izložene za javno štovanje.

Dvojica papa dakle snažno su opomenula vjernike na duhovnu opasnost od ove pobožnosti. Pio XII. stavio ju je na Indeks, a Ivan XXIII. dvaput osudio preko Svetog oficija. No onda ju je ponovo lansirao Ivan Pavao II., koji je već u prvoj godini svojeg pontifikata pokrenuo postupak za kanonizaciju s. Faustine te za ustanovljenje blagdana Božanskog Milosrđa. Na Bijelu nedjelju, 30. travnja 2000. proglasio je s. Faustinu sveticom, a Bijelu nedjelju Nedjeljom Božanskog Milosrđa. I kako se ne zabrinuti zbog toga, pogotovo znamo li da je 30-40 godina prije s. Faustine jedna druga poljska redovnica, Marija Franciska Kozłowska, u istom gradu (Płock) primila objavu "božanskog milosrđa", u skladu s kojom je sa svećenikom Janom Kowalskim osnovala pokret mariavitâ. Ubrzo je Kozłowsku i Kowalskog papa Pio X. izopćio, a njihova sekta najprije se priključila starokatolicima, ali su je poslije čak i oni izopćili, zbog "mističnih zaruka" njezinih svećenika sa "sestrama". Jana Kowalskog je na čelu mariavitske "Crkve" naslijedila njegova žena, "biskupica". Sjedište je mariavitske sekte grad Płock s mariavitskom katedralom – "Hramom milosrđa i ljubavi", grad u kojem su objavu o "božanskome milosrđu" primile i s. Marija Franciska Kozłowska i s. Faustina Kowalska, zbog čega su se mariaviti veoma obradovali crkvenom priznanju ove druge objave, smatrajući ga neizravnim priznanjem one prve.


Preuzetnost u spisima s. Faustine
(nekoliko primjera)


S. Faustina 2. listopada 1936. piše da joj se ukazao Gospodin Isus i rekao: "Sada znam da me ljubiš ne zbog mojih darova i milosti, nego jer ti je moja volja draža od života. Zato se sjedinjujem s tobom tako prisno kao ni s jednim drugim stvorenjem."

Naš Gospodin da se sjedinio sa s. Faustinom prisnije nego s bilo kojim drugim svecem, pa tako i Blaženom Djevicom Marijom, Bezgrešnom?! Kako je s. Faustina mogla misliti da joj je to kazao Gospodin?

Ona piše da joj se Isus 23. svibnja 1937. obratio ovim riječima: "Predragi biseru moga Srca!" No teško možemo povjerovati da bi se Krist Kralj, gospodar svega stvorenja, služio takvim sladunjavim rječnikom.

On joj 26. ožujka 1937. navodno kaže: "Vidim da je tvoja ljubav nadasve čista, čistija od anđeoske, tim više što ustraješ u borbi. Radi tebe blagoslivljam svijet." Međutim, s iznimkom Blažene Djevice Marije, ljudi nisu bezgrešni, pa stoga ni sposobni ljubiti čistije nego anđeli. A što se blagoslova svijeta tiče, valja ipak imati na umu da je dvije godine poslije izbio drugi svjetski rat.

S. Faustina tvrdi da je 4. veljače 1935. čula u duši glas: "Od danas više se ne boj Božjeg suda, jer tebi neće biti suđeno." A znamo da osim Blažene Djevice Marije nitko nije slobodan od Božjeg suda, bilo pojedinačnog bilo općeg.

Kad se pak u travnju 1938. povodom proglašenja Andrije Bobole svetim s. Faustina rasplakala jer njezin red nije dao ni jednu sveticu, navodno joj je Isus rekao: "Ne plači. Ti si ta svetica." I tako opet podupro njezinu taštinu, a ne poniznost.

A što reći o dogodovštini s hostijom koja iz svetohraništa skoči Faustini u ruke pa ju ona vrati u svetohranište, i tako tri puta? Ili o hostiji koja je svećeniku dok je dijelio pričest ispala pa ju je Faustina pričuvala i čula u sebi glas: "Htio sam boraviti u tvojim rukama, a ne samo u tvom srcu."

Vidimo dakle da Crkva nije bez razloga bila odbacila pobožnost Božanskom Milosrđu zasnovanu na objavama što ih je primila s. Faustina. A zašto je tu pobožnost Ivan Pavao II. onako zdušno promicao, možda ćemo lakše shvatiti u svjetlu Faustinina zapisa riječî Milosrdnog Isusa o Poljskoj: da je posebno zavolio tu zemlju i da će ju bude li mu poslušna uzvisiti u njezinoj snazi i svetosti, te će iz Poljske proizići ona iskra koja će svijet pripremiti za konačni dolazak Sina Božjeg. U toj iskri možda je Ivan Pavao II. mislio da prepoznaje sebe? Ali Milosrdni Isus koji se ukazivao s. Faustini: je li to stvarno bio Isus?

Znamo da se sam đavao prerušuje u anđela svjetla, a katkad i u Svjetlo od Svjetla te nam obećava božansko milosrđe, zato da bi nas oslobodio za grijeh, a ne od grijeha.

***

"Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i
bude čuvao sve moje naredbe i vršio zakon i pravdu,
živjet će i neće umrijeti" (Ez 18,21)

Jesmo li obvezani vjerovati da je sv. Faustini Kowalskoj govorio Krist? – Ne. Privatne nas objave ne obvezuju. Premda Crkva može pobožnost nastalu iz takvih objava odobriti, istina je da postoje vrlo problematični zapisi u dnevniku s. Faustine. Prema tim zapisima:

– Isus je rekao Faustini da najveći grešnici imaju najveće pravo pouzdati se u njegovo milosrđe (1146);

– kazao joj je da on ni najveće grešnike ne može kazniti pozovu li se na njegovo milosrđe, nego ih tada u svom neiscrpnom i nedokučivom milosrđu opravdava (1146);

– propast će, kaže Faustina, samo ona duša koja želi propasti, jer Bog nikoga ne osuđuje na propast (1452);

– Isus je obećao spas duša koje budu štovale sliku Božanskog milosrđa i zajamčio njihovu pobjedu nad neprijateljima već ovdje na zemlji (48), dakle potaknuo je duše na idolopoklonstvo i magiju?;

– Faustina se s bolničarkom dogovorila te preko slike Božanskog milosrđa primila milost da ta bolničarka pokrsti neku umiruću Židovku bez njezine želje za krštenjem (916);

– Isus je zaželio da se počevši od Velikog petka pa kroz uskrsnu osminu obavlja devetnica u čast Božjem milosrđu, u kojoj središnje mjesto zauzima razmatranje Isusove muke, dakle zaželio je da se nakon korizme i Velikog tjedna vraćamo u korizmu i Veliki tjedan i tako pomućujemo tijek liturgijske godine?;

– jednom je u duši Faustina čula glas neka se ne boji Božjeg suda, jer da njoj neće biti suđeno (374);

– Krist joj je rekao da je njezina čistoća veća od anđeoske (534);

– ponudio joj je da radi nje, ako bi to željela, istog časa stvori novi, ljepši svijet, u kojem bi provela ostatak života (587);

– Krist, koji je bio u stanju podnijeti Muku naočigled svoje prežalosne Majke, nije u stanju podnijeti Faustinine suze ("Kćeri moja, prestani plakati, jer ne mogu podnijeti tvoje suze. Dat ću grešnicima sve što za njih moliš, ali prestani plakati", 928);

– rekao je Faustini da je s njom prisnije ujedinjen nego s bilo kojim drugim stvorenjem, jer da mu je njezina iskrena ljubav ugodna poput mirisa rosnog ružina pupoljka u rano jutro (1546);

– rekao joj je: "Naravno da si svetica" (1571);

– kazao joj je (586) da sva stvorenja, svjesno ili nesvjesno, hotimice ili nehotice, uvijek izvršavaju njegovu volju (što bi značilo: i Adam i Eva iskonskim grijehom, i Lucifer, i svi sotonisti, svi aborteri, svi oni koji Krista odbacuju i pogrđuju...);

– dušom potpuno uronivši u Boga, čula je glas: "Ti si moja najdraža kći" (1681);

– utonuloj u ocean božanstva Isus joj je rekao: "Sve što postoji tvoje je" (969);

– Blažena Djevica Marija Faustini je rekla: "Bog mi je naložio da tebi budem Majka na poseban i jedincat način" (1414);

– ukazala joj se u prozirnoj odjeći (677);

– pod misom Faustina je ugledala malog Isusa kako sjedi u kaležu i čula ga kako joj kaže da on tako boravi u njezinu srcu (1346);

– jednom joj je Isus došao u sobu prerušen u ispovjednika te mu se ispovjedila, a on joj pri odrješenju otkrio svoj pravi identitet (817);

– hostija je skočila iz svetohraništa Faustini u ruke pa ju je ona vratila u svetohranište, i tako tri puta (44);

– svećeniku je dok je dijelio pričest jedna hostija ispala pa ju je Faustina pričuvala i čula u sebi glas: "Htio sam boraviti u tvojim rukama, a ne samo u tvom srcu." (160)

Itd., itd.

Zar ne bi pred takvim ukazanjima, objavama i porukama trebalo pobjeći, bojeći se da su od đavla? Uostalom, zato su dnevnički zapisi s. Faustine i bili na Popisu zabranjenih knjiga. A zabrinjava i činjenica da njezinu "pobožnost božanskom milosrđu" revno promiče i karizmatski pokret, utemeljen na tzv. krštenju u Duhu, tj. na ismijavanju katoličkog nauka o posvetnoj milosti i o sakramentima. K tome oni koji prakticiraju tu pobožnost mogu biti skloni zamijeniti njome pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, a "krunicom božanskog milosrđa" nadomjestiti izvornu, Gospinu krunicu.

Golemo Kristovo milosrđe i uvjeti da ga čovjek zadobije ionako su, bez ikakvih naknadnih posebnih vizija, dobro poznati iz stalnoga crkvenog nauka i nije potreban Faustinin "Dnevnik" da ih osvijetli. Naprotiv, taj dnevnik i "pobožnost božanskom milosrđu" koja je objavljena s. Faustini mogli bi nas zavesti na preuzetno ufanje u Božje milosrđe. Zato ih se treba kloniti.

***

Neistine u Plavoj knjizi

Gospa je o. Stefanu Gobbiju 10. veljače 1978. navodno rekla: "Tama će se spustiti na Crkvu, i postat će još gušća nakon što vaša nebeska Majka dođe po dušu prvoga od svojih predragih sinova, a to je papa Pavao VI., koji podnosi na križu svoju krajnju žrtvu." "Dok je on živ, zahvaljujući njegovu gorkome mučeništvu mogu još zaustavljati ruku Božje pravde. Ali nakon njegove smrti sve će se srušiti." [147(d)(e)]

Papa Pavao VI. umro je 1978. Naslijedio ga je Ivan Pavao I., koji je umro iste godine. O. Gobbi kaže da mu je Djevica Marija rekla da će počevši od pontifikata Ivana Pavla I. Katolička Crkva biti srušena.

*

O. Gobbi navodi da mu je Gospa 24. prosinca 1978. rekla: "Njegov drugi dolazak, predraga djeco, bit će poput prvoga. Kakvo je bilo njegovo rođenje u ovoj noći, takav će biti i povratak u slavi, prije Njegova konačnog dolaska radi posljednjeg suda, čiji je trenutak međutim još skriven među Očevim tajnama." "On će doći da uspostavi svoje kraljevstvo u svijetu, nakon što porazi i uništi svoje neprijatelje." [166(e)(h)]

A 24. prosinca 1983. navodno mu je rekla: "Pripremite se za Isusov slavni povratak. Njegovo je drugo rođenje na domaku." [279(j)(k)]

Milenaristički nauk, prema kojemu će se Krist, bilo tjelesnim rođenjem bilo dolaskom u slavi, vratiti na zemlju da na njoj neko vrijeme vlada, krivi je nauk koji postoji još od prvoga stoljeća i Katolička ga je Crkva osudila.

*

Don Gobbi tvrdi da mu je Blažena Djevica Marija 3. srpnja 1987. godine unutarnjim govorom poručila da će se "još ove godine zbiti veliki događaji". Tu obavijest njegov je pokret proširio u mijunima letaka, i obrukao se, jer je ta godina protekla bez nekih upadljivih osobitosti. A povrh toga "Gospa" je te "velike događaje", što zapravo i nije čudno, izričito dovela u vezu s međugorskim ukazanjima: "… kako sam pod pečatom tajne objavila i djeci kojoj se i dalje ukazujem u Međugorju."

*

Prema navodima o. Stefana Gobbija Gospa mu je 11. rujna 1988. rekla: "Kroz deset godina navršit će se punina vremena na koje sam vas upozorila, počevši od La Salettea pa sve do mojih sadašnjih ukazanja." "U razdoblju od deset godina dovršit će se vrijeme velike nevolje prije drugog dolaska Isusova, prorečeno u Svetom pismu,." [389(d)(f)]

Dakle do 11. rujna 1998. trebala su se ispuniti sva obećanja koja je Marija dala čovječanstvu otkako se bila ukazala u La Saletteu, uključujući sva obećanja samom o. Gobbiju, pa tako i drugi Isusov dolazak. Godina 1998. došla je i prošla: nije se dogodilo ništa.

U ukazanjima koja je Crkva odobrila Gospa govori istinu. Kad kaže da će dati znak, onda ga i dadne: npr. ples Sunca u Fatimi 13. listopada 1917. Međutim Djevica Marija koju poznaje o. Gobbi laže, krši svoja obećanja, proturječi crkvenom nauku… To nije Djevica Marija koju štuje Katolička Crkva, nije Majka Božja, nije Bezgrešno Srce Marijino.

*

O. Stefano Gobbi navodi da mu je Gospa 17. lipnja 1989. rekla: "666 naznačeno tri puta, odnosno treći put, izražava godinu 1998. U tom će povijesnom trenutku masonerija potpomognuta iz crkvenih krugova uspjeti ostvariti svoj glavni naum: Krista i njegovu Crkvu nadomjestit će idolom: lažnim Kristom i lažnom Crkvom." [407(p)]

O. Gobbi dakle kaže da je Blažena Djevica Marija, koja je bezgrešna i od koje ne može poteći nikakva laž, ustvrdila da će do 1998. godine Katolička Crkva postati lažna Crkva, koju vodi lažni Krist.

To unutarnje čuvenje nije se obistinilo. Takvi navještaji ne dolaze od Boga niti su božanski nadahnuti. Ne služe ničemu drugom nego kvarenju vjernika.

*

O. Stefano Gobbi navodi da mu je Gospa 1. siječnja 1990. rekla: "S istekom posljednjeg desetljeća ovoga stoljeća dovršit će se događaji koje sam vam pretkazala." "U tom vremenu svojim ću vas majčinskim djelovanjem pripraviti da primite Gospodina koji dolazi." "Ja vas pripravljam za njegov dolazak." [417(b)(f)(h)]

Nijedan od događaja što ih je o. Gobbi od 1972. najavljivao kao prorečene od Gospe nije se zbio. Krist se nije ponovo rodio. Kraljevstvo Božje nije sišlo na zemlju, jer je već bilo tu (Katolička Crkva). Antikrist nije zavladao Crkvom... Te laži ne mogu potjecati od Blažene Djevice Marije.

*

Prema navodima o. Gobbija Gospa mu je 5. prosinca 1994. kazala: "Potvrđujem da će se na veliki jubilej 2000. ostvariti trijumf mojega Bezgrešnog Srca, koji sam vam prorekla u Fatimi, i poklopit će se sa slavnim povratkom Isusa Krista da uspostavi svoje kraljevstvo u svijetu. Tako ćete napokon moći vlastitim očima vidjeti novo nebo i novu zemlju." [532(i)]

Eto još jedne obmane, tvrdnjom o trijumfu Bezgrešnog Srca Marijina, novom nebu i novoj zemlji i slavnom Isusovu povratku. Katolička Crkva naučava da je vjerovanje u povratak Isusa Krista da bi kraljevao na zemlji svjetovna mesijanistička obmana Antikristova. Novo nebo i nova zemlja počeli su u naraštaju koji je živio u doba Isusa Krista, kako je on sam kazao. Nova zemlja zemaljski je odjek Kraljevstva Božjeg, posljedica pobjede nad Sotonom ostvarene Kristovom krvlju na križu. Novo nebo pojavilo se kad je arkanđeo Mihael zbacio s neba Sotonu, a Krist svladao grijeh svojom krvlju. U punini bit će dosegnuto na dan Kristova konačnog povratka.

