četvrtak, 4. lipnja 2015.

Konačno i u Zagrebu

Čestitam ocima isusovcima iz bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj koji su organizirali zaista lijepu tijelovsku procesiju po ulicama Zagreba večeras. Nadam se da će se ova procesija nakon dugih desetljeća "skrivenih" ophoda oko crkve nastaviti i iduće godine s još više sudionika.




PS. Zahvaljujem jednom gospodinu iz Zagreba na fotografijama.

Broj komentara: 11:

  1. je ste li vidjeli u katedrali su svećenici bili u tradicionalnim planitama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zahvaljujem gornjem komentaru, istina je.

    Članak: http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/kardinal-bozanic-misa-nikad-ne-zavrsava-toliko-je-ljudi-koji-cekaju-da-im-donesemo-krista

    Slika: http://www.zg-nadbiskupija.hr/UserDocsImages/stories/SLIKE/2015/6/Tijelovo4.JPG

    OdgovoriIzbriši
  3. To je već ustaljena praksa - svake godine budu u rimskim kazulama. Zanima me samo gdje je završilo svo blago ruha koje je katedrala posjedovala od prije koncila?

    Hakl

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, tako je bilo i prije par godina kad sam ja bio u procesiji oko katedrale. Mislim da uzmu te misnice jer im je malo manje vruce u njima buduci da su otvorenije sa strane.

      Izbriši
    2. Ne bi li trebalo o svakome misliti najbolje, dok nema osnovanog razloga za misliti suprotno? Ovakvi komentari ničemu ne služe. Razumijem ogorčenost, ima razloga za istu, ali sveudilj nije dobro podilaziti toj ogorčenosti pisanjem suptilno otrovnih komentara.

      Matej

      Izbriši
    3. Nije mi bas jasno o kakvoj ogorcenosti se radi u mom komentaru, pa ako sam u pravu (a ne mora biti da jesam), nema nista lose u tome da svecenik koncelebrant izabere misnicu koja mu je prakticnija ako se naravno nalazi unutar uvjeta boje koje propisuju rubrike i dostojanstvenosti koju propisuje zdrav razum, obicaji i nesto malo ukus.

      Izbriši
    4. Koliko sam shvatio, te kazule koje su svećenici nosili su tradicionalnije? To znači da je iz tradicionalističkog aspekta to pozitivna stvar što su ih nosili, a koja se rijetko događa? Ako sam dobro shvatio, onda ići u takvoj situaciji komentirati kako su ih sigurno nosili zato što je u njima prozračno ima otrovan prizvuk i to smislu da se nisu na to odlučili iz pravih razloga, nego iz trivijalnih. Ako je pak na stvari da je izbor bio između jedne i druge tradicionalne stvari, pri čemu su se oni odlučili za drugu jer je prozračnija, onda je priča sasvim drugačija. Tada sam ja pogriješio i u tom slučaju se ispričavam.

      Matej

      Izbriši
    5. Iskreno nemam pojma zasto su se odlucili. Je li zato sto su htjeli biti tradicionalniji (kako su prije izgledale procesije, cini mi se da je s obzirom da nije bilo koncelebracija vecina svecenika bila u reverendi roketi i eventualno stoli ?) ili zato sto su htjeli imati slicne misnice ili nije bilo dosta novih misnica ili da im ne bude vruce ili nesto deseto. Znam da neki svecenici uzimaju ovakav kroj ljeti da im bude lakse po vrucini, pa mi se ucinilo da je to razlog. U svakom slucaju lijepo izgleda.

      Izbriši
  4. Meni je jako zanimljiva jedna stvar promotrite. Kardinal je zadnjih godina nosio najsvečanije ruho i mitru na ovaj dan i općenito je u katedrali imao dosta lijepo ruho. Sad pogledajte kako je obučen. Skroz modernistička misnica , nema palij na sebi a (srebrni ) križ nije na onom crvenom špagu kako se inače nosi nego na lancu. Na glavi je mitra sa dvije crte (obrnuto slovo T) kakvu ima i papa Franjo. Još sam vidio nekoliko biskupa u hrvatskoj da su si napravili takve mitre u najnovije vrijeme. Kad je bio Benedikt papa onda su u modi bile čipkaste albe,gamarelli i barbiconi mitre , a sad je u modi izgledati što neusklađenije.
    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  5. Lijepa vijest. Svaka cast isusovcima i Bogu hvala na procesiji. Da je bar vise takvih inicijativa.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.