utorak, 20. studenoga 2018.

Toliko o ljudskim sudovima!


"Ostavili ste me u čistilištu!"

Iz zapisaka don Giuseppea Tomasellija (1902. 1989.)

U moralnoj bijedi ovoga života, da bismo opravdali svoje slabosti, znamo reći: "Moje su strasti tako jake da im se ne mogu uvijek oduprijeti. Ali nakon što sagriješim, jurim na ispovijed." Drugi kažu: "Ne činim teške grijehe. Stalno zakazujem u nekim malim stvarima, što je neizbježno. Mnogi griješe više nego ja i puno teže."

Kad netko umre, običavamo uskliknuti: "Kako je to bio svet čovjek! Učinio je toliko dobra! Sigurno je otišao u nebo!" Na nadgrobnim pločama varljivi i laskavi natpisi prikazuju drage pokojnike kao uzore kreposti.

Međutim ono smo što smo pred Bogom.

Čovjek sudi s ljudskog stajališta i često pogriješi. Božji su pak sudovi savršeno točni i valja nam se zamisliti nad njihovom strogoćom, kako bismo živjeli što svetijim životom i pomogli onima koji su napustili ovu dolinu suza te u čistilištu plaćaju za svoja loša djela počinjena na zemlji.



ČISTILIŠTE
Čeznuće!


Jedna starica od gotovo osamdeset godina umrla je 3. veljače 1944. Moja majka. Promatrao sam njezino mrtvo tijelo u grobljanskoj kapeli prije pogreba. Kao svećenik rekao sam u sebi: "Ti, ženo, koliko ja mogu suditi, nisi nikad teško prekršila nijednu Božju zapovijed!" U mislima sam preletio njezin život.

Stvarno, moja je majka bila velik uzor i svoj svećenički poziv dugujem ponajviše njoj. Svaki dan je išla na misu, čak i u starosti, okrunjena svojom djecom. Svakodnevno se pričešćivala. Nikad ne bi propustila krunicu. Bila je tako milosrdna da je čak izgubila oko zbog čina izvanredne ljubavi prema jednoj siromašnoj ženi. Bila je tako sjedinjena s voljom Božjom da me je dok je kod kuće ležalo mrtvo tijelo mog oca pitala: "Što mogu sad reći Isusu da bih Mu ugodila?"

- Gospodine, budi volja Tvoja!

Na samrtnoj postelji s čvrstom je vjerom primila popudbinu. Nekoliko sati prije izdahnuća, u teškim patnjama, ponavljala je: "Isuse, zamolila bih Te da mi ublažiš patnje. Ali ne želim se protiviti Tvojoj volji; neka bude Tvoja volja!" Tako je umrla žena koja me je donijela na svijet.

Imajući na umu Božju pravednost, a ne mareći puno za hvale što bi ih mogli izreći znanci i svećenici, pojačao sam svoje molitve za njezinu dušu: velik broj misa, brojna djela milosrđa, a gdje god sam propovijedao, potaknuo sam vjernike da svoje pričesti, molitve i dobra djela prikažu za njezinu dušu.

A onda je Bog dopustio mojoj majci da mi se ukaže. Ispitivao sam taj događaj, raspravljao s dobrim teolozima i zaključak je bio: Ukazanje je vjerodostojno!

Majka je bila umrla prije dvije godine. Iznenada se pojavila u mojoj sobi, u ljudskom obličju. Bila je jako tužna.

- Ostavili ste me u čistilištu!

- Kako dugo si bila u čistilištu?

- Još sam ondje! Duša mi je okružena tamom i ne mogu vidjeti Svjetlo – koje je Bog! Na pragu sam neba, blizu vječnog blaženstva, i žarko čeznem da uđem, ali ne mogu! Toliko sam puta rekla: "Kad bi moja djeca znala za moju strašnu muku, oh! Kako bi mi pohrlili u pomoć!"

- Zašto nam nisi prije došla reći?

- Nije bilo u mojoj moći.

- Dakle nisi još vidjela Gospodina?

- Čim sam izdahnula, vidjela sam Boga, ali ne svu Njegovu Svjetlost.

- Što možemo učiniti da te oslobodimo?

- Trebam samo jednu misu. Gospodin mi je dopustio da dođem i zamolim te.

- Čim budeš u nebu, dođi nam javiti!