*

Svećenstvo o objavama o. Gobbiju već predugo šuti. Vrijeme je da digne glas i razotkrije đavolju obmanu. Što duže bude šutjelo, to više će odgovarati pred Gospodinom Isusom na Sudnji dan.

Katolička Crkva sa svojim naukom, sakramentima, pobožnostima, sakramentalima i marijanskim naučavanjem više je nego dovoljno bogata da hrani duše još mnoge i mnoge godine. Treba se moliti da po Bezgrešnom Srcu Marijinu Gospodin Isus Krist podigne zdrav međunarodni marijanski pokret kako bi se oni koji gladuju mogli nasititi obiljem Božje milosti.

Prema:
http://www.catholicdoors.com/isit/isit01.htm
https://charismatismus.wordpress.com/category/irrgeistige-erscheinungen/don-gobbi/

123 komentara:

  1. I sv. padre Pio je bio "zabranjen"...

    Iz knjige dostupne na hrvatskom:

    St Gemma, St Padre Pio, Blessed John Paul II and St Faustina assist together in an exorcism

    Next, in another even more recent book we find St. Gemma together with St. Padre Pio, Blessed Pope John Paul II and St Faustina Kowalska assisting at an exorcism. The newly published book (2012) written in Italian details among other things a man’s deliverance from a legion of demons though years of exorcisims. The book is entitled “La Mia Possessione” (My Possession) by Francesco Vaiasuso, Milano: Edizione Piemme 2012. In chapter 13, pp.228-229 we find the following incident. These were the last exorcisms in which the man was finally delivered from the demons that took possession of him since he was 4 years old and was taken to a Satanic Ritual by a friend of his mother who wanted to seek revenge on their family. This happened in April of 2005, just a month after the death of Blessed Pope.John Paul II. This event occurred while the man was with Fr. Benigno for an exorcism:


    “I was at Fr. Benigno, completely dissociated. Suddenly, my face became relaxed, smooth as wax. I had a vision. In front of me there were four saints or almost saints…Padre Pio of Pietralcina, Sister Faustina Kowalska, Gemma Galgani, and John Paul II. Padre Pio and Wojtyla were in front. Padre Pio at a certain moment signals John Paul II to come forward. Without speaking but communicating mentally, he (Padre Pio) tells him, “It is your turn. It is your moment.”

    Padre Pio and Wojtyla looked at each other with great respect. Their friendship, which existed on earth, continued in heaven. Wojtyla takes a step towards me. He is tall, strong, not too young but not old either, dressed in white, dressed as a Pope. His face was radiant, giving off light in a way I can’t describe.

    The demons were shocked, terrified, and shouted at the same time: “We are leaving. Wojtyla is destroying us, let’s escape.” Theirs is a cry of horror, of someone who screams while falling without hope down a precipice into some deep hole. And I remained there, liberated in one instant.”

    -Taken from “La Mia Possessione” (My Possession) by Francesco Vaiasuso, Milano: Edizione Piemme 2012.

    Edvin

    OdgovoriIzbriši
  2. Đavao je imitator, on kopira i izvrče. Zadovoljan je ako nam proturi uz istinu i samo mali postotak laži koji bi prihvatili. Ako poznamo Istinu onda taj mali dio laži nemože proći. Nesumnjivo da u Dnevniku i Plavoj knjizi možemo naći dobrih i poticajnih stvari, baš kao i u nagovorima pape. Ali . Ne treba nam nikakva nova objava, posebno ne privatna . Čitajući ova ,,djela" osjeća se nemir, zabrinutost , pa čak i glavobolja. Čovjek se mora prisiliti da to pročita. Sama pobožnost Božanskom milosrđu u Hrvatskoj je počela tiskanjem tisuće listića sa pogrešnom molitvom . Kasnije je izdan i CD ,oboje u režiji naših karizmatskih doajena. Mladi vole tu krunicu jer je kratka, opravdava im grijehe , a misle da su time ispunili obavezu moljenja krunice.Na Jordanovcu se pak svake prve subote okupi veliko mnoštvo pobožno Srcu Marijinu. To je pohvalno i lijepo , čak se pričest daje na usta klečeći. No svaka propovjed je prožeta mislima don Gobija i Plavom knjigom.Prijenos ide izravno preko radija. U Međugorju opet tumačenje poruka ,itd. Treba biti oprezan , koliki su samo u zadnje vrijeme nasjeli na tzv. knjigu istine i još ju proučavaju. Sv. Pavao kaže :,,Nitko, ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je već postavljen, a taj je Isus Krist." Na kraju će se vidjeti tko je ćime nadozidao i čija će se građevina urušiti i izgorjeti. ,,A što se vas tiče, neka ono što ste od početka čuli ostane u vama, vi ćete ostati u Sinu i Ocu." ,, Tko god ide dalje i ne ostaje u Kristovoj nauci nema Boga". 1.Kor3,11 1.Iv2,24 2.Iv9 Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam za Gobbija, nisam ga čitao, ali to da se čitanjem Kowalske osjeća " nemir, zabrinutost , pa čak i glavobolja. Čovjek se mora prisiliti da to pročita." je čini mi se isključivo osobni dojam. U meni čitanje potiče sedmi dar Duha Svetoga - Strah Božji. Osjećam se manjim od makova zrna i grešniji no inače te u meni budi žar za svetosti.
      I sam sam čitanjem primjetio te neke nelogičnosti koje se navode u ovome što je Toma stavio, ali oduvijek sam i tako smatrao da ništa što čovjek napravi ne može biti savršeno iliti da kukolja ima u svemu. Ima sasvim dovoljno svetaca do sada na čije se neke napise gleda s odmakom, iako je većina njihovih djela neprijeporna u smislu nauka.

      Izbriši
    2. Hrvoje možeš li razlučiti je li ova poruka istinita: ,,Danas je taj dan, dan mojega raspeća. Rastegnut će me za ruke i noge i pribiti. A ja ću misliti na vas. Ja ću moliti za vas. I dat će mi Otac moj narode u baštinu. I bit ću nekima ovakav Kralj, a nekima ruglo. A vidjet će me svi, i jedni i drugi. Jednima na spasenje drugima na propast. Šimun proreče. Amen. " Robelar

      Izbriši
    3. Ne znam sto bih na to trebao reći? U kontekstu cega je to?

      Izbriši
    4. Na stotine ovakvih poruka se objavljuju po našim crkvama na karizmatskim susretima od osoba koje imaju dar proroštva . Tko je odgovoran proglasiti ih lažnim ili istinitim.Robelar

      Izbriši
    5. koja crkva i kojo crkvi ti uopće Hrvoje vjeruješ onoj koja je pravovaljana 1900 godina i čiji je nauk 1900 godina nedirnut ili onoj unazad 50godina u kojoj se nauk mijenja i postoje sporne točke u dokumentima,a koje nisu smjele biti dirnute? Po tebi ima li papa pravo mijenjati nauk? Vjeruješ li ti onima koji govore da imaju dar tumačenja i tko ih provjerava? jesi li siguran u svoje odgovore sve?
      JMS

      Izbriši
    6. U kojoj je to tocno stvari nauk (Istina vjere) promijenjen?

      Izbriši
    7. Jedan primjer- KRIVOVJERNI NAUK Drugog vatikanskog koncila, dokument Lumen gentium br. 16, ispisan u Katekizmu Katoličke Crkve na str. 233, točka 841: ''Odnosi CRKVE s MUSLIMANIMA: Odluka o spasenju obuhvaća i one koji priznaju Stvoritelja, među kojima su u prvom redu muslimani, koji se, ispovijedajući da drže VJERU ABRAHAMOVU, klanjaju S NAMA JEDINOM milosrdnom BOGU, koji će suditi ljude u posljednje dane.''
      a znamo da je blasfemija za muslimane tvrditi da je Isus Bog...to je njima hula..Mislim da je to prošlo ljeto bilo i na blogu...
      Ima toga jako puno..LG 1, 8, 15, 16
      Imaš na netu 4 dokumenta upitna pa nađi sad nemam vremena, ali barem sam Vam malo natuknula.. Nostra Aetate 3
      dokument SC... znam što sam napisla pa ako Vas zanima tražite čitajte dokumente cijelog nauka crkve...
      JMS

      Izbriši
    8. GS točka 12 " po gotovo istom uvjerenju vjernika i nevjernika sve na zemlji treba biti uređšeno prema čovjeku kao svom središtu i vrhuncu" i onda nije čudno kad sam došla svećeniku i rekla srce me je boljelo kad je Hostija ispala, a on se ponio kao da se ništa ne događa. Njegov odgovor je bio "mene više zanima kako ću se ponesti prema čovjek već je li Hostija ispala na pod." Otišla sam žalosna da bi nakon vremena došao njegov poglavar i rekao da svećenika može biti jako sram kad mu Hostija ispadne na pod, da treba jako paziti na to. Samo me je pogledao, a molila sam za njega..
      Stari katekizam uči da sve na zemlji treba biti uređeno prema Bogu kao posljednjem cilju!
      JMS

      Izbriši
    9. "muslimani, koji se, ispovijedajući da drže VJERU ABRAHAMOVU, klanjaju S NAMA JEDINOM milosrdnom BOGU, koji će suditi ljude u posljednje dane."

      Što je tu krivovjerno?

      Iz "Great Heresies" od Hilarie Bellock (pretkoncilski, 1938.)

      (Islam) "Nije preuzeo stare poganske ideje, kojih je bilo mnogo i koje su mu po rođenju mogle biti usađene. Upravo suprotno, propovijedao je cijeli niz ideja Katoličke crkve, ustrajavao na njima i lučio ih od poganstva u grčkoj i rimskoj civilizaciji, koje je Crkva pokorila. Tako je primarni katolički nauk, tj. jedan i svemogući Bog, postao temelj njegova učenja. Božje je atribute također uglavnom preuzeo iz katoličkog nauka – osobnu prirodu, apsolutnu dobrotu, bezvremenost, providnost, stvaralačku Božansku moć kao izvor svega stvorenoga i postojanje svega samo po Božjoj moći. Svijet dobrih duhova i anđela te svijet zlih duhova, pobunjenika protiv Boga, bili su također dio njegova nauka, kao i vrhovni zao duh kakvoga je poznavalo i kršćanstvo. Muhamed je ustrajno propovijedao i primarno katoličko učenje o čovjeku – besmrtnost duše i njezinu odgovornost za postupke tijekom života te nauk koji iz toga slijedi, to jest kaznu i nagradu poslije smrti. Kada bismo nabrojili sve ono što je u katoličanstvu i u islamu zajedničko, i to samo te točke, mogli bismo pomisliti, ako ne odemo dalje od toga, da ne bi trebalo biti nikakva razloga za prijepor između katoličanstva i islama. ..."

      Islam je katolička hereza kao što su i praktički Jehovini svjedoci i Mormoni. Kojem se Bogu ovo dvoje potonjih klanja? Ili možda pravoslavni i protestanti?

      Nebeski Otac voli i svoju zdravu i "defektnu" djecu, koja nisu kriva da su rođena s nedostatkom (ili kako Englezi lijepo kažu za "rođene" pripadnike vjera - "cradle" (muslimani od kolijevke).

      Koncil je koristio pozitivistički govor i zapravo sve ono pozitivno u Islamu je de facto katolička vjera.

      Vito

      Izbriši
    10. Vito, je li Vama isti Bog naš i muslimana?
      Već mi je presmiješno govoriti da s tim idete direkt protiv dogme, a to znači upadate u herezu...
      razlikujete li Vi koji je Bog muslimana, a koji je naš Trojstveni Bog i kako možete nazivati to istim?
      Bog voli ljude, stvorenja koja je stvorio, a po krštenju se ppostaje dijete Božje... Prije krštenja smo sinovi gnjeva Božjega. Ukoliko Vam to nije jasno uzmite Sveto Pismo pa pročitajte... Imate li još koje pitanje i nejasnoće ili brkate sve religije u jedno jer Bogu sve religije nisu drage. Utemeljio je jednu crkvu i jednu religiju.

      Izbriši
    11. "... sve ono pozitivno u Islamu je de facto katolička vjera."

      Katolička Vjera se ne može držati u stupnjevima. Usto, ono malo što je ostalo istine u učenjima raznih sekta budući da je toliko iskrivljeno i izobličeno raznim zabludama uklopljeno je tako da bude u službi tim zabludama.

      Papa Benedikt XV., Ad beatissimi apostolorum:

      "Takva je narav Katoličke Vjere da ne priznaje više ili manje, nego se mora držati cijela ili cijela odbaciti: 'To je Katolička Vjera, koju ako čovjek ne vjeruje vjerno i čvrsto; ne može se spasiti' (Atanazijevo vjerovanje)".

      ("Such is the nature of Catholicism that it does not admit of more or less, but must be held as a whole or as a whole rejected: 'This is the Catholic faith, which unless a man believe faithfully and firmly; he cannot be saved' (Athanas. Creed)."

      Izbriši
    12. Po takvoj logici (anonimnog i Matea) znači i da se pravoslavni klanjaju demonu (nisam pravoslavan niti mi je itko u obitelji).

      Selektivno korištenje citata i izvan konteksta (kao gornji pape Benedikta XV) je upravo karakteristika sektaša. Nitko gore ne govori o tome što je katolička vjera.

      Ako nekome nije jasno zašto neki Arap može biti musliman, neka se zapita kako tzv. Bošnjak može biti musliman u katoličko-pravoslavnom okruženju. Pa valjda se rodio u tom intelektualno-religijskom sklopu. Zašto se takvi dušobrižnici tipa Matea i sličnih ne fokusiraju na obraćenje konkretno Bošnjaka muslimana, nego "obraćaju" katolike? Ima u Zagrebu đamija i muslimana, što ne idu tamo evangelizirati? Uvijek se to pitam, ako muslimani tako lako klize u pakao. Gdje će onda duše takvih katolika koji nisu ništa poduzeli, a "minaret im pred nosom"?

      Vito

      Izbriši
    13. Dakle, rečeno je ono što odavno znamo - spasit će se oni koje Bog odluči spasiti.
      Nigdje ne stoji da je Kršćanstvo=Islam, a Isus=Alah.

      Izbriši
    14. Vito,

      Ne ide vam očito dobro logika, jer iz onog što sam rekao ne slijedi vaš zaključak.

      Ako vas zanima Katolička Vjera, pročitajte sljedeću ispovijest vjere Tridentskog koncila, koja se sve do 60-tih koristila kao službena forma za ispovijedanje vjere, npr. kod primanja bilo koje službe u Crkvi, ili kod pristupanja Crkvi iz neke lažne religije: http://www.preces-latinae.org/thesaurus/Symbola/Tridentinae.html

      "Hanc veram Catholicam Fidem, extra quam nemo salvus esse potest, quam in praesenti sponte profiteor et veraciter teneo eandem integram, et immaculatam usque ad extremum vitae spiritum, constantissime, Deo adiuvante, retinere et confiteri ... spondeo, voveo ac iuro. Sic me Deus adiuvet et haec sancta Dei Evangelia."

      (Ovu istinitu Katoličku Vjeru, izvan koje nitko ne može biti spašen, koju sada slobodno ispovijedam i uistinu držim, tu istu cjelovitu i neokaljanu sve do zadnjeg daha života najčvršće, s Božjom pomoći, čuvati i ispovijedati ... obećavam, zavjetujem se i zaklinjem. Tako mi pomogao Bog i ova sveta Božja Evanđelja.)

