ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Gostujući autor - Ne ubij dijete pobačajem [Didahe], osim ako... [Biskupska konferencija Njemačke]

Nadbiskup Robert Zollitsch zaključio je četverodnevno zasjedanje njemačkih biskupa rekavši da „žene koje su bile žrtve silovanja zavrjeđuju prikladnu ljudsku, medicinsku, psihološku i pastoralnu njegu“, što „može uključivati i liječenje tzv. pilulama za dan poslije[izvor].

Pogledajmo sada što o tome kaže Univerzalna Crkva.

U dokumentu Dignitas Personae kojeg je objavila Kongregacija za nauk vjere 2008. godine, po odobrenju i naređenju slavnovladajućeg pape Benedikta XVI, stoji u točki 22 (naglasak podebljanim slovima moj):
U cilju promicanja i širenja uporabe interceptivnih sredstava [fusnota: najpoznatija interceptivna sredstva su spirala ili IUD (IntraUterine Device) i tzv. „pilula za dan poslije“], katkad se tvrdi da je mehanizam njihova djelovanja još nedovoljno poznat. Istina je da se uvijek ne raspolaže potpunim poznavanjem mehanizma djelovanja različitih lijekova, ali eksperimentalne studije pokazuju kako je učinak sprječavanja usađivanja nedvojbeno prisutan, iako to ne znači da interceptivi izazivaju pobačaj svaki put kad budu primijenjeni, između ostalog i zato što spolni odnos nužno ne rezultira oplodnjom. Pa ipak, mora se primijetiti kako je u onoga koji želi spriječiti usađivanje možebitno začetog embrija, te stoga želi ili propisuje ove lijekove, pobačaj u namjeri načelno prisutan.
Ovdje su bitne dvije stvari. Prvo, ne možemo biti sigurni da primjena interceptiva neće rezultirati pobačajem. Drugo, kod onoga koji propisuje terapiju 'pilulom za dan poslije' pobačaj je prisutan u namjeri. A to znači da taj subjekt, ukoliko do pobačaja dođe, formalno surađuje na pobačaju. Pogledajmo što Katekizam Katoličke Crkve, odobren i promulgiran od bl. pape Ivana Pavla II kao „sigurno pravilo vjere“, kaže o onima koji formalno surađuju na pobačaju:
Formalna suradnja u vršenju pobačaja teški je grijeh. Crkva taj prijestup protiv ljudskoga života kažnjava zakonskom kaznom izopćenja. „Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno...“ [CIC, kan 1389] (KKC 2272)
Dakle, Kongregacija za nauk vjere kaže da je kod onoga koji želi ili propisuje „pilulu za dan poslije“ pobačaj prisutan u namjeri (što ga čini suradnikom na pobačaju), KKC kaže da je takav u stanju teškog grijeha, a Zakonik kanonskog prava kaže da takvi potpadaju pod kaznu izopćenja unaprijed izrečenu. A gdje onda spadaju biskupi, nasljednici svetih apostola kojima je povjeren dio Gospodnjega stada i spas njihovih duša, koji potiču svoje vjernike na takvu suradnju??


Koliko god ova izjava sama po sebi bila šokantna i nevjerojatna, ono što je mene osobno najviše pogodilo je perfidni tajming. Prije nešto više od dva tjedna papa je prvi put javno očitovao svoju slabost: javno je priznao da je star, umoran, iscrpljen, bolestan. To je prilika koju treba iskoristiti! Papa je slab, uskoro odlazi i sigurno se neće u svojim zadnjim danima baviti obračunima sa biskupima koji su mu ne jednom otkazali poslušnost. Do izbora idućeg pape proći će možda i mjesec dana, a sigurno mu prvi korak neće biti obračun s neposlušnim biskupima iz najmoćnije zemlje Europske unije. To im daje sve u svemu neka dva-tri mjeseca da naprave ono što trebaju. Pa neka im bude: ovo je vaš čas i vlast tmina!

