srijeda, 18. ožujka 2020.

Jesmo li ostali bez misa za narod i ispovijedi?

Kyrie eleison

Izgleda da su i kod nas u Hrvatskoj odlučili (12, 3) da više neće biti javnih misa. Naknadno su objavili da je to samo radna verzija dokumenta, a znajući komunikacijske sposobnosti naših biskupa i njihove konferencije, lako je moguće da se stvarno radi o pogreški, a ne puštanju probnog balona. Ipak, ostavit ću sljedeće linkove zlu ne trebalo.

***

Dakle, ako nemate nekog pouzdanog svećenika koji bi vas pustio da potajice slušate misu, preostaju vam osobne pobožnosti: brevijar (monaški), mali oficij i krunica Blažene Djevice Marije, križni put, različite litanije, čitanje Svetog pisma i života svetaca, korištenje blagoslovina poput vode, svijeća itd.

Misu uživo možete pratiti svaki dan preko stranice LiveMass iz više različitih FSSP-ovih apostolata (Fribourg, Warrington, Sarasota, Guadalajara, Los Angeles) te iz župe St-Eugene-Ste-Cecile (Pariz), FSSPX-ove crkve Saint-Nicolas du Chardonnet (Pariz), FSSP-ove župe Santissima Trinità dei Pellegrini (Rim), crkve Presvetog Srca Isusova pod upravom Instituta Krista Kralja (Limerick), FSSPX-ovih kapela u SAD-u, virtualna župa Instituta Dobrog Pastira...

Ovo je i izvrsna prilika za sve svećenike rimskog obreda da nauče služiti pravu misu i započnu je privatno celebrirati. Evo nekih početnih resursa: https://tradicionalnamisa.com/ (--> sve o tradicionalnomi rimskom obredu --> upute za svećenike) i Tradicionalna latinska misa te video snimke: a, b, c.

Čuvajte se od grijeha, posebno teškog! Iskoristite vrijeme za molitvu i duhovno štivo, a ne samo praćenje najnovijih vijesti. Dok nam ne zabrane izlazak, prošećite se po prirodi, a kasnije probajte pretvoriti svoj dom u monašku, a ne zatvorsku ćeliju.

33 komentara:

  1. U nadbiskupiji kardinala Marxa ne služe se javne mise, ali se ispovijed u crkvama odvija. Čak i drug Marx, koji mnoge elemente nauka negira, ne želi vjernicima uskratiti redovitu ispovijed. Oni koji sastavili nesuđeni tekst za hrvatsku drže se dobrog nesuđenog kardinala Ursa von Balthasara da je pakao prazan. Ispovijed vam ne treba. Budite Kao Džingis-kan ili Reinhard Heydrich ili možda Hugh Hefner. Markiz de Sade ili Robespierre. Ili Luther ili Henrik VIII. Ionako ćete se naći sa svetim Franjom Asiškim i sv. Antunom Opatom u raju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sreca, pa imamo papu koji u svom intervjuu za La Repubblicu (ovaj put nije sa Scalfarijem) ni jednom rijecju ne spominje potrebu molitve i pokore. Umjesto da savjetuje da se obitelj zajedno moli, on govori da trebamo grliti djeda i baku, ljubiti djecu i one koje volimo, nazvati na telefon prijatelje. Kaze da za vrijeme objeda u mnogim obiteljima vlada tisina jer roditelji gledaju televiziju, a djeca mobitele i to usporedjuje s monasima koji su izolirani jedni od drugih. Dakle, negativan primjer izoliranosti su mu kontemplativniji redovi koji jedu u tisini (dok se primjerice cita pravilo reda ili neko drugo duhovno stivo). U ovoj krizi duboko ga je impresionirao clanak u kojemu autor tvrdi da su oni koji ne placaju porez zlocinci jer zbog njih nema dovoljno bolnickih kreveta i respiratora. Za katolike nema neke posebne poruke, a nevjernicima porucuje da smo svi Bozja djeca i da, ako i nemamo vjere, snagu mozemo pronaci u ljubavi za svoju djecu, obitelj, bracu i sestre.

