petak, 25. rujna 2020.

Maria Plain i Festungsberg - Mönchsberg


Našao sam u arhivi stari članak koji nisam dovršio i objavio. S obzirom da sam već uploadao fotografije, čini mi se šteta da nikada ne ugleda svjetlo dana. Prije nekoliko godina posjetio sam Salzburg i namjeravao sam preporučiti dvije kratke marijanske hodočasničke šetnje koje ondje možete proći. Dodajem samo najnužnija objašnjenja. 

Prvo minihodočašće je do bazilike Maria Plain. Krenete li od autobusne stanice za lijepa dana kakav je bio taj rujanski kada sam ja ondje bio, sigurno ćete uživati u prekrasnoj kratkoj šetnji. 












Hodočasnička bazilika je na brdašcu s kojeg se pruža divan pogleda, a uspet se možete uz kapelice kalvarije. 














































***

Drugo kratko hodočašće koje vam preporučujem je kroz sam centar Salzburga preko dva brda (a, b). Put počinje kod crkve sv. Erharda i penje se prema utvrdi Hohensalzburg


Usput posjetite crkvu uz prastari samostan benediktinki. 












U prvom planu vidite katedralu, a u pozadini franjevačku crkvu. 



Prolazi se ispod uspinjače koja vozi od donjeg grada do utvrde. 




Nažalost, put je nagrđen budističkom stupom, ali uvijek se možete pomoliti Majci Božjoj i sv. Mihovilu da izbave duše zarobljene tom depresivnom religijom. 







Pripazite da skrenete prema raspelu zakrivenom drvećem. 







Muzej suvremene umjetnosti, što drugo. 




Spuštanjem s brda dolazimo do odredišta, još jedne prekrasne Marijine crkve


Pri silasku prema Müllnu, možete vidjeti i baziliku Maria Plain koju sam vam maloprije pokazao. 


Crkvom su upravljali augustinci. No već dugo ovdje nema ni augustinskih pustinjaka ni nama dražih regularnih kanonika. 






Iz razumljivih razloga crkva je popularno odredište za vjenčanja. 







Neće jesti mesa ni bolestan, nego oživi fino pripremljene prepelice. 









***

Završit ćemo s misom o blagdanu Gospe Žalosne u crkvi sv. Sebastijana. Bratstvo sv. Petra ondje služi mise svaki dan. Posebno je impresivno ako se zateknete na dan kada nakon mise bude procesija sa svijećama u arkadama oko susjednog groblja







Vrlo blizu je loretska crkva u kojoj su također tradicionalne mise svako jutro. 







Broj komentara: 12:

  1. Toma ni jednom rijecju niste naveli da marijansko svetiste salzburske nadbiskupije Maria Plain vode Benediktinci i da se kod njih moze nazociti casovima molitve.Nekad se mi vjernici gore ponasamo od turista.Udjemo u neku crkvu i umjesto da najprije potrazimo Isusa u Svetohranistu i raspitamo se o poboznostina i Sv.Misi mi sa fotoaparatom secemo po svetistu i skljocamo...To neide na Vas nego samo podsjetnik da svetistem upravljaju monasi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada sam ja bio ondje nisam vidio nijednog svecenika ili redovnika. Crkva je bila (gotovo) prazna i nisam nikome smetao fotografiranjem. Zasto bih se ja morao "raspitivati o poboznostima" i ne ocekujete valjda da na blogu pisem kad sam se i sto molio?!

      S obzirom da u Salzburgu postoje crkve gdje se moze svaki dan ici na tradicionalnu misu, ne vidim ikakvog razloga da uopce spominjem novoredne mise ili molitvu casoslova.

      Izbriši
  2. Glavno da ste slikali popricesnu klupicu i sad je Vasa dusa sretna i ispunjena mirom jer da nije tog detalja Maria Plain za Vas nebi ni postojala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha ha, dobar odgovor, Toma.
      Albertu samo mogu reći: "Iz obilja srca usta govore".

      Izbriši
  3. Toma bas lijepe fotke.A ovo u crkvi M.B.Zalosne te procesije koje spominjes,kad bude to?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Crkva je sv. Sebastijana, a misa na fotografiji je na blagdan 7 zalosti BDM.

      Cini mi se da su procesije bile 13. u mjesecu. Pjevali smo i neke marijanske pjesme, pa bi to moglo biti tocno, ali proslo je nesto vremena od tada pa nisam potpuno siguran. Svakako provjerite ako mislite onamo ici.

      Izbriši
  4. Da, penjao sam se svojevremeno svake subote na molitvu krunice, litanije... na Maria Plain, ili pak nedjeljom popodne da bih sudjelovao na euharistijskom blagoslovu. U pripadajućem benediktinskom samostanu živio je godinama i vlč. Vilim Cecelja. Da, bio sam i u crkvi gdje se služi TLM te u Loretskoj crkvi (često; die ewige Anbetung - vječno klanjanje) gdje sam primio i škapular. Zapravo, nema crkve u Salzburgu i mjesta koje nisam posjetio. Imao sam tu priliku, preko godinu dana, Deo gratias! Lijepe uspomene...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko bi recimo pjesice bilo laganog hoda od centra Salzburga do Maria Plain?

      Izbriši
  5. E da Precasni Vilim Cecelja.Znamo da se pocasne titule Monsinjora ili ti Kapelan Njegove Svetosti dodjeljuje zasluznim svecenicima za pozrtvovni rad u crkvi.U nekim nasim biskupijama tu su titulu mnogi nezasluzeno dobili"preko veze"a da u crkvi nisu ni prstom makli a"tih monsinjora"ima negdje i vise nego obicnih svecenika a mladjih da se i ne govori.Koliko je propatio za zivota prec.Cecelja pa mu se nisu sjetili pod kraj zivita zatraziti barem da mu se dodjeli monsinjorat.Necu dalje jer cu izazvati bjes pa ce me netko optuziti da tu politiku sirim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokusajte odgovarati ispod komentara na koji se vas komentar odnosi. Ovako kad svaki put nadodate na dnu, pa jos mijenjate nadimak samo se stvara nepotrebna konfuzija. Naravno, ovo je savjet i drugim komentatorima.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.