srijeda, 22. ožujka 2017.

Spremna


Za koga je namijenjena dovršena papinska grobnica u Vatikanskim špiljama?

Prije otprilike godinu dana, 16. ožujka 2016., pojavilo se mnoštvo udarnih naslova u tisku: spremna je za uporabu još jedna nova papinska grobnica u Vatikanskim špiljama za posmrtne ostatke ili pape emeritusa Benedikta XVI. ili pape Franje.

Prije godinu dana, poziv „Molite za mene“ bio je još tako svjež da su se mnogi brinuli da je nagoviještena smrt pape Franje.

Bogu hvala, to nije slučaj, a upravo danas čitamo u intervjuu s kurijalnim nadbiskupom Gänsweinom da je i papa emeritus Benedikt XVI., koji 16. travnja namjerava proslaviti svoj 90. rođendan u užem krugu, s obzirom na godine dosta dobro.

Nadamo se da za novom papinskom grobnicom ne će biti uskoro potrebe, ali u Vatikanu se uvijek na sve misli i pripravlja.

Međutim, to je i za sve nas dobro, ako smo kao katolici svjesni da bi sljedeći dan bez ikakvog predupozorenja mogao biti naš posljednji na zemlji...

Dovršena grobnica za Rimskog prvosvećenika koji će prvi preminuti.

Izvor, Fotografija nove grobnice.

Broj komentara: 18:

  1. Poznati njemački vatikanist Andreas Englisch koji inače ne krije simpatije za papu Franju neki dan je na jednom predavanju u Njemačkoj izjavio da su Benedikt XVI. i Franjo posvađani i da uopće ne razgovaraju. Sve se navodno svodi na službene susrete....???
    Englisch je ipak relativno ozbiljan novinar. Cilj mu je prodati svoje knjige, dakako, ali njemački vatikanisti ne mogu sebi priuštiti lansiranje izmišljotina i senzacionalističkih vijesti.
    Puno toga je nejasno u Vatikanu i oko njega.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I, kakve veze ima ovaj komentar "znamenitog" Kikii-a sa temom posta?
      Samo naklapanja i spletkarenja.

      P.P.

      Izbriši
    2. Mozda da Franjo i Benedikt ne zele u isti sarkofag?

      Izbriši
    3. Gospodine P(oremećeni) P-a... iili P-e...ili P-u..,
      na ovome je blogu objavljen članak o problemima koje mnogim teolozima stvara figura "pape emeritusa". Jedno od pitanje bilo je hoće li biti pokopan kao papa ili kardinal.
      To su sve nejasnoće na koje je teško dati zadovoljavajući odgovor.
      Ova vijest gore, ako je istinita - a nadam se da jest i da Benedikt XVI. ne podržava Amoris laetitia, "Tko sam ja da sudim!" itd. - dodatno čini zamršenim ionako zamršenu situaciju!
      Sada, dakle, ne postoji ni komunikacija među njima.

      A Vi, ako ste mi nešto trebali reći, obratite se izravno.
      Jedan je kolega nedavno komentirao da među komentatorima imamo "luđaka kukavicu" koji želi biti svakom loncu poklopac i svaku prigodu koristi da nekoga napadne i ima sto lažnih imena...Ne znam na koga se to odnosilo.

      Kikii

      Izbriši
    4. E pa "prepametni" (anonimni!) Kikii, tebe sam zapamtio i sa drugog bloga kada si za sv.Ivana apostola i evandjelistu rekao neke gadosti i gluposti, koje ti je doticni bloger ekspresno obrisao (da bi ti spasio obraz, jer si i tamo inventar) nakon komentara koji ti je bio upucen.

      Od takvih "katolika" kao sto si ti nista ne moze biti uvreda.

      A tebi Toma bas onako cestitka da Kikiiu pustas svaku "mudrost" ukljucujuci i veoma "vjernicke" uvrede, a drugima ni nacelne komentare ne pustas u kojima nema uvreda.

      Bozji vam blagoslov.

      P.P.

      Izbriši
    5. P.P.,
      ne znam što Vas motivira da tako agresivno ljudima prišivate što god stignete,izvrćete njihove komentare,hvatate se za neke nejasnoće i nenamjerne dvoznačnosti kako biste ljude uništili: no uništena je Vaša ljubav a možda i dio mozga!
      Kikii

      Izbriši
    6. P.P.

