subota, 24. rujna 2011.

Molitve poslije svete mise za svaki dan u tjednu


Dobio sam prije nekog vremena na mail kratku zbirku molitava prije i poslije svete mise. Na kraju se nalaze molitve svetog Alfonza Marije de Liguori koje je sastavio kao pomoć u kratkoj zahvali i razmatranju nakon mise. S obzirom da molitve prate tjedni ciklus, odlučio sam od sutrašnje nedjelje do iduće subote objavljivati svaki dan po jednu molitvu. Nisam našao ove molitve prevedene na hrvatski objavljene na internetu, a čini mi se korisnim da ih svaki katolik pročita barem jednom u životu. Naravno, ako vam se svide možete ih koristiti i češće za razmatranje i zahvaljivanje Bogu nakon svete pričesti. Na engleskom ove molitve u puno vjernijem i potpunijem prijevodu možete naći kod vlč. Tima Finigana, ali nažalost za sada samo za prvi dio tjedna: uvod, nedjelja, ponedjeljak, utorak, srijeda. Hrvatski je prijevod prilagođen za molitvu vjernika laika, pa su izbačeni ili promijenjeni dijelovi u kojima se sveti Alfonz poziva na specifično svećeničku zadaću prinošenja svete misne žrtve. U molitvama od petka i subote fale i neki drugi dijelovi. Također se na nekim mjestima izgubila svježina i snaga izraza svetog Alfonza. Pretpostavljam da je svemu tome razlog što je prevođeno s nekog drugog jezika, a ne iz latinskog originala. Premda bi bilo lijepo imati i prijevod koji bi se doslovnije držao originala (zamišljam recimo malu knjižicu s lijepom ilustracijom koju bi se dijelilo svećenicima na Veliki četvrtak), ipak su i ovi tekstovi koje sada imamo vrijedni pažnje i poticajni za molitvu i zahvaljivanje.

Mislim da će se ovaj serijal lijepo nadovezati na tekst koji smo objavili prije nekoliko dana. Razmatranja ću iz razumljivih razloga objavljivati bez mogućnosti komentiranja, a ako uočite neku grešku ili imate kakvu primjedbu ostavite ih pod ovim postom.

Broj komentara: 18:

  1. Sveti Alfonz cesto moli za dar ustrajnosti do smrti, pa je zgodno procitati ovaj clanak da se vidi o cemu se tu radi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicna ideja, treba sto vise crpiti iz blaga svetackih molitava - veliko je to (i vecinom neotkriveno) bogatstvo!

    A jako mi se svidja i ideja knjizice, najbolje u dvojezicnom izdanju. Kad uhvatim malo vise vremena, mogao bih se mozda uhvatiti prevodjenja s latinskog originala. Koliko vidim, latinski kojim su pisane molitve nije pretezak, a dosta toga je preuzeto iz Vulgate i liturgije. Ne bi to trebao biti problem. Naravno, ako covjek ima vremena ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod nas ima redemptorista, bizantskog obreda, u Vukovaru. Ne znam zašto ih ne navode u na stranici redovnici.hr.

    OdgovoriIzbriši
  4. Koji je ovo papa? Jako mi se sviđa križ koji drži u ruci ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ivan Pavao II. na Svetim vratima Bazilike Sv. Petra 2000.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zapravo, to bi bilo otvaranje Svetih vrata za Svete godine Otkupljenja 1983. (v. ovo i ovo). Godine 2000. je to bilo ovako.

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo objasnjenja i slika takvog kriza:
    prvo, drugo (vidi pod 3.), puno slika.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala na ispravku. Ispred crkve Hrvatskih mučenika u ruci mu je obični pastoral.

    OdgovoriIzbriši
  9. za splendor,
    o križu i pastoralu na kipu pape IP 2. ispred crkve hrvatskih mučenika:
    Vrijeme koje je pred nama znat ćemo dobro koristiti ako shvatimo poruku Kristova križa koji Papa pruža preko praga. Sve je te elemente, akademski kipar Slaven Miličević, skladno ugradio u Papin spomenik, ali mu je dao našu opremu: križ podsjeća na Zlatni križ krbavskih biskupa s početka 13. stoljeća, a pastoral u ruci na onaj koji su krbavski biskupi nosili po ovim prostorima u 15. stoljeću. Jedno i drugo nam je sačuvano. Križ je dospio u Bribir u godini Krbavske bitke, gdje su našli sklonište modruško-krbavski kanonici, a pastoral je dospio do Senja iz kojeg će se poslije oslobođenja od Turaka upravljati i područjem Krbavske biskupije. Krbavski križ donio je danas ovamo riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i stavio ga na spomen kamen stradalnika na Daksi kraj Dubrovnika, a potom će ga staviti na posvećeni oltar; a pastoral, upravo onaj koji su ovim prostorima nosili krbavski biskupi, nalazi se danas u rukama predvoditelja slavlja i posvetitelja kardinala Josipa Bozanića.

    OdgovoriIzbriši
  10. Izgleda da je papa bl. Ivan Pavao II. i kao papa barem ponekad koristio biskupski stap, npr. kad je bio u Milanu koristio je pastoral sv. Karla Boromejskog cije je ime nosio.

    Uglavnom, nakon koncila je bilo puno eksperimentiranja sa svime, pa tako i s time, pogledajte npr. ovo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Toma, tko je to na slici i znaš li možda kako se zove taj križ?

    OdgovoriIzbriši
  12. Iako nema veze sa raspravom iznad, Toma, dal bi mogao staviti neki link sa pdf molitvenikom s molitvama na latinskom (neki stariji) ili pak neki latinsko hrvatski; za svakodnevnu pobožnost na latinskom; tražim neki za osobe posvećenog života(svećenici, bogoslovi), ali osim brevijara nisam ništa našao. Možeš li pomoći?

    OdgovoriIzbriši
  13. http://blog.messainlatino.it/2011/09/lettera-al-sommo-pontefice.html

    Može li tko ovo prevesti??? Hvala...

    OdgovoriIzbriši
  14. Usto sam naisao na jos nekoliko knjiga koje bi mogle biti od interesa nasim citateljima:
    The holy sacrifice of the mass; dogmatically, liturgically and ascetically explained (1902)
    Costume of prelates of the Catholic church, according to Roman etiquette (c1909)
    Mariology: A Guide for Priests, Deacons, Seminarians, and Consecrated Persons By Various Authors (2007) (preview)

    OdgovoriIzbriši
  15. Takodjer
    Manuale precum in usum sacerdotum et clericorum, nec non ad statum ...

    I konacno za one koji zele imati knjigu u ruci (naravno i ovo gore se moze isprintati i uvezati)
    Preces selectae

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.