petak, 15. studenoga 2019.

Čupić gradi ćupriju

Za deset godina:
Papa Cupich o inkulturaciji
Inkulturacija: dvosmjerna ulica

9. studenog 2029.

Kao što svi katolici znaju, nakon konklave u kojoj sam izabran za Papu, te sam uzeo ime Papa Franjo II. (hvala, Austene!), odlučili smo održati Nilsku sinodu da bismo slavili vjerovanja drevnog Egipta i vidjeli kako je moguće uključiti ih u katoličku vjeru.

Međutim došlo je do incidenta koji je ogorčio mnoge ljude. U jedno rano jutro dva su čovjeka uklonila iz crkve Sveta Marija u Traspontini kipove koji su se upotrebljavali u svečanostima otvaranja sinode – i bacila ih u rijeku Tiber.

Vandali su mislili da je ovaj idol neumjestan u crkvi!

Ta umjetnička djela iz Egipta prikazuju boga Seta ili Suteka, boga kaosa, ognja, pustinje, lopovluka, oluje, zavisti, nereda i nasilja, koji je domorodačkom narodu simbolizirao vezu čovječanstva s "Majkom Paklom" i njezinim velikim svećenikom, poznatim pod razim imenima, kao Sotona, Pluton, Had, Ork, Sauron, Oziris, Miktlantekuhtli i Ivereigh. Kao što je istaknuo kardinal James Martin, moramo graditi mostove s Paklom, i nastojati ih prijeći.

Sv. John Henry Newman, kanoniziran prije deset godina, upozorio je na to da je Crkva uvijek pripajala poganske elemente svojim tradicijama. "Zapošljavanje robovske radne snage (danas poznate kao oltarski službenici), sahranjivanje svojih vladara u veličanstvene piramide, mučenje ljudi pod inkvizicijom, sve je to poganskog podrijetla i posvećeno je prihvatom u crkvu."

Skromni grob Pape Franje I. Sfinga prikazuje neodgonetnutu zagonetku Dubijâ.

Priznajmo da oni kipovi potječu iz religijske kulture koja je pretkršćanska i smatra se "poganskom". Kakav je pristup Crkve u susretu s takvim kulturama? Trebamo li ih smatrati "primitivnima", "zlima", "neznabožačkima"? Ili trebamo učiti od njih i upiti ih u svoje štovanje Tkozna-koga?

Za vrijeme svoje biskupske službe u zapadnoj Južnoj Dakoti mnogo sam naučio od naroda Lakotâ. Njihov običaj ratnog plesa, skalpiranja neprijatelja i odapinjanja strijela na prolaznike donio je kulturno obogaćenje mojem životu i bolje razumijevanje katoličkog nauka. Ti Lakote razumiju vrijeme i vječnost mnogo bolje nego mi, ili barem mnogo bolje nego ja.

Naša tradicija i moje iskustvo naučili su me da drugim kulturama uvijek trebamo pristupati s poniznošći, ali i radoznalošću. U vezi s time pada na pamet odlomak iz knjige Matejeve: "Bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne kažem." Time je sve rečeno.

Papa Franjo II. (i molim vas, bez šala o tome da sam "in de Nile"!)


http://ecclesandbosco.blogspot.com/2019/11/ten-years-on-pope-cupich-on.html

Broj komentara: 10:

  1. Ha, ha, ha...Iako je tekst zabavan i satiričan, vrlo je realističan, nažalost.
    Koncilski (zlo)duh toliko je omamio vjernike da ne vidimo da smo prenisko pali.
    Ovaj tekst lijepo pokazuje gdje se nalazimo i što uistinu može slijediti.
    Sjećam se kad je 2000. godine jedan njemački monsinjor, zabrinut zbog krize u Rimu, govorio da bi jedan papa mogao čak izići na ložu Sv.Petra i reći okupljenim vjernicima: "Hi Folks". Svima se to činilo samo duhovitim i satiričnim primjerom koji ne ćemo nikada doživjeti. A 2013. dobili smo "Buona sera"!
    Nažalost, većinu klerika, a time i vjernika i ne briga da smo u fazi sveopće apostazije. Ljudski gledano, stanje je....
    No Duh Sveti vodi Crkvu.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Presmiješni su anakroni likovi zapeli u sedamdesetim godinama koji uređuju Glas koncila. Kad sam pročitao prvi članak o "našem" Blažu Čupiću u navedenoj tiskovini, ni riječi nije bilo o njegovim teoločkim postavkama, stavovima, najvažnije je bilo istaknuti da je ovaj visokopozicionirani američki prelat naše gore list. Ovaj isti notorni crkveni neomodernist se na nedavnom zasjedanju biskupske konferencije SAD usprotivio dokumentu koji je najveći naglasak stavio na pitanje pobačaja kod sagledavanja političkog djelovanja političara koji se deklariraju katolicima. Ipak je bilo dovoljno onih u američkoj crkvenoj hijerarhuji koji su mu neke stvari objasnili. Ne znam je li potrebno naglasiti da je "naš" Blaž miljenik svetog oca i da stoji na njegovoj liniji u svim pitanjima, od ekologizma, migracije pa do teološke paradigme.

    OdgovoriIzbriši
  3. Theme song: https://www.youtube.com/watch?v=OUSsvAV4NPY
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  4. Italian, Dutch, and now this! How nice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I had to publish a translation of your post in expiation for Cupich having Croatian roots. Keep on with your good work!

      Izbriši
  5. ODGOVARATI ĆETE BOGU JAKO ZA JAVNO IZRUGIVANJE SA SVOJIM CRKVENIM POGLAVAROM I PETROVIM NASLJEDNIKOM. VI STE SRAMOTA OD KATOLIKA,A NE KATOLICI.PITANJE...DALI BI OVAKO I SVOG VLASTITOG OCA PONIŽAVAO JAVNO PO MEDIJIMA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospodine, a da Vi ne biste odgovarali zbog nekatoličkoga ludog neokonzervativizma koji nas je doveo u ovu situaciju u kojoj jesmo: da se čovjeka - A Kristov namjesnik ostaje ipak čovjek - stavlja iznad Kristova nauka i samoga Krista našega Gospodina. Pred njim su strepili pretkoncilski pape i skrupulozno pazili da čuvaju svetu Tradiciju i nauk apostolski....Nosilo ih se na nnosuljci kao oduzete...kao prosjake moli mole i prose pred Gospodinom za cijelu Crkvu.
      Ovo Vaše smiješno i tragikomično bulažnjenje zbilja je sramota za Crkvu u Hrvata.
      Imam dobre informacije da su i našu natpastiri,nadbiskupi i biskupi, barem neki, zgoženi i zbunjeni vijestima iz Vatikana.
      A neokonzervativni staljinisti će itekako odgovarati za polustoljetni progon Tradicije i tradicionalnih katolika.

      Kikii

      Izbriši
  6. I.babiću, ja osobno ne bi, da sam pismen kao vi.
    Lars

    OdgovoriIzbriši
  7. Odgovori
    1. catholicus 19. studenoga 2019. u 20:12

      Za Tomu i njegove sljedbenike na ovom bijednom blogu postalo je sasvim normalno da stalno sramote i izruguju papu. Pamet im je vec toliko zamracena,savjest toliko otupila,a ljubav toliko ohladila da oni u tome ne vide nista lose. Toliko su zavedeni od Sotone da cak misli da tako cine neko dobro. A nije ni cudo da su tako nisko pali kad i na svojim duhovnim obnovama obilno jedu i piju.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.