      Zašto uopće imate potrebu komentirati na ovom blogu ako imate pik na blogera i komentatore? Zar mogućnost komentiranja nije dopuštena za normalno iznošenje osobnih stavova i pogleda na određenu problematiku, a bez potrebe za izlijevanjem osobnih frustracija koje samo izazivaju konflikte i od bloga stvore deponij koji rastjera čitatelje.

      AO

      Izbriši
    7. Kikii, zbog tvojih "nejasnoća i nenamjernih dvoznačnosti" (nakon onog tvog komentara o sv.Ivanu apostolu i evandjelisti, koji nijedan normalan vjernik nikad ne bi mogao da smisli) veoma rijetko sam citao tvoje komentare, pogotovo ako je bilo vise od jednog komentara (cisto da vidim koliko daleko "nejasnoće i nenamjerne dvoznačnosti" jednog nazovi vjernika mogu ici) i eto sada ti obecavam da ubuduce necu citati tvoje komentare, jer je to, evidentno, gubljenje vremena. Da manje vrijedjas ne-istomisljenike mozda bi se i imalo nesto zanimljivo procitati, ovako … cao.

      AO, totalno neprimjeren komentar, jer ja ne citam svaki post, a izuzetno rijetko komentiram i radostan sam kada mogu da pohvalim ili post ili komentar, ali i to je nazalost rijetkost, jer na hrvatskom jeziku tesko mogu naci zaista bitne i aktualne dogadjaje koji se ticu Crkve.

      P.P.

      Izbriši
    8. Ja ne pratim sve blogove i ne sjećam se ni sv.Ivana Evanđelista ni spomenutog komentara.
      Znam da sam barem 10 puta molio blogere da pobrišu lažnog "Kikiija", a i sami su mi priznali da često brišu lažne komentare.
      P.P. nije ni jednom spomenuo ovu temu gore, nego samo bezočno napada.
      Kikii

      Izbriši
    9. Pa samo slijepac može povjerovati u izjave pape Franje o Benediktu kao mudorm djedu ciji savjet je uvijek dobro poslusati. O cemu njih dvoje uopce mogu pricati pogotovo nakon ove nesretne AL i nakon Franjine šutnje na dubiu. Papa u miru Benedikt ce se u povijesti pamtiti kao najveca izdajica ili kao jedan od najvecih mucenika, a postoji i treća opcija da je čovjeku jednostavno teško padao "jet lag" pa je dao ostavku...

      Lav

      Izbriši
  2. 19.Budno promatranje otvorenog groba uči poniznosti!
    Postoji jedna stara izreka koja kaže da su smrt i otvoreni grob čovjekovi savjetnici. Sprovod nas podsjeća na najveću nesigurnost u našem životu: ne znamo koliko nam je vremena dano da radimo na sebi, da svladavamo oholost i rastemo u poniznosti. Otvoreni grob može biti dobar lijek protiv lakomislenosti i gubljenja dragocjenog vremena . Samo jednom se živi ,kaže luđak i mudrac. Treba iskoristiti svaku situaciju jer čeka nas obračun. Otvoreni grob podsjeća nas i na to da smo pred smrću svi jednaki. Od smrti nas ne mogu izbaviti ni novac, ni titula, ni poznanstvo, a i liječnićka pomoć je ograničena. To nam pomaže da rastemo u poniznosti , a izgubljena čovjeka vraća iz častohleplja i raskoši ovoga svijeta natrag u stvarnost. Pomaže li mi stvarnost smrti zrelije živjeti?
    I mene će jednog dana položiti u grob. -Škola poniznosti.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Poslušajmo vrijednog Robelara, koji govori mudro.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa dobro sad, i ja imam spremnu grobnicu, a 40 i nesto sitno mi je vec.
    I hvala Bogu, prilicno ziv i zdrav.
    Ali istom se zamislim, osobito za blagoslov polja (jer kod nas su jos aktualne proljetne Mise na grobljima, gdje se zaziva blagoslov na polja, ljetinu, moli za zastitu istih) i za blagdan Svih svetih da se blizi taj cas kada cu se predstaviti Gospodinu i poloziti racun. Uglavnom pomislim, jadan ti sam, s cim cu otici pred Stvoritelja?
    MP

    OdgovoriIzbriši
  5. Poštovani Robelar,
    Na svakom tradi blogu su Vaši komentari. Ima ih najviše od svih komentatora. Nekada imaju veze s temom, nekada nemaju. Ukupno gledajući, trolate. To što Vam autori blogova to dopuštaju nije znak da to ne činite. Možete li malo smanjiti broj komentara? Hvala; lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A gdje bi trebali biti komentari jednog tradicionalnog katolika, na blogu Radničke fronte i Nove ljevice?
      Komentari su mu pravovjerni i smisleni, ne nastupa s visoka i nikoga ne vrijeđa.
      Dok ga vi s druge strane, napadate neargumentirano uopčavajući.
      Niste naveli što činjenično nije u redu s Robelarovim komentarima tj. gdje je trolanje.
      Sve što ste naveli je kako vas njegovi komentari iritiraju. Neš ti argumenta.

