subota, 10. lipnja 2017.

"Troppo santo!"

Postoje li u Crkvi proskripcijski popisi za „konzervativce“ i „tradicionaliste“

Postoji li novi „Sodalitium Pianum“, ovaj put pak s modernističkim predznakom? Talijanski tradicionalni blog Messa in latino govori o stvaranju jedne nove „mreže“ u Crkvi.


papa Franjo i kardinal Luis Antonio Tagle u Manili (2015.)

(Rim) Postoje li u Crkvi popisi s imenima „konzervativaca“ i „tradicionalista“ radi provođenja proskripcija? Da, kaže vatikanist Marco Tosatti koji je na Duhovski ponedjeljak razmišljao o proturječjima između riječi i djela pape Franje.

Pri tome je pokušao dokučiti po kojem obrascu Franjo određenim metropolitima koji se odlikuju „svetim životom“ i premda imaju velike zasluge, uskraćuje kardinalsku čast, a određene biskupe, laike i zajednice opetovano i temeljito izriba. Razmišljao je i o tome da isti Papa neke druge koji „uvijek i samo“ pripadaju određenom usmjerenju postavlja na visoke službe, imenuje biskupima i nagrađuje kardinalskom čašću. Razmišljao je i o tome da Franjo kažnjava i oštećuje cijele redove koji se odlikuju misionarskim žarom, pobožnošću, stegom, korektnošću u upravljanju i procvatom apostolata, a potom i cijele biskupske konferencije jer slove kao previše tradicionalne.

„Određeni kardinali i biskupi isključeni su iz vijeća“

Vatikanist je u svojim promišljanjima otišao još i dalje:
„Druge dobivene informacije povjerljive su, ali osjećam se pozvanim priopćiti ih. U to spada preporuka na svjetskoj razini da se u prijedloge za popise trojice kandidata za biskupska imenovanja nipošto ne uzima kandidate iz određenih crkvenih krugova koji se drže konzervativnima. Ili čak, u slučaju nekih velikih biskupskih konferencija, stvaranje jedne vrste proskripcijskih popisa koji se, naravno, ne smiju objaviti, kako bi se isključio cijeli niz kardinala i biskupa sa savjetovanja, vijećanja, susreta; i kako se ne bi ni u kom slučaju prihvatili kandidati koje oni predlažu za biskupsku službu.“

Novi Sodalitium Pianum s modernističkim predznakom?

Talijanska tradicionalna stranica Messa in latino piše u svezi s time:
„Izvori stranice Messa in Latino izvješćuju o još puno gorim stvarima: izvješćuju nam o organiziranoj mreži koja se stvara u svakoj biskupiji kako bi se 'katalogiziralo' dobre (moderniste...) i loše (pravovjerne...), i glede biskupskih imenovanja, ali i imenovanja za biskupijsku kuriju i određene župe. K tome, na taj bi se način nadzirali i redovi i vjerske skupine. Neka vrsta poluslužbenog Sodalitium-a Pianum-a, doduše sada sa suprotnim predznakom. Organizacija koju je 1907. godine utemeljio msgr.Umberto Benigni u vrijeme sv.Pija X. bila je – osobito u svojoj ranoj fazi – u službi istine i pravovjerja. Ova nova mreža bila bi modernistička imitacija kako bi se pogodilo one koji se u liturgijskom, doktrinarnom, pastoralnom ili disciplinarnom pogledu ne slažu s novim usmjerenjem. Na koncu se čini da ova posve posluslužbena organizacija svoje tajne prijedloge i prokazivanja prenosi najužem krugu iz Doma svete Marte i okruženja. Jako bi nam drago bilo da se sve ovo opovrgne i dokaže da nemamo pravo.
Mala tempora currunt.“



Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: http://www.katholisches.info/2017/06/existieren-in-der-kirche-proskriptionslisten-fuer-konservative-und-traditionalisten/

3 komentara:

  1. Zvuči nevjerojatno, ali je itekako moguće.
    Hoće li se sada probuditi mnogi uspavani naši sunarodnjaci klerici i laici?
    Ili će i dalje govoriti o Rahneru i Kungu, o divotama ekumenizma i sl.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerojatno i kod nas u svakoj nadbiskupiji postoji takav sličan popis. Uskoro bi se svi sa tog popisa poput nogometnih huligana koji se prije utakmice javljaju u policiju , trebali javljati u svoj župni ured prije TLM. Tamo bi bili preodgajani u moderniste. No , nemojmo se plašiti ako smo upisani u te njihove knjige . Puno je važnije za nas da smo upisani u onu pravu knjigu , Gospodinovu Knjigu Života. Trudimo se u njoj biti upisani i neizbrisani i bojmo se samo Onog koji može i dušu i tijelo baciti u pakao.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Možda će ta organizacija ući u povijest kao "Sodalitium Franciscanum"?!
    Baš krasno!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.