      Nepogrješiva nauka glasi da izvan Katoličke Crkve i Katoličke Vjere nema spasenja. To je sve što vam imam reći.

      Izbriši
  3. U Međugorju vlada nered i što se dalje čita i proučava to se sve više vidi, a također senzacija maksimalna i jedan od kriterija je za proglašenje istinitosti ukazanja jesu li se vidioci obogatili ili ne na račun ukazanja ovdje je očito da jesu. Ja sam držala do međugorja i vodila tamo no sve mi jasnije postaje da je to lažnjak čisti.
    2. Ovdje se jasno vidi da je velika vjerojatnost da je Ivan Pavao II postavljen od masona (Pričest na ruku i čemu žurba sa blagdanom milosrđa kod njega, a masonerija je sama priznala da će uništiti pravu vjeru kroz nauk o milosrđu i ljubavi uključujući lažnu poslušnost)U to vrijeme je vladao i drugi kardinal Poljskom i čemu onda dvojica na istom teritoriju?
    3. Jedne prilike sam bila u nedoumici poći kod bratstva ili ići na Cenakul SMP, don Gobbi... Kroz molitvu i okolnosti kako su se poslagale jasno je bilo da idem bratstvu što sam i učinila. meni za moj život ovo mnogo govori, a može i drugima pomoći.
    JMS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1. Ne vidim zašto je bogaćenje grijeh? Međugorju pristupam logički - ako je lažnjak to onda znači da se 6-ero djece u rasponu od cca 5-18 godina u jednome trenu dogovorilo da im se ukazala Gospa te ustraju u toj laži već preko 30 godina. Meni to zvuči kao SF. Ako je tome tako, mislim da će gorjeti u paklu, a i sadašnji život, duboko sam uvjeren, bio bi im čisti pakao. Ne možeš toliko čvrsto i ustrajno lagati, a da ne pisneš ni riječ i da ostaneš miran znajući da si prevario cijeli svijet. Drugim riječima i u najboljem slučaju, ako je laž, oni ne znaju ništa o tome.
      2. kakve veze broj kardinala u nekoj zemlji ima s ičim...??

      Izbriši
    2. Hrvoje istina ne može 6stero djece lagati tako dugo. Ali uzmi drugu stranu, čitaj takozvane Gospine poruke pa ćeš na svakome mjestu vidjeti nelogičnosti u tim porukama i ne samo nelogičnosti već i očite hereze, ali ljudi su toliko zaluđeni da ne žele vidjeti.
      Po mom skromnom mišljenju djeca su možd mogla nešto vidjeti u početku, ali tolike godine primati objave to ne samo da je apsurd nego i smiješno postaje. Leon

      Izbriši
    3. Da bih samo dočarao jednu od odvratnih međugorskih obmana donosim ovo pa nek svak sam prosudi (inače o međugorskom fenomenu sve možete pročitati na stranicama Mostarko-trebinjske biskupije, gdje su donešeni dokumenti raznih komisija itd. pametnom će biti dosta. Da se vratim na početak:

      “Gospa vidiocima govori da ne trebaju moliti za se jer da ih je ona najbolje nagradila. Nek mole za druge.”
      - Ovakva „poruka“ ne doliči Blaženoj Djevici Mariji. Presveta Bogorodica najbolje zna da nikakva privatna ukazanja na zemlji ne zamjenjuju potrebu molitve Bogu. Ovo se uostalom protivi drugim „porukama“ u kojima je najčešće spomenuta molitva, koja uključuje i „vidioce“. I sam je Isus, Sin Božji i sin Marijin, molio u prvome redu za sebe da Boga proslavi i da se Otac u njemu proslavi, da izvrši Očevu volju; zatim se molio za one koji njega slijede, i konačno za one koji će povjerovati na njihovu riječ (usp. Iv 17). Ako pozorno čitamo sveta Evanđelja, naći ćemo mnogo mjesta kako Isus, odvojen od drugih, moli Oca nebeskoga. Gospa je bila moliteljica čitava života, a ostavila nam je najljepšu biblijsku molitvu, koju u časoslovu molimo ili pjevamo svaki dan: Veliča duša moja Gospodina!

      Leon

      Izbriši
    4. Razumijem da se ljudska logika tome smije, no ako ćemo za te poruke uzeti da su istinite onda njihova ucestalost i nije toliko besmislena. Naime kada poruke prestanu dolaziti ondakreće otkrivanje 6*10 tajni (od kojih se neke mozda i preklapajujer navodno ni to oni međusobno ne dijele) a te tajne govore nesto o konacnim vremenima za koje znamo iz Biblije da neće biti bajna. A znamo li da Bog hoće da se svi ljudi spase, a te poruke poticu na obraćenje tj Međugorje kao takvo onda nije cudno da je Gospodin "uporan" u pozivima preko svoje Majke. U tom kontekstu gledano (posljednjih vremena) meni to ima smisla. U protivnom je besmisleno tj prijevara.

      Izbriši
    5. Kao sto rekoh Hrvoje, meni je sasvim dovoljno procitati navodne poruke da bih shvatio da nesto ne stima. A osnove katekizma su sasvim dovoljne, ne trebas biti teolog. Takodjer sve i jedna komisija je zakljucila da se tamo ne dogadja nista, a komisija nije bila jedna vec desetak njih. Leon

      Izbriši
    6. Svaka osoba treba od nečega živjeti, a posebice ako imaš obitelj koju moraš prehraniti. Za bogatstvo se zna kada je problematično - onda kada smo na njega navezani. Kao što to vrijedi i za svaku stvar uostalom. Ja ne znam što je u srcima tih ljudi po tom pitanju, no znam da sama činjenica da imaju ne znači da su i zbog toga daleko od Boga.

      Izbriši
    7. "svaka osoba treba od nečega živjeti, a posebice ako imaš obitelj koju moraš prehraniti"... slažem se da se treba preživjeti po Providnosti koju nam pronalazi Božja ljubav u pogledu posla, egzistencije itd ali na takav način se obogatiti, hotele imati na uštrb hodočasnika... malo razmisli Hrvoje što pišeš.... Treba li zaista obitelj preživjeti na laži ili je to djelo zna se koga, sotone koji obmanjuje na uštrb ljudi koji su siromašniji i naivni... Bog s tobom!
      JMS

      Izbriši
    8. Dakle, ako je laž onda je sve laž. Ako nije laž, onda nema ničeg nemoralnog da čovjek ima hotel i živi od toga.
      Ti si ga/ih već osudio kao lažove, a ja samo kažem da ako jesu lagali da je to onda jedna od najgorih stvari, ali ako nisu da ne vidim nikakvu im krivnju u tome što ne žive o kruhu i vodi te se voze u twingu.

      Izbriši
  4. Naravno da bogaćenje nije grijeh ukoliko je prirodnim putem tj.np.naslijeđe ili sl.no ako pogledamo život np.svete malene Bernardice ili djece iz Fatime primjećuje se velika razlika... Ja nisam izmislila kriterije po kojima se odlučuje je li ukazanje ispravno ili nije... Također osoba koja doživljava duboke darove, a ne umire sebi je li to baš onaj ispravan put prema Bogu? Osobno mi je časna koja je sad u jednom samostanu klarisa,a tad je bila u Međugorju pričala o tome kako se jedna od vidjelaca ponašala prema njima. Žalosno. Onda ona kuća muško-ženski red...dobro je da se raspalo... Mislim da je netko na blogu nedavno dao adresu Mostara da se vide poruke... Je li tebi ok poruka u kojoj Gospa govori da su sve religije iste, dobre?
    Hrvoje, zar tebe čini manjim od makovog zrna kako navodiš to što pronalaziš u izjavama sv.Faustine pa sretno onda sa Pričesti na rukom i padanjem Hostije na pod jer iz tvoje izjave ja mogu zaključiti osim ako je ne izdvojiš da i to opravdavaš pa i to da je sv.Faustini duša čistija od Anđela itd...
    Moderna crkva je učinila i čini svoje pa zašto se trebao pojaviti kardinal Wojtila ako je već postojao kardinal to je isto kao da u isto vrijeme postoji kardinal Bozanić i još jedan za naše područje...Malo sam razmisli i pomoli se i razumjet ćeš..
    JMS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda bi i Italija imala po 1 kardinala i Francuska i Njemacka... Ta teza o kardinalima nista ne. Neka biskupska sjedista stoljecima su bila "pretplaćena" na kardinalsku titulu. Varsava i Krakov su jedni od tih koliko mi je poznato.
      Ja se pricescujem na jezik cijeli svoj zivot uz neke mladenacke iznimke.
      Osobno mislim da je 21.stoljeće stoljeće laika i u tom smislu mi je sasvim normalno da su oni i ostali obicni ljudi koji su usli u brak. Ne vidim zasto bi netko trebao postati casna ili svećenik jer je vidio Gospu. Nisam tu da branim tezu da su ta ukazanja istinita već kako bih rekao (jos jednom) da u sto god je covjek ukljucen je podlozno tome da se i kukolj tu nastani no to ne znaci da je i sve ostalo kukolj.

      Izbriši
    2. Osobi koja je doživjela takva duhovna iskustva , ni manje ni više vidi i razgovara sa Majkom Božjom, nije do bogatstva ovoga svijeta. Taj gleda da ga se oslobodi i sebi stekne bogatstvo na onome svijetu gdje ga ni moljac, ni hrđa, ni lopov ne potkrada. Robelar

      Izbriši
    3. Sudeći po izjavama vidjelaca to uopće nije bitno jer se Gospa njima i onako ukazuje kao ispostava. Evo šta je Mirjana izjavila:
      Pitala sam Gospu zašto je odlučila prestati s ukazanjima. Ona mi je objasnila da je bila toliko vremena sa mnom i da sam se već - jer sam bila odlučila prihvatiti se škole - trebala snalaziti u životom bez njezine pomoći, bez njezine potpore; da sam trebala imati u vidu da sam kao svi ostali mladi, djevojka kao druge; da sam se trebala znati suočiti sa životom bez nje, ali da bi ona, ipak, uvijek došla k meni za svaki moj rođendan. Također mi je preporučila da prije ovoga nadnevka napišem popis pitanja koja bih željela njoj predstaviti i da mislim na nešto što ja želim da me ona usliši. Leon

      Izbriši
  5. Osim toga nisi niti ti, a niti ja niti itko drugi nadležan da govoriš hoće li netko gorjeti u paklu ili ne ili gdje će završiti... To prepuštamo Isusu i njegovom sudu....
    Također postoji snimka u kojoj se vidi da je jedna od njih kad je imala ukazanje,a jedna osoba je pošla prstom prema njoj ona trepnula i mimikom reagirala... U takvom stanju osoba ne može regirati makar ju iglama boli, a ne da prstom netko krene... Sv. Katarina Sijenska kad je pala na užarenu peć u takvom stanju blizine Neba nije niti osjetila da je na peći, a poslije ni malo nije bila opečena. Prije svega rekla bih da je u Međugorju neposluh i nered.Pustimo vremenu i ono će pokazati..
    JMS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I naravno da nisam pomislio da je na meni da ikoga stavljam u raj ili pakao,već sam htio naglasiti koliko bi za mene bila uzasna cinjenica da ti ljudi svjesno lazu cijeli svijet.

      Izbriši
    2. I to što bi za vas bila užasna činjenica da oni lažu čini ukazanja istinitim? Dakle čak ni same poruke nisu problem, problem je samo što bi to za vas bilo užasno? Zanimljivo
      Leon

      Izbriši
    3. Ako lazu onda lazu oko svega. Radis od buhe slona.

      Izbriši
  6. Sbjektivno - mogu reći da iščitavanjem Dnevnika sv. F. uvijek sam osjećala mir, mir i veće pouzdanje...naravno da sam imala na umu da je riječ o osobnom dnevniku i o konkretnim, osobnim, individualnim mističnim iskustvima, stoga je taj tekst za mene uvijek bio intuitivno prihvaćen i razumom nedvojben, a za razliku od "međugorskih poruka" koje me, ne samo da nisu nikada privlačile, već su kao bat udarale i udarale na zadrav razum - a ako u njima nije (a nije) istina u pitanju onda je laž, trećeg nema...maxima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maxima sv.Oficij je iznad Vaših osjećaja i razmišljanja koje poštujem,ali je on iznad, a papa Ivan Pavao II je išao protiv svojih prethodnika pa malo razmislite što to znači.
      JMS

      Izbriši
    2. JMS potaknuta osobnim razmisljanjem TomeBlizanca takodjer sam iskreno podijelila svoje! Ivan P. II. je za mene svetac. maxima

      Izbriši
  7. Čini se da su glede privatnih objava i ukazanja vjernici, na žalost, sve više prepušteni sami sebi i svojoj razboritosti. Ako biskup neku privatnu objavu osudi, mislim da mu se u tome moramo pokoriti. Ali ako neku privatnu objavu odobri, smatram da trebamo dobro razmisliti hoćemo li se složiti s njime. Na primjer, objave Idi Peerdeman od "Žene svih naroda koja je nekoć bila Marija", i koja je u jednoj od tih objava nazvala Isusa jedinim "knezom ovoga svijeta", po mojem su mišljenju đavolske. Komisija koja ih je ispitivala zgranula se nad njima i zaključila da nisu nadnaravnog, ali ni đavolskog porijekla. Mislim da je dio problema upravo u tome: više kao da se ne računa s mogućnošću đavolskih ukazanja i objava. Naposljetku je novi biskup odobrio štovanje "Žene svih naroda", a tako bi mogao i Perićev nasljednik odobriti štovanje međugorske "Gospe". Pogledajte npr. nekoliko minuta ove snimke: https://www.youtube.com/watch?v=eMUm56FWcsI, počevši od 23. minute. Taj svećenik kao da nikad nije čitao sv. Ivana od Križa, "Uspon na goru Karmel" (2. knjiga, 11. poglavlje). Ni sv. Tereziju Avilsku, "Zamak duše" (15. članak 9. poglavlja Šestih odaja). Ni sv. Pavla, Drugu poslanicu Solunjanima (2. glava, redci od 9. do 12.).
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je pomalo apsurdo da se na ovom blogu raspravlja o Medjugorju, zar razum u tom slucaju nije dovoljan?! Crkva to mora ciniti radi okoncavanja te kaoticne situacije, a vjerniku je vec odavno trebalo postati jasno da tamo nema istine sto svaku raspravu cini suvisnom. maxima

    OdgovoriIzbriši
  9. (pišem ponovo post jer mi nije objavljen)
    Opet pitam kakve veze ima broj kardinala u Poljskoj? Po toj logici bi po jedan smio biti i u Italiji, NJemačkoj, Francuskoj...a znamo da to nije slučaj. Neke (nad)biskupije naprosto imaju već stoljećima kardinalsku titularnu čast. Pa tako i Varšava i Krakow. Wojtila nije prvi nadbiskup Krakova koji je bio i kardinal.
    To što vidjelice u Međugorju nisu postali redovnici ne znači ništa, meni još i manje koji sam uvjeren da je 21.stoljeće stoljeće laika, tj. vrijeme u kojem će Gospodin preobraziti svijet onako kakko je to činio kroz kler i redovništvo u stoljećima iza nas.
    Ja se cijeli život pričešćujem na jezik (izuzev mladenačkih iznimaka) i ne znam kakve to točno veze ima s temom.
    Jasno sam rekao da to što je netko svet ne znači da je i sve što je napisao savršeno i sveto. Sve što čovjek radi, nesavršeno je i ima kukolja, ali to ne znači da je i sve ostalo pogrešno zbog nekih krivih zaključaka.
    Nisam sigurno mislio nikoga trpati u pakao, već sam htio naglasiti da kada bi to sve bila svjesna podvala tih ljudi da bi to onda bilo toliko bolesno zlo da me ne bi čudilo da im se isto (bez kajanja) vrati kao bumerang.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ali Bog je dopustio sve to u Medugorju s razlogom po svojoj Mudrosti , jednima na spasenje , jednima na propast . To mjesto je mjesto molitve I mnogi se jesu obratili . Ja sam osobno bila jednom I molila sam se uobicajno , ne mislim da sam pogrijesila , jer temelj moje vjere je Rijec Evandelja I naravno Katekizam . Usput Zlatna krunica mi je u upotrebi kao i Gospina krunica . Bez daljnjeg Neman potrebu za novoponudenim molitvama , provjereno i dokazano je ipak najsigurnije , osobito u ovakvim vremenima . Sv . Pavao je rekao da nam se nije borit protiv krvi I mesa , vec protiv zlih duhova . Dakle treba biti vrlo mudar , kako bi prepoznao prevare , a to nemogu sebi pripisat , nebi se bahatila , raije cu slusat stare crkvene oce .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anđelka jedno je problem, a to je da svi mi zaboravljamo da se u Međugoriju moglo ukazati i nešto drugo pod krinkom svetoga, a sudeći po svemu vrlo lako je moguće da se to dogodilo. A ako se jest dogodilo onda je strašno ići tamo čak i moliti se.
      Leon