- Ako Gospodin dopusti! Kakva li svjetla – kakva li sjaja! - To rekavši, viđenje nestade.

Odslužene su dvije mise. Sutradan se ponovno ukazala, rekavši: "U nebu sam!"

Nakon ovog o čemu sam izvijestio pomislih: Uzoran kršćanski život, velika količina molitava za njezinu dušu – i dvije i pol godine u čistilištu! Toliko o ljudskim sudovima!



(Izvadak iz "I nostri morti – La casa di tutti" don Giuseppea Tomasellija.)

https://cordialiter.blogspot.com/2018/11/mi-avete-lasciata-nel-purgatorio.html

https://rorate-caeli.blogspot.com/2018/11/you-have-abandoned-me-in-purgatory.html

Broj komentara: 16:

  1. Sta je pjesnik ovime zelio reci.
    Mozda da ovaj svecenik sin nije izmolio dovoljno misa za potpuno oprostenje? Nisu bili zadovoljeni svi uvjeti sa njegove strane? Ako jesu zasto onda Bog nije prihvatio oprost crkve?
    Sta je sa nama koji nismo dobili ovakve objave, da molimo i dalje jer ne vjerujemo da smo izmolili? Duse u cistilistu pate svakog trena, nemozemo cekati iduce Sve Svete i Dusni dan da ih se opet sjetimo. Recite mi siguran nacin da su sigurno ociscene i pustene iz Cistilista.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Robelare, trebate moliti za pokojne. Najbolje svaki dan. To mi se ne cini tako tesko za shvatiti.

      Izbriši
  2. Hm, ako je ovakva sveta žena (uz ostalo, dala sina svećenika i žrtvovala vlastito oko!) bila toliko dugo osuđena na strašne patnje, čemu da se nadamo mi ostali? Po ovome, možemo prestati uopće ići na misu i moliti jer nam ionako nema spasa.
    Ovo je tekst nad kojim bi bezbožnici mogli trljati ruke i zadovoljno ga katolicima nabijati na nos kao dokaz kakav je ustvari njihov Bog. Mislim, svet život "nagrađen" dugotrajnim strašnim mukama?!
    Osim toga, žena se pojavljuje i optužuje sina da ju je ostavio u Čistilištu iako on radi sve što može za njenu dušu?! A i javlja mu se kad je ostala još samo jedna misa prije ulaska u Nebo, a on ih ionako stalno prikazuje?!

    Ovo kao da je pisano radi odvraćanja od katoličanstva.
    Da ne bi bilo zabune, nikako se ne pouzdajem u ljudske sudove, ali isto tako Bog nije stvorio ni idiote već razumne ljude. I uz svu svijest o ljudskoj nemogućnosti shvaćanja Božje pravednosti i providnosti, ovako nešto je teško prihvatiti kao vjerodostojno uz razum koji nam je Bog dao.
    Srećom pa se ne moramo obazirati na privatne objave.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da ne morate vjerovati u ovaj opis, ali ovo nije ni po cemu specifican ili izoliran slucaj. Takvih dogadaja koje su dozivjeli sveci i svetice ima jako puno da bi samo odmahnuli rukom. Vidi npr. knjigu koju ovdje predstavljam:

      http://tomablizanac.blogspot.com/2013/04/cistiliste-ilustrirano-privatnim.html

      Izbriši
    2. Hrvatski prijevod (nisam provjeravao kvalitetu) moze se nabaviti u knjizarama (ili preko verbumove online knjizare) ili skinuti kao pdf preko poveznice na dnu ovog posta:
      http://ontrebakraljevati.blogspot.com/2016/11/kako-je-nastao-spomen-svih-vjernih.html

