subota, 19. ožujka 2016.

Da, isključite struju


U najmanju ruku neukusno. Točnije rečeno, uvredljivo. Možda čak nije pretjerano reći svetogrdno.

U Vatikanu su nakon ekološko-poganskog svjetlosnog spektakla upriličenog na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, odlučili za današnju svetkovinu sv. Josipa sudjelovati u drugoj egzibiciji. Na sat vremena ugasit će svjetlo na fasadi i kupoli sv. Petra.  Sat vremena za planet Zemlju trebao bi predstavljati simboličan čin zabrinutosti za ekološku budućnost Zemlje. No ovaj sat tame, poput fotografija majmuna ili vračeva u prosincu, puno prikladnije simbolički prikazuje duhovno stanja koje se proteže od samog vrha hijerarhije katoličke Crkve.

Ipak, čitajući ovu vijest, pala mi je na pamet jedna misao. Dobro, biskupi i svećenici, ugasite svjetla, isključite struju u vatikanskoj bazilici i tolikim bazilikama i katedralama diljem svijeta. I ostavite ih isključene. Zašto ne? Zar mislite da će netko gledati vaš show u koji ste pretvorili Misu kad se budete klaunirali pod svjetlošću svijeća. Da li će vaše šale i tako mudre misli zvučati jednako zabavno ili duboko kad ih budete morali bez pomoći mikrofona izvikivati. Hoće li vaše liturgijske improvizacije i umetci imati smisla ako ih većina vjernika ne čuje i ne vidi?

Da, bez reflektora koji vas potiču na pozornici pred pukom, bez mikrofona i zvučnika koji prenose vaš glas a da se i ne trudite, što će ostati osim onoga što vam je tako dosadno i monotono, obred. Samo ustaljene molitve i geste koje vidi, čuje i prosuđuje Onaj kome se žrtva prinosi i njegova vojska anđela i svetih.

2 komentara:

  1. Sat vremena za planet Zemlju ili sat vremena za odavanje počasti organizaciji zvanoj World Wide Fund for Nature, i njenim osnivačima, među kojima su sir Julian Huxley, G.A. Rockefeller i neizbježni princ Bernard od Nizozemske.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitam kako su negdje u Švedskoj ljudi odbili sudjelovati u toj akciji sat vremena mraka za planet zemlju, jer se boje migranata. 
    Obzirom da u Vatikanu nema tog straha, pitam se zašto je samo ugašeno svijetlo na kupoli sv.Petra, a ne i u cijelom Vatikanu?! Pogotovo kad znamo koliki je Bergoglio ekomanijak...Jedino što mi pada na pamet je da su se dečki iz Švicarske garde malo uplašili ovih koji pod okriljem mraka traže "vrline i kvalitete koje oni mogu ponuditi kršćanskoj zajednici"  :-)

    S.H. 

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.