      Izbriši
    2. Leon posve se slažem sa tobom, a što se tiče obraćenja i sv.Agustin se obratio kroz manihejce pa možemo li reći onda da su manihejsci valjani za nas? Bog dopusti đavlu da izrešeta čovjeka koji je neposlušan da bi ga kad se obrati na istinito obraćenje pridigao sebi...
      Što se tiče dvojice kardinala... Poljska je imala u to vrijeme kvalitetnog kardinala i potrebno je pogledati vrijeme u kojem se to događalo te se pitati zašto je Ivan Pavao II imao potpunu slobodu kretanja dok drugi kardinal ne... Potrebno mi je ovdje opširno odgovoriti jer je jasno vidljivo da je Ivan Pavao II postavljen od masonerije, a za to mi je potrebno više vremena. Trenutno ga nemam radi posla no budem... Imam izvor 300 str službene komisije o Međugorju i komisija je ustvrdila tamo nema ničega i najvjerojatnije je ono što je Leon nagovijestio..
      JMS

      Izbriši
    3. Niti ne zelim reci Leone da nije tako , ali ova zemlja je stvorena od Boga , mudroscu nedokucivom , nezelim iskusavati Boga , stoga sam se molila uobicajeno , kao da sam bilo gdje drugo , . Naravno da nam nisu potrebne nikakve privatne objave , koje Crkva ispituje , I gdje postoje sumnje . Vjernik ima objavu u Isusu objavljenu , Crkva je cuva I siri . Ali ipak Medugorje je mjesto koje je Bogu znano , a zasto Bog zna , zasto je tako , valjda da se I tu proslavi svojom snaznom pobjedom . Mozda ha neki drze sporim , znam da je siguran I nece zakasniti .

      Izbriši
  11. Svi vi koji pljujete po Međugorju i Sv Faustini daleko ste od Ljubavi Gospodnje koliko je daleko Nebo od zemlje. Međugorje je ispovjedaonica svijeta i nigdje u svijetu se više ne ispovjeda. Sve vaše kvazi opservacije su čista isprazna racionalistička razina strana Duhu Božjemu i ljubavi Gospodnjoj. Kad naučite voljeti onda ćete imati pristup Božanskoj mudrosti a do tada post srijedom i oetkom kako je pozvala Međugorska Gospa i krunicu u ruke pa možda vam se smiluje Gospodin pa vas pozove prvo u tamnu noć osjeta da se pročistite u boli a potom u tamnu noć Duha ako uznapredujete u patnji pa da sagori nečistoća na vašim dušama jer još niste čisti da bi gledali Gospodina i bili jedno s Njim u Ljubavi ali i u patnji jer to dvoje ide neizostavno skupa. Vrlo je vjerojatno da vi kojima se obraćam nećete moći ovo pročitati jer mi poštovani gospodin neće dozvoliti objavu ovoga posta jer se ne slažem s njim a ni s vašim komentarima. Hvaljen Isus i Marija. Zvonimir Đukanović

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani Zvonimire, nisu važna naša mišljenja i komentari nego imati poniznosti i poslušnosti jer kako sam i sama navela vodila sam grupe hodočasnika tamo i bila barem 30tak puta u nekoliko godina. Moji korijeni potječu od tamo sa majčine strane pa prva bih bila presretna da se tamo nešto događa lijepoga. Kad čovjek sazna istinu koja dolazi od samog autoriteta crkve i komisije kome se treba pokloniti? Možemo li mi biti pametniji od toga?
      Sa štovanjem!
      JMS

      Izbriši
    2. Sestro moja u Kristu nama je potrebno da vjerujemo nadamo se i ljubimo Isusa Krista. Milošću Božjom smo uzvjerovali po jednoj od tri duševne moći a to je razum. Vjera je spoznaja Boga ne po biti jer to nikada nećemo moći već po svojstvima kao što su beskrajna ljubav i nježnost, suosjećanje, sebedarje, praštanje, poniznost, Božansko milosrđe u kojem se zrcali nauzvišenija Ljubav Gospodnja. Kako rastemo u vjeri rastemo i u nadi i ljubavi i te tri bogoslovne kreposti su jako povezane i neodvojive su jedna od druge. Kako raste naša spoznaja Boga tako raste i nada i Ljubav i obrnuto. Na osnovu ovoga što ste napisali ja zaključujem da je vaša vjera još uvijek mlaka i na samom početku u čistom prostoru osjetne racionalnosti. Sa razine razuma našega ljudskog potrebno je uploviti u prostor vjere gdje se naš razum gubi kao sredstvo putovanja ka Gospodinu i preći u prostor čistoga Duha Gospodnjega koji je daleko iznad naše jadne racionalnosti. Samo za ove duhovne visine potrebno je u potpunosti podložiti tijelo Duhu Božjemu imati svijet pod nogama i pobijediti nečastivoga koji će nam na svakom koraku podmetati klipove pod noge da nas spriječi da noseći svoj križ slijedimo Gospodina. Vi kao i većina komentatora koji osporavate Međugorje ste još uvijek na diječijom mekanoj hrani čisto osjetnoj razini a hoćete da prosuđujete autentičnost onoga što je u prostoru Duha Božjega. Moj Vam je zaključak možete Vi ići i tisuću puta u Međugorje ali ako iskreno i ponizno ne pođete sa molitvom Bogu os i Gospi da Vam se otvori srce i da proplačete nad svojom bijedom uzalud Vam trud. Prva stepenica pristupa Licu Gospodnjem je poniznost i spoznaja vlastite bijede i nedostojnosti jer tada doživljavate beskrajnu Ljubav Božju ali i spoznajete osobnu bijedu i nedostojnost i to vam je to. Zašto vi to niste doživjeli u Međugorju a milijuni jesu nije do Međugorja već je do Vas i u Vama. Rado bih Vam preporučio dobrog duhovnika ali na žalost jako ih je malo. Nadam se da sam bio jasna. Mir s Vama. Zvonimir Đukanović

      Izbriši
    3. "Malo je nezgodno, g. Dukanovicu, sto se vi izgleda zalazete i za sotonske objave tzv. Marije od Božanskog milosrđa. To vas diskvalificira od branjenja ovih drugih "objava"." Pozivam se na riječi Tome i posve se slažem sa njim. Ne padam na srce drapajuće riječi, a niti mi možete taštinu dirati jednostavno tko se drži MBM zna se na čijoj je strani. Čine smo dužni kmentirati ukoliko mase strovaljuju u ponor,a osobe ne. Stoga svi oni koji upadaju u riječi ti si, vi ste takvi i takvi upadaju u zamku osude (odnosi se na Hrvoja i dragog brata Z.Đ) stoga dragi brate ne upadaj u zamku osude to ti od srca želi sestra, kako si me nazvao.
      JMS

      Izbriši
  12. „ Kad sam došla na klanjanje odmah me obuze nutarnja sabranost i vidjela sam Isusa komu je skinuta njegova odjeća, svezana uz stup. Istodobno je započelo bičevanje, Vidjela sam četiri čovjeka koji su naizmjence bičevali Isusa. Pri pogledu na te boli zastade mi srce. Gospodin mi reče : Ja trpim još veću bol nego što je vidiš „ . Isus mi je dao spoznati za koje se grijehe dao bičevati – to su grijesi nečistoće. O kako je bilo užasno Isusovo duhovno trpljenje za vrijeme Njegova bičevanja. Isus mi reče : „ Gledaj i vidi ljudski rod u sadašnjem stanju“ U istom trenutku ugledala sam strašne svari : Krvnici se udaljiše od Isusa a bičevanju pristupiše drugi, Uzeše bičeve i nemilosrdno udarahu po Gospodinu. Bili su to svećenici, redovnici , redovnice i najviši crkveni dostojanstvenici što me je jako čudilo , a k tome svjetovne osobe različitih starosti i različitih staleža. Svi iskališe svoj bijes na nedužnom Isusu. Kad sam to vidjela srce mi obuze borba sa smrću. Za vrijeme bičevanja od strane krvnika Isus je šutio i gledao u daljinu. Ali kad su ga bičevale gore spomenute duše Isus zatvori svoje oči , i otrže se tiho ali bolno jecanje iz Njegova srca. Gospodin mi je dao u pojedinostima spoznati kako je bila snažna zloća ovih nezahvalnih duša : „ Gledaj to su patnje koje su nadmašile moju smrt „ Tada zanijemiše moje usne i imala sam osjećaj da ću umrijeti. Istodobno sam osjećala da me nitko ne može utješiti ni izvući iz takvog stanja, samo Onaj koji me u njega uveo. Gospodin mi reče : Ja vidim veliku bol tvoga srca. Ono je donijelo izuzetno olakšanje Mojem srcu. Gledaj i tješi se. Tada ugledah Gospodina na križu. Kad je Isus neko vrijeme tako visio, vidjela sam gomilu razapetih duša , upravo tako kao i Isusa. Vidjela sam drugu i treću gomilu duša. Druga gomila nije bila pribijena na križ, ali duše su čvrsto držale križ u rukama. Treća gomila nije bila ni razapeta niti su duše držale križ u rukama, nego su ga vukle za sobom i bile nezadovoljne. Isus mi reče : „ Vidiš li duše koje su slične meni u patnji i u preziru .One će mi biti slične i u proslavi. Te opet koje su mi manje slične uboli i u preziru , imat će manju sličnost sa mnom i u proslavi“. Većina razapetih duša bile su iz duhovnih staleža. Vidjela sam i meni poznate razapete duše i jako sam se radovala. Isus mi reče : „ Sutra za vrijeme razmatranja , razmišljat ćeš o tome što si danas vidjela „. I Isus odmah nestade mojim pogledima. Dnevnik Sv. Faustine str. 153. 154. Svatko neka sam prosudi kojoj od ove tri skupine pripada. Da bi se posjedovala Mudrost Gospodnja potrebno je sjedinjenje sa Gospodinom u Ljubavi a za to je potrebno zajedno sa Gospodinom visiti na križu u boli muci i preziru od ovoga svijeta. Sv Faustina je veći dio svog redovničkog života bila u teškoj i velikoj patnji i trpila boli da joj se svijest gasila koliko ju je boljelo. Međugorski vidioci od rane mladosti osporavani i progonjeni od komunističkog režima služe Gospodinu po Njegovoj Majci. Kako su ih progonili komunisti tako ih sada progove "vjernici" šireći laži i neistine optužujući ih da su se obogatili i sl. Takvima kažem kad bi samo jedan dan morali proći ono što prolaze oni skoro trideset i pet godina zakukumakali bi kako vam je teško i da ne možete više. Svjedočim ovo pred Bogom i pred ljudima nigdje u svijetu se ne moli više nego u Međugorju, nigdje u svijetu se ne ispovijeda više nego u Međugorju , nidje u svijetu se ne dešava više obraćenja nego u Međugorju, nigdje u svijetu nije bilo više odluka i poticaja za duhovna zvanja nego u Međugorju, Treba li još ili je ovo dovoljo da se po plodovima prepoznaje Dijelo Gospodnje. A vi samodopadni kritičari koji ste još tako osjetni i koji niste kadri jedan obrok ispostiti na kruhu i vodi a sudili bi i prosuđivali o duhovnim stvarnostima umislivši kako ste duhovni. Kad budete imali Ljubavi u svojim srcima imat ćete i Božansku Mudrost i samo u tom slučaju imat ćete pristup Istini a do tada isprazna je vaša ljudska mudrost jadna i bijedna kao i što je sve ljudsko. Zvonimir Đukanović

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo je nezgodno, g. Dukanovicu, sto se vi izgleda zalazete i za sotonske objave tzv. Marije od Božanskog milosrđa. To vas diskvalificira od branjenja ovih drugih "objava".

      Izbriši
    2. Početkom moga obraćenja , baš kao malo dijete,nisam mislio da u našoj Crkvi postoji tolika razdijeljenost. Za mene je bilo važno da svi rade za jednoga Boga, za jednu Crkvu. Međutim razuvjerili su me oni od kojih sam to najmanje se nadao. Nije svaka duhovnost dobra . Međugorje je mjesto molitve gdje se skuplja veliki broj vjernika. Isus je rekao gdje se dvoje i troje mole zajedno i On je tu sa njima.Dakle nije čudo da se dešavaju obračenja, čudesa , ozdravljenja jer je to sam Isus obećao.Ne znam g. Đukanoviću koliko ste upoznati u Hrvatskoj u mjestu Gradina se također ukazuje Gospa. Ljudi mole , obračaju se, poste , dolaze autobusi, i dešavaju se uslišanja. Tako je bilo i u Dvorišću kraj Zeline , i na Lošinju ... Svugdje gdje su dvoje i troje sabrani u Isusovo ime i On je s njima. Samo je problem što se kod takvih velikih okupljanja obično nađe i nepozvani gost. Robelar

      Izbriši
    3. Istina da nije svaka duhovnost dobra ali što se tiče Međugorja koje sija sjajem Božanske Ljubavi Gospodnje i zalud su sve isprazne kvazi opservacije oholih i samodopadnih "vjernika". Tračerske opservacije mene ne zanimaju ono što mene zanima to je autentičnost utemeljenja na Božjoj Riječi i Nauku Crkve i u konačnici Ljubav i dijela na osnovu koji izvlačim konačan sud a da ne govorim o prostoru nadnarane Ljubavi koju sam toliko puta proživljavao u Međugorju da mene ne trena niti uvjeravati niti razuvjeravati jer ja VJERUJEM a tu vjeru je potvrdila čista Božanska Ljubav Kristova u mom srcu a taj doživljj nadilazi svu ispraznost ovoga svijeta i sve ono što se može zamisliti u ovoj našoj jadnoj dolini suza. Naravno da sam čuo za Gradinu i vjerujem u autentičost tog ukazanja kao i na Malom Lošinju. Sve se slaše u slagalicu i vrijeme će pokazati da smo mi Hrvati pošto smo naslijedili polig vjere od naših predaka za razliku od mnogih drugih naroda uspjeli ga i očuvati. Jer smo kroz stoljeća žarko ljubili Krista i njegovu Majku i nigdje u svijetu nije raširena tako iskrena pobožnost prema Majci Božjoj kao što je kod nas. Očito svidjelo se GOSPODINU PA IZABRA LUDE DA POSRAMI MUDRE I IZABRA SLABE DA POSRAMI JAKE. Zvonimir Đukanović

      Izbriši
    4. Pravo je pitanje postoji li neko "ukazanje" u koje vi ne vjerujete.

