subota, 20. lipnja 2020.

Žudnja za novotarijama

Oni neka se sastanu na ekumensku i međureligijsku molitvu te čestitaju muslimanima kurban bajrama ljubljenjem kurana ili barem cipela, a hindusima divali mazanjem čime god od krave na čelu. Nakon toga neka uz dobar razglas zapjevaju prepjeve protestantskih pjesmica tresući se i govoreći u duhovima. Neka raspačaju najnoviji papirić s porukicom iz Međugorja i sjednu moliti otajstva svjetla, a ako ne stignu, onda barem krunicu božanskog milosrđa. Neka ne zaborave koristiti Franjinu verziju očenaša i na pravom mjestu u litanijama dodati zaziv utjesi migranata ili pačamami. Zatim neka izmole put svjetla ili barem 15. postaju njihova križnog puta. Iza toga neka svi suslave euharistiju u kojoj će predslaviteljima pomagati čitačice, ministrantice i djelitelji pričesti, a svi zajedno će se služiti obredom koji je sastavio mason u skladu s principima protestantskih nauka. Na kraju će još biti vremena da mladi uče iz katekizma s Lutherovim citatima, parovi usklade periode s onim što ih uči teologija tijela, teologija oslobođenja ili Veselje ljubavi, a oni koji se ne osjećaju najbolje prime bolesničko pomazanje. Dan neka završe tribinom o deset novih prometnih ili ekoloških ili ksenofobnih grijeha i kao pokoru pogledaju redovnice koje repaju i skaču. Ako je petak, neka dobro provjere da nije blagdan poput Srca Isusova kada najbolje mogu vršiti djela zadovoljštine jedući veće porcije mesa. Ako je nedjelja, neka prije odlaska u crkvu provjere je li na snazi uredba o zatvaranju crkvene poljske bolnice u kojem slučaju sve navedeno mogu napraviti pred ekranom.

Ja neću.

Broj komentara: 36:

  1. Kako je lijepo da se još može vidjeti pravih čvrstih vjernika, neporočnih u dobru. :p

    OdgovoriIzbriši
  2. Budući da oholost vreba na naša dobra djela i dobre propuste ne bi li ih pokvarila, trebalo bi dobre propuste i dobra djela izbjegavati, da se ne uzoholimo. Čuo ja u jednoj propovijedi, odnosno tako sam je barem bio sebi protumačio. A novotarije, dakle, prigrliti.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. Ja gluposti napisanih, takve ohole priče ja ja ja a vi eto kao što god hoćete ali vam ja kažem kako sam vam odmjerio mjeru govore više o autoru teksta i već zatvorenu srcu za bližnjeg da ga "kužan" bi Nedaj Bože dotaknuo i spriječio na putu u njegovoj autostradi na putu u raj. Dajte uozbiljile se i otiđite malo među narod a ne pametovati ovako. Znam da vam ovo ne miluje uši ali morao sam vam napisati u želji da vas bratski opomenem zbog nedostatka ljubavi prema bratu.

      Izbriši
    2. Ok, ali iduci put ne trebate prevoditi svoj tekst automatskim prevoditeljem jer je prva polovica ostala zbrckana i nerazumljiva.

      Izbriši
    3. Nedostatka ljubavi prema velikom bratu, da.

      Izbriši
    4. @anonimac

      Već ste i vragu dosadili, a ne samo Bogu. Nevjerojatno da se međusobno katolici moraju prepirati čak kad netko uvidi na nepravilnosti u Crkvi i vjerskom životu i želi ukazati na ispravniji put.
      Svaki put se jave dežurni milosrdnici Duha Vatikana II najvjerojatnije. Zašto ti anonimče i tebi slični klonovi, kad god netko na ovom blogu kritički sagledava nepravilnosti koje nisu u skladu s katoličkim naukom i pobožnošću uvijek na osobnoj razini pogađate osobu koja o tome piše? Uvijek skačete na tu osobu i pretpostavljate da njoj nešto fali na osobnoj vjerskoj razini. Recimo netko komentira kako je Papa Franjo ovo ili ono krivo rekao, a vi odmah zaključite da je ta osoba tvrda srca.