P. S. Sada mi je konačno jasno zašto je papa cijelo vrijeme krio svoje zdravstveno stanje. Hijene ne napadaju dok ne vide da je žrtva već klonula.

24 komentara:

  1. Zivio II Vaticanski koncil,zivio kolegialitet!!

    Alex

    OdgovoriIzbriši
  2. Iz papinog pisma o prijevodu 'pro multis': ,,Tijekom svoga pohoda, 15. ožujka 2012., dali ste mi do znanja da što se tiče prijevoda riječi 'pro multis' u kanonu svete mise, i dalje nema sloge među biskupima njemačkoga govornog područja. Čini se kako prijeti opasnost da će pri novom izdanju 'Gottesloba', koje se uskoro očekuje, neki dijelovi njemačkoga govornog područja htjeti ostati kod prijevoda 'za sve', i ako bi se Njemačka biskupska konferencija, po želji Svete Stolice, složila tiskati 'za mnoge'.''

    Znači, unatoč odredbi Kongregacije, traži se 'sloga među biskupima' o tom pitanju da bi se ona mogla implementirati? Čovjek se zbilja mora pitati - tko je ovdje lud?

    OdgovoriIzbriši
  3. I sad samo čekamo da nam doleti Mihovil sa svojim izlaganjima o štetnosti mentaliteta 'kurijskih aparatčika'...

    OdgovoriIzbriši
  4. Uzmimo da je sve sama fikcija. No, nije li njemačko govorno područje dokaz ovoga:

    Bilanca o primjeni koncilskih dekreta i predviđanja za pokoncilsko vrijeme.
    Iz masonskog časopisa L’Humanisme, studeni/prosinac 1968. godine

    Stupovi stare crkve koji su se najlakše urušili, bili su:

    1. Dogma o papinskoj nezabludivosti, zahvaljujući kolegijalnosti.
    2.Stvarna Prisutnost Kristova u Oltarskom Sakramentu: intercommunio (dopuštanje pričešćivanja nekatolicima), „koncelebracija“ katoličkih svećenika s protestantskim pastorima; „Pričest na ruku“, „ukidanje poklanjanja“.
    3. Obezvrjeđenje sakramenta Ispovijedi: nestanak smisla za grijeh, masovne ispovijedi, insinuacije da je srednjovjekovna filozofija grijeh tumačila u smislu pesimističnog viđenja Biblije.


    Deset masonskih zapovijedi za borbu protiv katoličkog Rima(1976.)

    1. Petrova se stijena mora razbiti. U Crkvi ima otprilike 2500 biskupa (1976.godine): moramo je dakle razbiti u 2500 komada. Moramo oduzeti moć Papi i biskupima, služeći se sustavom većinskog odlučivanja raznih demokratskih kolegija, u koje ćemo ubaciti naše ljude. Opravdat ćemo ih u ime „zrelog kršćanstva“.
    2. Preobraziti dječakovu svijest: odnos između oca i sina mora postati kolegijalan.
    3. Uništenje bilo kakve tradicije.
    4. Diskreditirati Evanđelja, dovesti u sumnju vjerske istine.
    5. Liturgijska reforma: zatrti obvezatni latinski jezik da bi se stvorila babilonska pomutnja jezika.
    6. Ukloniti smisao krivnje i svijest o grijehu.
    7. Crkve osloboditi od „stvarne Prisutnosti“, oltar promijeniti u „stol“, ukloniti svete slike.
    8. Preobraziti „ispovijest vjere“ u egzistencijalno poimanje vjere.
    9. Isključiti Isusovu Majku iz crkvenog života.
    10. Skratiti vrijeme posvećeno molitvi da bi se dalo više prostora aktivnom kršćanstvu.

    Ne zaboravimo da anticrkva postoji i da se tradicionalna borba uglavnom svodi na spašavanje Crkve i borbu protiv anticrkve.

