srijeda, 29. rujna 2021.

Poleti slika


Kršćani kažu, da je tu bila nekoć crkva, pa kad je Bosna fet učinjena (zauzeta od Turaka), onda su oni od nje napravili džamiju, a od zvonika munaru. Kad su oni orili (rušili) crkvu, u jedan čas poleti slika sv. Mihovila arkangjela sa oltara, koji je bio istom posvećen i uleti, kao munja, u jedan dolaf, za kojim se odmah vrata od dolafa zatvore, tako da se više nikad ne mogu otvoriti bez božijeg dopuštenja. Turci su poslije i silom i milom htjeli otvoriti taj dolaf, te su same fratre silili, da oni, pošto je to njihov sveti, otvore taj dolaf. No fratri toga nijesu htjeli učiniti, za to su mnogi i bili skresani na pače (rasječeni) i preko špilja bačeni u Neretvu. I taj dolaf ni dan danas nije otvoren, niti će se dotle moći otvoriti, dok se opet džamija ne pretvori u crkvu, onda će istom iz dolafa izići sveti Mihovil. Kad su tako turci razorili crkvu i napravili džamiju, odmah je došao vrag i zavrgao ljuljajku u jednome kubetu, te se ne prestano od dragosti ljulja, što su turci razorili crkvu, a namještili džamiju. 

4 komentara:

  1. Odrzavaju li se redivno Trident. Mise u Sigetu i Blazu?Dosla sam sa duzeg godisnjeg pa nisam u tijeku zbivanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. U Blazu je redovito nedjeljom u 16:45, a u Sigetu najcesce utorkom u 19:30 (ali zna biti iznimki kao ovaj tjedan).

      Izbriši
  2. Koja se stranica u tom zemaljskom glasniku odnosi na postanak karađozbegove džamije u mostaru? Vidim ima ih preko 400 skeniranih.
    Hvala!
    Ero

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U drugom fileu je str. 137 u svesku oktobar-decembar 1889. (najjednostavnije je upisati npr. "karagjoz" u trazilicu), a moze se taj clanak procitati i ovdje.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.