petak, 22. siječnja 2016.

Tradicionalni ekumenizam

Od najmlađe dobi moglo se u njoj primijetiti posebne znakove božanske milosti, među ostalim veličanstvena čednost i neizmjerna odbojnost prema krivovjercima tako da kad bi je netko od njih htio dotaknuti ili nositi u naručju, nije prestajala plakati dok je ne bi pustio.
(Mère Françoise-Madeleine de Chaugy : Mémoire sur la vie et les vertus de Jeanne-Françoise Frémyot de Chantal)

Jednom dođe neki kalvinista k ocu sv. Ivane Franciske Fremiot de Chantal. Djevojčici bilo tada jedva pet godina. Čuvši ona od kalviniste, da Isus nije prisutan u presv. oltarskom sakramentu, ukori ga veleći: "Zar dakle ni Isusu Kristu ne ćeš da vjeruješ?" Kalvinista dade joj darak, da je ublaži. No djevojčica baci taj darak u vatru odbrusivši kalvinisti: "Ovako će Isus Krist baciti u pakao i tebe i sve tvoje drugove, koji nećete da vjerujete njegovim riječima."
(Kršćanska kćerka, Molitvenik za žensku mladež, Zagreb 1911.)

Broj komentara: 6:

  1. Toma, zaboravio si jedino navesti da je Sv. Ivana Franciska Fremiot de Chantal ovdje mislila objektivno a ne subjektivno, jer "de internis ecclesia non judicat", pa prema tome ni Sv. Ivana Franciska.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako je pisalo u knjizi, tako sam i naveo.

      Izbriši
    2. Nikola, zaboravio sam da je riječ je o petogodišnjem djetetu. Ne znam koliko si imao ili imaš kontakata s djecom, ali u toj dobi djeca obično ne razlikuju objektivan sud od subjektivnog. Ovo dijete je govorilo iz srca, izričući jasan nauk. Nije li rečeno: U ustima djece i dojenčadi hvalu si pripravio protiv neprijatelja

      Izbriši
    3. @ Luka

      Točno. Hvala na podsjećanju.

      Izbriši
  2. Je li netko zna gdje se može naći životopis svete Margarete Clitherow na hrvatskom? Jako me zanima više o njoj, a ne mogu pronaći. Nikolina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikome nije u interesu tiskati njen životopis , no zato imamo u kaptolskim knjžarama divan izbor protestantskih pisaca i njihovih postkoncilskih učenika . Ne bi bilo u redu da su na istim policama . Ne može biti drugo nego milost Božja nas je dotakla kad se još spominjemo svete Margarete i cijenimo što je učinila .Dana joj je bijela haljina. Otk 6, 9-11. Robelar

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.