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram priznat da je video prilično uznemirujućeg sadržaja. Nadam se da ova dva kardinala nisu papabilisi. Zna li se koji su? Longin

    OdgovoriIzbriši
  6. U redu, biskupi dakle ostavljaju načelnu mogućnost da pilula ne djeluje kao abortifacient, i u tom slučaju dozvoljavaju terapiju koja spriječava spermij da oplodi jajnu stanicu. Kažu da je to isto kao da se žena za vrijeme samog čina izmakne i spriječi muškarca da ejakulira u nju.

    Međutim, to nije ono što kaže Kongregacija za nauk vjere, koji kaže da je mehanizam njihova djelovanja još nedovoljno poznat i da ne možemo sa sigurnošću znati je li se oplodnja dogodila ili nije, tj. da li će lijek proizvesti učinak pobačaja ili ne.

    Sad, čak i da je Dignitas Personae u znanstvenom smislu zastarjeo, nije na biskupskim konferencijama da unilateralno proglase ništavnim i zastarjelim dokument Kongregacije za nauk vjere! Ako je nauk zastarjeo i ako postoje nova znanstvena okrića koja mogu dozvoliti ono što dokument ne dozovoljava, neka onda napišu pismo Kongregaciji za nauk vjere i zamole ih da to ponovo razmotre.

    Ovako ispada da biskupske konferencije mogu proizvoljno donijeti odluku koja je u suprotnosti sa dokumentom Kongregacije za nauk vjere koji je još uvijek na snazi.

    Kakvog to ima smisla?

    OdgovoriIzbriši
  7. Uostalom to kaže i Justo Aznar, liječnik i član Pontifikalne akademije za život:

    it was based on “technical ignorance” of the activity of EC medications. He argued that research demonstrates that these medications have an anti-implantation effect: “I would say that in approximately half of the cases it acts as a contraceptive and the other half it has an anti-implantation effect.”

    I to je upravo ono što piše u Dignitas Personae!

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovani Toma,
    stavili ste poveznicu koja vodi na snimku na kojoj se,navodno, njemački biskupi odbijaju rukovati s papom i time se sugerira njihovo nepoštovanje prema Svetom Ocu (i sam sam bio šokiran kad sam prvi put gledao snimku). Prije nego nešto objavite dobro provjerite. Na snimci zapravo papa predstavlja njemačkom predsjedniku pratnju kardinala, biskupa i svećenika koji su stigli s njim u posjet Njemačkoj. Zbog ovakvih stvari na blogu gubite vjerodostojnost. Mogu li biti siguran da je njemački biskup stvarno dao ovakvu izjavu? Hoću li ubuduće morati provjeravati svaku vijest koju donesete?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi kao protutežu trebalo staviti poveznicu ili poveznice koje to opovrgavaju. Jer snimka stvarno loše djeluje na prvo, drugo pa i treće gledanje. Znači ekipa koja se nije rukovala predstavljaju one koji su u papinoj pratnji ili ... Longin

      Izbriši
    2. Postovani Anonimno!

      1.) Hvala sto postujete jednu od vrlo malo mojih molbi spram komentatora na ovom blogu, potpisivati se nekim imenom ili nadimkom.
      2.) Kao sto jasno mozete vidjeti u naslovu i u oznakama posta, ovo je tekst gostujuceg autora, a u takve tekstove najcesce ne unosim intervencije osim eventualno pravopisnih ispravaka ako uocim pogresku.
      3.) Potpuno mi je poznata "kontroverza" oko ove snimke kad je ona bila aktualna, a to je vec odavno (vise od godinu dana). U tekstu je linkano "njemackih biskupa", kakva je interpretacija te snimke dana na tom linku svakako nije moja odgovornost.
      4.) Svakako bih vam preporucio da provjeravate svaku vijest koju ja ili bilo tko drugi donese, a koja vam je od ikakve vaznosti. Inace cete biti cesto u zabludi.