      Izbriši
    5. Ona koja nisu od Gospodina mene ne zanimaju. Jedno od onih koje jeste je Garabandal 1961 do 1965. Četiri male djevojčice su doživjele ukazanje i njima je Majka Marija progovorila o tome što će se dešavati u posljednjim vremenima pa tako i o Upozorenju koje će biti nadnaravni zahvat Božji u kojemu će sedam milijardi ljudi dobiti potpunu spoznaju svojih grijeha i mogućnost kajanja i pomirenja s Bogom. Sv Padre Pio je bio veliki promicatelj ukazanja u Garabandalu i poslije svoje smrti oporučno je ostavio veo koim je bili prekriveno njegovo lce vidjelici Končiti iz Garabandala. Samo bi trebalo da se jave vele duhovni i mudri da ospore Garabandal pa da pokažu kako su duhovniji od Sv Padre Pia. Zvonimir Đukanović

      Izbriši
    6. "Ona koja nisu od Gospodina mene ne zanimaju."
      Da li znate za ijedno "ukazanje" Gospodina ili Gospe u zadnjih 100 godina za koje vi mislite da nije istinito?

      Izbriši
    7. Garabandal uopće nije sporan i u samim ukazanjima nema ništa problematično za katoličku vjeru. Naravno i tu treba čekati konačni stav Crkve.

      Stvarno je zanimljivo kako Đukanović "muti vodu". Namjerno miješa priznata (ili nazovimo ih neproblematična) i nepriznata ukazanja, pa da nekome slabije upućenome prisjednu i jedna i druga. Stvarno ste mustra!

      Loni

      Izbriši
    8. "Garabandal uopće nije sporan"

      Možeš li nam nešto reći o neispunjenom proroštvu o Joey-u Lomangino.

      Stjepan

      Izbriši
    9. Meni je Garabandal takodjer cudan, gledao sam neke video snimke ukazanja. Upala su mi u oci cudna krizanja, hodanje s jako zabačenom glavom (znamo kakav je okretanje ociju unazad znak), nenormalno izvrtanje unazad, hodanje unazad, neobicne misticne pricesti s licem u horizontalnom polozaju. Onda su tu stvari poput "Gospinog" trazenja da se donesu neblagoslovljene krunice i slicno da bi ih ona poljubila i tako blagoslovila, presvlacenje "Gospe", pa obecana cuda koja su se trebala dogoditi uskoro u odnosu na vrijeme prije vise desetljeca pri cemu vidjelica zna tocan datum, spominjanje poimence tog slijepog Joeyja koji je u medjuvremenu slijep i umro., itd. itd.

      Izbriši
    10. Ne znam puno o Garabandalu, ali nisam primjetio da ga se negdje proziva za heritične ili teološki krive poruke. Iako ovo što Tomo Blizanac piše je dosta dvojbeno. Pitanje je zašto Crkva još nije Garabandal osudila niti priznala, jer je već dosta prošlo.

      Loni

      Izbriši
    11. Znam ali ću ostati dosljedan i odgovoriti da ona koja nisu od Gospodina mene ne zanimaju. Ali ću Vam reći da sva autentična ukazanja o osobito ona u zadnjih pedesetak godina su prožeta, govore i pripremaju čovječanstvo za drugi dolazak našeg Gospodina Isusa Krista. Gospa je Službenica Gospodnja i služi Gospodinu predano i neumorno u beskrajnoj Ljubavi za Boga i čovjeka. Npr. da su Garabandal i Međugorje jako povezani spoznat će svi kad se desi ono što je Gospa najavila vidjelicama u Garabandalu ali i u Međugorju. Ja ne znam da li je to sastavni dio ijedne tajne koje su dobili Međugorski vidioci pretpostavljam da ne ali ono što je meni Gospodin otkrio a vezano je za Međugorje poslužit će između ostalog kao vjerodostojan znak autentičnosti međugorskih ukazanja. O čemu se radi. Radi se o dva svećenika jedan je iz Međugorja a drugi je iz Garabandala. Fra Slavko Barbarić je franjevac koji je bio u Međugorju od prvih dana ukazanja i sve do smrti 2000. godine bio je gorljivi promicatelj međugorskih ukazanja. Nitko u Međugorju nije više postio i molio od fra Slavka, svaki dan je penjući se na Križevac molio Križni put. Umro je relativno mlad i to pedesetak metara ispod križa po završetku molitve križnoga puta. Toliko dobrih dijela je ostavio iza sebe da bi trebalo puno vremena i prostora da ih sve nabrojimo. Izgorio je na plamenu Ljubavi za Boga Gospu i bližnjega. A sada da progovorim nešto o drugom svećeniku iz ove priče a to je Luis Marie Andreu

      Jedina osoba koja je još vidjela našu Gospu u Garabandalu bio je 38-godišnji španjolski svećenik, Isusovac, pater Luis Marie Andreu. Dne 8. kolovoza 1961. godine, pater Luis je bio među promatračima kod Borika, kada je iznenada postao sa­stavni dio garabandalskog ukazanja. Čuo je kako neko viče: “Čudo, čudo!”. Ne samo da je vidio Gospu, već je vidio i bu­duće veliko čudo. Djeca u ekstazi su razumjela Gospu kad mu je rekla, “Uskoro ćeš biti sa mnom”. Premda nikada nije imao neku ozbiljnu bolest, umro je te iste noći s velikom rado­šću. Njegove su zadnje riječi:

      “Oh! Kako dražesnu i ljupku Majku imamo na nebesima kako sam sretan…koju milost mi je iskazala Blagoslovljena Djevi­ca Marija. Kako smo sretni što imamo takvu Majku na Nebesima! Nema razloga za strah od nadgrobnog života. Djevojčice su nam dale primjer kako moramo djelovati s našom Djevicom Marijom. U meni uopće nema sumnje oko istine ovih stvari u koje su upletene djevojčice. Zašto je Blažena Djevica Marija izabrala baš nas? Ovo je najsretniji dan u mom životu.”

      S ovim riječima, Pater spusti glavu i izdahnu. NAŠA JE GOSPA REKLA, „ DAN POSLIJE VELIKOG ČUDA NJEGOVO TIJELO ĆE BITI NAĐENO POSVE ČITAVO“. E dragi moji katolici koji racionalizirate vele učeno i mudro o Međugorju moglo bi se desiti da ni neraspadnuto tijelo fra Slavka Barbarića ne bude za vas autentičan znak o istinitosti međugoskih ukazanja. Možda vam ne bude dovoljni ni nadnaravni veličanstveni znakovi u najpoznatijim svijetskim marijanski svetištima tako i u Međugorju naravno kad se Gospa zadnji put ukaže i predstavi se kao Majka Spasenja i poruči svijetu da je Knjiga istine autentičan dar Božji kojim nas Gospodin priprema za Njegov drugi dolazak. Slobodna vam volj hoćete li slušati poruke i znakove Neba ili modernističku svitu koja će uskoro krenuti u reformu Crkve gdje će srušiti Sakramente a potom i kao krajnji cilj Euharistiju koju će promjeniti do neprepoznatljivosti. Pazite dobro da ako budete slijedili ovo nadolazeće svetogrđe da vas ne proždre zvijer. Zvonimir Đukanović

      Izbriši
    12. Čudan je, naravno. Meni je uvjerljivo što o Garabandalu piše ovdje: http://unamsanctamcatholicam.blogspot.hr/2014/04/position-on-garbandal.html
      U vezi s Garabandalom zanimljiv je, i poučan, slučaj nedavno preminulog o. Grunera, zaslužnog branitelja istine o Fatimi, kojega, ako se ne varam, silno cijene američki tradicionalni katolici, ali koji je izazvao nemalu sablazan kod nekih od njih kad se pokazalo da je sklon Garabandalu, pa čak možda i Baysideu.
      M. P.

      Izbriši
    13. G. Djukanovicu, zanimljivo da spominjete patera Luisa Maria Andreu za kojega je vidjelica u Garabandalu dobila objavu kako ce mu tijelo biti nadjeno neraspadnuto. No iskopali su ga par desetljeca poslije smrti i ostale su samo kosti od njega. Jasno, branitelji Garabandala mogu reci da ce mu tijelo ponovno biti neraspadnuto na dan cuda. Moze biti da se to cudo treba dogoditi na Sudnji Dan kad ce biti uskrsnuce tijela. Samo, kako onda vidjelica zna tocan datum.

      Uglavnom, vidim da s vama ne vrijedi o tome raspravljati. Ja iskreno ne znam sta ce vam sva ta silna vidjenja. Ako postoji i najmanja sumnja da je djavao u to upleo prste, zasto se jednostavno ne drzati onoga sto je provjereno, tradicionalnog nauka i poboznosti Katolicke Crkve. Zasto vam treba ova ili ona objava da biste znali da treba moliti i vrsiti pokoru? Bolje se od toga odmaknuti jer kako vidimo i na komentarima pod ovim postom takve stvari lako zavedu vjernike, sve im se pomijesa, Sveto Pismo, crkvene dogme, svetacki spisi pomijesa se s kojekakvim porukama, prorocanstvima itd. Na kraju se povjeruje i tako ocito laznim ukazanjima kao sto su ona irske bezveznjace. Zar ne bi Gospa bila sretnija da nikad ne procitate i ne pratite kojekakve objave, nego da se redovito molite, citate i radite ono sto je Crkva stoljecima prokusala.

      Izbriši
  13. ljudi,a dali ste vi ikada čitali Sv.pismo(RIJEČ BOŽJU) konkretno Knjigu o Joni!!! Što tu između ostalog piše??? Još 40 dana i Niniva će biti razorena... sv.Jona prorok je prvo odbio tu misiju pa ju prihvatio i otišao izvršiti to poslanje...i što je bilo,dali je nakon tih 40 dana bila razorena??? ne,nije...jer su se pogani(neznabošci)obratili. znači,to po mnogima od vas je laž i taj Jona je lažni prorok??? ima u Bibliji još takvih primjera Božjih obećanja koje se nisu obistinile(sv.Ivan od Križa navodi u svom spisu Uspon na goru Karmel da postoji jedno nepisano ako kod proročanstava) a što se tiče Međugorja,jeste se ikad zapitali kakav su teror od UDBE i komunističih vlasti trpili mještani i tadašnja djeca...da je to izmišljotina djeca bi "propjevala"odavno...mi neznamo kako je to kad te odvedu na ispitivanje i kad te terorizira milicija,udba itd..al treba bit"pravi"pa to izdržat.moja malenkost se je obratila i vratila Crkvi baš preko Međugorja,uostalom kao i toliki..i svaki put kad tamo odem nazad se vratim bolji i smireniji..kao i toliki kojima se život(i vjernički) tamo promjenio nabolje.što je sa zadarskom izjavom biskupa BKJ gdje su prihvatili Međugorje kao proštenište,svetište??? jeste čuli za to?? pisalo u Glasu Koncila??? ta i Ana Katarina Emmerich je proglašena blaženom i trpjena je mističnu Kristovu Muku pa i u njenim spisima ima"sumnjivog"..PAZIMO KAKO SUDIMO!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Krunica Bozanskog milosrdja mi nikad nije sjela, takodjer..molim Gospinu krunicu svaki dan. Te dvije krunice su neusporedive, a dnevnik Faustine je mucan ko da je laz...precudno je dosta tog u tom dnevniku..nesto mracno...nikako mi ne slici na Isusov govor
    Kata

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo jos jedna Kata :).nepodnosljiva mi je ta krunica faustinina i nikad mi se nije ispunilo sta sam trazila, srecom,i brat mi se zalia na tu krunicu..tkđ još kao djetetu nepodnosljivi su mi bili Ivan PavaoII i majka Terezija,doslovno bi me uhvatila nervoza kad bi ih vidila na televiziji a i danas je tako..
      priznajem da je osvjezenje naici na ovakav blog koji napokon daje istinu na vidjelo

      Izbriši
  15. Evo na brzu ruku načinjen prijevod jednog meni zanimljivog odlomka koji, čini mi se, može biti koristan pri razmišljanju o ovim temama (autor je Michael Davies):
    (...) Nema nikakve sumnje da su lažna ukazanja ponajučinkovitije Sotonino oružje u ratu protiv Otajstvenog Tijela. (...) Sjećam se dobro kako sam, prije desetak godina, sablaznio neke pobožne prijatelje tvrdnjom da su navodna ukazanja u Palmar de Troyi u Španjolskoj nadahnuta od vraga. Pitali su me kako se usuđujem tako govoriti s obzirom na tamošnju očitu pobožnost: cjelonoćna bdjenja, junačka djela pokore, krunicu, zapanjujuća novčana odricanja. Kako može Sotona biti odgovoran za tako dobre plodove? Znao sam jednog Engleza, pobožnog i visokoobrazovanog katolika, koji je prodao sav imetak i napustio svoje zvanje da bi se preselio u Palmar. Poslije, kad je Clemente, samozvani vidjelac, proglasio sebe papom te izopćio sve koji ga papom nisu priznali, taj Englez i drugi moji prijatelji s užasom su se pokupili iz Palmara, priznajući da su bili obmanuti. Ali tragedija je u tome što se tisuće drugih nisu povukle. Njihova je vjera bila postala istovjetna s palmarijanskom sljedbom. Sotona ih je odsjekao od Otajstvenog Tijela Kristova.
    Kako može spomenuta pobožnost ići zajedno s đavoljim nadahnućem? Odgovor bi trebao biti bjelodan. Kad bi vidjelac, tvrdeći da je nadahnut odozgo, zanijekao nauk o Presvetom Trojstvu ili se zauzeo za "slobodnu ljubav", teško da bi mogao zavarati vjerne katolike. Podmetnuti zabludu i odvojiti vjernike od Crkve Sotona će očito nastojati pod obličjem pobožnosti. Kad dođe trenutak da poklonici Međugorja izaberu između Crkve i iluzornih ukazanja, vrlo je vjerojatno da će mnogi izabrati ukazanja, kao što se dogodilo u Palmar de Troyi. Papa Lav XIII. u enciklici "Satis cognitum" upozorava nas:
    "Crkva Kristova dakle jedna je te ista zauvijek: oni koji je napuste odstupaju od volje i zapovijedi Krista Gospodina. Napustivši put spasenja, krenuli su putom propasti."
    https://www.olrl.org/prophecy/mdavies_medj21yrs.pdf
    str. 8. i 9.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovani g. T.B. ja ću se uvijek zalagati za sve objave Gospodnje koje su milosni dar Neba za sveukupno Spasenje Naroda Božjega. Vaš problem je što Vi svoje zaključke izvodite racionalistički i razum je Vaš vrhunski kriterij a na žalost to je samo osjetna razina daleko od prostora čistoga Duha Božjega u kojem i iz kojeg proizilazi Božanska Ljubav i Božanska Mudrost. Samo da bi se baštinilo Božansko potrebno je biti jedno sa Gospodinom u muci patnji bolu i preziru od ovoga svijeta baš kao što je bila i Sv Faustina , međugorski vidioci pa i Marija od Božanskog milosrđa prorok posljednjih vremena po kojoj nas Gospodin priprema za Njegov drugi dolazak a koju Vi u svojoj racionalističkoj oholosti svrstašte kao sotonsku. Stvar je vrlo jednostavna i radi se o načelu ili voliš ili ne voliš ako ne voliš i zaljubljen si u tijelesno a samodopadno racionalno mudrovanje je samo nižerazredna osjetna razina toliko daleko od Božanske Ljubavi i Duha Gospodnjeg u kojem i iz kojeg proizilazi Božanska mudrost koja nam obznjanjuje sve istine i jedini kriterij da li je nešto istiniti je Ljubav koja potvrđuje ili ne potvrđuje da li je nešto ili nije djelo Božje. To je prostor čistoga Duha Božjega i Božanske Ljubavi jedinstva sa Kristom i to je prostor nadnaravnog mističog koje nadilazi našu osjetnost i tjelesnost po kojoj nema pristupa toj duhovnoj stvarnosti. Samo za ove nadnaravne darove Božje nije bitno koliko smo učeni koliko poznajemo Sv pismo već samo koliko ljubimo a za to je potrebno pobijediti svijet, tijelo i sotonu što nije nimalo lako i malo je onih koji to uspijevaju pa su im zbog toga skrivena istina jer prosuđuju o Božjemu po ljudski. Nadam se da mi nećete blokirati odgovor zbog toga što se ama baš ni u čemu ne slažem sa Vama i obrazložio zašto. Zvonimir Đukanović

    OdgovoriIzbriši
  17. Ima još jedna stvar koja mi je dvojbena glede kritike sv. Faustini a tiče se onoga dijela gdje joj se prigovara da joj je Isus rekao kako se nije niti s jednim bićem sjedinio kao s njom pa se povlači pitanje Bogorodice koja ga je nosila 9 mjeseci itd...
    Naime, u Svetome Pismu Isus kaže kako se nitko veći od žene nije rodio od Ivana Krstitelja. He sad, znači li to da je Ivan K. veći od Bogorodice ili se podrazumijeva samo po sebi da je Bogorodica isključena iz takvih kategorizacija (pa time i u dnevniku Kowalske)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ako je to već rekao Ivanu onda je apsurd da kaže i njoj. Je li na kraju Ivan ili ona?
      Leon

      Izbriši
    2. Nije apsurd jer (im) nije uputio iste misli. Ja sam sam povukao paralelu između te dvije Isusove izjave. Meni je uvijek bilo čudno kako to da je Ivan Krstitelj veći od Marije ako je suditi prema tome što je Isus rekao. Onda sam zaključio da Marija naprosto izlazi iz tih okvira, a ne da Krist misli da je Marija manja od Ivana. Isto bih rekao da vrijedi i za Faustinu za koju je rekao da je s njom najviše sjedinjen od ikada ikoga. Marija se naprosto ne računa kao netko u tipičnoj ljudskoj kategoriji.

