nedjelja, 19. travnja 2015.

Izvještaj sa tradicionalne mise na nedjelju Dobrog pastira

Zagovorom svete majke Marije kojoj se zasigurno mnogi molimo za ponovno služenje tradicionalne mise u Zagrebu, ove nedjelje, 19.04.2015., kako je bilo najavljeno na blogu, velečasni Leszek Królikowski služio je svetu misnu žrtvu prema drevnom obredu.
Pater Królikowski, koji je član Instituta Dobrog Pastira je misu služio na nedjelju Dobrog Pastira, na desetu godišnjicu izbora za papu slavnovladajućeg, a sada slavnoumirovljenog pape Benedikta... još jedna potvrda da je misa služena providnošću Božjom.
Rekordan broj vjernika, više od stotinu, se nagurao u dragoj nam crkvi sv. Martina, gladan duhovne okrijepe i žedan napiti se sa izvora Tradicije.




Velečasni je imao vrlo inspirativnu propovijed, uspio sam uhvatiti jedan dio gdje govori o lažnom ekumenizmu. Nažalost zvuk je prilično loš, ali mislim da se ipak može čuti kako pater osuđuje one koji nam govore da trebamo tražiti sličnosti između ovce i vuka, i ovca i vuk imaju jednu glavu, četiri noge itd... znate već - svi smo mi kršćani, bili protestanti, moderni heretici ili katolici. Dobra usporedba...



Još par fotografija za vašu duhovnu nasladu...








Nakon mise, pater je imao kratko predavanje o Institutu Dobrog Pastira. Objasnio je da je Institut osnovan 2006. godine. Osnovalo ga je pet svećenika iz FSSPX-a, a trenutno broji oko 30 svećenika te još 30ak bogoslova. Glavnina svećenika je u Francuskoj i Latinskoj Americi, ali imaju "kuće" i u Poljskoj, Slovačkoj i Rimu.
Kao specifičnosti Instituta je naveo dvije stvari koje su navedene u statutima Instituta - činjenicu da isključio služe tradicionalnu latinsku misu i da imaju slobodu u konstruktivnoj kritici dokumenata 21. ekumenskog sabora Katoličke Crkve. Više o Institutu možete pročitati ovdje.

Na našu veliku radost pater je izrazio spremnost i želju da češće dođe u Hrvatsku služiti tradicionalnu misu.
Na tu nakanu vjerujem da će svi čitatelji ovoga bloga odmah stati i izmoliti Zdravo Mariju i naravno uvrstiti tu nakanu u svoje redovite molitve.

Bogu hvala!

Broj komentara: 14:

  1. Velečasnom je glatko išao hrvatski, čestitke i "trenerima" koji su mu u tom pomogli!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitam Sv.Ocu Benediktu XVl. Velikom na 10 godina od početka briljatnoga Pontifikata!.Veliki papa u teškim vremenima u kojima se Crkva našla!.Najveći teolog u posljednjih 300 godina.Na mnogaja ljeta!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bogu hvala i Blaženoj Djevici Mariji na današnjem danu.
      @ivanzlatousti
      Također tog ćemo papu pamtiti po tome što se odrekao papinske službe u najtežim trenucima kroz koji prolazi Katolička Crkva. Najlakše je odustati. Moglo se tu još jako puno dobroga napraviti.
      Ali svaki će čovjek, pa tako i papa, pred Bogom odgovarati i za ono što nije učinio, a mogao je. Jer grijeh propusta je jako ozbiljan grijeh.

      Izbriši
    2. Najprije gledajmo dobro,to bi bilo u katoličkom duhu!A da nije bilo Benedikta nebi vi danas tako ushićeni bili i zahvaljivali na današnjem danu!.SUMORUM PONTIFICIUM.Ne biti neskroman!

      Izbriši
    3. Činjenica je da je Benedikt teološki samo modernist u nešto konzervativnijem pakiranju, što demonstriraju njegove riječi i čini.

      Poveznica na knjigu u kojoj biskup Tissier analizira Benediktovu modernističku (dakle ne-katoličku) teologiju:
      http://sspxasia.com/Countries/Philippines/OLVC_2012/Articles/Faith-Imperiled-by-Reason.pdf

      Izbriši
    4. Molim da se rasprava o Benediktu i njegovoj teoloskoj misli me nastavlja ovdje.
      Ako postoji interes za tom temom, mozemo zapoceti novi clanak.

      Hvala Marku na lijepom izvjestaju i svima koji su se potrudili oko organizacije.

      Izbriši
    5. @ivanzlatousti
      Baš je pater jučer na propovijedi govorio u stilu kao da se danas govore samo dobre stvari između vuka i ovce i pater "osuđuje one koji nam govore da trebamo tražiti sličnosti između ovce i vuka, i ovca i vuk imaju jednu glavu, četiri noge itd." Ovca i vuk su isto životinje... Ali vuk će rastrgati ovce, ako ga ne spriječimo.
      Treba biti realan i objektivan. Treba gledati dobre i loše stvari, pozitivne i negativne.

      Izbriši
    6. Eto Bogu hvala na dobrome. Istinu uvijek treba govoriti.
      A i sami znate da papa nije Bog. Opet kažem moglo se tu još jako puno učiniti sve na veću slavu Božju, ali sada moramo djelovati u skladu s mogućnostima koje nam je dao dragi Bog.
      Svako vam dobro.
      Evo jedne lijepe rečenice od svetog Franja Asiškog:"Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem!"

      Izbriši
  3. Jako lijepo!
    Samo iz znatiželje, što bi se trebalo dogoditi da ova ili slična zajednica dođe u Hrvatsku za stalno?

    OdgovoriIzbriši
  4. "imaju slobodu u konstruktivnoj kritici dokumenata 21. ekumenskog sabora Katoličke Crkve. " - ovo je interesantno. Je li ta kritika takva gdje se samo kaže da bi nešto moglo biti bolje što može uvijek, ili takva gdje se kaže da bi nešto moglo biti bolje i eufemizira ono zaista loše? Ako je ta kritika "jedna od specifičnosti Instituta Dobrog Pastira, zaista bi trebalo biti lako pronaći ju da sami vidimo. Može li netko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takve kritike da budemo iskreni nema previše - možda su malo otvoreniji od FSSP-a ili ICR-a, ali nisam čuo da reagiraju na papine skandalozne izjave ili postupke. Možda me netko može opovrgnuti?

      Ruki

      Izbriši
  5. Dvije su glavne stvari. Prvo trebaju osigurati prostor i druge osnovne uvjete za život i normalan rad. I treba se dobito dopuštenje od dijacezanskog biskupa da mogu djelovati na području njegove biskupije.

    Lin Xiao

    OdgovoriIzbriši
  6. Osim činjenice da smo napokon opet imali misu u sv. Martinu, napose raduje činjenica iznimno velikog broja ljuda koji su joj pribivali. Doista, "Martinček" se pokazao po prvi puta doista premalim za zagrebačke vjernike privržene tradicionalnom obredu. Svi dugujemo velike zahvale ljudima zaslužnim za ovu sretnu nedjelju, prije svega don Królikowskom, ali i zagrebačkim domaćinima, ne zaboravivši tu i rektora crkve.

    OdgovoriIzbriši
  7. Neizmjerno mi je drago da se Misa Pija V. ponovno slavila u Sv. Martinu. Dao Gospod da velecasni moze sto cesce dolaziti. Na tu nakanu danas molim svetu krunicu.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.