      Izbriši
  3. A možda ju je Gospodin namjerno zadržao u čistilištu i dopustio ovakvo javljanje sinu, ne bi li ljude potaknuo na veću pobožnost, strah Božji i molitvu. Dakle, možda bi ona inače bila mnogo brže u raju, no Gospodin ju je iskoristio za veće dobro...tim više je to moguće ako je žena bila toliko revna vjernica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam konkretno za ovu privatnu objavu, ali uvjeren sam da će i vjerni i pobožni katolici biti u čistilištu duže nego što očekuju... Laki grijeh je ipak zlo i povrjeda beskonačno dobrog Boga. I, što je možda još strašnije od čistilišta, onaj tko ima grješnu naviku činiti lake grijehe u velikoj je opasnosti upasti u smrtni grijeh, a onom tko upadne u smrtni grijeh Bog ne obećava dati vremena i milosti potrebnih za pokajanje (budući da smrtni grijeh zaslužuje pakao). Sad je vrijeme da iskoristimo Božje milosrđe...
    Naravno, nije rješenje biti skrupulozan ili rigorozan (budući da su i to prepreke na putu svetosti), ali dobro je odlučiti i često obnavljati odluku (koliko znam, mnogo je svetaca tu odluku prakticiralo i preporučalo) da bismo radije umirali u tnajtežim mukama negk počinili i najmanji laki grijeh...
    Oprostite ako sam kao laik previše propovjednički pisao, ali takve su mi misli dosta od koristi u svakodnevnom životu...
    SAP

    OdgovoriIzbriši
  5. PIše lijepo Sv Augustin:"A sada kad je moje srce već preboljelo onu ranu kod koje bi me netko mogao koriti zbog previše tjelesnog čuvstva, ja ti, Bože naš, izlijevam za onu tvoju službenicu sasvim drugu vrstu suza, koje izviru iz potresenog duha kad razmišljam o pogiblima svake duše koja u Adamu umire (1 Kor 15,22). Premda je ona, u Kristu preporođena ali još ne oslobođena tijela, tako živjela da je njezina vjera i njezin život bio na hvalu tvoga imena, ipak se ne usuđujem reći da nijedna riječ nije izišla iz njezinih usta protiv tvoje zapovjedi otkako si je preporodio po krštenju. A reče Istina, Sin tvoj: Ako tko rekne bratu svome 'budalo', bit će krivac ognja paklenoga! (Mt 5,22). Jao i hvale vrijednom ljudskom životu ako ga budeš ispitivao bez milosrđa svoga! Ali kako ti ne istražuješ naše krivnje strogo, pouzdano se nadamo da ćemo naći neko mjesto kraj tebe. A tko god ti nabraja svoje prave zasluge, što ti drugo nabraja osim tvojih darova? O kad bi ljudi spoznali da su samo ljudi! I tko se hvali, neka bi se u Gospodinu hvalio! (2Kor 10,17).
    Zato te ja, slavo moja i živote moj, Bože srca moga, ne misleći začas na njezina dobra djela, za koja ti radosno zahvaljujem, sada molim za grijehe svoje majke. Usliši me za ljubav onoga koji je lijek naših rana, koji je visio na drvetu križa i sada sjedi s desne tvoje i posreduje za nas pred tobom (Rim 8,34). Znam da je ona činila milosrđe i od srca opraštala dugove dužnicima svojim: otpusti i ti njoj njezine dugove, ako je koje počinila kroz tolike godine poslije spasonosne vode krštenja. Otpusti joj, Gospodine, otpusti, molim, ne idi s njom na sud! (Ps 143,2). Neka milosrđe slavi slavlje nad pravdom (Jak 2,13), jer su tvoje riječi istinite, a ti si obećao milosrđe milosrdnima (Mt 5,7). A da mognu biti milosrdni, i to si im ti dao, ti koji ćeš se smilovati onome kome se budeš htio smilovati, i milosrđe ćeš udijeliti onome kome budeš milosrdan (Rim 9,15).
    Ja vjerujem da si već učinio što te molim, ali ipak primi dobrovoljni prinos usta mojih, Gospodine! (Ps 119,108). Kad se naime približavao dan njezine smrti, ona nije mislila na to da se njezino tijelo raskošno pokopa ili da mirisima balzamira, nije poželjela birani grob niti se brinula da bi imala grob u domovini. Ništa od toga nije tražila od nas, nego je samo poželjela da se spomenemo nje kod oltara tvoga, kojemu je služila svaki dan bez prekida. Znala je da se ondje prinosi sveta žrtva kojom je izbrisana zadužnica što je bila protiv nas (Kol 2,14), kojom je svladan neprijatelj koji zbraja naše grijehe i traži što bi nam predbacio, ali ne nalazi ničega u onome u kojemu mi pobjeđujemo. Tko će mu vratiti njegovu nedužnu krv? Tko će mu vratiti cijenu kojom nas je kupio da nas otme neprijatelju? Uz tu tajnu našega otkupa tvoja je službenica privezala svoju dušu vezom vjere. Nitko neka je ne otkida od tvoje zaštite! Neka se ne postavlja među vas, ni silom ni zasjedom, lav i zmaj! Neće ona odgovoriti da ništa ne duguje, da joj ne bi lukavi tužitelj dokazao krivnju i dobio je u svoje ruke, nego će odgovorit da joj je dugove njezine oprostio onaj kojemu nitko neće vratiti ono što je za nas učinio premda nam ništa nije dugovao. Neka dakle počiva u miru s mužem, prije kojega i poslije kojega nije bila ni za koga udana, kojemu je služila prinoseći tebi plod ustrajnosti (Lk 8,15), da i njega predobije za tebe. Udahni, Gospodine moj, Bože moj, udahni slugama svojim, braći mojoj, sinovima svojim, gospodarima mojim, kojima služim i srcem i riječju i perom, da se svi koji ovo budu čitali sjete kod oltara tvoga službenice tvoje Monike zajedno s Patricijem, nekada njezinim mužem, po kojima si me uveo u ovaj život. Neka se sjete s pobožnim čuvstvom onih koji su mi bili roditelji u ovome prolaznome svjetlu, koji su mi braća po tebi kao Ocu i po Crkvi katoličkoj kao majci i koji će biti sugrađani moji u vječnom Jeruzalemu, za kojim tvoj narod uzdiše na putovanju od polaska do povratka. Tako će se njezina posljednja želja izražena meni ispuniti u molitvama mnogih po mojim “Ispovijestima” obilnije nego po mojim molitvama."

