nedjelja, 8. siječnja 2017.

Bolje je nabasati na medvjedicu kojoj ugrabiše mlade nego na bezumnika u njegovoj ludosti.

(potaknuto ovim postom vlč. Hunwickea)

Moderna kršćanka sprema se za ekumensko slavlje. 

Iz molitvenog priručnika svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2017. u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

Crkve u Njemačkoj žele obilježiti 500. godišnjicu Reformacije slaveći "blagdan Kristov". Reformacijom je iznova u središte pomaknuto, da nam je spasenje darovano iz milosti po vjeri u Isusa Krista. (str. 25)

Veliki reformatori poput Martina Luthera, Ulricha Zwinglija i Jeana Calvina, kao i mnogi koji su ostali katolici, poput Ignacija Loyolskog, Franje Saleškog i Karla Boromejskog, nastojali su provesti obnovu u zapadnoj Crkvi. (str. 73)

Simbolične radnju u bogoslužju

Zid

[...] Stoga su odijeljenost kršćana i pomirenje, koje tražimo, simbolizirani gradnjom i uklanjanjem zida. To može postati znakom nade u svakoj situaciji, u kojoj se odijeljenost doživljava kao nesavladiva. Gradnja simboličnog zida tijekom ispovijesti grijeha, njegova vidljiva prisutnost za vrijeme navještaja riječi i konačno, preoblikovanje tog zida u križ kao znak nade, ohrabruje nas da mučne podjele nazovemo njihovim imenom i Božjom pomoću ih nadiđemo.

Uputa za gradnju i uklanjanje zida

"Odijeljeni svojom krivnjom": Nakon kratkog uvoda biva podignut zid koji simbolizira grijehe i podjele koji se navode u ispovijesti grijeha. Zid ostaje za vrijeme bogoslužja do dijela "U vjeri odgovoriti – pomirenje živjeti". Tek tada se kamenje zida preslaguje u križ.

Za ovu će simboličku radnju, ovisno o veličini molitvenog prostora, biti potreban slijedeći materijal: 12 po mogućnosti što sličnijih kartonskih kutija (npr. od cipela), oblijepljenih pak-papirom. One su "Kamenje". Na prednjoj strani oblijepljene kutije krupnim slovima ispisane su riječi: bezosjećajnost, mržnja i prezir, klevete, diskriminacija, progon, razoreno zajedništvo, netolerancija, religijski ratovi, raskol, zloporaba moći, samodostatnost i oholost. Pri svakom priznanju pojedinog grijeha naprijed se nosi odgovarajući kamen te postupno nastaje zid. Gdje je smisleno i moguće mogu kod molitve vjernika biti spomenuta bolna iskustva koja su povezana s mjestom na kojem se održava bogoslužje. Nakon trenutka tišine osoba koja je donijela kamen moli za oprost: "Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim", a nakon nje iste riječi zajedno izgovara i cijela zajednica". Nakon navještaja riječi Božje, koji završava propovijeđu, slijedi molitva za pomirenje. Dok se zid razgrađuje i preoblikuje u križ pjeva se neka pjesma na temu pomirenja ili pak neki himan u čast križa. Preoblikovanje zida neka se odvija svečano i neka se za to predvidi dovoljno vremena, kako bi okupljena kršćanska zajednica pomoću te simboličke radnje osjetila preobražajnu i pomirbenu snagu križa Kristova. (str. 26-28)

***

Da bezumnika stučeš tučkom u stupi, ne bi ga ostavila ludost njegova. (Izr 27,22)

Broj komentara: 12:

  1. Zašto nigdje nije uključeno preskakanje gumi-gumija tijekom "obreda" kao simbol nadvladavanja prepreka u mukotrpnom hodu ka konačnom jedinstvu. Uistinu, na prvu loptu mi se činilo da se radi o scenariju otvaranja Olimpijskih igara u kakvoj totalitarnoj zemlji. No kada sam se rješio te iluzije, shvatio sam da pored "liječnika bez granica" očito postoje i "imbecili bez granica"...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno!
    Mi također pripremamo jednu ekumensku liturgijsku plesnu točku. Ukratko, tri plesača koja simboliziraju tri glavna reformatora veći dio plesne točke "cipelare" plesačicu koja predstavlja Katoličku crkvu. Zbor to sve prati gospel verzijom pjesme Imagine. Nakon toga dolazi najdramatičniji trenutak i veliko finale kad na scenu ulazi markantni latino plesač tj. "papa Franjo" i pomaže toj izmučenoj plesačici da ustane i pruži ruku pomirenja svojim "zlostavljačima". Trenutak pun emocija (na probi je pater Duda suznih očiju samo ponavljao da Šagi bar ovo može vidjeti).  Zbor cijelo to vrijeme pjeva Gibonijevu pjesmu "ovo mi je škola, drugi put ću pametnije...." a katolički dio vjernika u drugom glasu pjesmu "Oprosti" istog tog umjetnika. 