      Ostanite na toj temi pa predstavi svoje argumente, a ne koristiti već izlizane fraze ushićenika Duha Vatikana II.Problem kod vas je što ste subjektivni. Mislite ako imate dar ili dva, neku karizmu, i ushićeno stanje da ste onda po automatizmu na intelektualnom nivou ekvivalentno isto tako "u pravu".

      Ajme da vidite koliko ima poniznih hinudista i budista na ovom svijetu koji, zamislite, isto čine dobra djela, mnogi mnogi su bolji ljudi od mene, no nisu u punini Istine. A To što se vi anonimci predstavljate kao pojedinci meka srca prema bližnjem, to vas ne opravdava na intelektulnom planu. Vi ste ipak apriori svega duhovni nasljednici revolucionara iz 60-tih i 70tih godina, koji su tada nakon 1960 godina ipak PRODUBILI (vaša ključna magična riječ) shvaćanje i razumijevanje Istine i ovoga svijeta, i naravi čovjeka. Po vama je Duh Sveti čekao 1960 godina i ipak se smilovao i prosvijetlio crkveni kler.

      Na kraju kad se sve oduzme i zbroji mnogi od vas (anonimci koji se pozivaju na tobožnju blagost i potrebu za bližnjeg) su jednostavno zafrkanti, a svi, znači 100% ste silnicama povezani sa atosferom koja vlada u zraku u ovom svijetu, sa Duhom ovog vremena - konformisti.

      A jedan od lakmus testova kako se razotkriva vaše pravo lice (kao što je recimo korona-kriza bila veliki lakmus test za vas moderniste, btw jel još uvijek na ruke u Hrvatskoj?) bi bio jedan hipotetički test. Kad bi sve promjene koje su se donijele u 60-tima i 70-tima bile povezane sa vašim novčanikom i egzistencijom i imale utjecaja na iste (primjerice ukoliko bi dolazilo do objektivnih devijacija u nauku proporcionalno tome dolazilo bi do rasipanja novaca potrebnih za osnovne egzistencijalne potrebe), tada bi svi odjednom bili "tradicionalisti". Kao što sam već ranije napisao - ZAFRKANTI. Jedan od tih zafrkanata je i papa Franjo, i to jedan od najvećih. Ups, moram na ispovjed.

















      Izbriši
  4. Udobnost/olakšanje migranata je prijevod novog zaziva.

    Utjeha ne može biti jer su većina muslimani.

    ;)

    Slavko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, ovo sa migrantima u litanije sam prespavao. Virtue signalling na najjače :( Barem još ne molimo Majku Božju da smiri opravdani gnjev pačamame zbog naših ekoloških grijeha.

      I zašto se u tekstu spominju “djelitelji”, a ne “djeliteljice” pričesti, kao što sam doživio u osječkoj katedrali pred par godina?

      Nik

      Izbriši
  5. Ako sam dobro razumio ,krunicu božanskog milosrđa nije dobro moliti ili? Krešimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro je napomenuti da je Sveti Oficij zabranio promicanje ukazanja (slika i spisa) iz kojih dolazi i ta molitva (Acta Apostolicae Sedis, 1959., str. 271).

      Koncilijarna sekta je to odlučila poništiti 1978.

      Izbriši
    2. Zašto krunicu Božjeg milosrđa koju je Isus objavio sv. Faustini stavljate u sprdački kontekst? I nije nikakva sekta poništila nego isti Sveti Oficij koji je prethodno zabranio. Oblačan

      Izbriši
  6. Kodeks iz 1983. ne obvezuje nemrs u petke na koje padne svetkovina (kao što je Srce Isusovo, rođenje Ivana Krstitelja ili petak u vazmenoj osmini). Je li po tradicionalnim odredbama drugačije?
    Hvala, M.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zakonik iz 1983. obvezuje sve, ali koliko ja znam po starijim odredbama petkom se nije moralo mrsiti samo ako je zapovijedani blagdan.
      Naravno, pitanje je sto onaj tko jedva ceka jesti meso na svetkovinu Presvetog Srca Isusova misli zasto je taj blagdan ustanovljen.

