subota, 27. veljače 2021.

Bilokacija


Ovo je jedan od najiznenađujućih izvanrednih mističnih fenomena koji se može objasniti samo čudom Božjim. Bilokacija je istovremena prisutnost iste osobe na dva različita mjesta neki puta i jako udaljena. Brojna su svjedočanstva iz života svetaca o ovom mističnom fenomenu. Nalazimo ga u životu sv. Franje Asiškoga, sv. Antuna Padovanskoga, sv. Katarine de Ricci, sv. Martina de Porresa, sv. Josipa iz Kopertina, sv. Ljudevita Montfortskoga.

Među najpoznatijim bilokacijama u povijesti svetačke tradicije spadaju one sv. Klementa pape i sv. Alfonsa Liguorija. Dok je sv. Klement slavio misu u Rimu, u jednom trenutku narodu je izgledalo kao da je zaspao i ostao je u tom stanju. Nakon 3 sata je došao sebi i kazao svima okupljenima da je po nalogu sv. Petra bio otišao u Pisu kako bi posvetio crkvu baš u čast sv. Petra. I uistinu, sveti papa je istovremeno bio i u Pisi i u Rimu gdje ga je moglo vidjeti mnoštvo ljudi.

Za sv. Alfonsa Liguorija je ostalo zapisano u njegovu procesu za kanonizaciju da je 21.9.1774. dok je kao biskup bio u mjestu Arienzu, kao pao u san. U tom je stanju ostao dva dana, a kad je došao sebi, kazao je da je bio uz papu Klemeneta XIV. koji je bio na umoru. I uistinu, isti čas kad je sv. Alfons došao sebi, papa je bio umro u Rimu.

22 komentara:

  1. Dar bilokacije su imali pok. fraSlavko Barbaric i vlč. Zlatko Sudac. Sad ce se opet nekima dignut kosa na glavi, ali to su oni koji bi da su zivjeli u vrijeme gore navedenih svetaca i njih proglasili ludim karizmaticarima i opsjednutima. Eh da im je bilo u inkviziciji biti.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Inkvizicija je uglavnom bila sasvim ok i racionalan pravni postupak. Naravno, kao u svakom pravnom postupku, nepravde i ludosti se događaju, onda i danas. Ali načelno sama invizicija ili bolje rečeno uloga Crkve u njoj, je bila razumna, a mit naravno prenapuhan

      Izbriši
    2. Dar bilokacije ima i biskup Perić, koji je 3. rujna 1981. istodobno bio u Boki kotorskoj i na večeri u Rimu, kako doznajemo iz filma Amija Drozda, s kojim je Jakov Sedlar izrađivao mrežne stranice Zlatka Sudca.
      "Đavoli mogu zavoditi ljude i čineći čudesne stvari, tj. čudesa ne u strogom, nego u širem smislu... Među čudesnim djelima koja se pripisuju đavlu jedna su takva da su ih đavli uistinu proizveli, a druga su se zbila samo naoko, prema našem priviđanju. U prvu vrstu spada npr. ono što su vrači pomoću đavla učinili u Egiptu, kad su... šibe u rukama vrača... spretnošću i snagom koju đavao po naravi posjeduje, brzo, tajnovito odstranjene i dovedene zmije... No katkada su đavolska djela samo prividna... Iznutra postoji uzrok nekog pričinjanja onda kad đavao pokrene našu maštu ili vanjska osjetila tako da mi nešto drukčije vidimo nego jest... Izvana su djela prividna ili time što đavao može iz zraka oblikovati tijelo svakog lika i oblika te se u njemu vidljivo pokazati, ili time što svaku tjelesnu stvar može zaodjeti u bilo koju drugu tjelesnu formu te se u tom obliku ili vrsti pokazati." (Stjepan Bakšić, "Bog Stvoritelj", str. 522. i 524.)
      M. P.