    OdgovoriIzbriši
  3. "Čuvajte se od grijeha, posebno teškog! Iskoristite vrijeme za molitvu i duhovno štivo, a ne samo praćenje najnovijih vijesti. Dok nam ne zabrane izlazak, prošećite se po prirodi, a kasnije probajte pretvoriti svoj dom u monašku, a ne zatvorsku ćeliju."
    Da, stvarno dobar savjet... Ne smijemo gubiti dragocjeno vrijeme i previše provoditi na internetu, osobito sada.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nažalost, ja i moja obitelj nismo se mogli pričestiti u Nedjelju budući da se pričest dijelila samo na ruke. Moj stariji brat je uzeo blagoslovljenu sličicu mislim sa relikvijom te mu je svećenik stavio Hostiju na sličicu a on je uzeo jezikom.Što mislite može li se na taj način u ovoj izvanrednoj situaciji postupati. Franjo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da nije prikladno na slicicu primati pricest, trebali biste spaliti bratovu slicicu.

      Izbriši
    2. Da slažem se, a sada su i potvrdili na tv. Javnih sv. Misa nema do daljnjega.

      Izbriši
  5. https://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-crkve/duspara-raspalio-svaka-crkva-koja-zabrani-pricest-na-usta-odrekla-se-isusa-krista-1441790/

    Konačno se i on javio!

    F.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odjurio večeras na ispovijed, i red je bio poprilično dug. Očito i drugi slično razmišljaju.

    A to da u ovakva opasna vremena biskupi bez problema ljude ostavljaju bez ispovijedi i potencijalno bolesničkog pomazanja... katastrofa.

    Nik

    OdgovoriIzbriši
  7. Odgovori
    1. Kako je navedeno u tocki 6, slavlja se smiju slaviti samo u smrtnoj pogibelji.

      Izbriši
    2. Spominju se stalno nekakva slavlja. Pa zar je nekome do toga.
      Robelar

      Izbriši
  8. Sad je sud ovom svijetu,sad će se razabrati žito od kukolja,a nadasve dobri pastiri od najamnika.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije jos sud ovomu svijetu nego se samo otkrivaju namisli mnogih srdaca. Posto Bogu vrijeme nije nikakva prepreka , On tocno vidi sada tko su oni koji bi sa svjetinom onda vikali - Raspni. Ovi danas su potomci onih koji su vikali ,,
      Krv njegova neka padne na nas i na nasu djecu!" Djeci trnu zubi.
      Evo ljudi se konacno odrekli onog sto Bog vec dugo trazi.
      Nema vise shopingiranja i hodocascenja nedjeljom po trgovackim centrima.
      Nema vise nocnih izlazaka i opijanja po klubovima .
      Nema vise sportskih utakmica ni kladjenja.
      Nema vise prezderavanja po restoranima.
      Nema vise uljepsavanja po velnesima.
      Nema vise nepotrebnih estetskih operacija ni pobacaja preko reda.
      Nema vise monumentalnih sprovoda, svadbi ni nepotrebnih proslava.
      Nema vise ni pricesti na ruku, ni Novus Orda , ni nevaljanih ispovijedi kod skakljaca usiju.
      Nema vise ni polugolih citacica , ni izvanrednih djelitelja , ni sirokorukih karizmaticara , ni sveznajucih propovjednika.
      Nema vise ni oholog buljenja po ekranima sveznajuceg bezvirusnog interneta jer je beskorisan.
      Prolazi svijet i njegov lazni sjaj.
      Prorostvo. Svaki put kad kukolj toliko uzraste da ce potpuno preuzeti moju njivu, Ja pocupam kukolj. Ponekad sa njime pocupam i dobre biljke jer vrijeme zetve jos nije dozrilo. Ipak rdjavi korov se vec sada unisti u ognju posto se uvene i osusi. Dobro sjeme posto se uvene i osusi ide na dobro mjesto. Amen.
      Robelar

      Izbriši
    2. Sinko, misao ti je konfuzna.lp

      Izbriši
  9. Vrlo sam tužan zbog nerazumne odluke naših nevjernih pastira-najamnika. Sjetimo se svetih biskupa i svećenika koji su obilježili povijest Crkve i pravom vjerom i djelima odgovorili na pošast kuge. Veliki sveci poput Karla Boromejskog su ne samo ispovijedali i služili mise u doba kuge, već i nosili pričest oboljelima, noseći na sebi oklop nadnaravne vjere.