      Izbriši
    2. "... petkom se nije moralo mrsiti samo ako je zapovijedani blagdan."

      S tim da je u vrijeme Korizme čak i zapovijedani blagdan dan posta odnosno posta i nemrsa, osim nedjelje (C.I.C. 1917., kan. 1252, §4).

      Izbriši
  7. Zar ne primjecujete da sve oko nas evoluira pa tako i vjera i crkva. Sve u svoje vrijeme. Zar bi danasnjem vremenu odgovarao papa iz 12. ili 17. stoljeca. Noemalno da nije trebalo u litanije dodavati nista o zagadjenosti okolisa kad okolis nije bio zagadjen, niti su emigranti mogli u europu . Glupo bi se danas bilo nazivati predzidje krscanstva kad iza nas niti ima zida niti krscanstva. Normalno da se vjera i crkva bas kao vjernici i sluzbenici prilagodjavaju vremenu i situacijama u hodu. Zar bi htjeli da medju nama hodaju jos uvijek dinosaurusi ili da vam po noci zakuca inkvizicija zato jer ste citali horoskop ili gledali Hari Potera? Normalno da moramo biti u skladu sa vremenom i crkva ne smije kaskati nego cak ici ispred vremena . Zar bi zeljeli biti na misi po dva sata kao za vrjeme padre Pia a ceka vas more obveza koje i uz najmoderniju tehnologiju jedva ispunjavate. Trebamo ljude sa vizijom crkve koji idu ispred vremena a ne da se boje zakoraciti tek u 21. stoljece. Vec smo debelo u zaostatku a oni se bakcu 2. Vatikanskim koji je bio prije 50 godina. To je valjda za njih nekakav super dohvat za danasnje vrijeme. Vec je trebao biti 7. Vatikanski koncil a u pripremi 8. A oni jos raspravljaju bi li se svecenici trebali zeniti ili hoce li stare crkve izdrzati novi potres.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobar sažetak onog što čine modernisti i dobar način za pokazati suprotnost između njih i Katoličke Vjere.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po kojem pravopisu se katolička vjera piše velikim slovima?
      GN

      Izbriši
    2. Po pravopisu postovanja i ljubavi.
      Robelar

      Izbriši
    3. I modernistima su puna usta ljubavi.
      GN

      Izbriši
    4. Zasto si izostavio postovanje?
      Robelar

      Izbriši
    5. Zato što iskustvo pokazuje koliko ima smisla s tobom raspravljati.
      GN

      Izbriši
    6. Ipak si pokusao.
      Robelar

      Izbriši
  9. Nisam još naišao na tako glupi i primitivni sadržaj tekst kojeg je napisao neki "Anonimni" 22. lipnja u 20:53 sati. A i on je sigurno evoluirao od majmuna, jer, kako kaže, "sve oko nas evoluira...". Zašto se tekstopisac ne potpiše vlastitim imenom i prezimenom kad je tako "pametan" nego se sramno skriva iz "Anonimno". Ma nije on, Mateo, nikakvav "modernist" nego običan neznalica. Bila bi doista katastrofa kad bi takve budalaštine napisao neki katolički svećenik.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi Zlatko , zlato moje. Evo vidis kad to pisem i kazem ja ne mislim doslovce ni da si ti pravo zlato niti da si moj. To je samo figura u pisanju. Isto tako moras znati kad treba nesto citati izmedju redova. Kasnije ces takodjer steci finese i znati razluciti sarkazam, oksimoron, metaforu... Samo polako.
      Robelar

      Izbriši
    2. G. Šram,
      Moj gornji komentar se odnosio na Tomin članak - da je dobro sažeo i pokazao razliku između modernistâ i Katoličke Vjere.