      Izbriši
    3. Vecina svetaca je imala i sluzila se karizmama,dakle bili su karizmaticari davno prije danasnjeg karizmatskog pokreta. Koje bi to karizme navedene u 1. Kor12.poglavlje bile prihvatljive danasnjim tradicionalistima. Zar stvarno mislite da su vrijedile samo do 2.V.K. i da ih danas vise nema i da ih Crkva ne treba. Zar danas vise ne smije niti moze biti u Crkvi cudesa, onih koji imaju stigme, levitiraju, lijece, prorokuju, mole drugim jezicima... Bez obzira na pripadnost karizmatskom pokretu. Ako danas vise nemamo karizmaticara znaci da vise nema niti karizmi sto je nemoguce jer Rijec Bozja govori suprotno. Prije bi bilo da cupajuci kukolj trgate i ono sto valja. A kako to znati kad vam netreba karizmaticara sa darom spoznanja i razlikovanja duhova. Jednostavnije je sve odbijati.
      Robelar

      Izbriši
    4. Robelare, molim da mi navedete koji su npr. svetci (u novijoj povijesti, ali prije 2. vatikanskog) blebetali u neljudskim jezicima?

      Izbriši
    5. Kako ne!Čudesa,prorokovanja,stigme,levitacije a narocito lijecenja i molitve u jezicima itekao danas ima.Razlika prije i poslje Koncila je to sto ih je prije bilo vise a sada sve to jedino moze i ima Robelar...I jednostavan odgovor na pitanje koje dobro nam je donio 2.Vatikanski,odgovor je taj da nam je donio Robelara,boljeg od njega nema😩😩😩

      Izbriši
    6. Hocu, ako Vi meni odgovorite koje to dijete nije tepalo svome ocu ili majci u ljubavi tako da ga samo oni razumiju. Znam da ste i Vi i brat sigurno tepali svojim roditeljima pa i onda kad ste vec znali govoriti. Sta ste tepali ja nemogu znati kao ni svetce koji su svoje osobne molitve uzdizali tako Bogu. Kao da pitate koji su koliko puta Ocenas
      To je kao da me pitate dal znam sta ste jucer jeli. Vjerujem da jeste isto kao sto vjerujem da su neki sveci tako komunicirali sa Bogom. Sveti Pavao kaze da on moli u drugim jezicima vise od svih drugih, da bi zelio da i drugi tako mole a jos vise da prorokujemo. Vidimo da je prorostvo veci dar od moljenja u jezicima jer je namjenjen za izgradnju Crkve, a jezici za osobnu osim ako se ne tumace. Ako je VazdaDjevica bila u gornjoj sobi kad se spustio Duh Sveti zar mislite da nije govorila drugim jezicima. Kome? Pa ne valjda sama sebi ili apostolima koji ju nisu razumjeli. Koje su posljednje Isusove rijeci na ovoj zemlji, ne na Krizu nego na zemlji. Zar ne bi prije nego ce biti Uznesen rekao nesto vazno. Marko 16,17. Zar cemo reci ne zelimo Ti vjerovati, to nam ne treba zato jer si rekao da cemo,, blebetati'' drugim i to andjeoskim jezicima koje ne razumijemo.
      Milosni su darovi razliciti, ali je isti Duh.
      Robelar

      Izbriši
    7. Mihael, zadrzimo se na argumentima, a ne na osobnim obracunima.

      Izbriši
    8. Robelare, znamo za svetce koji su imali bilokacije i levitacije kroz cijelu povijest Crkve, ovo vase blebetanje nije zapisano ni u kojoj hagiografiji, vjerojatno bi bilo i jak argument protiv beatifikacije i kanonizacije doticne osobe.

      Nemate pravo tumaciti Bibliju o tome sto je i kako Pavao govorio, zato vas i pitam imate li koji primjer onoga sto se danas promice medju karizmaticima da se dogadjalo svetcima u zadnjih par stoljeca Crkve. Recite iskreno da nemate, nego da se to prosirilo iz protestantizma.

