srijeda, 18. veljače 2009.

Šizofrenija novinarstva

Slika današnjeg on-line izdanja Večernjaka.

Članak upozorava na opasnosti nove vrste liječenja. Moguća opasnost o kojoj govori odnosi se na pacijente koji takvu terapiju primaju. Sasvim je prešućeno ubojstvo tisuća sićušne dječice (možete ih zvati i embrija ako vam je tako lakše). Sa desne strane članka je simpatičan banner za blog nove majke sa slikom djeteta, jasan prikaz čudnovatog svaćanja ovoga našeg današnjeg društva koje djecu diskriminira ovisno o dobi.Čak i ja kao totalni tutlek u ovim stvarima, primjećujem u povremenim člancima mnoge opasnosti koje se vežu uz istraživanje embrionalnih matičnih stanica. S druge strane liječenje matičnim stanicama uzetim od odraslih osoba (matičnim hematopoetskim stanicama) već je daleko uznapredovalo.
Čak i da nije tako i da se „embrionalna metoda“ pokaže „uspješnijom“, kolika je mjera „primjerena“: jedan embrio za jednog odraslog, tisuću embrija za jednog odraslog ili možda milijun?

...ili nam je svima najbolje uzeti lijek za loša sjećanja (vidi sliku članka), kao što je čovječanstvo na ovaj ili onaj način radilo mnogo puta prije toga. A kad se malkice predoziramo neće nam pomoći niti ako obrstimo cijelo ginko drvo.

1 komentar:

  1. Liječenje matičnim stanicama dobivenim iz ubijene dječice nije donijelo nikakve proboje u medicini kao što su obećavali. S druge strane matične stanice dobivene iz recimo pupkovine ili drugih stanica odraslih već su dale mnoge rezultate.

    Ali, kao što kažeš, čak i da se može nekome time pomoći to ne bi opravdavalo ubijanje.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.