utorak, 15. listopada 2019.

Duhovna obnova za muškarce — Da, treba ti!

Jedna od rijetkih prilika za katoličkog muškarca koji želi kroz par dana u tišini i molitvi napraviti detaljniji ispit stanja svoje duše, očuvati ili ojačati duhovni žar, upoznati sama sebe, stvoriti i obnoviti prave odluke te se dobro pripraviti na smrt pruža vam se

na duhovnoj obnovi od 15. do 17. studenog 2019. u dvorcu Lužnica u blizini Zagreba.

Obnovu organizira Društvo Benedictus, a vodit će ju vlč. James Mawdsley iz Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP). Program duhovne obnove bit će na engleskom jeziku, dok će mise i molitve biti na latinskom. Daljnje informacije možete dobiti na ovoj stranici te uz formular za prijave koji biste trebali što prije ispuniti. Nemojte propustiti ovu priliku, iskoračite na trenutak iz životne rijeke koja vas nosi i valja, razmislite zašto živite i poslušajte što će vam Bog u tišini reći o tome.

Broj komentara: 14:

  1. Zar mi u Hrvatskoj nemamo svećenika koji će na hrvatskom održati duhovnu obnovu? Znam da imamo! Čemu nekakav elitizam i opet stranci?! Ovo je vidljivi razlog zašto tradicionalizam u Hrvatskoj ne napreduje kako bi mogao i trebao: oholost, elitizam! Želim tradicionalistima da se probude od svog sna više vrijednosti! Univerzalni jezik crkve nije latinski nego ljubav!! I usput, proučite što Sv. Pavao piše u svojim poslanicama o tome da propovjednika trebaju svi razumjeti! Koliko sam upoznat kršćanstvo je, kad je došlo na područje današnje Italije propovijedano na pučkoj/seljačkoj verziji latinskog jezika a ne na Rimskoj. Također, staroslavenski jezik kad je uveden u liturgiju razumjeli u svi ljudi. Inače se slažem s velikim dijelom onoga što tradicionalisti propovijedaju. Božji blagoslov! Stjepan Martinčić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema govora o elitizmu. Koga vi znate u Hrvatskoj da je formiran u tradicionalnoj bogosloviji, redovito sluzi tradicionalnu misu i ima iskustvo drzanja duhovnih obnova? Volio bih znati koga nam vi predlazete. Ako hocete moze i imenom i prezimenom, pa necu doticni komentar objaviti radi zastite tog svecenika. Bojim se da ste ipak jako neupuceni u stanje u Hrvatskoj.

      Izbriši
    2. Hahaha! Genijalni ste Stjepane!

      Nismo se sjetili. To odmah da vam dam odgovor na vaše sljedeće pitanje zašto nemamo Tradicionalnu Latinsku Misu u zagrebačkoj katedrali.

      Zaboravni


      Izbriši
  2. "I usput, proučite što Sv. Pavao piše u svojim poslanicama o tome da propovjednika trebaju svi razumjeti! Koliko sam upoznat kršćanstvo je, kad je došlo na područje današnje Italije propovijedano na pučkoj/seljačkoj verziji latinskog jezika a ne na Rimskoj."
    Pa naravno da je propovijedano na narodnom jedziku... Uvijek se propovijeda na narodnom jeziku. Na Tradicionalnoj se Misi također propovijeda narodnim jezikom. Latinski jezik služi kako bi se pokazalo narodu da Misa odudara od svakodnevnog (to je jedan od razloga), no promjena jezika nikako nije najveći problem liturgijskih promjena. Znatno je pogubnije prikrivanje katoličkog nauka o žrtvenoj naravi svete Mise i približavanje protestantskoj ideji Mise kao gozbe. To je vjerojatno najsažetije i, po meni, najbolje objašnjeno u pismu dvaju kardinala papi Pavlu VI.:
    http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2013/08/breve-esame-critico.html?m=1

    Ove i prošle godine je tradicionalna duhovna obnova zbilja bila vođena i od hrvatskih svećeneika koji su odbacili novu modernističku religiju (prošle godine pomogao je i p. Frey, čiji su se nagovori prevodili, no ove godine isključivo dva hrvatska svećenika). No bojim se da će vas ta duhovna obnova zanimati još manje od ove...

    http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2019/01/duhovna-obnova-jaidhof-15-17-3-2019.html

    http://christusrexhrvatska.blogspot.com/2018/04/kakoje-bilo-najavljeno-ovoga-vikenda.html

    Odbacivanje modernizma i neokonzervativizma nije stvar elitističkog mentaliteta, nego jednostavno želje da ostanemo katolici. To što želimo ostati vjerni Predaji Crkve, ne obazirući se na mnoštvo koje, često i u dobroj namjeri, zastranjuje katoličke vjere ne znači da mislimo da smo sami po sebi bolji od drugih, već se jednostavno ne usuđujemo drsko odbaciti milost katoličke vjere koja nam je dana.
    SAP

    OdgovoriIzbriši
  3. Treba mi? I žene vas čitaju.
    Iva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa i zenama isto treba duhovna obnova, a ako ih je dovoljno zainteresirano, vjerujem da ce jednom biti organizirana.

