subota, 18. veljače 2012.

Godišnji izvještaj Društva Benedictus za 2011. g.

Objavljen je godišnji izvještaj Društva za promicanje tradicionalne Mise "Benedictus" za 2011. godinu.

Broj komentara: 11:

  1. Odlično napravljeno, svaka čast!

    Jesi li možda poslao jedan primjerak izvještaja na Kaptol? Iako je ovo laička inicijativa, možda ne bi bilo loše obavijestiti biskupa o crkvenim aktivnostima u biskupiji...

    OdgovoriIzbriši
  2. Luka, super prijedlog. Uostalom, ovo nije samo laička inicijativa,već Papina inicijativa. Uostalom, da Kaptol malo više promatra i sluša Vatikan koji je ipak Petrova stolica, a ne isprazna mozgajuća šaškocrnčevićeva katedra, vidjeli bi u kom smjeru ide Crkva. Ne bi zaostali u 70im godinama. Ali jadni, oni su zarobljenici vremena.Oni su zapravo u ovoj priči tradicionalisti sedamdesetih, a mi modernisti Tridenta.

    Rijeka

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema potrebe slati izvjestaje, ako koga zanima, lako ce naci.

    Mislim da se mi trebamo brinuti oko svojih ciljeva i to sto je uljudnije moguce.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mozda je bolje to sto Toma kaze,radite svoj posao,a ostavite se Kaptola,samo ce te sebi neprijatelje stvoriti jer Crkva u Hrvatskoj je uistinu cudna,zivi u "duhu II vatikanskog koncila" sto je ustvari anti duh,razarajuci i poguban za Crkvu,dovoljno je nedjeljom upaliti TV te pogledati kakvu kvazi-liturgiju vode. Sapienti sat
    Pri promicanju Tradicionalne Mise vazno je da istaknete koje su to razlike dvaju obreda te zasto Novus ordo nije prihvatljiv sa povjesnog,dogmatskog i liturgiskog stajalista.Mislim da to ljudi trebaju znati,razlike,moraju znati zasto.
    Ako imate u planu nesto da kupite ili neku akciju te vam je potrebna financiska pomoc rado cu se odazvati.

    Pax Vobis

    Alex

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi zanimljivo "znati" nešto konkretno od tih triju "stajališta", zbog kojih je Novus Ordo "neprihvatljiv". Ne tvrdim da je NO sretno rješenje, ali nemojmo pretjeravati. Razlikujmo tekst i rubrike od t.zv. predsjedateljskih unapređenja, te svega što je Bugnini radio ili Ottaviani rekao.
      Osim toga ne zaboravimo da ja svaka valjana Misa Kristova Žrtva od neprocjenjive vrijednosti, bez obzira na popratne zloporabe koje nažalost nisu rijetke.

      Izbriši
  5. Nemojmo ulaziti u rasprave o novus ordu na ovoj temi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želite li da gospodinu Anonimno-u odgovorim ili da ga pustim na miru budući da je skrenuo s teme.

      Izbriši
  6. Mihovile
    Rado bih Ti odgovorio na tvoje pitanje no zelja autora ovog bloga je da se ne upustamo u rasprave o NO.
    Ipak bih samo dao neke naznake pa bih molio da se moj komentar ne obrise a ako Toma promjeni misljenje rado cu se upustiti u raspravu(osobno vjerujem da je ona potrebna kako bi se stvari iskristizirale)
    Treba znati sto je to Liturgija,kako je ona nastala te koja joj je svrha.Dobro je za prouciti sto je Crkva vjerovala o liturgiji do II vat.koncila pa cak i za vrijeme u konstituciji Sacrossantum consillium.Naime ono sto se desilo kasnije nije u kontinuitetu sa Tradiciom a sloziti cemo se da Crkva treba da preda Tradiciju onako kako ju je i primila.
    Liturgija je najvisi cin stovanja Boga,prema tome ona mora biti Teocentricna(sto je u povijesti uvijek i bila)Svecenik mora zajedno sa zajednicom gledati ka Bogu(fokus je Bog)molitva je upucena Bogu,(zato je tabernakul neodvojiv od oltara dok u NO svecenik okrece ledja upravo Bogu)zbog toga je neprihvatljivo da se zajednica zatvori u sebe tj.da bude homocentricna.
    Od iste je vaznosti bilo"Lex orandi,lex crescendi"iz naseg se Bogosluzja "iscituje"u ono sto vjerujemo" Pitam te dali u NO postoji doktrinalni elementi kat.vjerovanja kako je to u tridentskoj Misi(ili u bilo kojoj Liturgiji itocnih crkava a koje potjecu od apostolskih vremena)ili je ona bliza protestanskom vjerovanju?
    Zelim dodati da je NO validna Misa ali bez kat.elemenata vjere.

    Za kraj bih ti preporucio da pogledas
    www.youtube.com/watch?v=ZIwK2ZXfmpk

    Svako dobro

    Alex

    OdgovoriIzbriši
  7. Ponavljam, nemojmo ulaziti u rasprave o novus ordu na ovoj temi.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve čestitke Društvu Benedictus na svemu što su postigli.
    Puno pozdrava iz Sarajeva.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.