četvrtak, 16. lipnja 2022.

Kruh živi koji je s neba sišao

U crkvi sv. Blaža danas smo imali lijepu pjevanu misu. 

Celebrirao je vlč. Mate Bartulica koji je u posjetu Hrvatskoj. 



I nama je bilo drago što ponovno vidimo don Matu nakon dužeg vremena, a i on je na početku propovijedi rekao da mu je drago što ponovno služi misu za našu zajednicu koja je dosta porasla od kada je zadnji puta bio s nama. Obavijestio nas je da postaje kapelan zajednice benediktinki u SAD-u (poznate po snimkama vrhunskog pjevanja). 


U pravom američkom stilu, don Mate je malo i reklamirao tu zajednicu rekavši da su sestre iz cijeloga svijeta, te da se nada kako će biti zvanja i iz Hrvatske, "možda čak jednoga dana i ove curice koje danas primaju prvu pričest". Naglasio je univerzalnost katoličke vjere koja se posebno očituje u obredu koji svećenik može služiti bilo gdje na svijetu bez da i zna jezik naroda u koji dolazi. 

U kratkoj propovijedi je istaknuo i koliki je dar Presvete Euharistije, kakva je povlastica da možemo primiti Gospodina u sv. Pričesti koji nam želi svaki puta kada smo na sv. Misi dati sebe samoga. Želi nam dati snagu da svaki dan možemo živjeti vjeru i da se borimo protiv grijeha. 


Nakon propovijedi, preč. Borna je vodio obred Obnove krsnoga zavjeta (Mali misal, str. 162) za dvije djevojčice koje su danas primile prvu pričest. Meni je bilo posebno dirljivo slušati njihove male glasove kako govore "Hoćemo kao dobra i poslušna djeca obdržavati sve zapovijedi naše svete Majke Crkve.  Hoćemo živjeti i umrijeti kao pravi katolici." Za jednu od njih sam ministrirao i na krštenju kada je kuma odgovarala umjesto nje, a evo je danas sama u svoje ime potvrdila ta obećanja. 



Poslije mise bio je obred blagoslova s Presvetim oltarskim sakramentom kako već godinama imamo na Tijelovo. 




Nakon što je dvije godine nije bilo zbog potresa i onog drugog, večeras je ponovno održana tijelovska procesija iz bazilike Srca Isusova. Skoro sve je bilo lijepo i pobožno, drago mi je da se nebo razvedrilo i da se procesija mogla održati. Jedino bih predložio puhačkom orkestru ZET-a da malo proširi repertoar crkvene glazbe ili makar koračnica kako ubuduće ne bismo morali hodati u procesiji za Presvetim uz Serbus dragi Zagreb moj (uvijek se sjetim Pervana). 













Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.