      Izbriši
    3. Meni je zanimljivo da je ona prvi "scetac" koji tvrdi da joj je Krist takvo što rekao. Mnogo je svetaca bilo sjedinjeno s Kristom. Neki su se sjedinjavali s njegovom zemaljskom patnjom, neki su se sjedinjavali sa njih u obliku djeteta. I opet su se svi ponižavali, jedino ona tvrdi sama za sebe da joj je Krist to rekao. Zanimljiva je paralela sa međugorskim vidjelicama i one imaju slične izjave.
      Leon

      Izbriši
    4. Hrvoje, ovdje se spominje rođen veći od žene....
      Potrebno je to razlikovati od onoga što se nalazi u porukama s.Faustine makar ona bila i naj, naj žena... Isus je bio od vječnosti, na svijet dolazi Utjelovljenjem po sv.Duhu od majke koja nije rodila samo čovjeka već je Majka Bogorodica... Može li itko biti više sjedinjen na zemlji od Isusa sa Bogorodicom u čijoj utrobi je bio 9 mjeseci... Može li Faustinina duša biti čišća od Anđela kad nas crkva uči da su Anđeli najčišća bića koja stoje i gledaju lice Boga? Može li tko to na zemlji?
      JMS

      Izbriši
  18. Dragi moji,
    Koliko je kompendija proturazloga bilo u vrijeme Isusovo od njegovih suvremenika?
    Koliko je bilo onih koji su vjerovali Isusu, odbačeno "Ad hominem" kao nekvalificiranim za obranu vjere u Isusa?
    Osobno mi se čini da ova raspra više koristi radosti nepriajatelja Božjeg.Božji nam Blagoslov želim prijatelji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ante, ne čini mi se da rasprava koristi više neprijatelju već smo pokušali dodirnuti neke točke vjere jer ostavitiduše zamagljene u magli bez da se učini sa svoje strane da drugi pogledaju pogodovalo bi neprijatelju. To što su neki zaglibili u knjizi MBM ili drugim lažnim ukazanjima kroz koje zlo puše i želi zatrti put vjere te na taj način oni i nesvjesno služe masoneriji iako se moguće žele boriti protiv nje ili su pak u herezi,šizmi(ukoliko ne priznaju papu za papu) mi ne možemo drugo činiti nego moliti. Ne možemo drugima otvoriti srca već prikazivati Bogu za njih pa to najbolje i činimo jer dosta je rečeno tko želi čuti taj će i čuti. Onima koji radi skrupula još vjeruju u u ono čega nema Istina neka povode na put života.
      JMS

      Izbriši
  19. Ne vidim zasto vam dnevnik toliko bode oči.Svetost Faustine je po meni neupitna jer što je sve podnosila od fizičkih bolovoa u tijelu do psihičkih od strane nekih sestara u samostanima u kojim je boravila.Po meni to samo duša koja je puna milosti Božje može podnijeti.Ima dosta toga što ne piše u dnevniku,a svjedočile su same sestre kao npr.Jedna ju je sestra vidjela kad je slucajno ušla u bolesničku sobu kako za vrijeme molitve lebdi malo iznad tla.Jednoj je sestri Faustina prorekla tocno kad će umrijeti.Ta sestra je bolovala isto kao Faustina ali kod nje je bila početna faza bolesti i kad je vidjela Faustinu u takvim mukama zamolila ju je da se zamoli Boga da je uzme prije nego skroz padne s nogu jer nije željela biti na teret sestrama i Faustina joj je to obećala i nakon nekog vremena joj je rekla da joj je Bog uslišio molitvu i da će umrijeti godinu dana poslije nje i tako je i bilo,ta sestra je umrla točno godinu dana nakon Faustine.Mnoge su sestre priznale da im je pričala kako će ubrzo početi rat koji će bit puno gori i pogubniji nego prošli i tako je i bilo rat je počeo 1939.Kad je prvi put nakon 10 godina posijetila obitelj(prije redovnici nisu nikako išli u posijete obitelji osim ako je netko od roditelja bio na samrti),njen brat je priznao da ju je kroz prozor sobe vidio da veže pokorničke lance oko noge,jer su u samostanima tada prakticirali vanjska mrtvljenja,a danas im je teško postit jedan dan.Dosta se mrtvila posebno unutar sebe,a najvaznije je da je bila poslušna ispovijedniku i majci poglavarici,a puno duhovnih pisaca je pisalo da đavao može kopirati sve osim poslušnosti tj.poniznosti a ona je u tom briljirala.Božja providnost se dosta očitovala u njenom životu.Sama je imala viđenje svoje beatifikacije iako nije znala da se o tome radi.Ima tu dosta stvari i svjedočanstava što se čuva u arhivima u samostanu,a što nećete pročitati u dnevniku.Đavao može imitirati dosta stvari ali poslušnost i poniznost ne može jer to je i razlog palih anđela.

    OdgovoriIzbriši
  20. Đavao itekako može iskoristiti poslušnost da bi zaveo duše na krivi put...To se događa baš sa crkvom nakon 2 VK pod krinkom milosrđa, ljubavi i poslušnosti odoše gomile u propast. Faustina je bila pobožna redovnica, ali zar ne primjećujete koliko joj zlo hrani taštinu kroz poruke i oda da to nazovemo istinitom poniznošću? To je isto kao što je Valtorta pisala da ju je Isus sam pozvao da se pričesti. Što je to drugo nego li svetogrđe? Faustinine poruke su priprema za 2 VK. Toliko svetogrđa u njima i to onda nazivati svetošću.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje vi vidite da ona sama sebe hvali i sama sebe uzdiže?Ono što je njoj Isus govorio to je njegovo pravo da kaže i da je pohvali,ali ne znam baš da je ona pisla pohvale o sebi u prvom licu pa da je rakla npr.ja sam ovakva,onakva.Osobi koja je sebe umrtvila i koja poznaje svi svoju bijedu su uzalud bilo kakve pohvale jer ona sama zna kakva je zaista.Uvijek se govorilo o milosrdnom Bogu kao i o pravednom nije ništa čudno što se govori o Božjem molosrđu danas jer je tako bilo i prije 100 i prije 2000 godina,pa u samom evanđelju se vidi Bog koji oprašta preljbnici,milosrdni otac,..Problme danas je što se odbacio pravedan Bog,a dalo se naglaska samo na milosrdnom Bogu.Ali Bog koliko je pravedan toliko je i milorsrdan,nama je to teško shvatiti,ali je tako.Koliko milosrđa toliko i pravednosti.Današnja poslušnost nema veze sa onom prije koncila jer se danas u crkvi poštuje što se ljudima sviđa,a što se ne sviđa odbace kako laici tako i kardinali.Prije nego se uzme neka knjiga ili dnevnik sveca treba se moliti Bogu da iz toga shvatimo što je pisac htio reći.Isusove poruke Faustini svatko objašnjava na svoj način,ali Bog daje samo poniznima da spoznaju pravu istinu.Prije Faustine je slično Isus govorio preko sestre Josefe Menendez a njeni spisi su priznati i dopušteno je objavljivanje od strane pape Pia XII.Razlog zašto je Faustinin dnevnik bio na listi zabranjenih knjiga je jer je prijevod bio toliko loš da kad su dali papi na čitanje nije se znalo što govori Isus što Faustina.Ona je bila obicno seoska cura koja je završila samo ja mislim 3 razreda seoske škole,sada zamislite sebe sa tri razreda da vam netko naredi da pišete knjigu.Samo je čudo što je išta napisala.

      Izbriši
    2. Baš naprotiv osoba koja je neuka, a govori ili piše velike stvari iz nauka je dokaz da je Božja objava (Lurd-Bernardica).... Djeci anđeo govori u Fatimi (djeci- pokora, pokora, pokora)... Možda griješim, ali možete li mi u Dnevniku naći mjesta u kojima Bog poziva preko poruka na pokoru za počinjenje grijehe.. Ponavljam ne osuđujem i nisam protiv s.Faustine, a Dnevnik je sv.Oficij osudio. Je li možda sv. Velika Terezija završila fakultet pa njeno djelo nije osuđeno? Hostija se prima na ruku i zašto nije pozvala svećenika kad je svećenika pala Hostija... Zna se kako se postupa sa Hostijom kad padne na zemlju. sv.Katarina Sijenska nije bila pismena pa je druga osoba za nju pisala o njoj.. Faustinin tekst je jednostavan i to može prevesti i mlada osoba, a ne veći teolog.
      JMS

      Izbriši
  21. Hajdemo onda sada ovako ako ne možemo normalno. Mnogo je vidjelaca koji su tvrdili i tvrde da ima Gospa, Gospodin ili tko drugi ispričao pojedine djelove života čak i čitavi život (da bi nadopunili Bibliju). E sad problem je u svemu tome što postoji mnogo razilaženja u tim objavama, i ta razilaženja se ne mogu opravdati ah vidioci su to tako razumjeli. Kome od tih silnih vidioca vjerovati? Evo i Vicka već godinama čeka da objavi Život Presvete Bogorodice (dok joj ona sama dadne dopuštenje, pa će i njezinu verziju biti zanimljivo vidjeti. Izmeđuostalog dala joj je točan datum rođenja (nekad u 7. mjesecu), koji u Međugoriju već tradicionalno slave i režu tortu BDM.

    Šta želim reći svim ovim? Čitajući ovdje pojedine komentare, a i prateći u životu oko sebe vjernike, mogu reći da je žalosno koliko su neki ljudi uneseni u određena privatna ukazanja da je to u najmanju ruku žalosno. To ide toliko daleko da je pojedinima riječ raznoraznih vidjelaca sama Riječ Božja. O fanatizmu neću ni pričati, tako da uopće se nije čuditi što su neki zastranili i poludili čak i za sotonskim izjavama i viđenjima te Marije iako su nauk i viđenja dotične osuđeni. Leon

    OdgovoriIzbriši
  22. http://www.cbismo.com/files/file/ogledalo_pravde.pdf

    pokušajte otvoriti i pročitati, službeno je

    JMS

    OdgovoriIzbriši
  23. Dragi moji,
    Evo prilike svakome da kaže da me je sotona obratio.Naime 15 g. na godišnjem odmoru 100 km od Međugorje, svake godine bi prijatelji jedan dan (od 10 ak dana godišnjeg) odlazili u Međugorje, no ja sam radije ostajao sam u selu - toliko o mom shvaćanju Međugorja. Čitajući majci nakon smrti oca , Evanđelje i duhovne knjige, nakon dugo vremena brat donese knjigu o Međugorju (čini mi se tisuću susreta..) Nakon toga iako nisam išao na misu više od jednom godišnje, ispovijedao jednom u nekoliko godina i sl, već podosta godina osim redovnog posta i uglavnom 2 krunice dnevno ,pohađam misu uvijek kad mogu /zbog posla)..itd.Ne idem dalje u tumačenja i sl.I nije mi Međugorje Bog, niti sam često tamo. Znam i za devijacije u Međugorju po Stefaniji Katarini ...Ne idem dalje o Međugorju. Izjave da je nešto sotonsko nisu strane ni suvremenicima Isusovim (24A farizeji čuvši to rekoše: "Ne može ovaj izgoniti đavle osim po Beelzebulu, poglavici đavolskom.".. ." 30Jer govorahu: "Duha nečistoga ima." .Što se tiče pape i papinstva - imam doktora teologije u rodbini koji nema pojma što se događa u vatikanu -papinim video porukama, izjavama kardinala Burke-a,i da ne nabrajam ostale kardinale i biskupe ,vatikaniste-čiji je načelan stav (slobodno rečeno) - ako papa ne slijedi nauk Isusov, ne treba slijediti papu .Možemo i tu (ako se već dajemo na promišljanja o Međugorju itd..) razmišljati dali su savjetnici i bliski papi kao k.Marx ili Kasper ili milionski klikovi na tviteru papi Franji od Duha Svetog.Dali je potrebno o trenutnoj zbrci visokog klera govoriti i mnogim herezama.Dovoljno govore biskupi (poneki ).Ako danas biskupi i kardinali o nečistoći nauka govore kada je to sve očitije - doista je bila ludost govoriti o tome za vrijeme Benedikta, dok se nije ni znalo da će odstupiti ali je još za njegova mandata prorečeno u Knjizi Istine i za Njega i za Franju.Molim za papu Franju da vodi Crkvu u pravom smjeru, kao što vjerujem da to čine i svi koji čitaju ovaj blog. Svakoga od vas smatram bratom i sestrom,iako će mnogi smatrati da nisam kvalificiran govoriti o bilo čemu ,samim tim jer pratim "sotonske riječi".Molimo jedni za druge.Božji vam blagoslov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sv.Augustin se obratio kroz manihejce, poneki se obrate na karizmatskom pokretu no sve su to još ne utvrđena obraćenja jer sve Ante šti si naveo može biti samo vanjski čin dobar,ali ne dovoljan. Važno je koliko osoba umire sebi i svijetu, a raste u Bogu... Pročitaj gornji link službene komisije o Međugorju kojega sam poslala.
      JMS

      Izbriši
  24. Ne znam koliko ste upoznati ali u Međugorju djeluje na samo stotinjak metara od crkve sekta pod nazivom Karitas iz Birmingema . Nesmetano izdaju i poklanjaju svoje knjige (Kako promijeniti muža , Vidim daleko, tumačenja poruka itd. ) . U Americi imaju veliki posjed (replika djelova Međugorja) na kojem mogu živjeti samo pozvani koji su im poklonili svu imovinu . Vodi ih vođa po imenu Teri koji čak određuje tko će sa kime biti u braku. Ništa čudno da ih ne posječuje i podržava jedna od vidjelica koja je i kod njih u posjeti imala ukazanja. Ako netko ima kakvu novu informaciju šta je sa onim kipom koji svijetli iz Vickine kuće ? Robelar

    OdgovoriIzbriši
  25. Toma, hope this helps.

    http://catholicexchange.com/divine-mercy-i-desire-to-heal

    J.