    OdgovoriIzbriši
  6. Cim budes u nebu , dodji nam javiti!
    Nema li ovo , kao uostalom i cijeli tekst elementa spiritizma i obracanja na mrtve. Jedan svecenik trazi znanje i spoznanje od umrlih , pa bila mu to i majka. Zaziva je i trazi da ponovno dodje i da mu odgovor. Znamo kako je kralj Saul prekrsio Zakon . PnZ18,10_12Neka se kod tebe ne nadje nitko ...tko bi bajao, zazivao duhove i duse predaka ili se obracao na duse pokojnika. Jer, tko god takvo sto cini, gadi se Jahvi...
    Sto se tice strogoce Bozje o kojoj neki ovdje dvoje , poznate su im rijeci Sv. Petra - I ako se dakle pravednik jedva spasava , gdje ce se pokazati bezboznik i gresnik?
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidi se da niste procitali ni cijeli tekst s razumijevanjem, a kamo li pogledali gore spomenutu knjigu.

      Izbriši
  7. Evo nekoliko knjiga o čistilištu:

    https://1drv.ms/f/s!Aitxvg2kqC-itGtUIGMMLJo6tHgv

    Billy

    OdgovoriIzbriši
  8. najbolje je biti mučenik, za malo kratkotrajne muke - Raj bez minute čistilišta!

    OdgovoriIzbriši
  9. Malo kratkotrajne muke?
    Zamisli što su Isusu radili. Prvo ga tukli, pa bičevali sa bičem koji trga meso, potom mu trnovu krunu zabili na glavu, dali teški križ koji je nosio, batinali ga i pljuvali, da bi mu čavlima probili ruke i noge kako bi umirao 3 sata na križu u agoniji. Ti nije malo kratkotrajne muke. Svaka sekunda je ko godina duga.
    Uz ovu fizičku bol koja je bila duševna bol grijeha cijelog čovječanstva...
    Treba cijeniti hrabrost mučenika i shvatiti težinu boli koju su pretrpili.
    Neki su podnijeli velike patnje.

    Billy

    OdgovoriIzbriši
  10. Billy nisam tako mislio kratkotrajne nego u smislu kratkotrajne u odnosu na dužinu vječnosti.

    OdgovoriIzbriši
  11. Cistiliste moze trajati i nekoliko tisuca godina,a po tezini muka ne razlikuje se puno od pakla

    OdgovoriIzbriši
  12. Da ali onaj tko dođe u čistilište je spašen.
    Može trajati do konca svijeta tj. do Isusovog drugog dolaska.
    Prema privatnim objavama tri su nivoa. Stavio sam link sa knjigama pa koga zanima više ima materijala.

    Billy

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.