nedjelja, 30. kolovoza 2009.

Pravila angažmana


Neki dan sam ponovno naišao na jedan stariji tekst Father Z-a pod naslovom:
Fr. Z’s 5 Rules of Engagement for after the Motu Proprio is released
ili u slobodnom prijevodu "Pater Z-jevih 5 pravila angažmana nakon izdavanja Motu Propria". Ponovno sam se podsjetio kako su to dobra i konkretna uputstva za katolike privržene tradiciji. Također, razmišljajući o vremenu kada će tradicionalna misa postati redovita i u Hrvatskoj (a postat će sigurno, pitanje je samo prije ili malo poslije), osjetio sam se ponukan objaviti ih i na našem blogu u modificiranom Googleovom prijevodu i s mojim naglascima:

1) Radujte se, jer je naš liturgijski život obogaćen, ne zato što smo "mi pobijedili". Svatko pobjeđuje kada je obogaćen život Crkve.

2) Nemojte se šepuriti. Budimo ljubazni prema onima koji u prošlosti nisu bili ljubazni prema našim "legitimnim čežnjama".

3) Pokažite pravu kršćansku radost. Ako želite privući ljude onome što vam daje toliko utjehe i sreće, budite susretljivi i radosni. Izbjegavajte gorčinu koju su neki od tradicionalista nažalost osjećali toliko dugo.

4) Budite uključeni u cijelokupni život svoje župe, posebno u djela milosrđa koja se u njoj organiziraju. Ako želite da cjelokupna Crkva ima koristi od upotrebe starije liturgije, onda vi koji ste oblikovani starijim oblikom mise trebate biti na korist cijeloj Crkvi u konkretnim okolnostima.

5) Ako se dokumentom ne kaže sve čemu smo se mogli nadati, ne žalite se kao cvilidreta. Govorite manje o našim pravima i o onome što smo zaslužili ili o onome kako je trebalo biti, kao da smo mi svoji vlastiti mali pape, a više o našoj zahvalnosti, zahvalnosti, zahvalnosti za ono što nam Bog daje.


Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.