      Izbriši
  10. Pa stvarno sam "nasjeo na štos". Kad sam ponovo pročitao "komentar" onda se zbilja vidi da se radi o sarkastičnom pisanju. Čini se da me stvari koje se događaju u Katočkoj Crkvi danas toliko iritiraju da nisam jednostavno bio u mogućnosti to prepoznati. Stoga se zbilja ispričavam zbog svoje reakcije i uvrede.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jadna sv Faustina s vama balkanskim balvanjerosima dobro da nije srednji vjek a vi glavni inkvizitori tko bi preživio vaše ćistke mozda jedino dugovjeki joža m

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne mislim kako je potrebno ikoga "napadati" bilo kako drugačije nego na osobnoj razini. Pa i Gore ćemo na osobnoj razini odgovarati. Nikad mi nije sjela ona priča iz ne tako davnih vremena - "drugovi svi smo krivi". Doista mi je tekst na kojeg se referiramo napisan kao da ga je otipkao netko tko se nikad nije ni koraka spustio se među puk (ili ga nešto razočaralo pa mu to više ni ne pada na pamet) nego s visoka u "duhovnom ferariju" nezadovoljan brzinom i opremom ostalih trubi i baca letke s parolama a nije mu ni na kraj iz šeste brzine malo zakočiti skrenuti na sporedni trak i izići i pogledati što s ovima koji šepaju, kleče, puzaju itd. (Ivan)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav
    nevezano za temu. Ima li netko saznanja da bi neka naklad kuca u Hrvatskoj izdala knjigu Taylora Marshalla Infiltracija?

    Naravno da nitko to ne ocekuje od Verbuma buduci da govori o neprijateljima iznutra, a znamo da je to sve ista ekipa ushicenika Duha Vatikana II

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nacuo sam da se sprema prijevod, ali ne znam je li najava jos aktualna.

      Izbriši
    2. Nomina sunt odiosa1. srpnja 2020. u 15:01

      Prijevod je napravljen. Putanje je trenutka kada ce prijevod u tisak. Cim se savladaju neke tehnicke teskoce.

      Izbriši
  14. Pročitam ponekad ovaj blog pa sam primjetila da često otvarate brojna aktualna pitanja,poput tzv. modernista u katoličkoj crkvi. Zato mi je logično zapitati što treba učiniti da se takvi i slični problemi počnu rješavati. Odnosno, što učiniti da se više promoviraju tradicionalne, tj. prave, istinske vrijednosti naše Crkve. Što je danas katolička crkva i kako tradicionalni katolici tj. pravi katolici danas svjedoče svoju vjeru? Mislim da o svim spomenutim temama treba javno nastupiti na način da vjernik-laik otkrije srž svoje vjere, svoga Boga, Krista. S tim ciljem, zašto se više ne povežu oni koji uočavaju da vrijednosti naše Crkve počivaju na tisućljećima, stoljećima dugoj povijesti.Zašto se tzv. tradicionalisti ne organiziiraju na način da prirede stručne tribine i predavanja. Tko to započne sigurno će naići na plodno tlo jer to su riječi života, a život poput krvi u žilama uvijek pronađe put do srca, do srca čovjeka. Čekam vaše poticaje ka većoj aktivnosti unutar života naše Crkve i jedine prave katoličke vjere.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospođo Sinjanka,
      potpuno ste u pravu kad, sasvim logično, očekujete povezivanje i organiziranje tradicionalista u konkretnoj akciji (tribine, predavanja...), ali nažalost, prije ćemo dočekati povezivanje hrvatske desnice nego hrvatskih tradicionalista.
      Tu je stanje copy paste kao u politici. Kao što u politici po Gramscijevom naputku (osvajanje kulturnog prostora) ljevičari, ujedinjeni oko ključnih tema, neometano harače javnim prostorom i formiraju društvenu klimu tako i modernisti (uz protestante, newagere, razne wannabe proroke...) rade što žele i šire svoje otrove.
      Za to su vrijeme i domoljubi i tradicionalisti u mišjim rupama. Svi su sebi jako važni i pametni, a ustvari sve vrvi od taština, intelektualnog skonobizma i gluposti.
      Tako da, volio bih da sam u krivu, nemojte očekivati aktivnosti koje bi nadilazile solo akcije vlastite "ekipe".

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.