nedjelja, 30. prosinca 2018.

Adflicta Ecclesia Dei

Planira li se dokinuće povjerenstva Ecclesia Dei ili Tradicije (unutar Crkve)?


Papa Franjo sprema novi motuproprij

Leti li uskoro Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei ili Tradicija?

(Rim) O glasinama da papa Franjo ima nakanu dokinuti Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei, izvijestio je i vatikanist Edward Pentin na National Catholic Register-u.

„Različiti izvori potvrdili su“ da će se ukinuti povjerenstvo koje je ustanovio papa Ivan Pavao II. 1988. godine, a koje je pri Svetoj Stolici nadležno za tradicionalni oblik Rimskoga obreda i za tradicionalne zajednice.

Ivan Pavao II. ustanovio ga je motuproprijem Ecclesia Dei prije 30 godina kao samostalan dikasterij. Pod papom Benediktom XVI. stavljeno je pod okrilje Kongregacije za nauk vjere. A sada, kako Pentin potvrđuje, njegove bi se zadaće trebale izravno prenijeti Kongregaciji za nauk vjere.

Prema ovome vatikanistu motuproprij kojim se treba provesti ova izmjena već je u izradbi. Objava je navodno planirana tijekom siječnja.

„Drugi“ izvori koje on navodi ne spominjući o komu je riječ tvrde da je već gotov i da ga je papa Franjo već potpisao. Još nedostaje objava koju možemo vrlo skoro očekivati.

Pentin je spomenuo i „brige“ koje su izrazili neki tradicionalni mediji, osobito Messa in Latino koja je prva prije nekoliko dana izvijestila o ovim glasinama.

„Izvori iz Vatikana i s drugih mjesta koji su blizu Povjerenstvu, optimističniji su“, kaže Pentin. Oni su za National Catholic Register izjavili da bi preustroj mogao biti „pozitivan“ i da bi mogao „olakšati priznavanje odvojenoga Bratstva sv. Pija X.“.

Tradicionalna, francuska mrežna stranica L'Homme Nouveau potvrdila je da Svećeničko bratstvo sv. Pija X. vidi Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei „kao zapreku“ za pregovore s Vatikanom. Bratstvo više voli izravne pregovore s pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, a to je sada kardinal Luis Ladaria Ferrer SJ, nego s tajnikom koji mu je podređen, a to je sada kurijalni nadbiskup Guido Pozzo. Bratstvo je godinama vodilo pregovore s Pozzom, ali kad se kanonsko priznanje 2012. i 2017. godine činilo nadohvat ruke, umiješala se nadređena Kongregacija za nauk vjere i na svojemu plenarnom zasjedanju odbacila sporazum.

Novoizabrani generalni poglavar Bratstva sv. Pija X., p. Davide Pagliarani, susreo se 22. studenoga s pročelnikom Kongregacije za nauk vjere Ladarijom u Vatikanu. Tom prigodom, kako je natuknuto, govorilo se o izravnim razgovorima između Bratstva i Kongregacije za nauk vjere. Kratko nakon toga pojavile su se prve glasine o dokinuću Povjerenstva Ecclesia Dei.

Međutim, s time je povezano mnoštvo pitanja, primjerice, komu će u budućnosti biti podložne Ecclesia Dei zajednice, tko će biti njihov sugovornik i tko će donositi odluke o pitanjima tradicionalnoga obreda.

Pentin to ne spominje, ali u krugovima koji su bliski Ecclesia Dei zajednicama vlada otvoreno ili prikriveno nepovjerenje papi Franji. Postoji bojazan da bi Franjo uz pomoć Bratstva sv. Pija X. najprije mogao ovim manevrom gurnuti ustranu zajednice koje su u zajedništvu s Rimom i potom ih ostaviti na cjedilu. „Onda bi Tradicija bila posve izbačena“, primijetio je jedan insajder.


Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor: https://katholisches.info/2018/12/29/ist-das-aus-fuer-die-kommission-ecclesia-dei-oder-fuer-die-tradition-innerhalb-der-kirche-geplant/

Broj komentara: 12:

  1. Čitajte Andreu Grilla ili Massima Faggiolija (ak imate vremena i želuca) i bit će vam kristalno jasno koji su planovi s tradicionalnim zajednicama unutar Crkve. Otprilike ko sa jednom manjinom u III Reichu: getoizirati pa anihilirati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih rekao da će doći do ukidanja ED zajednica. Samo bi se moglo primjerice naglasiti da su liturgijske knjige iz 1962. godine prema SP izvanredne i stoga ih nitko izvan FSSPX-a ne smije isključivo koristiti. Nitko tko je prihvatio SP i tko se na njega odnosi ne bi mogao tomu proturječiti. Osim toga, moglo bi se naglasiti da se SP odnosi samo na liturgiju, a ne na crkveno pravo ili druga pitanja stege ili na sadržaje i organizaciju svećeničke formacije. Tada ED zajednice ne bi trebale vlastite bogoslovije. Budući da SP nije dao slobodu za pontifikal, ređenja bi se čak mogla dijeliti zajednički prema redovitom obredu. Ne kažem da mi se to sviđa, ali ništa od toga ne bi kršilo uredbe koje je Benedikt XVI. izdao u motupropriju Summorum Pontificum.
      Op

      Izbriši
    2. Naravno da bi bilo protivno jer SP i UE jasno kazu da svaki svecenik ima pravo sluziti po izvanrednoj formi kao i svaka skupina koja to zatraži svećenika, a u drugoj instanciji ordinarija. Jedino ako pojam biskupa ograničimo na + Fellaya i ostalu dvojicu bi Vaše tumačenje "pilo vodu"...

      Izbriši
    3. @ Op

      Zar je to što opisujete nešto drugo nego getoizacija prije anihilacije?

      Uz tumačenje SP u krajnje zloj vjeri i nasuprot cilju tog propisa (koji je izvrsno objašnjen u Naputku o primjeni SP iz 2011 "Universae Ecclesiae")

      Izbriši
  2. Svi združeni NEPRIJATELJI Crkve, od dna do vrha, su naravno, u jako velikoj žurbi!

    - "Kissing Expert Archbishop Forbids Latin Mass"
    https://gloria.tv/article/3QVFba4SVcxQ2N8AZfAuD6BWq

    Svima koji bi trebali, ali to još uvijek iz bilo kojeg razloga ne žele uvidjeti, bit će ipak bolje da se počnu pripravljati za katakombe.
    I za progone. Svakojake vrste.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  3. "Postoji bojazan da bi Franjo uz pomoć Bratstva sv. Pija X. najprije mogao ovim manevrom gurnuti ustranu zajednice koje su u zajedništvu s Rimom i potom ih ostaviti na cjedilu."
    Genijalno! Kao kad bi rekli:"Postoji bojazan da bi Plenković uz pomoć Esih i Glasnovića gurnuo u stranu Kovača i Stira, a onda bi domoljublje bilo posve izbačeno iz Hrvatske."
    Znači, nije odgovorna fake, već istinska oporba?
    Ajde neka bude. Ako eklezijašima netko mora biti kriv, neka to bude FSSPX, poznat kao vjerni Franjin saveznik i podupiratelj.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  4. A kao nije im legalizirao skoro sve sakramente?