      Izbriši
    2. Dragi advocatus roblarus,
      Robelarovi komentari nisu činjenično pogrešni već kvantitativno zamorni, stoga lonco poklapajući i nametljivi. Ne znam za Vaše pojmove, ali nisu ni naročito zanimljivi. Nešto može biti, "točno, pravovjerno, smisleno" ali i dosadno istovremeno.

      Izbriši
  6. Hvala svima koji se brinu za kvalitetu komentara na ovom blogu, ali cini mi se da postoji jednostavno rjesenje ako mislite da neki komentar nije trebao biti objavljen. Ili argumentirate zasto je to sto je objavljeno netocno ili potpuno nevrijedno objavljivanja (za ovo drugo se, naravno, traze jaci argumenti, za prvo je dovoljno i utemeljeno misljenje). Ili naprosto preskocite komentar koji vam se ne svidja.

    Redovito onim komentatorima koje poznajem i koji koriste isti nadimak za komentiranje dopustam vecu slobodu izrazavanja, nego onima koje ne znam i koji su se prvi put pojavili u komentarima. No nitko od vas ne vidi (barem se nadam) bezbrojne komentare koje obrisem, pa tesko da mozete imati siru sliku.

    Svatko ima pravo izraziti svoje misljenje ukoliko je u granicama pristojnosti i ako ne pokusava kolicinom komentara ugusiti raspravu. Obicno sam tolerantan u objavljivanju kritika jer opcenito mislim da nema nista lose da ponekad procitamo o sebi i nesto sto ne bismo htjeli cuti. Cesto drugi lakse vide nase mane cak i kad ih osudjuju s odredjenom dozom zlobe. Jasno, samo vrijedjanje je beskorisno i pustim ga tek ponekad da ta osoba (vredjac) vidi kako i nju zelimo prihvatiti kao covjeka te joj pomoci da raste u ljudskim i krscanskim vrlinama uz poticaj uvrijedjenog na posebnu molitvenu potporu za tu nakanu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovani Lokus potpuno ste u pravu ,oprostite mi . Od sad ću samo govoriti tj. pisati ako me netko nešto pita i to ograničeno . Neću upotrijebiti onaj izraz o svinjama i biserima a tebe molim da me ukljućiš u svoje molitve kako bi mi Gospodin dao snage da ustrajem. Još te molim da ovaj izraz sa t... zamijeniš Hrvatskim izrazom jer ovo je ipak tradicionalni blog , a uostalom ta bića me dosta potsjećaju ako i nisu demoni , slična onima iz filma Pasija. Još bih za kraj stavio pošto me dugo neće biti jednu svoju pjesmu:
    NISAM TE DOSTOJAN
    Ja Te nisam dostojan
    ni dotaći, ni poljubiti Tvoj lik.
    Nisam Te doastojan ni pogledati
    ni pomisliti ne Te.
    Što mogu ja prljav,
    iskvaren i ljudski,
    pravdati se ili prati?
    I u tom pranju , pokušavam sebe uprljati.
    I kad sam čist
    iz mene nova nečist izlazi.
    I opet mi se prati
    u vodi i suzama
    u grijehu i molosti
    u ružnoći mojoj i dobroti Tvojoj.
    I još nisam čist.
    Nisam jer sam izašao iz vode spasa svog.
    A Ti si tu , gledaš me.
    I kad bih tu borbu napustio
    više ne bih bio Tvoj.
    Više ne bih imao šansu
    više ne bih bio ni na tren čist.
    A cilj je tako daleko
    čini mi se što sam bliže
    to sam dalje.
    I samo da ga dohvatim
    spotaknem se i eto me u blatu.
    Ali ići mi je dalje
    pa uprljao se i pao.
    Jer cilj mi se smiješi
    samo uz Tvoju pomoć.
    Onaj koji ie bio uprljan od Krvi
    od prokletstva našeg
    na drvetu križa, opra me cijelog.
    A meni je zasad
    pod tim križwm biti
    i čekati milost
    vječnog očišćenja.Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.