srijeda, 24. listopada 2018.

Duh sekularizacije


Pedofilija u Crkvi i profanizacija

U nastavku slijedi odlična analiza vlč. Henrija Vallançona iz biskupije Coutances koja je objavljena u tjedniku La Manche libre 4. listopada ove godine:

„Crkva je danas ponovno umrljana skandalom brojnih svećenika diljem svijeta koji su prakticirali spolne čine s maloljetnicima.

Svakoga se puta ponavlja isti scenarij: katoličke vlasti daju izjave o sramu i kajanju, uz naglašenu notu suosjećanja sa žrtvama i obećanjima za reforme u budućnosti. Dakako, reakcija Crkve gubi na učinkovitosti dok prestrašeni slijedimo ritam koji nam se nameće – jer tek nakon što žrtve organiziraju vlastiti pravni odgovor mi izjavljujemo da smo postali svjesnima težine tih kriminalnih čina! Potreban nam je pritisak medija da bismo počeli pripremati neku vrstu reakcije. Nesposobna na vrijeme suditi krivcima i primijeniti na njih odgovarajuće kazne, institucija Crkve više se gotovo nimalo ne određuje polazeći od objektivnog suda o krivnjama sukladno kanonskom pravu i svom teološkom nauku i ne ide dalje od organiziranja kriznih stožera zajedno sa stručnjacima laicima.

Ruševina moralnoga autoriteta Crkve koja iz toga proizlazi uništava Crkvu iznutra: ona ne postoji ni za što drugo osim da bi bila vjerodostojan svjedok božanske objave. Mi, svećenici, koji živimo u kontaktu s ljudima, time smo pogođeni ravno u srce: ako izgubimo povjerenje ljudi, naša služba postaje nemoguća.

Ono što me posebno pogađa u službenim reakcijama njihova je nemoć da se izdignu iznad govora o emocijama i da prokažu uzroke zla. Pedofilija tih svećenika navodno proizlazi iz njihova „klerikalizma“ i njihova „odvajanja“, iz njihova pretjeranog distanciranja od drugih i slično. Time se maksimalno približavamo argumentima koji odgovaraju medijima kako bismo ispregovarali njihov oprost.

Osim činjenice da svi slučajevi s kojima sam upoznat proturječe ovim objašnjenjima, čini mi se da je temeljno pitanje sljedeće: kako je moguće da se savjest jednom svećeniku toliko pomrači da on počini takva strašna zlodjela?

Posljednjih nekoliko desetljeća klerom je zavladao duh koji teži za sekularizacijom svećenika. Razvilo se ozračje usmjereno protiv zakona i protiv nauka u korist samoprozvanih pastoralnih stavova, a napušteni su i vidljivi znakovi kojima su se svećenici razlikovali u odijelu i ponašanju. Nelagoda zbog pojmova zakona i dogme, brisanje ispravnih granica u ljudskim odnosima... Kako u tim uvjetima svećenik može održati savjest živom osim pomoću svećeničkoga pomazanja koje je primio na dan svoga ređenja, kojim je postao posvećeno biće, biće koje je Krist izdvojio od ostalih da bi u potpunosti bilo posvećeno Njegovoj službi? Malo pomalo sve se banalizira. Ako se profanira ono što je nasjvetije, ono najgore postaje bezazleno.

Već se prije nekoliko desetljeća iz vjeronauka, biskupijskih bogoslovija i propovijedi sasvim uklonilo spominjanje stvari koje oblikuju moralnu savjest, i to: jasne definicije istočnoga grijeha, zbog kojega se nitko ne može spasiti bez Božje milosti koja se na nas izlijeva u sakramentima; mogućnosti smrtnoga grijeha, čija je posljedica vječna osuda; postojanja čina koji su intrinzično perverzni, neovisno o namjeri onoga koji ih čini; nužnosti mrtvljenja i sakramenta ispovijedi radi borbe protiv zla; poslušnosti Božjoj volji i prihvaćanja svih žrtava kako nikada ne bismo radili protiv nje; središnje uloge kreposti čistoće u braku kao i u posvećenom celibatu; pozivanja na oprez prema svijetu i njegovim uvjeravanjima koja onečišćuju čistoću duše...

Dokle god Crkveni ljudi ne počnu ponovno propovijedati te evanđeoske istine, sami će dopustiti da ih iskvari zlo protiv kojega se više ne bore i sa sobom će na stranputicu povući i one kojima se obraćaju“.

Broj komentara: 6:

  1. "Ako se profanira ono što je nasjvetije, ono najgore postaje bezazleno."
    Jasno je, neprijatelji Crkve dobro prikazuju zlim, a zlo nam podvaljuju kao dobro, i to sve su utrpali u jednu riječ - equality!

    Isto se to itekako odnosi i na sustavno i namjerno degradiranje svećenstva, gdje isti neprijatelji, pogotovo oni unutarnji, petokolonaši, čine sve kako bi spustili svećenika na nivo laika, a laike podigli na nivo svećenika. Dovoljno je nazočiti bilo kojoj novus ordo misi u bilo kojem dijelu svijeta, pa da se vidi o čemu se radi.

    Šteta samo da autor nije stisnuo pa namjesto duh sekularizma, članku dao naslov koji mu bolje pristaje, odnosno jasnije ukazuje na pravi uzrok problema, a to je, - duh Vatikanskog 2. koncila!

    Ono što je nekada bila možda tek crta razdvajanja, mnogima nejasna ili ako vidljiva ipak nevažna, danas je postala debela i duboka pukotina! Jaz koji mora biti jasno vidljiv i raspoznatljiv svima koji u potpunosti ne oslijepiše, svojevoljno!
    Taj jaz postaje svakim danom širi, i dublji, i to ide sve brže i brže.
    Te bi se onim neodlučnima moglo desiti da, u slučaju pretjereno dugog 'čekanja' i zakašnjele odluke, ne budu u stanju preskočiti na pravu stranu, nego u skoku padnu u ponor, ili ostanu na lijevoj strani sa jarcima.

    "Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme."
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. Nekidan na blagdan svetoga Woytile govori na radiju neki svecenik kako je taj svetac obisao nekoliko puta zemaljsku kuglu. O 2.VK veli da bi neki koncil zazivio treba proci najmanje sto godina , a mi smo tek na pola puta. Odlicno obrazlozenje zasto jos nema uspjeha. Jednostavno smo tek na pola puta , jos nije zazivio da bi pokazao rezultate a neki ga vec bacaju u ropotarnicu povijesti zazivajuci treci.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle po tebi i tom svećenilu potrebno je još 50 godina da se potpuno i za sva vremena uništi Katoličku crkvu....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne , krivo si shvatila. Javi mi se za pedeset godina pa ces vidjeti sto smo htjeli reci. Robelar

      Izbriši
  4. Stvarno, nedavno sam jednog prijatelja pitao što je uzrok ovom pomračenju. Odmah mi je odgovorio: "Ono što uče na bogosloviji."
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispravnije bi bilo reći da "Ono što uče na bogosloviji" (kao i ono što im uskraćuju spoznati i naučiti) - jeste tek sredstvo, a ne pravi uzrok.
      JbD

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.