    Kao potpuna suprotnost, naši biskupi ljudima uskraćuju čak i sakrament svete Pokore, duhovnu prvu pomoć, koja je nama grešnicima neophodna. Zamislimo liječnike koji zbog pokornosti odredbama poganske države uskraćuju pružanje prve pomoći pacijentima, puštajući ih da iskrvare na cesti.

    Nije li vječni život duše bitniji od prolaznog vremenitog života? Ne kaže li Isus (Mt 10:28): „Ne bojte se onih koji, doduše mogu ubiti tijelo, ali dušu ne može ubiti! Nego se bojte onoga koji i dušu i tijelo može pogubiti u paklu”? Najamnici i plaćenici kojima nas je Bog kaznio za našu nevjeru odlučili su se sakriti u svoje dvore i uskratiti duhovnu prvu pomoć raskajanim grešnicima. Ponašaju se kao da vjeruju u von Balthazarovu herezu o praznom paklu, pa su odlučili dati svoj doprinos punjenju kapaciteta. Misle li ozbiljno da će izbjegavši smrt od novoga virusa izbjeći pravednom Božjem Sudu? Ne znaju li biskupi da će biti pozvani na odgovornost za svaku pojedinu dušu koja pod njihovom nadležnošću propadne? Namjeravaju li se braniti šutnjom ili se pokušati izvući na proceduralne pogreške pred sveznajućim Sucem, koji ne može prevariti, niti prevaren biti?

    “Teško pastirima, koji uništavaju i deru moje ovce!“, govori Gospodin. Zato ovako zbori Gospodin, Bog Izraelov, pastirima koji čuvaju narod moj: “raspršili ste i otjerali ovce moje i niste se za njih brinuli: stoga ću vas pohoditi za vaša zla djela!“, govori Gospodin. (Jer 23:1-2)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ama ljudi...citam ove komentare i ne mogu vjerovati sto pise.
      Je li vama svima jasno da se virus prenosi kontaktom, dodirom, blizinom...zivih ljudi. Je li Vama jasno da su crkve jedno od mjesta gdje se to dogadja. Ako se privremenim prestankom dolaska u crkve moze spasiti jedan zivot onda to treba napraviti.
      Koliko vidim ovdje nije nikome bitan ni jedan, ni deset , ni sto zivota. Vama je samo bitno da mozete na jos jednom slucaju navaliti na one koji drukcije misle od vas. Nije vam bitno ni znanje ni razum ni spoznaje. Samo da vase otrovne strijele pogadjaju vase mete...
      Casni Robelare, casni Obrenoviću, odite u Bergamo pokapati mrtve...vasa granitna vjera ce vas ocuvati od te sitnice kao sto je coronavirus, a nakon svega cete se trijumfalno vratiti u sjaju i slavi...
      DD

      Izbriši
    2. Kako to mislite "Ako se privremenim prestankom dolaska u crkve moze spasiti jedan zivot onda to treba napraviti."?
      Pod spasiti zivot mislite sprijeciti da netko ne oboli od bolesti i umre?

      Naravno da to nije istina, u ovim stvarima je potrebno procijeniti razborito sto je najbolje rjesenje jer bi inace mogli svake zime kad je epidemija gripe zatvoriti sve crkve. Biskupi su procijenili da je sada doslo vrijeme da se zatvore crkve i da se mise sluze bez naroda. To je njihovo misljenje i mozemo se slagati ili ne stavivsi na jednu stranu vaznost dostupnosti sakramenata (o cemu biskupi pretpostavlja se nesto znaju premda npr. odnos prema katolicima tradicionalistima pokazuje da im je mnogima znanje vrlo manjkavo) i s druge strane cisto znanstvena pitanja iz podrucja epidemiologije (u kojima biskupi nemaju nikakav privilegirani polozaj).

