petak, 13. studenoga 2015.

Odgoda kanonizacije

Članovi Vijeća [HBK za ekumenizam i dijalog] nadaju se da će unatoč aktualnim senzibiliziranjima i uznemirenostima, svetost, humanost, veličina i hrabrost blaženoga Alojzija Stepinca još snažnije zablistati, te žarko mole da odgađanje kanonizacije, i sve drugo što se u tom pogledu eventualno poduzima, ne odmogne nego pomogne ekumenskom zbližavanju dviju Kristovih Crkava. (27.10.2015.)

Hrvatska biskupska konferencija na raspolaganju je papi Franji i Svetoj Stolici u svemu što će biti potrebno da bi se Srpskoj pravoslavnoj Crkvi objasnila pojedina pitanja glede života i djelovanja nadbiskupa Stepinca. (12.11.2015.)

Znam da ideja nije posebno originalna, ali možda je odustajanje od kanonizacije bl. Alojzija Stepinca zaista plod nebeskog zagovora ovog velikog sveca iz hrvatskog naroda. Ako današnji hrvatski biskupi bez problema izriču hereze o ekumenizmu i međureligijskim odnosima, ako zabranjuju misu koju je kardinal Stepinac do smrti celebrirao, zar nije bolje da onda i ne dočekaju proslavu proglašenja svetim ovog uzora katoličkih biskupa i svećenika. Kao što je vrijeme pred nama prilika da srpski raskolnici priznaju svetost Alojzija Stepinca, tako je još i više prilika katoličkom kleru u Hrvatskoj da upozna i prihvati svetost katoličkog učenja koje je blaženik čitav život ispovijedao. Samo se bojim da ne bi drugi poduhvat bio jednako izgledan kao i prvi.

Broj komentara: 5:

 1. "U gesti pape Franje, koji je predložio osnivanje radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve čitamo priliku da se istina o blaženome Alojziju čuje jasnije i na najvišoj razini. "

  Ova mi je izjava najbolja :-)

  Ako si već lažemo, mogli su onda i ovako "U gesti pomoćnog biskupa ZG nadbiskupije, koji je predložio zabranu služenja Tradicionalne Latinske Mise čitamo priliku da se istina o takozvanoj "Staroj Misi" čuje jasnije i na najvišoj razini." :-)

  Ferdinand Zvonimir

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hehe, ali u ovome drugome može biti i istine, jer dok god se biskupi ponašaju tako neodgovorno prema uspostavi TLM, jasnije se čuje za "Staru Misu" preko Lefebrovaca, koji su čuvari katoličke vjere.

   Samo čekamo kako će srpski raskolnici počet radit ikone kardinala Stepinca. :)

   Izbriši
 2. Ova situacija u kojoj se od nas traži nadnaravno stpljenje (koje je morao imati i bl. Alojzije Stepinac!) zahtijeva i nadnaravni pogled. Zato u ovome slučaju vidim koliko nam Gospodin zapravo i dalje vjeruje kao narodu...a na kraju i tako sve završi na veću slavu Božju!

  Tako da ne bih toliko bio oštar prema biskupima jer mislim da ima istine u obrazloženju koje su dali.

  OdgovoriIzbriši
 3. U letimičnom pregledu nisam uočio nešto što sam tek sad vidio, iako je Toma te riječi istaknuo debljim slovima - da se u tom citiranom priopćenju nalazi otvorena hereza protiv Katoličke Vjere, kao što bi Englezi rekli: "hidden in plain view".

  Što se tiče kard. Stepinca, on ionako zaslužuje pravu katoličku kanonizaciju, tako da će njegova svetost doista jače zablistati ako njegovu svetost ne proglašavaju modernistički heretici i dodvornici, nego se njegova kanonizacija odgodi za vrijeme kad Gospodin slavno obnovi Svoju Crkvu.

  Kad to vrijeme dođe, bit će svakako i zbližavanja (ne zaboravimo da je Blažena Djevica u Fatimi obećala da će se Rusija obratiti), jer će crkveni autoriteti spremno i voljno primiti raskolnički kler i narod natrag u Katoličku Crkvu, kao što je, Bogu hvala, 1611. učinio sveti Robert kard. Bellarmino, crkveni naučitelj, primivši biskupa Simeona Vratanju, čime nam je Bog podario braću grkokatolike, koji su i sami, na svoju veliku zaslugu, pretrpjeli puno mržnje od strane raskolnikâ poradi svoje odanosti prema Svetoj Vjeri i Petrovu nasljedniku.

  OdgovoriIzbriši
 4. Evo da dokažemo da nismo uvijek samo kritični; kako se zima bliži, naša crkva se među prvima uključila u akciju oko ogrjevnih materijala. Za svaku pohvalu!

  Ferdinand Zvonimir

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.