      Izbriši
  4. Hvaljen Isus i Marija.
    Slobodan sam svoje skromno misljenje podijeliti sa vama. Kakva je to duhovna obnova samo za one koji znaju engleski i samo za one koji imaju novca platiti istu. Nije li to vec sami elitizam bez da uzmemo u obzir tehnicke probleme koje organizacijski nosi. Nas je Gospodin propovijedao i ucio na Gori pred preko tri tisuce ljudi. Nije to cinio pred samo nekakvom elitom onoga doba. Pred samo onima koji su recimo znali uz hebrejski i grcki ili aramejski na kojem je mozda govorio. Jesu li mozda zvani samo oni koji su mogli platiti kotizaciju odnosno platiti troskove smjestaja po kamenju i travi na Gori? Je li im bio tim novcem osiguran kruh , odnosno obroci , spavanje u toploj sobi na mekanom krevetu? Jesu li se neki sudionici tog Isusovog ,,seminara" zalili da ne cuju sto govori jer nema razglasa. Kakav elitizam kad su medju slusateljima zajedno muskarci , zene i djeca. Sve veleucena i skolovana raja toliko da je samo jedno dijete ponijelo malo ribe i kruha za okrjepu. Kazete da nemamo svecenika koji bi na hrvatskom vodio obnovu. Imamo mi svecenika ali nemamo pastira. Pogotovo nemamo pastira kojem bi bilo poput Isusa zao naroda. Zar nemamo svecenika koji svaku nedjelju sluzi Tradicionalnu Misu? Kakve su mu onda propovijedi na njoj ako nebi znao u duhu tradicije voditi takvu duhovnu obnovu? Nije li mu srce razdijeljeno ako ne zna sto bi tri dana naucavao? Ima li takav sto reci i prenjeti ako mu srce ne gori za Krista nego gleda svidjeti se svojim poglavarima , ljudima a ne Bogu. Takvi propovjednici , licemjeri jedni , prvi ce ti reci Bog plati kad trebaju razvezati svoju debelu kesu da bi mogli naplatiti svaku svoju mudroliju i izgovorenu. Primili su svoju placu. Sretna vam takva obnova tradicionalna elito. Mi ostali cemo jos jednom sami razmatrati Propovjed na Gori .
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Robelar, probajte sami organizirati duhovnu obnovu, pa cete vidjeti da nije dovoljno samo pisati fantazije u komentarima. Ako vam se ne svidja sto je na engleskom ili sto se smjestaj u zgradi (a ne na livadi) i hrana (za koju bi bilo preuzetno i nerazumno racunati da ce biti cudesno umnozena) moraju platiti, slobodno napravite bolje.

      Izbriši
    2. Robelare opet sudite. Kako znate da se ne bi izašlo nekome u susret ako nema za platiti?

      I.

      Izbriši
    3. Kad Robelarovi karizmatici dolaze kod nas i blebeću u svim mogućim i nemogućim jezicima, to mu nije problem. Kad dolazi tradicionalni svećenik držati duhovnu obnovu na engleskom, to je elitizam. Robelare ako je i od vas, previše je.

      Marinko

      Izbriši
    4. Draga I. , licemjerno je nekome govoriti da ne sudi dok ste ga sami vec time osudili. Mi smo pozvani da sudimo dok osuditi smije samo Bog. ,,Zar ne znate da ce sveti suditi svijetu? Pa ako cete vi suditi svijetu, zar niste dostojni suditi u sitnicama? Ne znate li da cemo suditi andjelima! Koliko vise onda u svagdasnjem!"
      Danas je moderno , valjda po uzoru na papu, samo uzeti prvi dio Isusovog citata - Ne sudite. To odlicno odgovara onima koji ne misle promijeniti svoj zivot. Jer da bi mogli ispravno suditi valja izvaditi brvno iz svoga oka. To je i sam papa izostavio. Kad bi nam bilo zabranjeno suditi ne bi Isus u Ivanu 7,24 rekao ,,Prestanite suditi po vanjstini, vec izrecite pravedan sud!" ,, Tko god vjeruje u Sina Bozjega ne osudjuje se". Dalje u Korincanima veli ,,A ja nimalo ne marim da me sudite vi ili covjecji dan , a ni sam sebe ne sudim... A Gospodin je , koji mene sudi." Zato i veli da nema osude onome koji je u Kristu Isusu.
      Draga I. , aludirate da bi se izaslo nekome u susret ako nema za platiti duhovnu obnovu. Pretpostavimo da ste u pravu iako to nije nigdje objavljeno. No mislte li da je takvima jednostavno doci i reci da nemaju za platiti. I mislite li da se svi oni odlicno sluze engleskim da bi mogli pratiti bez prijevoda. Treba se vise uzdati u Boga i Njegovu providnost nego u organizacijske sposobnosti i srebro.