      Duge godine losih biskupskih odluka meni osobno ne ulijevaju nikakvo povjerenje u bilo u vjersku bilo u znanstveno-razumsku stranu njihova odgovora. Apologetima postkoncilske paradigme je sasvim normalno pozivati na "poslušnost našim pastirima vodjenima Duhom Svetim" kao opravdanje za rusenje kakvog god nauka i kakve god tradicije koja je sacuvana. Mene to nimalo ne impresionira i primjerice one koji mogu zabraniti pricest na usta i zapovijediti pricest na ruke uopce ne smatram kompetentnima u bilo kakvim procjenama ili ocjenama situacije.

      Sto se tice ukidanja misa s narodom, za razliku od pricesti na ruke (koja je izrazito losa), vidim moguce i pozitivne i negativne posljedice.

      S pozitivne strane mozda moze pripomoci u smanjivanju sirenja zaraze, ali jos vaznije 99,9% misa je novus ordo i mozda sada vjernici i svecenici razmisle sto i zasto rade. Ako se samo nekoliko svecenika odluci probati sluziti pravi obred, vrijedilo je. Takodjer, smanjuje se broj svetogrdnih pricesti bez ispovijedi i onih u kojima se cestice Presvetog Sakramenta bacaju po podu. Nema vise uobicajenih liturgijskih zloporaba, ministrantica, citacica, laika djelitelja pricesti itd.

      S negativne strane, u nekih ljudi ce mozda ohladnjeti vjera i nada, odviknut ce se od molitve, makar i bila rutinska. Takodjer vjernici ce imati manje utjehe i snage sakramenata u borbi protiv grijeha. Mozda se ove negativne cinjenice djelomicno kompenziraju (ako prekid ne potraje jako predugo) efektom svojevrsnog duhovnog posta koji ce ljude potaknuti na vecu osobnu poboznost.

      Izbriši
    3. Je li vama jasno, časni neznani junače, da nakon ovoga života, čiji je rok trajanja najviše stotinjak godina, slijedi onaj vječni, u raju (mnogima nakon privremenog boravka u čistilištu) ili u paklu? Nema treće opcije. Znate li da ukoliko netko umre od udara munje, prometne nesreće, gušenja hranom, srčanog infarkta, karcinoma, zaraze novim koronavirusom, ili kojeg god razloga u stanju smrtnog grijeha, tada odlazi Kristu na Sud i biva osuđen po pravdi, te završava u paklu, gdje ga čekaju vječne muke? Ako vam je teško predočiti kako izgledaju vječne muke u paklu, probajte držati prst u plamenu dvije sekunde, pa se sjetite da je umjesto dvije sekunde riječ o vječnosti. Jeste li svjesni da je sakrament Pokore, kao što to podučava Veliki Katekizam sv. Pija X. (Sakramenti, VI. poglavlje O Pokori, Pitanje 691) potreban za spasenje svakome tko je poslije krštenja učinio smrtni grijeh? Sada ja pitam vas, cijenjeni anonimče, imate li vi nadnaravnu vjeru, i znate li što znače riječi Isusa Krista, kad u Mt 16:24-28 govori: “Tko hoće ići za mnom, neka se odreče sebe, uzme na se križ svoj i tako ide za mnom! Jer tko hoće život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj radi mene, naći će ga. Jer što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju? Što može dati čovjek kao otkup za dušu svoju? Jer će doći Sin Čovječji s anđelima svojim u slavi Oca svojega i tada će vratiti svakome po djelima njegovim”. Vjerujete li u sve ono što Crkva naučava, ili ste se možda našli pozvani podučavati s apsurdne i nekoherentne pozicije ateizma, ili pak modernizma, što se svodi na isto?