    OdgovoriIzbriši
  26. Jedno jednostavno pitanje. Marija Agredska tvrdi da je Gospa rođena 8. rujna kako to Crkva od pamtivjeka slavi. Vicki je Gospa objavila da joj rođendan nije tada već 5. kolovoza. Kojoj da vjerujemo? Ako budemo vjerovati Vicki postavlja se jedno pitanje, zašto je Gospa čekala 2000 godina da objavi točan datum rođenja i zašto je obmanjivala druge vidioce o tom datumu? Ako budemo vjerovati Mariji Agredskoj zašto je Gospa obmanula Vicku ili još bolje pitanje: Tko se to ukazuje Vicki i zašto daje takve informacije? Leon

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nedavno bio u Međugorju. Spika s poznatima - relativno pouzdane osobe. Sami počinju s kuknjavom.
      Jedna vidjelica (ne bih spominjal imena) vozi džip od 100.000 eura: osobno naručila bijelu kožu, ovo ono...(Golf 2 još je sveprisutan po Hercegovini).
      Druga - procjena zarade jedan-dva milijuna godišnje. Najskuplji pansion - njezini hodočasnici imaju ukazanje - dakle, ak platiš, budeš na ukazanju...
      Treća, skromnija: stan u Zagrebu ili dva i još treći...ne znam gdje...uz kuću, pansion dolje...
      Ima tih priča još napretek!
      Pa eto, nek je to ljubomora lokalnih ljudi, no što ako je ovo istinito ili samo polovica ili trećina?! Čovjeka naprosto zaboli glava.
      Janko

      Izbriši
    2. Slažem se da ne treba gledati u novac ako je pošteno stečen no ako je prijevara, a sami vidioci obmanjeni što onda? Pročitajte službeno izvješće komisije na linku kojega sam poslala pa će biti jasnije. Spominje se i problem dva hotela i jesu li religije sve iste? Vicka niti jedan točan odgovor nije dala što navodi i sama komisija..
      JMS

      Izbriši
  27. U današnjim vremenima, kad su ovce napuštene od pastirâ, privatna ukazanja su veoma opasna stvar jer lako utječu na mnoge ljude. Treba zapamtiti da Bog dopušta prava ukazanja samo u iznimnim slučajevima i uvijek s nekom konkretnom, ne općenitom, svrhom. Banalnost je znak lažnih ukazanja.

    Kao i u svemu u ovom kriznom vremenu (ali i uvijek), tako i u vezi ukazanja, treba se držati suda Crkve. Ako takvog suda nema za neko ukazanje, treba biti oprezan, a u slučaju da se među takvim porukama nalazi išta suprotno Katoličkoj Vjeri, onda možemo biti sigurni da ne dolaze od Boga, koji ne proturječi Svom Otkrivenju i Svojoj Prečistoj Zaručnici, Crkvi.

    OdgovoriIzbriši
  28. Zar molitva Nicejskog vjerovanja nije vjerodostojna , zasto se traze cuda ?
    Zasto molitva kojom nas je poucio sam Isus nije prrejasna ? Ali Sv. Pismo ne govori Istinu , zar nemamo Veliki katekizam ? Zasto se iz dana u dan srlja trazeci upitna dodatna dokazivanja ? Ma rijec ti je blizu , tu je u srcu tvom , ne trazi , tko da se popne na nebo da ti je spusti , ta vec se spustila tebi zivi djeluje , primi je , zivi ponizno I ne trazi cuda ?

    OdgovoriIzbriši
  29. http://padrepioandchiesaviva.com/Medjugorje.html evo još nekih informacija o Međugorju. Monika

    OdgovoriIzbriši
  30. Meni je zanimljivo da osobe koje prate Međugorje i slične objave nas koji ih upozoravamo na varku optužuju da nemamo ljubavi. Zar nam ne bi bilo lakše pustiti ih da nastave sa svojom zabludom? A baš iz ljubavi prema njima nastojimo reći im istinu. Ali potrebna je poniznost za priznati da si bio u zabludi, da si bio zaveden. Monika

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Monika, dobro je što to govoriš i to je tako. Potrebno je razumijeti i da čovjeka boli suočavanje sa istinom i prihvatiti da si pogriješio. To nije lako osim ako si umro sebi i svojem egu, a živiš Bogu.
      Btb!

      Izbriši
    2. Monika, ozgubila sam dvije osobe, prekinule su prijateljstvo jer je njihov međugorski mir redovito prelazio u nemir i agresivnost ako bih rekla nesto sto nije odgovaralo njihovoj slici o Međugorju. Sada me vise i ne pozdravljaju, dalje hodocaste tamo...zalosno. Sve duhovnosti koje bi za posljedicu imale razdor u međuljudskim odnosima nisu istinske, zar je to tako tesko akceptirati.maxima

      Izbriši
    3. Meni je Međugorje ok, a znam mnoge kojima nije i ni sa kim nisam u sporu oko toga, a kamo li da bih prekinuo prijateljstvo. Mislim da je to do individue.

      Izbriši
    4. str.46( sa linka) Konačno, kada se prešlo na
      formiranje druge Komisije, uzoriti kardinal Franjo Kuharić i
      mostarski Biskup, u ime Biskupske konferencije Jugoslavije, 9.
      siječnja ove 1987. godine u izjavi za javnost rekli su: "Stoga nije
      dopušteno organiziranje hodočašća ili drugih manifestacija
      motiviranih vrhunaravnim karakterom koji bi se pridavao
      međugorskim zbivanjima." To je rečeno s najvišeg mjesta u
      Crkvi i ne smije se preko toga prelaziti kao da to nije ništa.

      Trogodišnji rad Komisije dao je rezultat:
      dva su člana Komisije glasovala da su ukazanja vrhunaravna,
      istinita. Jedan se član uzdržao od glasovanja, jedan da je nešto
      bilo u početku, a jedanaest non constat de supernaturalitate,
      tj. da ukazanja nije bilo.

      subjektivno nekome može biti Međugorje ok kao što je ok i onome što je u grijehu, dobro se osjeća i zatamnjuje savjest.

      Izbriši
  31. Evo kako fra Tomislav Vlašić 9. siječnja 1977. piše redovnici koja to više nije jer se sprema roditi njegovo dijete:
    "Ali primit ćeš Božji blagoslov ako to [tko je otac djeteta] zadržiš za sebe... Imat ćeš više blagoslova nego ako živiš kao redovnica. Bit ćeš doista poput Marije, koja je prihvatila svoju osobitu sudbinu i išla sa svojim djetetom kamo god je morala, praćena Providnošću, te joj je, unatoč njezinim križevima, ono postalo izvor najveće slave." (E. Michael Jones, "Medjugorje: The Untold Story", str. 75.)
    Evo i nekoliko rečenica od mons. Žanića o Ivici Vegi:
    "Zbog neposluha on je 1982. po naređenju Svetog Oca od svoje Vrhovne uprave izbačen iz reda OFM, riješen zavjeta i suspendiran a divinis. Nije se pokorio, i dalje je misio i dijelio sakramente i zabavljao se s ljubavnicom... O njemu je, prema Vickinu dnevniku i prema izjavama svih vidjelaca, Gospa 13 puta rekla da je on nevin, a biskup kriv. Kad mu je ljubavnica, s. Leopolda, redovnica, ostala trudna, napustili su oboje Međugorje i duhovni stalež..." (Mons. Pavao Žanić, "Međugorje", 1990., str. 2.)
    I od Vicke patru Grafenaueru:
    "Graf.: Ti si biskupu rekla da je kriv, a da ova dva (Vego i Prusina) nisu krivi i da mogu obavljati svećeničke dužnosti... - Vicka: Jesam. -Graf.: Mogu li ispovijedati, je li to Gospa rekla? - Vicka: Jest.- Graf.: Ako je Gospa to rekla, a papa kaže da ne smiju... - Vicka: Nek papa govori, ja kažem onako kako jest." (Mons. Pavao Žanić, "Međugorje", str. 6.)
    I opet od mons. Žanića:
    "Osmoga dana od početka ukazanja bilo je ukazanje blizu Cerna. ...vidioci su navečer pričali župniku fra Jozi Zovki... da je Gospa 4-5 puta rekla da će se ukazivati još tri dana, i to 1., 2. i 3. srpnja... To je snimljeno na kasetu, publicirano od fra Ive Sivrića, kaseta je umnažana. ... kasnije fra Janko Bubalo [Vicku] je upitao... da li je Gospa rekla: još tri dana. Ona je odgovorila da se ne sjeća!!!
    ... Ordinarijat ima zapisnik svjedoka ukazanja 3. VII. 1981. Toga dana jedan je franjevac rekao vjernicima: Vi ćete biti veliki krivci pred Bogom ako se prekinu ova ukazanja."
    "... Ne smije se činiti zlo (govoriti neistinu o Gospi) da se postigne dobro (hodočašća, molitve...)." (Mons. Pavao Žanić, "Međugorje", str. 7.)
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  32. John Salza - odite na 20.pitanje -http://www.johnsalza.com/p/miscellaneous.html i
    John Vennari o Međugorju - https://www.youtube.com/watch?v=AD1SpQCXsdw Monika

    OdgovoriIzbriši
  33. Sve je ovo nagoviješteno u Svetom pismu. Konačno otpadništvo dolazi preko karizmatika i lažnih ukazanja.

    Knjiga Ponovljenog zakona, poglavlje 13:
    "Sve što vam naređujem držite; tomu ništa ne domeći i ništa ne oduzimaj. Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek sa snoviđenjima pa ti iznese kakvo znamenje ili čudo; i to se znamenje ili čudo o kojem ti je govorio ispuni i onda ti on rekne: 'Pođimo sad za drugim bogovima kojih dosad ne poznaješ i njima iskazujmo štovanje', nemoj slušati riječi toga proroka ni sne toga sanjača: ta to vas iskušava Gospodin, Bog vaš; hoće da dozna ljubite li zbilja Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dušom svojom. Idite samo za Gospodinom, Bogom svojim; njega se bojte; njegove zapovijedi vršite; njegov glas slušajte; njemu štovanje iskazujte; uz njega se priljubite."

    Rudy

    OdgovoriIzbriši
  34. I ovo kao da smo zaboravili:
    "Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane." (25) "Eto, prorekao sam vam."
    Dolazak Sina čovječjega
    (26) "Reknu li vam dakle: 'Evo, u pustinji je!', ne izlazite; 'Evo ga u ložnicama!', ne vjerujte. (27) Jer kao što munja izlazi od istoka i bljesne do zapada, tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega."

    Matej 24, 25-27

    Rudy

    OdgovoriIzbriši
  35. i ovo se zaboravlja: još 40 dana i Niniva će biti razorena(Jona prorok,zaisano u knjizi o Joni)i što je bilo???nije bila razorena..dajte malo to pročitajte i razmislite o tome...po nekima od vas to je lažna poruka i lažni prorok...a to spada u OBJAVU koja je obvezna za sve..

    OdgovoriIzbriši
  36. Antonio,rekla bih kao da brkaš stvari.... Prorok Jona je pozvao na obraćenje i pokoru i Ninivljani su to i učinili bez spektakla, bez senzacija, bez neposluha autoritetu, a teško je bilo u početku prihvatiti Joni jer proročka zadaća je teška i nikad u povijesti nije bilo kao danas neposluha, senzacija i htjenja za čudesima bez utemeljenja i to ondas nazivaju još proroštvom, a sve to nije niti pokora niti vjera...Kako se može to nazivati lažnom porukom kad je utemeljeno na Istini i ogromnoj poniznosti?
    JMS

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja bih rekao da me niste shvatili..pročitajte 3 poglavlje knjige o Joni..istinito proroštvo(..još 40 dana i Niniva će biti razorena..)a nije se ostvarilo!!o tim stvarima lijepo piše sv.Ivan od Križa kako kod tih stvari postoji nepisani"ako"...npr.ako čitate sv.Pismo znate za više primjera poput vel.sv.Elija i obečanja njemu koje nije ostvareno jer su mu sinovi hulili na Jahvu a on ih nije obuzdao.shvaćate li me????

      Izbriši
    2. Kad je vizija od Boga ili proroštvo sve mora biti u skladu s definiranom naukom katoličke crkve kroz stoljeća jer sv.Duh djeluje kroz nauk. Dogme, kanoni koji su nepromjenjivi su djelo sv.Duha i u rangu su sa sv.Pismom (sv.Petar govori neuki krivo tumače Pismo, potrebno je Božju riječ filtrirati kroz pravovjerje 2.Petrova 3,16-usporediti, iskrivljuju se sv.Pismo i nije ga dovoljno znati potrebno je znati nauk tj.dogme i kanone, ako se želi ispravno slijediti Krista posebice je to danas važno kad je gotovo sve iskrivljeno) jer počivaju na tome. Ako nije u skladu samo jedna rečenica automatski se odbacuje vizija, proroštvo, objava. Đavao daje prividan uspjeh, Isus vodi kroz trpljenje i križ do proslave možda tek u vječnosti.

      Izbriši
  37. Pomalo mi je, iako anonimnu, neugodno što sam se dobrano prilijepio za ovu problematiku, ali ne mogu odoljeti... Problem je velik, i sve veći, i opasnost, jer naši svećenici kao da sve više, iz raznih razloga, prigrljuju "međugorski fenomen". Misionari Krvi Kristove organiziraju hodočašće u Međugorje (prošli mjesec), Tepert nasljeđuje Dudu u jednom redovitom pohodu Međugorju, Ante Vučković ili prodaje, kao i Karlić, kvazigamalielovske štosove ("ako je Međugorje od Boga..., a ako nije...") ili promiče glede Međugorja "credo quia absurdum" ("Ne možemo imati Boga po svojoj mjeri..."); Damir Stojić imao je čast gledati Mariju Pavlović pri njezinu viđenju, izgledala mu je, kaže, kao žena kad je na vrhuncu, i poželio je (bez obzira na upozorenja, primjerice, od sv. Ivana od Križa) da i on nešto osjeti od njezina mističnog iskustva i osjetio je (youtube: "Kamo odlazimo"); Tomislav Ivančić govori, nekidan na Hrvatskom katoličkom radiju, kako je Gospa svaki put u drugoj haljini, od Lurda preko Fatime do Međugorja, i... zapravo sam do Ivančića htio doći te citirati Szentmartonijevu primjedbu o hagioterapiji ukoliko se ona poziva na "centar za religiju u mozgu":
    "Prvo," kaže Szentmartony, "u mozgu postoji centar za svaku ljudsku aktivnost; postojanje tog centra kazuje što se događa u mozgu kad se netko moli Bogu, ali ne kazuje ništa o Bogu. Drugo, taj neurološki centar ne predstavlja sliku Boga, nego antropološku tvorevinu Boga, koja ne ide u prilog istinskoj religioznosti... nevjernici bi se mogli čak radovati, da imaju još jedan dokaz u ruci da su vjera i Bog puka ljudska izmišljotina, iluzija bez budućnosti po riječima Freuda, opijum za narod po Marxu."
    http://prudencija.hr/index.php/izazovi-21-stoljea/2-glavni-izbornik/duhovnost/241-nove-zajednice-razlikovanje-duhova
    Nemojmo nikad zaboraviti riječi sv. Pavla protiv lukavog nastupa i izopačavanja riječi Božje te protiv neprihvaćanja ljubavi prema istini, koje Bog kažnjava pripuštanjem djelotvorne zablude.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ante Vučković ili prodaje, kao i Karlić, kvazigamalielovske štosove ("ako je Međugorje od Boga..., a ako nije...")
      ....
      Prijatelju, brate...kad imadnes ispod nokta rezultata kao Ante onda se hrabrije javi od inicijala jer je licemjerno blatiti čovjeka a ne potpisati se...kad ne znam sta misliti upitan se sta kaze baš taj Ante, ako sam i 5% ne da idem nego trcim od radosti jer sam blizu u misljenju takvom čovjeku (Ivan Jakić)

      Izbriši
    2. To nije nikakav argument. Ne blatim fra Antu, i ono što sam napisao nije mi problem potpisati, ako bi trebalo, svojim imenom i prezimenom (ali ovdje to nije ni umjesno ni potrebno). Ja stvarno nemam rezultata ni izdaleka koliko Ante, ali smijem upravo zato biti razočaran kad takav čovjek npr. samovoljno tumači žrtvovanje Izaka, ili Isusovo ozdravljenje opsjednute strankinjine kćeri (koja prema Anti nije uopće bila opsjednuta nego zapostavljena i sputavana od majke), a o Međugorju da i ne govorimo.
      (Josip Bratulić jednom je u "Kani" napisao da oni koji o Josipu Turčinoviću govore da je vrlo zaslužan, ali da je imao i mana nisu nikad u životu ostvarili ništa vrijedno!?)
      M. P.

