subota, 14. prosinca 2013.

Zanimljive kombinacije

Hrvatska komedija 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića proglašena je najboljim filmom u dugometražnoj igranoj konkurenciji 9. filmskog festivala naroda i vjera (Film Festival Popoli e Religioni), koji se od 26. studenog do 1. prosinca odražavao u talijanskom gradu Terni.

Predsjednik ovog festivala specijaliziranog za filmove katoličke tematike je ternijski nadbiskup u miru Vincenzo Paglia koji je ujedno i predsjednik Papinskog vijeća za obitelj (Pontificio Consiglio per la famiglia), dok je počasni predsjednik festivala poljski redatelj Krzysztof Zanussi.
[...]

***

Tijekom svečanog Misnog slavlja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 8. prosinca 2013. na drugu nedjelju Došašća za kanonika Kaptola vrhbosanskog ustoličen je mons. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.
[...]

(mozzetta preko misnice, budimo praktični)

***

Hrvatski Viteški Red Templara O.S.M.T.H.
[...]Pokojni papa Ivan Pavao II. nas je učio da sve monoteističke crkve jednako poštujemo. Dakle, prije svega kršćanski ekumenizam. Uz to, na srednjovjekovnoj tradiciji templara je sedam stoljeća prašine. Nije je lako očistiti. Mi smo ti pioniri koji u to krećemo. No, nažalost, imamo vrlo malo razumijevanja od institucija, pogotovo ministarstava. Stjecajem okolnosti, prepoznao nas je Predsjednik države i u posljednje tri godine dva puta nam je dolazio u posjet. Predsjednika uvažavamo tko god bio. Mi smo tradicijski kršćanski dragulj Hrvatske. To je najstarija kršćanska tradicija poslije Krista. O templarima je premalo informacija pa se o nama priča svašta. Ne vidimo puno zainteresiranosti od Ministarstva kulture ili turizma, da zajedno s njima u idućim godinama prezentiramo što više izvornog, pravog materijala.
[...]Žele nas konfrontirati s Crkvom. Templari nisu nikad raspravljali o crkvenoj dogmi. Ona je općeprihvaćena kao cjeloviti temelj kršćanstva i bilo bi iluzorno da si bilo tko dozvoli ulaziti u temelje kršćanstva. Ozbiljni templari se ne bave zadiranjem u crkvenu dogmu, bave se izgradnjom dobrih odnosa sa svim kršćanskim Crkvama.
(kod starokatolika)

(kod katolika)


Promjeniš S u C i dobiješ:

Templarski viteški red Sv. Bernarda i Marije Magdalene O.C.M.T.H.
Pitanje: Jeste li vi ezoterično društvo? Bavite li se alternativom?
Odgovor: Što Vi smatrate pod ezoterijom? Alternativu ( kristali, Reiki, transcedentalna meditacija, rašljarstvo, liječenje pranom, astrologija, ljekovito bilje...)?
Iz Vašega pitanja uviđamo da niste previše pažnje posvetili Svetom pismu. Naime u svemu ovome što smo naveli, a što se smatra alternativom, postoji pisani trag u Bibliji i praksa svetaca koji su se bavili upravo tim područjima u cilju dobrobiti zajednice i pojedinca, premda je Crkva u njihovo vrijeme bila sumnjičava prema takvim njihovim djelatnostima. Posthumno su pak proglašeni blaženima i svecima, te ih se kao takve i danas štuje. Templari kao red su imali od samih početaka kao osnovnu zadaću učenje i spoznaju, te korištenje istih na dobrobit reda i sveukupne zajednice. Templari su karika između svijeta i Boga, tj. učiniti ih jedinstvenim, jer to i jesu. Znanje i spoznaja su u prošlim vremenima bili uglavnom nepoželjni i proganjani institucija vlasti i moći - Crkve i države, jer su budili i poticali individualnost i osobnost te isključivali potrebu za "posrednicima i prenosiocima znanja" (svećenstvo), tako su Templari i svi napredni ljudi u prošlosti bili nepoželjni i proganjani, te spaljivanja na lomačama i na druge načine odstranjivani iz društva. Tu je dakle i uzrok nastanku mnogih - više ili manje ezoteričkih - tajnih društava, koja su okupljala ljude željne znanja, spoznaja i Božje istine.

(kod katolika, bar mislim)



Nije lako u današnje ekumensko vrijeme jadnim župnicima, kako da znaju koga mogu pustiti u crkvu da polaže mač? Još kad vidiš da vitezovi ovo svoje prenemaganje ozbiljnije shvaćaju nego neki svećenici misu...

***

 (Ivan Merz prima pričest. Mislim stvarno...)