      Izbriši
    4. Ama čovječe, je li Vama jasno da su stotine tisuća kršćana bili svjesni da će biti predani zvjerima i dželatima u rimskim arenama ako se ne odreknu Krista. Je li Vama jasno da su stotine tisuća naših časnih predaka bili svjesni da će plaćati danak u krvi, gledati silovane kćeri i biti raja drugog reda ako se ne odreknu Krista. Je li Vama jasno da je blaženi Stepinac bio svjestan kako će završiti ako ne bude mudro šutio protiv bezbožnika i ne izda Krista (Crkvu). Je li Vama jasno da je blaženi Bulešić bio svjestan da će ga komunisti ubiti ako udijeli sakrament sv. Potvrde. I ovako mogu nabrajati danima o primjerima kršćanske hrabrosti i "ludosti" po kriterijima duha ovog svijeta. Svi su oni bili ludi i nerazumni. A eto, Vi i ove kukavice ste mudri i pametni. Također, oni koji se s vama ne slažu su ludi, glupi, nemilosrdni i bezdušni. Ukidanje sv. Mise za narod, uklanjanje blagoslovljene vode iz crkvi, nedopuštanje pričesti na usta, etc., jesu u najmanju ruku kukavičko djelo naših "pastira".
      A ove priče o pokapanju mrtvih u Bergamu su dno dna.

      Benedikt

      Izbriši
    5. Događaju se prometne nesreće, pa nikome ne pada na pamet zabraniti automobile. Praznoglavi pijani i drogirani kreteni neiživljenog testosterona usmrćuju ljude, što možete prevenirati neodlaskom u problematične dijelove grade noću. Međutim, događaju se nesreće i u pola bijelog dana, osobito ljeti, kad je više prometa po međugradskim prometnicama. Nitko nije turizam okrivio za brojne smrti. Isto tako, ljudii dalje voze motocikle, iako kod tog prijevoznog sredstva kontakt s drugim vozilom znači smrt. A događale su se nesreće i u vrijeme konjskih zaprega. Sv. Toma Akvinski imao je kratko vrijeme prije smrti jahačku nesreću, a ratoborni francuski kralj Karlo VIII. preminuo je na vrhuncu muževne dobi jer se nije na vrijeme sagnuo dok je na konju prolazio ispod nekog svoda.
      Kruh pšenični i dalje nabavljam u trgovini. Doduše, trenutno i nju može ući samo 10 kupaca odjednom. Također sam jučer u mesnici kupio odreske za jučerašnji dan, a kilogram će u hladnjaku pričekati nedjeljni ručak. Internetske kompanije koje dostavljaju obroke rade bolje nego ikad.
      Biskupi i njihove kurije bojim se da nisu (iako do Usksrsa stignu) niti ponešto kreativni. Župljani bi se mogli prijaviti za ispovijed, a mlađi svećenik bi sa štolom oko vrata, maskom na licu i malom klupicom u ruci (ili stolčićem u reuci i jastukom u ruksaku) mogao "parkirati" ispred kuće ili zgrade pa neka se vjernik spusti. Lica tijekom ipovijedi ionako mogu biti okrenuta u suprotnom smjeru. Nedjeljom bi se mogao poduzeti obilazak po svim, baš svim ulicama župe s Presvetim. S nekoliko ljudi koji će pjevati tako da ih ljudi čuju. Sve se to može...

      Izbriši
    6. Evo primjera koji bi trebali slijediti naši biskupi i svećenici: https://www.lifesitenews.com/news/us-bishop-pleads-with-priests-around-the-world-to-provide-confession-for-ailing-catholics

      Izbriši
  10. Izgleda da je biskup Peric ponovno najrazumnije reagirao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo da je prihvatio TLM, mogao je biti +Schneider s Neretve :-)

      S.H.

      Izbriši
    2. Biskup Perić napisa:

      “Razum nam govori da je crkva građevina satkana od propadljive materije koja može biti i prijenosnik zaraze.”

      I isto tako:

      “Stoga dok smo i te kako svjesni da materija Euharistije – kruh može biti i prijenosnik virusa,…”

      Hvala Bogu da se našao netko od svećenika, biskup dapače, da pojasni stvar koja je po mom stvar osnovnog katekizma. Nakon mog prvog komentara u kojem napisah da blagoslovljena voda ima materiju vode, pa kao takva može prenositi zarazu, mene su optuživali za nevjeru. To pokazuje da ljudi osnovni katekizam ne poznaju, po kojem postoji duhovna i tjelesna stvarnost, te da blagoslovine i sakramenti redovito djeluju samo na duhovnoj razini koja je osjetilima nedostupna, dok na materijalnoj razini redovito ne djeluju, nego samo izvanredno kada se to naziva čudom. Danima provjeravah hoće li se javiti netko upućen ovdje da dade to objašnjenje, pa ništa, ni od vlasnika bloga ni od ikojeg čitatelja. Razočaravajuće. Ajde hvala Bogu da se jedan u crkvi našao da to objasni. M.