      Kako vas nije stid uzimati Blazenu Djevicu Mariju kao potkrepu protestantskim izmisljotinama. Zar ne pise u Djelima apostolskim da su na Duhove svi stranci u Jeruzalemu culi apostole u svom jeziku. A ne u kojekakvim besmislenim zvukovima koje vi promicete da se govori u javnosti.

      Ako vam je dragi Bog dao razum, onda se kontemplativna molitva ne sastoji u tome da mantrate budalastine dok vam usta sama ne pocnu ispustati cvrkute, pistanja i laprdanja.

      Izbriši
    9. "Kako vas nije stid uzimati Blazenu Djevicu Mariju kao potkrepu protestantskim izmisljotinama. " - nije ga stid jer pokušava biti "tradizmatik" poput don Stojića. Također pati od logoreje - voli redovno ovdje i drugdje napisati mnoštvo 'neispečenih' riječi.

      Izbriši
  2. Jacobe, tražili ste, pa čitajte.
    Evo par argumenata protiv inkvizicije:
    1. Čovjek pod sumnjom na krivovjerje može biti podvrgnut fizičkom mučenju. Tako prikupljeni dokazi smatraju se vjerodostojnim. Vrijednost takvog priznanja je krajnje upitna, a sam postupak nečovječan.
    2. Čovjek na mukama može dati lažno priznanje ili lažno optužiti druge da umanji svoju krivnju. Takvo priznanje i takva optužba nema nikakvu vjerodostojnost.
    3. Suočen sa realnom mogućnošću da bude osuđen / spaljen, čovjek se može lažno pokajati. Takvo pokajanje nema nikakvu vrijednost.
    4. Crkva koja ima puni duhovni autoritet nad ne-sekularnom državom zahtijevala je od nje promptno provođenje pravnog postupka. Sam zakon je, naravno, donesen pod utjecajem Crkve a njegovi izvršitelji su svi odreda članovi te iste Crkve, dakle izloženi istoj prijetnji kao i okrivljenik. Takav postupak je puka formalnost. Ukratko, za sve posljedice takvog procesa odgovornost leži na Crkvi. Pri tome ne mislim da Crkva ne bi trebala ukazivati na krivovjerje i osuđivati ga. Ali bi trebala razmisliti o posljedicama svog djelovanja, odnosno preuzeti odgovornost.
    5. Vjera nije slobodno primljena, niti se slobodno ispovijeda. Posljedično, imamo sveprisutan strah, sumnjičenje, zloupotrebe, neznanje, licemjerje. To nije u skladu sa Evanđeljem.
    6. Bog je dopustio spaljivanje krivovjernika, da bi se razotkrila nečovječnost onih koji su u tome sudjelovali.
    Pozdrav,
    Random

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osnovni je problem s inkvizicijom bio sto su ljudi tada shvacali krivovjerje kao nesto sto zaista moze odvuci pojedince i narode u vjecnu propast, tesku duhovnu kugu, pa su se protiv njega borili, makar ponekad i ne najprikladnijim metodama.

      Danas je to samo jedna varijanta vjerovanja i osobni izbor, pa je tesko shvatiti zasto bi krivovjerje uopce nekom smetalo vise od toga da doticna osoba recimo navija za pogresni nogometni klub.

      Izbriši
    2. Postoje i ozbiljna vjerovanja, razni elementi filozofsko-metafizičkog sustava vezanog uz "sekularnu" tj. antikršćansku, "liberalnu" državu i ti elementi odnosno aksiomi se apsolutno ne dovode u pitanje. Nominalno neslužbena službena religija funkcionira kao i svaka druga religija, osim što tvrdi da nije religija.

