srijeda, 21. prosinca 2016.

Sveti Toma nas poziva

Moli za nas, sv. Toma!

Zatim reče Tomi: „Pruži prst svoj ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik, već vjernik!” „Gospodin moj i Bog moj!” - izjavi Toma. Isus mu reče: „Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli!” (Iv 20,27-29) Toma je bio taj koji je jednom rekao: „Hajdemo i mi da umremo s njim!” (Iv 11,16)

Isusova smrt je za Tomu bila preveliko iskušenje. Kad su mu javili za Isusovo uskrsnuće, Toma nije mogao vjerovati, izgubio je vjeru koja nam pomaže da vidimo znamenja Božja na svojim putovima. Svakome život ponekad donaša mučna iskušenja. To je trenutak kad nas Toma poziva da gledamo otvoreni bok uskrslog Gospodina. Uznemirenost, uzbuđenja i iskušenja mogu našu vjeru uzdrmati ako ne upremo naš pogled čvrsto u Isusa. (Heb 12,2) Po Božjoj naredbi naša vjera bi morala izići iz toga slavnija i sjajnija isto tako kao i Tomina vjera.

Broj komentara: 11:

  1. Tomislave sretan imendan!
    Sveti Tomo moli za nas!


    Alex

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne budi više nevjernik , već vjernik ! Budi vjernik . Svaki dan , a ne samo za Božić i Uskrs. Ne srami se svjedočiti svoju vjeru. Iskorači iz nevjere u vjeru . No . je li moguće danas vjerovati ako nisi vidio. A ne vidiš ako ne gledaš , ako ne upreš pogled u Onoga koga smo proboli. Može li jedma ogorčena radnica konzuma koja radi i petkom i svetkom kao moderan rob uopće i te dane biti vjernik? Teško svojom snagom , ali Tebi je Bože sve moguće. Dok konzumerski vjernici , pa i svećenici i časne sestre u nedjelju poslije mise konzumiraju svoj komercijalizirani Božić one upiru svoj pogled u cijene , u slaganje polica, u inventure... Da , dragi katolici , to je Božić. Za tri tisuće kuna. Takvi vjernici jedva čekaju da ova Božićna čarolija što prije prođe , dok vi želite da što dulje traje. No ,dobrom je Bogu sve moguće . On sve vidi i sve zna , Bog je jači od svakoga zla.
    Svima njima , one koje sa osmjehom na licu rade ove svete dane , da bi zaradile kruh svoj svagdanji , i vratile se kući izmoždene i umorne , te bile supruge i majke , neka obasja Onaj koji je rođen u štalici jer za Njega nebi mjesta drugdje. Neka osnaži vjeru onih koji su ogorčeni i ne mogu vjerovati. Posebno neka dotakne srca onih koji mogu a ne žele ništa učiniti , da im jednom ne kaže oči u oči , primio si svoja dobra za života. Amen. Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svašta ovaj Robelar može izmišati. puno patetike i krivih postavljanja stvari, mislim da nije namjerno ali svejedno zvučite ka papa Franjo kada tuguje nad sličnim svjetovnim stvarim. Zašto bi radnica Konzuma bila ogorčena? Možda zato što je izabrala ići u Zagreb a ne ostati na selu, možda što je izabrala imati jedno najviše dvoje dice, što je izabrala posao da bi mogla školovati kćer da ode na visoke škole i da se ne mora onda jednog dana mučiti u kOnzuma ko mati pa da se lipo zaposli, kupi stan auto i sa 35-40 kad sve sredi odluči na prvo dite.
      Više je meni tuga ovog Božića kad vidim obitelji kojima je Božić advent na Zrinjevca u Zagrebu, djeca koja odrstaju bez vjere. Tuga su i managerice koje rade za 10000 kuna a bez Boga jednako nesretne ili ogorčene- Meni je tuga veća od radnica u marketima vidjeti tolike muževe bez posla koji onda ne mogu uzdržavati svoje obitelji. Možda i zbog tih radnica koje nisu htjele doma ostati obitelji podizati. Mi stariji pamtimo kad su muški bili i trgovci, ali danas to kazati bija bi feminizam. To je tuga.

      Stanko

      Izbriši
    2. Dragi Stanko , pokušat ću se spustiti na tvoj mentalitet - sidin i ćekan, sidin i ćekan . Drukćije bi ti piva da možeš izmišljati s puno patetike i krivih postavljanja stvati ka ja. Mene za razliku od tebe ne dotiću ljudski problemi ni nepravda , jer mi je dovoljno prošetati nijljepšim adventskim gradom , nagledati se blještavila i popiti kuhana vina pa da sve zaboravim. Tebi prepuštam lažnu brigu za malog ćovjeka. Robelar

      Izbriši
    3. U potpunosti se slazem jer radim slican posao. Kad nedjeljom popodne moram poslije mise na posao....kako biti katolik. Jer nasim katolicima uvijek nesto fali. A zapravo prazno srce ne moze se ispuniti nicim doli ljubavlju Jedinoga koji ispituje bubrege. Stoga je istina sto napisa. Jer i kad sretnem na poslu Bogu posvecene osobe rijetko tko odgovori katolicki na katolicki pozdrav. Toliko.

      CR

      Izbriši
    4. Samo hrabro. Nisam pobornik lažnog milosrđa ali sam siguran da će Bog uzeti u obzir činjenice da bi se ispunile one Isusove riječi kad su ga učenici upitali pa tko se onda može spasiti. Jer kako bi se onda mogla ispuniti riječ 'primio si dobra za svoga života ,a Lazar zla ... Bog će otrti svaku suzu.
      Robelar

      Izbriši
  3. Nije, doduše, Akvinčev blagdan, nego Tome apostola, ali zašto ne i prigoda zaželjeti svečaru i ubuduće one darove koji se ištu u poznatoj Akvinčevoj molitvi: oštrinu prosudbe, sposobnost pamćenja, vještinu učenja, temeljitost tumačenja i milost govorenja (milost slova).
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  4. Toma, od srca blagoslovljen imendan!

    MN

    OdgovoriIzbriši
  5. Uznemirenost, uzbuđenja i iskušenja mogu našu vjeru uzdrmati ako ne upremo naš pogled čvrsto u Isusa. (Heb 12,2)

    Zato vjerujemo da su nam pogledi čvrsto uprti u Gospodina i da će po zagovoru Majke Marije i svih svetaca među kojima je i sveti Toma uroditi plodom te ćemo jednog dana reći „Hajdemo i mi da umremo s njim!” (Iv 11,16)

    Dragom i poštovanom Tomi želimo od srca blagoslovljen imendan!

    Uredništvo bloga
    On treba kraljevati - Oportet illum Regnare

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.