22 komentara:

  1. Osim svećenika doista na pretposljednjoj slici (iz Svetišta Svete Mati slobode) ne vidim tko je tko i koju liturgijsku službu obavlja. Zamršeno 100% iz aspekta liturgijske tradicije. Łongin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo s mozzetom mi nije jasno. Kada i kako se ona u liturgiji stavlja? Mislim tehnički. Stavlja li se uopće. Kako ide obred? Mislim ... da ne idem sada tražiti bezveze po netu. Meni neće trebati ali me baš zanima. Mislim da je mozzeta izvanliturgijsko ruho. Ako mi netko može objasniti onako k'o za narod a da je liturgijski ispravno i prikladno. Položio sam sve liturgije ali o ovome nije bilo riječi ili sam propustio predavanje :) Łongin

      Izbriši
    2. ... na Haereticumu :) Łongin

      Izbriši
    3. Moceta je dio korskoga odijela, koje nose oni koji sudjeluju na misi, ali ne koncelebriraju. Nosi se isključivo povrh reverende i rokete. Kanonici nose ljubičastu, sivu ili crnu, ovisno o običajima u pojedinom kaptolu; biskupi ljubičastu, kardinali grimiznu. Također se može nositi prigodom zajedničke molitve Brevijara, i nekim drugim prigodama, detaljno se o tome može naći u Biskupskom ceremonijalu. Ovako kao na slici, nikada.
      M.

      Izbriši
    4. Mozzeta je uz Manteletu korsko odijelo viših crkvenih službenika. Mozzeta je bila korsko ruho isključivo onih koji vrše službu ordinarija i to na njihovom vlastitom teritoriju(biskupi, opati) dok su "u gostima " nosili mantelete. Isto također pomoćni biskupi nisu smjeli nositi mozzetu nego manteletu. VIdjet ćete na slikama drugog vatikanskog kako svi biskupi u Rimu nose manteletu a nitko mozzetu jer nisu na teritoriju svoje jurisdikcije. Kanonici nisu nikad nosili mozzete nego uvijek mantelete. Dok su kardinali u rimu nosili manteletu a odozgor nje i mozzetu. Danas tu mozzetu nosi skoro svatko (a očito i na svakakav način) vidio sam jednom da je jedan svećenik nosio na na albu (jer je zaboravio obući reverendu pa nije mogao staviti roketu) ali ovo na misnici još nisam. Izgleda kao papinski fanon.

      Anatema

      Izbriši
    5. Zaključujem: nije liturgijsko ruho, ali je nose oni koji sudjeluju u misi ali ne koncelebriraju i u koru moleći Brevijar. E sad tehnički, ako sudjeluje u misi, prima službu ... moglo se to izraziti npr. biretom kao kod kreiranja kardinala ili kako? Dakle, zanima me tijek liturgijskog slavlja i u kojem trenutku i na koji način biva kreiran kanonik, prebendar ili ne znam, prelat ... postoji li kakav vidljivi znak, gesta ...? Łongin

      Izbriši
    6. NB
      M&Anatema
      Hvala na pojašnjenjima. Łongin

      Izbriši
    7. Kanonikom se postaje dekretom imenovanja, a kasnije slijedi samo čin uvođenja u službu, ili instalacija.
      Bio sam na jednoj kanoničkoj instalaciji, koja je bila za vrijeme svečane večernje. Biskup je bio za katedrom, u liturgijskoj odjeći (s plaštom), svi kanonici u korskim sjedalima, i u svojoj korskoj odjeći.
      Na početku večernje pročitani su dekreti imenovanja, novi kanonici klečeći pred biskupom dobili birete, mocetu su već imali na sebi, prepozit ih odveo na njihova mjesta, i večernja se nastavila.
      Ovdje se može vidjeti kako izgledaju kanoničke instalacije u Zagrebu (http://goo.gl/DOS5hg) i Varaždinu (http://goo.gl/TZkG6B).
      M.

      Izbriši
    8. M
      Obje su instalacije izvan mise, ali za vrijeme Večernje.
      Ne želim biti sitničav, ali u kojem dijelu? Prije, za vrijeme ili nakon molitve Brevijara? Npr. iza evanđeoskog hvalospjeva, a prije molbenice i završne molitve. Kako to pak izgleda i postoji li mogućnost instalacije za vrijeme mise. Predviđaju li rubrike takav čin? Kada se događa? Kako se instalacija redovito odvija ili jednostavnije: što je u duhu katoličke liturgije? Łongin

      Izbriši
    9. M
      Zanemarite moja pitanja. Mislim da počinjem shvaćati, ali se ne znam izraziti. Łongin

      Izbriši
  2. Odakle je ovaj portret bl. Ivana Merza? Katastrofa, dobro da ga jos nisu portretirali i kao "izvanrednog djelitelja" sv. Pricesti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slika se nalazi u kapelici na isusovačkom fakultetu na Jordanovcu.