      Izbriši
    3. http://wdtprs.com/blog/2011/09/things-are-not-always-what-they-seem-at-first-glance/

      Izbriši
    4. http://www.youtube.com/watch?v=8GDJFRgr3-c&playnext=1&list=PL7EC383FADDB1EE47&feature=results_video
      Puno bolji snimak. Od 45,20 minute vidi se sve jasno!
      U svakom slučaju, radi se o Papinoj pratnji koju on predstavlja Bundespräsidentu Christianu W., a tek onda dolazi mjesni biskup i ostali. Međutim, Wulff je toliko brz, ne čeka Sv. Oca, ali čudno je da neki Sv.Ocu ipak pružaju ruku, drugi ne...Očito nesnalaženje!
      Kardinal Kasper(veliki modernist) i švicarski kardinal Koch(također kurijalni kardinal) Papi su pružili ruku. Čudno je da mu ruku nije pružio kardinal Brandmüller koji je dosta lojalan papi Benediktu XVI(to je moj glavni adut da nije bojkot). A tu je bio i kardinal Cordes, potom papinski Nuncij(Švicarac)(sumnjam da jedan Nuncij takvo nešto sebi može priuštiti), a onda mu je opet ruku pružio onda nadbiskup, sada kardinal Woelki.
      Dosta je ljudi tvrdilo da je riječ o bojkotu, ali ja se ipak ne bih složio da to ovaj snimak pokazuje.
      Žalosno je da se Papi ne moraju svi pokloniti i poljubiti prsten, a tako ne bi dolazilo do ovih neugodnih situacija.
      Međutim, kako HTV nije toliko iscrpno prenosio prošlu konklavu, pratio sam njemačke programe koji su po cijeli dan izvješćivali o tome. U studiju su stalno sjedili povjerenici DBK(Njemačke biskupske konferencije), prelati, teolozi i angažirani vjernici. Sjećam se njihovih stavova o kardinalu Ratzingeru koje nisu ni skrivali. Sjećam se namrštenog lica kard.Lehmanna, ali i radosti kard.Meisnera nakon Papina izbora. U svakom slučaju, u prenesenom značenju video govori istinu koliko su njemački biskupi ignorirali papu Benedikta XVI.
      Kikii

      Izbriši
    5. Opet sam do kraja pogledao snimak: kasnije Papi ruku pružaju i biskup Robert Zollitsch(Predsjednik DBK, nije baš poznat po pravovjerju) i nadbiskup(kard.)Woelki, ne pruža mu ruku mons.Marini, njegov najuži suradnik, a onda mu je opet pruža mons.Gaenswein(sada nadbiskup Gaenswein), njegov osobni tajnik.
      Uglavnom, ništa organizirano, nikakav svjestan bojkot!
      Samo nesnalaženje...
      Kikii

      Izbriši
    6. Evo da se javim kao autor članka. Nisam htio nametati nikakvu interpretaciju tog prizora, samo mi se učinilo zgodnim da riječ "njemački biskupi" polinkam sa video klipom koji prikazuje njemačke biskupe u susretu s Papom. Snimka je stara i relativno poznata, nije ništa novo. Poznata su i različita tumačenja iste, ali to nije poanta ovog članka.

      Izbriši
    7. Zaključujem kako snimku treba u duhu katoličke moralke tumačiti u povoljnijem smislu kako ne bi izazvala smutnje. Kardinali su dakle poslušni papi a snimka izvađena iz konteksta ne pruža pravi uvid u istinitost njihove vjernosti Rimskom prvosvećeniku. Longin

      Izbriši
    8. Vidim koliko su poslušni Rimu, kada se osjećaju pozvanim unilateralno proglasiti ništetnim i zastarjelim naputak koji je izdala Kongregacija za nauk vjere 2008 godine. "Vi pište što hoćete, mi ćemo po svome." - milina od poslušnosti!

