subota, 5. rujna 2020.

Pristupimo s pouzdanjem k prijestolju milosti

Danas, u subotu 5. rujna 2020., s početkom u 16 sati služio je isusovački mladomisnik p. Hrvoje Juko tradicionalnu latinsku misu u župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu.


Ova pjevana misa s kađenjem bila je votivna misa Bezgrješnog Srca Marijina što je vrlo prikladno iz više razloga. Ne samo zato što je slavljena u župi i crkvi s tim titularom, nego je danas i prva subota u mjesecu, a usto je p. Hrvoje zaređen ove godine u Mariji Bistrici dan poslije svetkovine Presvetog Srca Isusova kada se po novom kalendaru slavi blagdan Marijina Bezgrješnog Srca. U molitvama je dodan i spomen sv. Lovre Justinianija kojega danas slavimo. Misna nakana je bila za sve članove Društva za promicanje tradicionalne Mise "Benedictus".




kađenje na početku mise


pred Evanđelje
"exsultavit spiritus meus in Deo salutari meo, alleluja":





Propovijed je bila sažeta, ali sadržajna. P. Hrvoje razložio je tri točke kroz koje vidimo kako je Srce Marijino uzor i pomoć našemu srcu. Ponajprije, Isus je izvor svih milosti, a Marija ga je posredovala, pa je stoga Posrednica sve milosti. Pater je to oživio u slici: Isus je jedini štand vode u čitavoj pustinji, Marija je vlasnica zemlje na kojoj je postavio štand, posrednica sve vode.

Nadalje, njezino je srce sjedinjeno s Isusovim koji je pod njezinim srcem doslovno rastao. Ujedno je Isus rastao u Marijinom srcu po vjeri. Kao što je rekao sv. Augustin: "prije nego je začela u utrobi, začela je Isusa u srcu". Mariju je propovjednik usporedio s prijateljem, iskusnim i izdržljivim planinarom, koji ide pred nama, vodi nas i pomaže da ustrajemo na teškoj planinskoj stazi.

Konačno, Marijino je srce postojano pod križem. Ona ne bježi od sinovljevog križa koji je time i njezin križ. Uostalom, kako i ne bi bio križ majke koja vidi svoga sina raspetog na križu. Marija nam zato pomaže da ni mi ne pobjegnemo od križa. Tako vojnici čije se srce koleba vide postojanog generala koji se ne plaši i njihovo je srce odmah ohrabreno: "Možemo i mi!"

Sve nas to navodi da svoje srce usmjerimo prema srcu Marijinu vodeći se iskustvom sv. Ivana: "od toga časa uze ju učenik sebi". Uzmimo i mi Mariju za majku!

confiteor pred pričest ministranata




Nakon sv. mise imali smo priliku primiti mladomisnički blagoslov.


Za uspomenu smo dobili lijepe bookmarke.



Hvala organizatorima iz Društva Benedictus, župniku na Jordanovcu koji je dopustio korištenje ove crkve te ministrantima i posebno našem vrlo dobrom zboru.

Naravno, najviše hvala p. Juki koji se velikodušno odazvao pozivu i došao iz Osijeka gdje trenutno živi i radi u Zagreb kako bi slavio svečanu tradicionalnu latinsku misu za našu zajednicu i sve zainteresirane.

Broj komentara: 5:

  1. Bogu hvala! Neka nam dade još takvih svećenika!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jos takvih isusovaca da...jer sto ih nije poharao Rhaner,Baltazar,King i Bergolio to ce ih dotuc Covid19....molimo za obracenje

    OdgovoriIzbriši
  3. Gdje se može pročitat više o aktivnostima društva Benedictus i nekim budućim planovima?

    Jakov

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav Toma!Dali je netko iz nase zemlje bio ove godine u subotu 5.rujna na tradicionalnom hodočašću"Na izvorima sv.Vjere"u Aquilei?Ako je,molio bi ako moze neko kratko izvjesce i koja fotka?!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nakon dugo vremena novi suboticki biskup bit ce opet Hrvat.Zadnji je bio mons.Matiša Zvekanovic.Mudar i pobozan biskup za ona vremena!.Generalno gledano to ce sada biti jedini biskup nase narodnosti u beogradskoj metropoliji.Jer beogradski nadbiskup je slovenac a zrenjaninski biskup je mađar a 30% katolika u Srbiji su vecinom hrvati...Jeli vrijeme da i buduci beogradski nadbiskup nakon dugo vremena bude hrvat?!Zadnji je bio nas istranin mons.Ujčić.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.