      Mladjo

      Izbriši
  3. A ovo s filmom "Svećenikova djeca" je stvarno crni humor :-) ... možda slijedeće godine na Uskrs festu pobijedi "Hladno pivo" ili "Let 3" .... ovisno koji biskupi budu u žiriju :-)

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  4. GROZNO je vidjeti ovu gospodu kako okrecu ledja Velikom Oltaru!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prva fotografija izgleda kao sekvenca u filmskoj parodiji Monty Pythona. Samo je ova parodija naša neugodna stvarnost. U četvrtoj se fotki vidi templarska okupacija oltara koja kako se čini braća templari koncelebriraju sve u šesnaest. Samo se nadam da kad je svećenik podizao kalež, templari nisu burno ratnički reagirali te isukali svoje zahrđale mačeve i podigli ih u zrak - to bi izgledalo doista strašno. U posljednjoj je slici prikazan naš bl. Ivan Merz koji Tijelo Gospodinovo drži na dlanu ruke. Tragično i prežalosno! Ovakve slike mogu proći kod anglikanaca, konfesionalnih luterana i nekih drugih kvazikršćana holivudskog tipa. Ako bl. Ivan Merz nebi svoju sliku nabio slikaru na glavu, sigurno je kako bi hostiju izbrisao sa svoga portreta. Šteta ulja na platnu. Osim djevica na katedrali sve ostalo djeluje kao jedan tragični guru-kolaž čija pohara izaziva grčeve duše i suze poniženja svim normalnim katolicima. No, svemu osim Boga dođe kraj, aleluja!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  6. Ispričavam se! Pogreškom sam lude djevice iz prethodnog posta ubacio u komentar novoga. Zanimljiva koincidencija. Bratu Tomi pozdrav, kao i ostalima koji čitaju ovaj blog! +

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo napomena - ta gospoda koji se nazivaju "templarima" nemaju povijesne veze s originalnim redom niti imaju papinsko odobrenje, tj. samo su organizacija, ne katolički viteški red, a za svoje članove primaju i istočne raskolnike i protestante.

    Prvi po redu (OSMTH - http://www.vitezovi-templari.hr/index.php) su članovi međunarodne organizacije OSMTHU, koja se odvojila od matične moderne organizacije 1948. (http://osmthu.org/wp/?page_id=1968), a drugi po redu (OCMTH - http://templari.hr/) su pod škotskom organizacijom, koja je nepovezana s ostalim (http://www.scottishknighttemplars.org.uk/).
    Puno tih "templarskih" organizacija je para-masonsko ili kripto-masonsko, gnostičko itd. i u svakom slučaju neprikladne su za katolike poradi njihovog ekumenizma.

    Što se tiče katoličkih viteških redova, i to pravih viteških redova, a ne običnih ljudi koje se samo oblače u vitešku odjeću i nazivaju visokim imenima (kao ovi gore), dva najveća viteška reda su Hospitaleri (malteški vitezovi) i Red sv. Groba, a ima i mnogo manjih redova povezanih s raznim katoličkim državama i monarsima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jezivo! Mislim da bi rimska inkvizicija ovaj put imala puno posla na našim prostorima. Ili da nam španjolci pošalju svoju. Nekad bilo, sad se spominjalo!

      Augustin

      Izbriši
    2. Brate Mateo! Zahvaljujem ti na pojašnjenju. Neke su mi činjenice bile poznate u svezi novih templarskih entuzijasta. Znam da sotonisti imaju red orijentalnih "templara". Djed poznatoga trapističkog monaha, Thomasa Mertona, bio je tzv. templar iz sličnih skupina koje si naveo, a uopće nije bio katolik.

      Augustin

      Izbriši
  8. Ovo nerealno prikazivanje bl. Ivana Merza je i više nego tipično za moderniste. Prikazuju ono što im odgovara, a ono sa čim se ne slažu guraju pod tepih. Njima su sveci divan primjer, ali treba uzeti samo ono što „odgovara današnjem vremenu“. Evo npr. čitao sam neki članak gdje jedan klerik kaže da bi bl. Ivan Merz sigurno imao drugačije viđenje liturgije i Crkve da je živio poslije II Vaticanuma, ili kada sam sasvim slučajno naišao na jednu knjigu u NSK o ocu Anti Antiću gdje se piše o njegovim vrlinama, posebno o čistoći kao npr. što nije htio gledati žene, slušati nepristojne razgovore, itd, ali odmah iza te rečenice stoji fusnota koja kaže da je to tako bilo u njegovo vrijeme, ali današnje vrijeme je drugačije i ne zahtjeva takve stvari. Očito modernistima sveci nisu primjer koji treba nasljedovati, nego samo kojima se treba diviti.
    Mladjo

    OdgovoriIzbriši
  9. Što će se tek dogoditi kad dođu bibličari nove modernističke generacije pa se poigraju s novim prijevodom svetopisamskih tekstova - ne dozvolio Bog! U Kanadi je zakonom kažnjivo javno citirati navode iz Biblije koji osuđuju homoseksualnost, a po logici događaja uskoro i ostale sodomite. Jedan je američki kardinal izjavio: ,,Moj je prethodnik umro u krevetu, ja ću vjerojatno skončati u zatvoru, a moga nasljednika će pogubiti na stratištu!"

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  10. Da je bl. Merz živ, sigurno bio izvanredni djelitelj pričesti :D

    Dobro da ste na to ukazali jer očito se stvari tumače kako nam odgovara. Ispada da su se sveci stoljećima ponašali više-manje jednako, ali danas je to malo previše. Pa zato npr. redovnici ne nose habite, nego broševe sa simbolom svog reda.

    m.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.