nedjelja, 7. srpnja 2024.

Teško će biti naći iskrenih kršćana koji ne bi dragocjenu krv Jaganjca Božjega od srca častili i slavili


Velika štovateljica krvi Isusove bijaše sv. Katarina Sienska. Bijaše to jedna od najvećih žena svojega doba, koja je bila u kontaktu s kraljevima i papama te veoma snažno utjecala na razvitak crkvenih događaja u ondašnje doba, dakako na korist sv. Crkvi i Apostolskoj Stolici. Ona je mnogo pisala i biskupima i kardinalima i papama, ali bi vazda počinjala riječima: "Ja vama pišem u predragocjenoj krvi Isusa Krista". Tako se ta, po naravi plaha, ali, kad se radilo za Božju stvar, neustrašiva djevica i kršćanska junakinja u svemu pouzdavala u moć presvete krvi Isusove. 

Uvelike je poštivala presvetu krv Kristovu druga glasovita žena u crkvenoj povijesti, sv. Marija Magdalena Pazijska. Ona bi u danu po pedeset puta prikazala krv Isusovu Ocu nebeskom za spasenje živih i mrtvih i na taj bi način veoma mnogo duša spasila. 

Velik je štovatelj presvete krvi bio svete uspomene Pijo IX. On je naredio da se svetkovina dragocjene krvi Kristove ima slaviti svake godine u čitavoj katoličkoj Crkvi i to početkom mjeseca srpnja. Dekret, kojim to naređuje, počinje riječima: "Mi smo otkupljeni predragocjenom krvlju Isusa Krista". To podsjeća na onaj događaj u povijesti izraelskoj, kad je po naredbi Božjoj išao anđeo osvetnik da pobije sve prvijence osim Izraelaca koji su krvlju vazmenoga janjeta namazali pragove svojih kuća; ali koliko će više onda, kako lijepo uči i sv. Ivan Zlatousti, krv Jaganjca Božjega štititi od gnjeva Božjega i od napasti sotonskih sve one koji na osobit način poštivaju ovu dragocjenu krv Spasiteljevu. 

(izvor)

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.