      Izbriši
    3. Ne osjecam potrebu braniti neku stranu u raspravi ako vidim da sama moze iznijeti svoje argumente.

      Izbriši
    4. Nije to stvar branjenja strana u raspravi, nego zaustavljanja zabluda i širenja ispravnog nauka. Već onaj prvi problematični komentar nije trebao biti propušten bez ispravka i objašnjenja. Taj prvi isprvih ja. Kako su se komentari tog tipa nastavili pojavljivat i bivat propušteni, dalje više nije moj posao, niti sam vlasnik bloga, niti sam teolog ili svećenik. Jedna stvar je sigurna - širenjem takvih ideja se katolički nauk izvrgava ruglu, jer eksperimentalno je provjerljivo može li blagoslovljena voda prenijeti zarazu. M.

      Izbriši
    5. Pa eto, napravite te eksperimente. Ja ne znam koja je zaraznost blagoslovljene vode u koju je usuta odredjena kolicina egzorcizirane soli i bilo bi zanimljivo procitati takav eksperiment obavljen i objavljen uz neke standardne znanstvene kriterije.

      Nisam nasao na internetu radove takve problematike, postoji niz clanaka o zarazi iz kaleza gdje vjernici (pretpostavljam protestantski) svi piju iz njega, ali to mi se ne cini posebno relevantno (npr.).

      Naravno da je moguce da u blagoslovljenoj vodi ili na hostiji budu virusi i bakterije jer se cak ni kod transupstancijacije prilike ne mijenjaju (a onda pogotovo tvrdnja vrijedi za blagoslovine). Bilo je i pljesnivih hostija i zamucene vode. Ne vidim zasto bih ja morao nekog uvjeravati da je nuzno isprazniti blagoslovljenu vodu u crkvi umjesto recimo dodavanja nesto vece kolicine soli kod blagoslova i redovite zamjene vode u skropionicama. Slobodni ste citirati i znanstvenu literaturu i sv. Tomu Akvinskog (primjerice o otrovanoj hostiji), nemojte mene tjerati da radim sto vi smatrate da je potrebno.

      Izbriši
    6. Mislim da se ovdje miješaju dva bitno različita pitanja.

      1) Mogu li blagoslovine i sakramenti prenosit zarazu?
      2) Kako je najispravnije postupati u tim okolnostima?

      Nema smisla doticati se pitanja 2, dok se ne odgovori na pitanje 1. Pitanje 2 je teško pitanje u koje mi nije bilo na kraj pameti miješati se niti sad niti prije. Međutim, ono što je problematično je što su ovdašnji komentari ukazivali na temeljno nerazumijevanje u što se točno vjeruje kad se vjeruje u djelovanje sakramenata i blagoslovina. I to je ono što je po mom trebao razjasniti netko upućen, moj komentar je bio početak razjašnjenja, a pošto su se takvi komentari nastavili, a ja nisam formalno ni teolog ni svećenik, a ni vlasnik bloga da odlučujem što će se propuštati, moje je mišljenje bilo da je tu moj posao završio, jer moje mišljenje ovdje ima težinu kao i bilo čije tuđe. Drago mi je da je čovjek od autoriteta kao što je to biskup Perić dao objašnjenje koje je u skladu s mojim mišljenjem. Time je to pitanje zaključeno barem dok se papa Franjo ne oglasi o njemu, što je vjerujem instanca autoriteta koju će svi na ovom blogu zdušno prihvatiti.

      Što se tiče pitanja 2, a to je kako je najispravnije postupati obzirom na odgovor na pitanje 1, moj komentar se ograničio samo na blagoslovljenu vodu, jer se po mom taj problem može elegantno riješiti tako da svatko od kuće ponese svoju. I utoliko mi one inicijative poput ulijevanja vode u škrabicu koju su svećenici posušili otužno budalasto djeluju. Pitanja održavanja ili ne održavanja misa, podjele ili ne podjele pričesti, i slično, su po mom puno teže rješiva pitanja u koja mi se, kako već rekoh, nije bilo na kraj pameti miješati ni prije ni sad. To je posao biskupa da o tome odlučuju, a oni su ti koji će za to snositi i odgovornost pred Bogom.