      Marinko, cemu tolika ogorcenost. Zuc progovara iz tebe. Tako se ne ponasa jedan tradicionalni vjernik u duhu istine i ljubavi prema bliznjemu. Bojim se da te je I. vec osudila zbog takva ponasanja. Iako je stranim karizmaticarima do daljeg zabranjeno odrzavanje susreta blebetanje nije. Imamo dosta i nasih karizmaticara koji mole drugim jezicima. Mene vise zabrinjavaju svecenici koji nisu karizmaticari a blebecu , koji mole i govore na hrvatskom a nista ne kazu ili ih nista ne razumijes sto su htjeli reci. Inace za tvoju informaciju engleski se moze prevesti dok se dar molitve u drugim jezicima moze samo tumaciti opet samo od onoga tko ima taj dar. Onaj tko moli drugim jezicima ne govori ljudima nego Bogu, nitko ga naime ne razumije, duhom govori tajanstvene stvari, izgradjuje sam sebe ako nema onog koji tumaci itd. itd. Ako ne mozes vjerovati sto Sveti Pavao govori izrezi 1.Kor 14. poglavlje. Ali Isus ti na kraju Markova evandjelja kaze isto. Cudesa koja ce pratiti one koji uzvjeruju. Izgleda da mnogi jos nisu.

      Robelar

      Izbriši
  5. A što će mo s duhovnom obnovom Crkve?
    Tu ne pomaže samo neko duhovno pročišćenje (metla) od smeća ("normalnih") grijeha, tu bez teških bagera koji trebaju da sastružu i pokupe izbezumljene poganske zagađivače - koji haraju Crkvom - i odstrane fizički iz Crkve nema spasa. Ali to ne može ljudska sila da obavi (osim kad bi se svi, tj. ono malo stado obuklo u kostrijet, molili i postili do izbavljena iz ove Sodome i Gomore; samo što mislim da je lakše evakuirati malo stado, kao Lota i familiju, nego spasiti Sodomu i Gomoru!).

    P.K.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1. Nema Abrahama da moli za spas Sodome i Gomore;
      2. Nema dovoljno vjernih u Sodomi i Gomori da bi Sodoma i Gomora bila pošteđena;
      3. Samo je pitanje dali će biti i onih (poput Lotove žene) koji će nakon izlaska tj. spasa iz Sodome i Gomore biti pretvoreni u stub soli? Valjda neće.

      V.

      Izbriši
    2. Zaista, tko je ovaj čovjek koji je dozvolio klanjanje
      šamanskim kumirima, falusnoj figuri i "Božici" Zemlje u sred Vatikana?
      Ta oni nose u procesiji kroz baziliku sv.Petra i po Vatikanu nekakvu ladju s tom poganskom "majkom Zemlje". Je li to njihova panteistička "Božica" stvoriteljica umjesto jedinog Stvoritelja Boga Oca i Sina i Duha Svetoga?

      I još se "umnici" iz Vatikana sprdaju s našom vjerom i zdravim razumom pa kažu da "Pachamama" nije Bogorodica Marija. Dakako da nije, ali što jeste? Jeste djavolji kumir na svetom mjestu, eto što jeste; jeste vrata paklena u sred Božjeg hrama, eto što jeste!

      Do kada će ovo sotonsko mahnitanje "posvećenih" združenih sa otvorenim neprijateljima Božjim sam Bog trpjeti?
      Očito još ima mnogo mlakih, slijepih i gluhih duša na koje Bog još čeka da se obrate i da se spase, jer to mogu, po nauku Katoličke Crkve, samo u vremenu (ne i u vječnosti), samo u Sodomi i Gomori (ne i u eshatonu).

      Bogu, svakako, ovo ne može da škodi (ta Bog je), ali što je s onim silnim mnoštvom koje je na svu ovu vatikansku tragediju koja se dešava pred našim očima indolentna, nezainteresirana, koje ovo i zabavlja jer ovo je "moderno" "novo doba"?
      E, takvima ni Bog ne može pomoći, jer Dao nam je slobodu da za nju i odgovaramo!
      Kuku onome koji ovo neće da shvati: oni nosaju sotonske kumire po svetom mjestu i to cijelom svijetu sretni i veseli objavljuju???!!!

      S.P.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.