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da nije vrijeme za otkopavanje ratnih sjekira.
    Mogao bi nam svima uslijediti "annus horribilis".
    Katolisches.info u pravilu ne piše niti protiv Bratstva i vrlo mu je naklonjeno, niti protiv ED zajednica.
    Riječ je o velikim manevrima i manipulacijama koje tradicionalisti trebaju na vrijeme shvatiti da se ne ponove rane iz prošlosti.
    Danas ne postoji "korak 1", a da potom ne uslijedi "korak 2". Dokidanje Povjerenstva Ecclesia Dei i defenestracija Tradicije bio bi prvi korak, a drugi potpuna izolacija Bratstva prema svim ovim scenarijima koji se mogu pročitati.
    Bratstvo je tražilo dopuštenje za svakoga svećenika da može slobodno celebrirati staru Misu. Nipošto mu nije u interesu zabraniti zajednice koje je isključivo celebriraju.
    A da modernisti mogu pokušati preko navodnoga približavanja Bratstva minirati samu Tradiciju, ne bi me čudilo i iznenadilo i itekako je moguće.
    Mi to ne možemo znati i ne ćemo riješiti svim našim argumentima i protuargumentima.
    Važno je da u ovome trenutku onkraj svih podjela iz prošlosti izroni svijest o važnosti svete Tradicije koju modernisti očito žele dokrajčiti - a to im ne će uspjeti.
    Vrlo brzo bi mogle biti zabranjene državnim zakonima i ED zajednice i FSSPX.
    Recite da sam zloguki prorok. Mi koji se sjećamo komunizma znamo koliko su ovakve stvari moguće i kako su se zdušno prakticirale.
    Daj Bože da svi oni koji su hrabro prkosili komunizmu i zbog toga imali stotine nedaća, opet smognu snage prkositi novom valu bezboštva.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  6. Muppet,
    a Bratstvo bi se kao trebalo zalagati za to da ne može podijeljivati sakramente?

    Kikii,
    potpuno se slažem (i za dio o mogućem državnom teroru), samo sam htio ukazati na nepotrebna i besmislena optuživanja.
    Da se od modernista mogu očekivati svakakve manipulacije i perfidije, to svakako. Ali se na njih ne smije nasjedati i biti njihova korisna budala.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kvatrić,

      mene malo zbunjuje da ovi bombastični naslovi dolaze s portala koji su skloni Bratstvu i to je prvi put da se Bratstvo u takvome kontekstu spominje.
      Iskreno, ne znam što je posrijedi.
      Ili su se promijenili "vlasnici" nekih portala, ili su promijenili stavove, ili nešto treće?!
      Meni se čini da se nešto iza brda valja.
      Je li ovo način da se sve upozori da su na djelu veliki manevri koji idu za uništenjem Tradicije?! Možda.
      Iskreno, što je sve Bratstvo doživjelo od svoga utemeljenja, a posebice 1988., običnoga čovjeka ne bi čudilo da Bratstvo sada kaže - ono što su njemu svi desetljećima trubili i drečali: "Jedinstvo i poslušnost. Budite poslušni Papi!"
      Sada su se najedanput okrenule uloge.
      Oni koji su sve temeljili na jedinstvu s Rimom i poslušnosti, sada ne bi bili poslušni.
      Mislim, nije baš tako, ali malo karikiram. U pitanju je njihovo postojanje.
      No opet, u igri je Tradicija i nadam se da nitko ne će nasamariti Bratstvo.
      Čovjek teško zaboravlja uvrede, što je stariji teže preuzima nove uloge. Svugdje ima jednosmjernih tipova, no u ovakvim dramatičnim trenutcima važno je da zasja ljepota svete Tradicije kao cilj sviju nas.
      Nije lako s diplomacijom i doplomatima.
      Molimo se za one koji vode pregovore.
      Mnogi bi bili najsretniji da se privremeno zamrznu.

      Kikii

      Kikii

      Izbriši
    2. Neki portali pisali su već da je ovo strategija da se među tradicionaliste baci kost i da ih se podrži i ojača u ljubomori i da se međusobna trvenja prenaglase.Krivnja za sve nedaće koje mogu snaći ED zajednice nastoji se pripisati Bratstvu, koje opet, ako ne će surađivati i pregovarati, može završiti na 1988. godini, a time bi se navodno pokazalo katoličkomu svijetu kako se shizma uistinu materijalizirala.
      Ne zaboravimo ipak koliko godina imaju biskupi Bratstva i koliko će dugo moći podnositi ovaj teret.

      Očito se nastoji vodu zamutiti na svim stranama. Svi moramo biti razboriti u ovim trenutcima.
      Ovaj pontifikat mnoge je stvari rasvijetlio i mnogi su progledali.
      Nadam se da će i svijet Tradicije izvući neke pouke.

      Kikii

      Izbriši
  7. Tradicija + Modernizam II. Vatikanskog sabora = Modernizam Josepha Ratzingera

    Jack

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.