      Za kraj, mislim da je totalno promašeno pričati o tome kako ja tebe tjeram da radiš ovo ili ono. Tvoj blog, a tvoja i komanda i što će se pisati i koji će se komentari propuštati. Dakle ne moraš niti propustiti što napišem, a nekmoli postupati kako ja mislim da trebaš. Ja jedino imam svoje mišljenje o tim stvarima i to je zapravo jedino na što ne možeš utjecati. M.

      Izbriši
    7. "Time je to pitanje zaključeno barem dok se papa Franjo ne oglasi o njemu, što je vjerujem instanca autoriteta koju će svi na ovom blogu zdušno prihvatiti."

      Pa on se vec o tome oglasio. Doduse u malo drugacijem kontekstu (razvedenoj zeni "drugog braka"), ali necemo cjepidlaciti- "A little bread and wine 'does no harm'

      Dokle god nam je Bergoglio ikakva instanca autoriteta, bit ce nam ovako i jos gore.

      St Bellarmine:

      "[S]ure signs concerning the coming of Antichrist... the greatest and last persecution, and also the public sacrifice (of the Mass) shall completely cease."
      (The Prophecy of Daniel, Thomas W. Petrisko, Pages 37-38)

      Izbriši
  11. Neka se higijeničari novog vrlog svijeta, kojima je i pachamama normalna pojava po crkvama Vatikana i eutaniziranje funkcija Crkve opravdano (zbog spasa mesa) malo mućnu glavom i shvate da je ovo što se danas dešava zao plod onoga što je konačno započelo 1958.g. kada su zmijina braća (koja su svim medijskim sredstvima proslavili instalaciju svog "brata" u Vatikan 2013.g.) udarila na nauk Crkve i sada imamo ono na što nas je prorok Danijel pripremio: "grozu pustoši na svetom mjestu" i "ukidanje svagdanje žrtve na svetom mjestu"!
    A to su "braća" postigla uz pomoć jednog mizernog "gripi sličnog virusa" malo modificiranog (da ne bude isti kao virus gripa) i patentiranog 2015.g.
    Ovo je baš onako kao naručeno, jer jeste naručeno da se započne sa konačnim obračunom s ljudskim rodom, tim "beskorisnim izjelicama", "potrošačima resursa" koja jadna Pachamama ne može nadomjestiti, zato sada preko "pandemije" i policijskog sata sve treba pretvoriti u "sam svoj tamničar" robove, "humanitarno" ih hraniti gmo-otrov hranom, nastaviti sa trovanjem iz zraka, zagaditi vodom (ako to još nijesu obavili), pustiti u pogon 5G tehnologiju da sprži ono malo mozga što je preostalo kod ljudi i ubiti ostatke vjere i duše ovim sanitarnim vatikanskim mjerama "grozote pustoši" i "ukidanja svagdanje žrtve" i ostalih sakramenata (i dovesti ljudski rod na jednu milijardu žitelja o čemu "humanitarci" odavno sanjaju).

    Koliko će ovo Bog još dozvoljavati? Mislim da to zavisi i od nas! Da molimo Isusa da dođe i spasi nas On bi to i učinio ranije, ovako samo On zna do kada će trpjeti "vrata paklena".
    Ja ga odavno molim: Dodji Gospodine Isuse Kriste spasi nas i čekam taj čas.

    P.K.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. https://www.bitno.net/vijesti/prvi-svecenik-u-hrvatskoj-zarazen-koronavirusom/

      F.

      Izbriši
  12. Nije ki Corona na latinskom Mala Kruna, tj. Krunica?

    Molimo li Gospinu Krunicu?!
    I onda, koga da se bojimo ako je Bog s nama?

    Postojanost naša će nas spasiti.
    Dakako, uvjetno rečeno.
    Postojanost u pravoj Vjeri!

    Kraljice Svete Krunice, moli za nas.

    JbD

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.