      Izbriši
    3. Random Unknowne, nemam iluziju da ću te razuvjeriti što god da napišem, 500g protestantske/marksističke/liberalne antikatoličke propagande je trenutno jače od mene. Trebat će još 200,300g rada ozbiljnih povjesničara na ovu temu da bi se bar došlo do neke ravnoteže. Inkvizicija kao postupak je u principu nastavak rimskog prava a zahvaljujući inkviziciji danas imamo kazneni postupak barem koliko toliko djelotvoran. Puno je tu lažnih mitova(npr. zloglasna španjolska inkvizicija je državna a ne crkvena institucija, vještice su palili protestanti, danas povjesničari dolaze do podataka da je svega nekoliko postotaka procesa završavalo smrtnom presudom i mučenjem, državne su bile daleko brutalnije od crkvenih...) al krenem li, ovo će bit nepodnošljiva plahta za pročitat. Pogrešno je stvari promatrati iz današnje perspektive, moramo se pokušati staviti u kontekst tog vremena pa komentirati. Danas hereza ili napad na Crkvu praktički ne znači ništa jer svijet više nije katolički, tada je hereza značila napad na tadašnji Svijet, društvo, sustav, način života, Red(Logos!).Dakle, argument kojim načelno opravdavam inkviziciju/e je sasvim racionalna potreba Crkve da održi duhovno jedinstvo tadašnje Europe tj Kristovih zemalja, povijest je pokazala da je Crkva tada bila u pravu(ako to znači netko ubijen/prognan, e pa so be it!), Lutherova hereza je dovela do ogromnog duhovnog rascjepa u Europi, i što smo dobili s tim? 500g prvo apsolutističkih vladara, revolucije, vjerskih ratova, komunizam, militarizam i sve je to kulminiralo u velika 2 svjetska rata s miljonima mrtvih, a posljedica će još biti. Inače, kao najveće zlo obično danas ljudi uzimaju nacizam, al rijetko se tko pita zašto je baš u Njemačkoj antisemitizam eksplodirao. Mislim da je odgovor upravo u heretiku Lutheru, on je napisao knjigu "on Jews and their lies", nauk tog pijandure se preko 400g taložio u svijesti njemačkog naroda, hereza je dovela do holokausta(a ne nacionalizam), kao i do mnogih drugih zala koje živimo..Kao što će danas svaka država štit svoj Ustav, tako je i tada trebalo štiti temelje a to je bilo Pravovjerje. Pokušaj narušit američki Ustav, brutalnije ćeš biti riješen(bez ikakvog suda) nego što je Inkvizicija rješavala. Kome danas nakon svega nije jasna opasnost hereze onda ne znam, teško da se može išta konstruktivno dalje

      Izbriši
    4. "Random",

      Odgovori:
      1. Ograničeno mučenje nije nečovječno, to je liberalna floskula koje se ni prvaci liberalizma u stvarnosti ne drže (pa zato npr. američkoj vladi službeno nije dopušteno mučenje u Americi, ali zato jest u logorima izvan američkog kopna).
      2. Kao i čovjek koji nije mučen. Mučenje je veoma efektivna metoda i zato se od pamtivijeka koristi za dobivanje informacija, a i danas, samo su prije ljudi i države bili iskreniji, a danas se poradi liberalnog licemjerja to čini u tajnosti. Ili mislite da tajne službe ne koriste mučenje, s odobrenjem svojih vlada?
      3. Koje je unutarnje stanje njegove duše je između njega i Boga. Ni Crkva ni država ne može čitati misli nego sudi o onom što se izvanjski očituje.
      4. Crkva ima autoritet nad svakom državom, ne samo "ne-sekularnom" (sekularna država je zapravo bezbožnička). Progon heretika je čast i odgovornost i Crkve i države. Nije Crkva tu odgovornost nametnula državama, ona proizlazi iz naravnog i božanskog zakona, kojom su i jedna i druga dužne zaštiti duše od zabluda i pomoći im da dođu u raj. Ta zaštita uključuje ne samo vjernike nego i otpadnike, kojima se kroz proces daje prilika da se pokaju i spase svoju dušu od vječne propasti.
      5. Tim epitetima opisujete današnje stanje, a ne tadašnju kršćansku Europu. Naravno da je vjera slobodno primljena i ispovijedana. Ljudi nisu završavali pred inkvizicijom osim poradi javnog i teškog zločina protiv Vjere. Sigurno da je bilo i onih zabludjelih duša koje su završile u nevjeri, a nisu je javno ispovijedile iz straha od kazne. I to je dobar strah jer se time druge duše štite od izopačenosti hereze i otpadništva.
      6. U buli Exsurge Domine pape Lea X. među osuđenim propozicijama je i sljedeća: "Protivno je volji Duha (Svetoga) da se heretici spaljuju".