      Izbriši
    3. Kako god, ovdje je ionako po mom misljenju jedino sotona zadovoljan jer je uspio izvuci vrlo ruzne rijeci, misljenja i stavove o mnogim dobrim ljudima a da od sveg ovog nije bilo nikakve koristi ni dobra - samo se ukopali u svoje robove (to je moj stav)
      A to "mogu ali necu" je i dalje vrlo ružno jer spominjemo imenom i prezimenom zivog covjeka koji se nema komu ni obratiti cak i kad bi htio pojasniti nesto izreceno i ne dozvoljava mu se ni obrana jer je i ovo sve javno i sutra ce to netko citati i za 50g. valjda takodjer.
      Nije OK govoriti o čovjeku takvog kalibra i iza kojeg je toliko toga dobroga napisanog, izgovorenog, učinjenog, da je (iz takvog komentara se iscita stav kako je) kao neki balavac iza kojeg ne stoji ništa pa ima neku potrebu prodavati "stoseve"...
      I da, i dalje mislim ako pišemo o drugomu na takvoj razini trebamo onda imati hrabrosti i potpisati se odnosno reći, ja taj i taj sam mu posao upit ne jednom nego vise puta ali nije mi imao hrabrosti dati odgovora, nije mi ni odgovorio pa sad s pravom jer iza mene stoji to i to ... reći kako mislim to i to...pa će i citateljima biti lakse procijeniti težinu necijih argumenata...
      Ivan Jakic

      Izbriši
    4. Ivan Jakic

      Može nešto konkretno dobro što je fra Ante napravio? Recimo u odnosu na nekog nepoznatog fra Antu u Zagrebu?
      Broj bogoslova ili ređenja u njegovoj biskupiji sve govori koliko on i slični tako cijenjeni i visoko pozicionirani dobro rade...

      Z.

      Izbriši
    5. Hahaha, šta mogu moram se nasmijati - ako je ovo pitanje za milijun kuna...što mogu iste sekunde kad sam ju pogledao - u mojim mislima je iskočilo ipak neko protupitanje za valjda drugih milijun kuna gdje točan odgovor polažemo samo dragom Bogu jednom kad stanemo pred njega - gdje je korijen i zašto upućivanje na baš tu sliku od valjda 28.000 rezultata najjednostavnijeg pretraživanja o fra Anti, tisuća slika u habitu i tekstova i propovijedi i pojašnjenja koje su mali biseri teologije - brat Toma ima svoj stav o fra Anti i njegovom djelovanju na koje bi nas trebala upućivati ta jedna slika.
      Nisu više važne sve ostale u kojima sabrano, pobožno i dostojanstveno daje hvalu Gospodinu nego ova jedna koja "sve govori"
      Ono, djetinje pik moj, slika govori dovoljno - gotovo, ulovljen.
      :-)
      Zaključak ostavljam autoru slike, bratu Tomi i čitateljima (koji su se vjerujem već pogubili u svim ovim raspravama)...
      Eto, važno ili ne važno za bratsku raspravu - na slici mi je baš simpa.
      "Lajk" rekla bi mlađarija :-)
      (Ivan Jakić)

      Izbriši
    6. Bio fra Ante Vučković ne znam kakvoga "kalibra", ja sam samo htio upozoriti na jedan fenomen kojega je i on dio. Jasno je da nisam prikazivao lik i opus fra Ante Vučkovića, nego samo rekao da i on čini i nešto što smatram lošim. On doista predlaže Crkvi u odnosu prema međugorskim ukazanjima stav po uzoru na Gamalielov prema prvim kršćanima, a na Mladifestu 2014. zapravo je, smatram, (htio ne htio) poručio da su ukazanja Gospe Međugorske to vjerodostojnija što su manje vjerodostojna jer ne možemo imati Boga po svojoj mjeri. I, usput budi rečeno, doista je napisao (u "Živom vrelu" 8/2014.) da Kanaankina kći zapravo nije bila opsjednuta, nego zapostavljena: majka je kruh davala "psićima", a ne kćeri, koja je ozdravila čim je, i samim tim što je, majka svoju pogrešku uvidjela i požalila. (Sjećam se jedne kritike o filmu "Egzorcist" u kojoj se kritičar trudio dokazati da se u tom filmu ne radi o stvarnoj opsjednutosti od đavla, nego o pobuni protiv represije nad seksualnim porivima.)
      M. P.

      Izbriši
    7. Ivane potpuno ste u pravu! Vrlo je podlo i novinarski neprofesionalno od Toma Blizanca da je baš istaknuo tu jednu jedinu kompromitirajuću sliku (za koju ja osobno vjerujem da je foto montaža) pored toliko divnih slika i tekstova o fra Anti Vučkoviću.

      Toma Blizanac, što niste bili korektni i npr. stavili ovaj divni link???
      http://misija.slobodnadalmacija.hr/clanci/ID/10479/Bosonogi-fra-Ante-Vuckovic-predvodio-duhovnu-obnovu-na-Gospinu-Gradu

      S.H.

      Izbriši
  38. Kako sam završila i diplomirala i na evangelizaciji kod Petra Baruna (zajednica MIR, T.Ivančić) tako mislim da će mi se dopustiti napraviti maleni osvrt. Što se tiče hagioterapije došla sam do završnog dijela i napustila shvaćajući da to nije moj put. Kasnije sam shvatila i zašto.Hagioterapija počiva na temeljima K.Rahnera koji je jedan od vodećih progresivističkih teologa na 2VK. (mogu naći krivi nauk K.Rahnera ako je potrebno no onda bi bilo bolje otvoriti drugu temu), a kojega msgr.Ivbančić voli toliko citirati. Također sam bila nekoliko godina član zajednice KK i primljena sam u puno članstvo njihovo tako da iz pšoštivanja sad imena neću navoditi, ali mogu reći jer oni koji čitaju, a možda su isto bili članovi zajednice mogu to ispovijedati radi spasa duše np. uzimanje kaleža iz ruke u ruku za vrijeme Mise i kao stavljanje pojedinačno svoje nakane, dotični svećenik spominje da mu nije važno je li Hostija pala na pod ili nije već kao će se prem ačovjeku odnjeti sve dok izvana nijre došao poglavar starog kova koji voli latinski,a bez da sam ja i riječi osim molitve uputila za njega govori. Bio je dovoljno ponizan i prepoznao je, zatim oko oltara- stola danas držanje za ruke u vrijeme molitve Očenaša što je tipično protestantski. Zatim odgovaranje osobno mene i još jedne osobe od TLM, mise svih vremena...To su samo neke malene potankosti svećenika koji su zavarani krivim naukom, a kao osobe su dobre u sebi. Svećenici koji idu u Međugorje su u neposluhu jer rade mimo biskupa koji je nadležan za tu biskupiju i za to nemaju nikakvu ovlast niti po kanonima niti ikakvu. Ukoliko govore da se pridržavaju direkt nazovimo to boga to je lažno jer Bog ne može ići protiv sebe samoga, a izjasnio se u nepromjenjivim kanonima (postoje kanoni koji se mogu mijenjati no koji se vežu uz dogmu su nepromjenjivi), dogmama da bi tek onda mogli razumjeti sv Pismo . Usporediti sa 2Pt 3,16..
    JMS

    OdgovoriIzbriši
  39. Iako je od objavljivanja članka Tome Vereša (u časopisu "Marulić" 5/1987.) o Ivančićevoj knjižici "Budni budite i molite" prošlo već gotovo trideset godina, možda nije naodmet navesti iz toga članka ponešto (sve što slijedi, osim inicijala na kraju, citat je ulomaka iz tog Verešova teksta):
    "Bog nije želio samo kršćane ili samo pobožne, nego sve ljude, i kršćane i nekršćane, i ateiste i religiozne." Dakle ponovimo za našim piscem: Bog je želio i nekršćane i ateiste! Očito je međutim da je Bog htio nekršćane i ateiste samo kao ljude, a ne upravo kao nekršćane i ateiste. Bog želi naime da svi ljudi uzvjeruju u njega i da se tako spase. On ne može željeti da bude nekršćana i ateista...
    Ali po našem autoru u Božji stvoriteljski plan ne spadaju samo nekršćani i ateisti nego i đavao: "I đavao je stvoren, i on je u Božjem planu." Dakako da je i đavao u Božjem planu, no ipak ne može se reći bez daljnjega da ga je Bog stvorio, jer Bog je stvorio samo dobre duhove, anđele, od kojih su neki htijući biti "jednaki Višnjemu" učinili sebe zlima, to jest đavlima...
    Autor, na primjer, ... tvrdi: "Čak i najužasnije stvari možemo gledati kao stvari koje Bog kontrolira i možemo reći: i to si htio i dopustio, Bože." Jamačno, Bog dopušta i najužasnije stvari u tom smislu da ne sprečava njihovo događanje, već pušta da se odvijaju po načelima slobode te ih kao takve integrira u svoje više, nama nepoznate planove. Ali nije ispravno tvrditi da je Bog htio najužasnije stvari, kao što su, na primjer, svjetski ratovi, plinske komore, Gulazi itd. ...
    Ne razumijem pravo što hoće naš autor kazati kada tvrdi da "kršćanin nije samo čovjek nego i bogočovjek, kao Isus Krist"...?! ...ja ne vidim kako bi se ova tvrdnja mogla uskladiti s kršćanskom vjerom i žao mi je što se naš profesor nije potrudio da je pokuša uskladiti s njom. Jer ovako kako je formulirana ona zapravo poriče temeljnu istinu kršćanstva da je samo jedan Bogočovjek, Isus Krist...
    ...skoro na svakoj stranici ima nekoliko temeljnih nejasnoća, dvosmislenosti i nedorečenosti. ...autor u predgovoru napominje da je njegova knjižica nastala iz nekoliko predavanja održanih na skupu voditelja molitvenih skupova u našoj zemlji (Zagreb, studeni 1985.) i u drugim prilikama. Prema tome stavovi knjižice nisu samo autorovi nego uglavnom većine (ili doista svih?) voditelja drugih skupina i njihovih članova. Uzmemo li u obzir k tome da autor u tom smislu djeluje već dvanaestak godina i da jamačno od početka, to jest od ljeta 1975. ... zastupa iste ili slične stavove, a osim toga nositelj je veoma važnih dužnosti u Katoličkoj crkvi u nas, lako je uvidjeti da je dijalog s njim prijeko potreban.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  40. I zašto bi Toma Vereš bio u pravu, osim što miluje očito napumpani ego (zalud njemu tisuće rezultata i obraćenja i pomoći-zalud takvi plodovi-vidiš kako sam ga "JA" razotkrio) M.P.? (Jure)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema tu nikakvog napumpanog ega. Vereš je u tom članku pozvao Ivančića da u "otvorenom, kolegijalnom i argumentiranom dijalogu" odgovori na njegove "nedoumice, zaključke i razloge" u vezi s "nejasnoćama, dvosmislenostima i nedorečenostima" u knjižici "Budni budite i molite".
      M. P.

      Izbriši
    2. Ispričavam se, poslao sam već odgovor pa tek onda shvatio da Jure govori vjerojatno o mojem napumpanom egu, a ne Verešovu. No bio moj ego napumpan ili ne, Vereš je pošteno iznio svoje nedoumice, zaključke i razloge, a meni se te nedoumice, zaključci i razlozi čine opravdanima. Koliko znam iz Verešove bibliografije, Ivančić nikad nije javno odgovorio na taj Verešov članak. Da znam da jest, ne bih bio ovdje citirao Vereša o Ivančiću ne uzimajući u obzir i Ivančićev odgovor. Ne mislim da je Vereš u svom članku nužno bio u pravu.
      M. P.

      Izbriši
  41. Polako zavrsavamo ovu temu jednim ulomkom iz clanka o sv. Tereziji Avilskoj novoimenovanog gospicko-senjskog biskupa:

    Terezija se toga jako bojala zbog jednostavnog razloga što se počesto događalo da te osobe završe u nekim privatnim objavama, kojima onda zbunjuju zajednicu. U tom će smislu pisati Mariji od sv. Josipa: ,,Drago mi je što je naš otac (Gracijan, op. Z. K.) zapovjedio da one dvije sestre 'uzvišene' molitve moraju jesti meso. Vjerujte, kćeri moje, ja ih žalim. Da su sa mnom, ne bi imale tolika viđenja. (...) Sumnjam u njih baš zbog toga što ih je previše. Iako neko viđenje može biti istinito, bolje je ne pridavati mu nikakvo značenje. Pazite na to i vi i naš otac. Štoviše, možete to prezreti. Ne gubi se ništa ako se tako učini, sve da su istinita. Ali u preziranju toga htjela bih da im date do znanja kako su različiti putovi kojima Bog vodi duše, nekoga na ovaj, nekoga na onaj način, i da njihov put ne mora biti najsvetiji, kao što je istina da i nije.“

    OdgovoriIzbriši
  42. A što ako međugorske vidjelice ne lažu, već samo ne razlikuju duhove?

    Za mene najproblematičnija stvar u međugorskim ukazanjima jest to što vidioci tvrdi da oni naprosto "znaju" da je to Gospa, i ne zanima ih sud Crkve. A što ako oni stvarno misle da vide Gospu, a u stvari ih je obmanuo Đavao?

    Usporedi sa sv. Terezijom Avilskom kojoj nije palo na pamet govoriti o svojim mističnim iskustvima ili objavljivati ih dok Crkva nije dala svoj sud jesu li isti od Đavla ili od Boga.

    A ovi iz Međugorja naprosto "znaju", ona žena je najavila da će objaviti Marijinu biografiju bez obzira na to što Vatikan kaže, i bez da čeka sud Crkve... jer ona "ZNA" da je to od Gospe. E, to mi je jako problematično.

    OdgovoriIzbriši
  43. Nakon čitanja tekstova, pročitanih komentara uključujem se i pišem s jednom jedinom molbom administratoru a to je da za dobro korisnika/posjetitelja objavu i sve ove rasprave izbriše. Ništa dobra iz ove teme nije izišlo, dapače samo je pokazalo kako smo slabi i kako nas je vrlo lako razjediniti i svatko misli ma vidi tvrdoglavca-unatoč svemu ništa "on/ona" ne razumije...

    Ako na ovakav (a doista je samo i letimice pregledati komentare - vidi se nerazumijevanje za nožem rezati) isključiv način pokazujemo kršćansku ljubav, praštanje i tako dalje onda teško nama...
    Vjerujem kako bi svima laknulo kad bi ovo nestalo i prepustilo se ropotarnici povijesti. Ne govorim o informatičarima koji će ionako znati doći do sadržaja nego o običnom posjetitelju stranice koji će se sablazniti ako a hoće bude čitao sve gore napisano... (ne trebam objavu na stranicama, nego je ovo samo molba administratoru)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako nije izaslo nista dobro? Pa ova pitanja su itekako aktualna i vazna za vjernike danas. Nece se nista postici time da se na ovom blogu rasprava pomete pod tepih kad na sto drugih mjesta i po gotovo svim zupama postoje grupe koje propagiraju kojekakve objave i vidjenja te pojedinci koji su ili zbunjeni ili su nasjeli tim pricama.

      Izbriši
  44. Ovo je odavno,pa možda nije više aktualno.No,Toma Blizanac...meni je molitva sv Faustini pomogla povratku u vjeru.Samo ovo:Pažljivo pročitaj zazive Božanskom milosrđu i razmisli,što ti se čini.Je li sama Faustina,ne baš vična pisanju,što vidimo po pomalo "nezgrapnom"dnevniku,mogla izmisliti takvo nešto?I meni dnevnik ne šteka na više mjesta,ali moramo uzeti u obzir doprinos osobe koja ga piše,nikad ne može biti posve objektivno.Inače,u Međugorje vjerujem.Ne vjerujem,npr.Mariji Valtorti,iako ima fanove koji me znaju napadati...ni Gobbiju.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.