petak, 10. srpnja 2020.

Nove rošade


Broj komentara: 14:

  1. Informaciju sam, naravno, nacuo iz posve neklerikalnih izvora :-), a vec se siri drustvenim mrezama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidi takodjer:
    http://republikainfo.com/sutra-hercegovina-dobiva-novog-biskupa/

    OdgovoriIzbriši
  3. https://miportal.hr/2020/07/10/zazeljet-ce-se-drumovi-turaka-a-hercegovina-biskupa-ratka/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo u počast mu, iz njegove knjige "Dekalog", dva navoda:
      "Griješi li sudac koji čovjeka osudi na smrtnu kaznu? – Ako je kazna zakonita i razmjerna zlodjelima, ne griješi."
      "Tko Boga kunjajući moli, i Bog njega spavajući sluša!"
      M. P.

      Izbriši
  4. https://www.mega-media.hr/ekskluzivno-papa-franjo-imenovao-msgr-drazena-kutlesu-za-nadbiskupa-koadjutora-u-splitsko-makarskoj-nadbiskupiji/

    OdgovoriIzbriši
  5. Je li time što je nadbiskup Hoser, koji bespogovorno prihvaća međugorska ukazanja, imenovan apostolskim vizitatorom za Međugorje biskup Perić namjerno uklonjen s javne scene da bi se pripremio teren za novog biskupa koji će podržavati međugorska ukazanja, ili je papina odluka puno mudrija i puno dublja nego što se čini, jer nama promatračima nedostaju mnoge kockice da složimo mozaik, dok papa ima cjelovitiju sliku, pokazat će vrijeme. Tako otprilike piše u jednom članku iz srpnja 2018. na portalu "Vjera i djela". Živi bili...
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće. Osobno i ja vjerujem u taj scenarij.
      MS

      Izbriši
  6. Zna li itko išta kakav je stav biskupa Kutleše prema TLM?

    Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živim na području njegove dosadašnje biskupije i koliko znam na našem se području ne održava TLM za javnost. Iskreno, nisam siguran niti da je bilo upućenih ozbiljnih zahtjeva za odobrenjem TLM-a. Koliko znam, nama najbliže, TLM se održavala na području susjedne Riječke nadbiskupije (u Rijeci). Btw bio sam samo jednom jer se održavala u hotelskoj kongresnoj dvorani.
      Dolje sam napisao neke svoje dojmove o biskupu pa mislim da ukoliko bi se pojavio ozbiljan zahtjev ili zamolba ozbiljne skupine vjernika ili katoličke udruge, za sastankom s biskupom o temi TLM-a, da ga ne bi odbio. Čovjek je kojeg je moguće uvjeriti kvalitetnim argumentima i razgovorom kakvim komuniciraju odrasli i ozbiljni ljudi. Mislim da emotivni ispadi kod njega ne bi prošli.

      Benedikt

      Izbriši
  7. Obzirom da sam nekoliko puta prisustvovao radnim sastancima sa biskupom Kutlešom, podijelio bih neke svoje dojmove o biskupu.
    Njegova pojava, retorika i neverbalna komunikacija odaju dojam obrazovane, staložene i vrlo ugodne osobe. Iskazuje interes za konkretnim rješenjima problema pri čemu želi biti upoznat sa svim detaljima. Npr. sastanci su trebali trajati cca 45 minuta, a na kraju smo svaki put ostali cca 2,5 sati. Istaknuo bih da je tema sastanaka bila ekonomske prirode (bio sam u svojstvu savjetnika investitora). Tako da su se teme vjere, teologije, ali i domoljublja, spominjale tek usput ili kroz relevantni kontekst projektnih aktivnosti. Po tim pitanjima je dosta zatvoren. Odgovori i komentari su uglavnom bili "diplomatski" (i izgleda kao rasni diplomat :)) i kroz prizmu Evanđelja.
    Mogu naglasiti da je kroz primjedbe na projektne prijedloge bio koncentriran na očuvanje kršćanskog identiteta prostora koji je predmet investicijskih aktivnosti. Premda bi se svaki biskup tako trebao postaviti, svjedočimo da je takav pristup danas iznimka, a ne pravilo. Stoga je za takav pristup od mene zaslužio veliki plus.
    Imao bih još dosta toga za podijeliti ali bih vjerojatno povrijedio osnove diskrecije.
    Sve u svemu, biskup Kutleša je za mene bio ugodno iznenađenje (tim više jer sam upoznao i neke druge, pa i Uzoritog).
    Želim mu obilje Božjeg blagoslova na novoj dužnosti i nadam se da će biti dobar pastir svom stadu u Splitsko makarskoj nadbiskupiji.

    Benedikt

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne treba zaboraviti da je mons. Kutleša u Poreč imenovsn kao ponajbolji hrvatski kanonski pravnik, kad je došlo do vrlo neugodne epizode sa zemljištem u Dajli. Kuloari su nagađali (opet po svjetovnim medijima, gdje mnogi klerici imaju svoje kanale) da bi za koju godinu mogao doći u Zagreb kad kard. Bozanić dosegne dob za umirovljenje. No Zagreb nikad nije rado prihvaćao biskupe koji od početka nisu bili inkardinirani tamo. Haulik, Mihalović...

      Izbriši
  8. Stvarno dajete za komentare sve i svasta!!!.Toga prije nije bilo.Papa nekog imenuje na neko mjesto i to je normalno.Sada pak svaki njegov potez komentirati zaista je besmisleno.I zasto bi ti uopce bilo?!!Drzite se tradicije a sada pristupate modernistickim metodama komentiranja svega.Jeli to potrebno za soasenje i dali to ucvrscuje nase vjernicko zajednistvo?!Mislim da ne nego nas samo srozava i stvara nemir a onog tko to pokrece otkrivaju vlastite frustracije!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zasto se ne bi smjelo komentirati nova imenovanja biskupa u Hrvatskoj i BiH? To su poprilicno vazne teme za hrvatske katolike.

      Usput, valjda ste u silnoj navali emocija zaboravili da se trebate nekako potpisati.

      Izbriši
  9. Završni dio propovijedi je više nego jasan:
    http://md-tm.ba/clanci/mostar-svecenicko-redenje-trojice-dakona
    D.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.