    Izdvojio bih još samo da je Braco Cigan briljantno utjelovio papa Franju, a Drago Pilsel Lutera. 

    Ova plesna točka je za iznad 15 godina pa će se izvoditi samo na večernjim euharijstijskim slavljima. 

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A mi tradicionalni vjernici možemo igrati samo krampusiće. Kako tužno!
      Treba nas preodgojiti dok ne bude prekasno.
      Inače sam u ovoj točci gore želio glumiti majku Jefrosimiju, veliku uglednicu focijevku koja je raskrinkala filozofiju sv.Tome i koja je u povjerenstvu SPC-a za provjeru ostalih hrvatskih svetaca i blaženika.

      Kikii

      Izbriši
    2. Jedan primjer stvarno kvalitetnog suvremenog liturgijskog plesa:

      https://youtu.be/BfNSfzRhwBw

      S.H.

      Izbriši
  3. Danas sam na propovijedi u jednoj župnoj crkvi slušao župnika kako citira "velikog reformatora Martina Luthera", navodeći ga kao primjer koji trebamo slijediti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad ću govoriti po sjećanju, ali čini mi se da je Padre Pio svojedobno izjavio kako je Martin Luther u paklu, a da će tamo završiti i kršćani koji ga slijede. Zatim je dodao: Nije li vam poznato da i protestantizam ima nadnaravnog utemeljitelja, i to anđela? Ime mu je Lucifer!

      ED

      Izbriši
    2. Još jedan od razloga zašto ne ići na NO...

      Arijan

      Izbriši
  4. Ajoj, neka me netko uštipne, ali ova kršćanka se dobro namuljala baš kao novi ekumenizam u cipelama koje više ne možeš ni prepoznati... Čini li se to ili su obje lijeve? Kaj ovo piše, još će mi naočale trebati ili moderno je leće nositi Zwingleraši i Kalvinisti su promicatelji obnove, a naši sveci ostadoše zamalo van toga? Hihihi, biti će muke ti da ovdje stvarno netko pobrkao lončiće...
    Čini li se meni ovdje da piše da netko osuđuje odijeljene kršćane? Ti vrabca na grani pa više niš ne razumijem... Potreban mi je riječnik stranih riječi ili još bolje prevoditelj... Ima li kakav prevoditelj da mi se javi emergency i ovo pojasni? Joj, još ću se od muke i... Brzo, prevoditelja molim ako ima...Olakšati će muke sa ovim textom i onime što piše... Priznam, volim ih i želim da se vrate u krilo Katoličke Crkve.... Današnji problem nije u tome što su se oni odvojili ili raskolili već je problem što vjerni katolici ne žele zatajiti vjeru i reći ono što bi oni htjeli čuti- baš smo mi Katolici grozni kad smo Vas upozorili da idete krivim putem i da srljate u vječnu propast- i jadni vi jer kad god mi donosimo nešto iz naše bogate baštine uvijek se osjećate nelagodno i sa razlogom nas napadate i vrijeđate...

    Moj Isuse, spasi ns od ove muljaže jer se širi tama zablude. želim da kršćani prihvate istine koje naučava Katolička Crkva i da se vrate doma...
    MN

    OdgovoriIzbriši
  5. Tragikomedija... Uzmimo tezu da je Luther u svojim tezama bio u pravu. Tako ostaje pitanje zašto je u reformaciji odbacio sve ono dobro za što se borio?Iz tog proizlaze dva ozbiljna pitanja: je li njegova revolucija imala ispravan motiv tj.sačuvati nauk ili je tražio način da umiri savjest radi napuštanja i nauka i katoličke crkve? I drugo, ako netko smatra da je Luter u pravu to znači da bi po istom principu i svaki katolik danas mogao napustiti katoličku crkvu ako uvidi krive stvari u njoj i početi tumačiti nauk na svoj način. Ili se i dalje smatrati katolikom, ali imati neku svoju osobnu nauku jer misli da je u pravu i da on najbolje zna. Je li to ono što zaista želimo?
    Mario