      Dakle, ne samo da promovirate liberalizam i liberalne gluposti, nego se i javno protivite zakonu vjere Katoličke Crkve, koji se, za razliku od modernističkog falsifikata, nikad ne mijenja.

      Izbriši
    5. "Jacob",

      Nije dostojno ni prikladno za kršćanina da koristi termine liberalističke ideologije kao što su "antisemitizam" i "holokaust".
      "Antisemitizam" je izmišljeni termin koji nevjerni židovi (N.B. malim slovom se označuju pripadnici religije, velikim pripadnici nekog naroda) koriste kao sredstvo optuživanja onih koji im se u bilo čemu protive, pokušavajući prikazati kao da se radi o protivljenju semitskoj rasi, a ne lažnoj židovskoj politici i religiji. Po svom stvarnom značenju taj termin se ne odnosi samo na Židove nego na sve Semite, uklj. i Arape, pa bi se onda moglo reći da su jedni od najvećih antisemita upravo židovi. "Holokaust" je biblijski termin za žrtvu paljenicu Bogu i nije prikladno ga koristiti za označavanje židovskih žrtava 2. svj. rata, jer se radi o pripadnicima lažne religije. Svaka nevina žrtva zaslužuje suosjećanje, ali koristiti taj termin znači implicitno slaganje s modernističkom herezom da židovi nisu odbacili Savez nego da su mu vjerni i da Bog nije odbacio židove.

      Nije slučajnost da se rijetko tko danas pita koji je uzrok velikog animoziteta prema židovima u tadašnjoj Njemačkoj i općenito u svijetu, jer pitanje poziva odgovore, a oni nisu u interesu današnje ideologije. Ako vam nije dovoljno što o njima piše u Svetom Pismu, pročitajte propovijedi o židovima sv. Ivana Zlatoustoga, crkvenog naučitelja i jednog od velikih istočnih otaca, informirajte se o mučeništvu sv. Simona tridentskoga, ili o židovskom poticanju progona kršćana u Rimskom Carstvu, ili o židovskom lihvarenju, o svim zemljama iz kojih su židovi bili izbačeni, o razlogu zašto je uopće osnovana Španjolska inkvizicija (o Maranima) itd. Corruptio optimi pessima, kao što kaže latinska izreka.

      Izbriši
  3. J as Jacob je napisao jako dobar komentar po pitanju inkvizicije i društvene i političke posljedice Luterovih hereza te time implicite posljedice hereza općenito. Teško će, međutim, time razbiti stereotipe koji postoje u vezi inkvizicije kod današnjih "humanista" i boraca "za ljudska prava".

    OdgovoriIzbriši
  4. Priznata od crkve Misa u nebu-tradicionalna misa?
    https://www.youtube.com/watch?v=4GtltA0gWZc

    Ivan R

    OdgovoriIzbriši
  5. Čuo sam da je sv. Padre Pio putem bilokacije posjetio kardinala Mindszenstyja u vrijeme mučeništva u komunističkom zatvoru u Mađarskoj.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čuo i ja da je p. Pio bio kod kardinala Stepinca na suđenju i ohrabrio ga. Postoji li o tome detaljnije?
      MN

      Izbriši
    2. https://www.quovadiscroatia.com/bilokacija-padre-pia-u-madzarskom-zatvoru/
      ovo i https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/evo-kako-je-padre-pio-koristio-svoj-dar-bilokacije-posjetio-je-i-naseg-kardinala-stepinca/
      Ivan A

      Izbriši
  6. Kako ne bio je i cjeli Andjeoski Kor,svih devet....Dajte molim vas

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.