      Izbriši
    9. Posve se slažem. Često se jave nekakve cjepidlake koji prenaglase neku nebitnu stvar, a time zamrače stvarni smisao članka. Meni nije to bio cilj, ali eto budući da je diskusija otpočela, iznio sam svoje mišljenje o tome. Članak je aktualan. Danas svi njemački mediji raspravljaju o sramotnoj odluci biskupa. Luka, Vama u moje ime hvala za trud i izvrstan članak!
      Kikii

      Izbriši
  9. Dragi Anonimni,
    poznajete li ikoga iz Njemačke? Ili zbilja ne razumijete njemački, a osim toga ste toliko udaljeni od civilizacije da do Vas ne dopiru nikakve informacije.Što su sve dosada njemački biskupi izjavili i učinili što se oštro kosi s tradicionalnim katoličkim naukom i Tradicijom, mogla bi se cijela biblioteka napisati. I ovaj blog bi se sada trebao navodno kompromitirati. Pa dajte, kardinali Lehmann i Kasper su i više navrata javno dovodili u pitanje niz temeljnih dogmi. O ukidanju celebibata, đakonskom ređenju žena i pripuštanju ponovno vjenčanih(u biti ljudi koji žive u divljem braku) svetoj Pričesti postoji, moglo bi se reći, konsenzus među njemačkim biskupima. Autrijski i švicarski su slični. Ako to javno i ne iznose, mislim da u većini slučajeva ne vjeruju u Marijino djevičanstvo, drže da bi se papinstvo u svakom slučaju trebalo reformirati, sveta Misa je poglavito gozba, a intercelebraciju, bezgranični ekumenizam čak i intercommunio velika većina otvoreno podržava, pa čak i prakticira. Da ne govorim o ekscesima s molitvama i blagoslovima za homoseksualce(čak i kardinal Schonborn). Bratstvo sv.Pija X. redovito prati i objavljuje sporne i heretične izjave njamčkih biskupa, a to nije baš rijetko. Ovih dana i gloria.tv redovito donosi izvješća o podmuklosti operacije "Pille danach" i javno se suprotstavlja episkopatu! Nažalost, stanje latentne šizme je jasno. Vrlo skoro slijedi urušavanje struktura!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  10. U jučerašnjem broju 'Glasa Koncila' (str.5) novinar potpisan kao (Da.G.) piše:

    Naime, Sveta Stolica već pola stoljeća, od rata u Kongu u kojemu su se događala masovna silovanja, naučava da je kontracepcija nakon silovanja dopuštena, a da pobačaj kao ubojstvo nevine ljudske osobe nije dopušten ni u kom slučaju, rekao je predsjednik Papinske akademije za život, prema izvještaju austrijske agencije Kathpress. Nadbiskup (Carrasco de Paula, op.) je ujedno objasnio općeniti stav Crkve prema kontracepciji: Ona nije prihvatljiva kao sredstvo planiranja obitelji, jer brak i spolni čin moraju biti otvoreni životu. Za razliku od kontracepcijskih preparata, Crkva prihvaća, štoviše i pozdravlja, prirodne metode reguliranja obitelji jer one uključuju vrednote kao što su odgovornost (odgovorno roditeljstvo), uzajamno upoznavanje i komunikaciju bračnih drugova te suzdržljivost - drugo ime za žrtvu koja je sastavni dio svake istinske ljubavi.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ova tema je jedna izvrstan primjer kako se neke neprihvatljive stvari počinju lagano prihvaćati. Za početak imamo izjavu njemačkih biskupa koja je na prvu šokantna i skandalozna. Onda za par dana imamo „objektivan i profesionalan“ članak u GK http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=22070 pisan hladno i šturo kao da se radi o nekom Biltenu medicinskih sestara, pa se samo prenosi informacija. Zatim imamo danas članak na portalu Bitno http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/dr-dvornik-postupila-je-ispravno-kao-lijecnik-i-kao-vjernica/ gdje se vrlo izravno (zadnji odlomak članka), dozvoljeno korištenje pilule za dan poslije, tumači kao službeni stav Crkve. Zamislite kako je tek zbunjujuća ta informacija za prosječnog vjernika kad je pročita ovako zamotanu u celofan zajedno s tom vijesti tj. predivnim činom jedne hrabre, istinske vjernice.

    S.H:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam došao na TB prijavit bitno.net... još ponove par puta tu glupost

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.