    OdgovoriIzbriši
  6. This comes from the Vatican. Protestant destroyers of the Holy Mass, of the veneration to the Blessed Virgin Mary, destroyers of the faith and torturers of courageous Catholic witnesses of the faith are put on the same level as saint Catholic reformators. Please note also that the saints are not called "saints". goo.gl/1UEGKF

    Petr

    OdgovoriIzbriši
  7. Najnoviji Papin video za one koji zele vidjeti kako izgleda 'krscanstvo' bez Krista i njegove Crkve.

    OdgovoriIzbriši
  8. Naprosto je nevjerojatno kojom brzinom napreduje krivojerje, sablazan i izdaja Krista!

    Oni nemaju vremena za gubiti, i stoga žurno hitaju u širenju svojih obmana zavodeći vjerni puk. Za što će primiti svoju plaću.

    Tzv. "molitva za jedinstvo kršćana" nije ništa drugo nego revno nastojanje na dovršavanju potpune protestantizacije Katoličke svete Crkve. Slijepe vođe slijepaca!

    http://laudato.hr/Vijesti/Hrvatska/Molitva-za-jedinstvo-krscana-u-Slavonskom-Brodu.aspx

    I sve to uvijek uz uvijek onu istu pogrešnu interpretaciju biblijskih riječi i citata.
    Kaže ovako:
    - "Grijeh unosi razdor u zajednicu, a lijekove da sačuvamo svetost vlastite obitelji i drugih zajednica od raspada i razdora sv. Pavao nam nudi praštanje, autoritet, harmonija, jedinstvo i križ Gospodinov."
    ... Namjerno se opet i ponovno niječe potreba za pokajanjem, i to iskrenim, nakon kojeg je tek moguće dobiti praštanje. Ili kakva harmonija i jedinstvo sa onima koji su se sami odcijepili od Kristove Crkve, i koji ju desetljećima nastoje uništiti, te ustrajavaju u tome jednako i dalje? Ili koji to križ, kada ga protestanti uklanjaju iz svojih prostorija da ne bi 'uvrijedili' islamiste, te uopće ne smatraju niti gorkim a kamoli slatkim putem spasenja?

    - "Ukazao je na opasnost kada su zajednice ili pojedinci u njima tvrdoglavi te ne slušaju autoritet onih koje crkvena zajednica postavi."
    ... Ovime je se naravno htjelo ukazati poglavito na prave vjernike Kristove Katoličke Crkve koji su odani Kristu Bogu i Njegovu nauku kojeg je sveta Crkva uvijek naučavala.

    _ "Na kraju je zaključio da u Katoličkoj Crkvi postoji samo jedno 'dijeljenje' koje izaziva jedinstvo, a to je kada se kruh lomi, Tijelo Kristovo i kada svi blagujemo, te iako primamo samo dio, primamo Krista cijeloga te među nama nastaje čudesno jedinstvo, jer mi smo tada živi Krist, koji kroz nas želi progovarati."
    ... Usuđuje se reći ovdje:-"i kada SVI blagujemo"!? No namjesto da 'blagujemo' sa raskolnicima, nije li nam rečeno, -"Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, SMRT GOSPODNJU NAVJEŠĆUJETE dok on ne dođe." I nadalje, -"Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju NEDOSTOJNO, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje." (1 Kor 11,26-27)

    ... I na koncu standardna protestantska priča o mostovima, zidovima i lažnom miru, pozivajući se evo ako ne na samog Krista Boga, onda na svetog Pavla, nastojeći tako, kao i uvijek po ustaljenom planu i programu, potkrijepiti svoje nekatoličko, ali dakako protestantsko krivovjerje!


    "Dobro ste trčali; tko li vas je samo spriječio da se više ne pokoravate istini? Ta pobuda nije od Onoga koji vas zove! Malo kvasca cijelo tijesto ukvasa. Ja se uzdam u vas u Gospodinu: vi nećete drukčije misliti. A tko vas zbunjuje, snosit će osudu, tko god bio." (Gal 5,7-10)
    JbD

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.