ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Prispodoba o sijaču - prva vrsta ljudi

Sjeti se prispodobe jučerašnjeg dana [šezdesetnice]! Spasitelj je sam tumači i pobliže razlaže svojim učenicima. On veli: »Sjeme je riječ Božja. Oni, kod kojih sjeme na put padne, jesu oni, koji riječ Božju čuju, a onda dolazi đavo i uzima je iz njihova srca, da ne vjeruju i ne postanu blaženi.«

To je prva vrsta ljudi, kod kojih riječ Božja ne donosi nikakovog ploda. Njima manjka dobra volja. Oni je doduše čuju u poduci kršćanskoj, u propovijedi i t. d., ali zli ljudi, njihovi neprijatelji, učine, da oni ne vjeruju čvrsto, da dvoje o istinama, koje ih Crkva uči ili objavljuje, ili ih sasma zabacuju. Zato i ne žive po vjeri, nego provode lakouman život. Takovih ljudi ima u naše doba mnogo. Oni odbacuju naprosto najveće i najsvetije, što na zemlji posjeduju — sv. vjeru, kao što se stara haljina odbacuje, i žive bez Boga, bez religije i vjerskog osjećanja.

Ti ćeš moguće misliti, tako daleko ne će kod mene doći, ali ne uzdaj se previše u sebe. Mnogi su već tako mislili i govorili, pa su kasnije postali sasma ravnodušni u vjeri i kršćanskom življenju. Izbjegavaj stoga sve, što bi moglo uzdrmati vjeru u tvojoj duši, a prije svega općenje sa zlim ljudima. »Zao drug vodi 99 drugih u pakao«, kaže poslovica. Kad općiš sa prijateljima i drugovima, koji rado ismjehavaju molitvu i polazak crkve, svećenike, sv. osobe i sv. stvari, ne će dugo potrajati, pa ćeš i ti s njima činiti isto. Tako je barem uvijek bilo osobito kod mladih i neiskusnih ljudi.

Odluči stoga čvrsto kod sv. Pričesti, da ćeš uvijek izbjegavati takove ljude. Obećaj Isusu, da ne ćeš pristajati uz takove razgovore, koji vrijeđaju vjeru, nego da ćeš je uvijek braniti i nikada ne dopustiti, da se ruži ili ismjehava. Izbjegavaj nadalje i čitanje zlih knjiga i novina! One sadržavaju u sebi mnogo otrova za tvoju vjeru i truju ti srce i pamet, ako ih se ne okaniš. Dobra je knjiga dobar prijatelj, zla pako zao. Imaš li u kući samo dobre knjige? Zle spadaju u vatru.

Zahvali Spasitelju u sv. Pričesti i za milost sv. vjere. Moli Ga, da te radije pusti umrijeti, nego da ikada postaneš ravnodušan u vjeri ili da je izgubiš. Jao onima, koji su je izgubili, nad njima je već izrečena osuda: »Tko na vjeruje, taj je suđen; tko ne vjeruje, taj će biti proklet.«

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.