nedjelja, 8. lipnja 2014.

tradicionalnamisa.com

Danas je ugledala svjetlo dana nova stranica http://tradicionalnamisa.com/ posvećena tradicionalnoj liturgiji. Trenutno nisam u mogućnosti napisati detaljniji osvrt, ali mislim da ćete se i sami uvjeriti da je lijepog dizajna, pregledna i što je najvažnije izuzetno bogata materijalima vezanim uz tradicionalnu latinsku misu.

Slobodno u komentarima (koji su moderirani jer ih ne mogu dovoljno često pregledavati) ostavite svoju konstruktivnu primjedbu, prijedlog, pohvalu ili kritiku.

Hvala autorima na velikom trudu!

Broj komentara: 17:

  1. Svaka čast. Jako dobro i pohvalno.
    Spasenje duša je vrhovni zakon.
    Bogu hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pohvale urednicima i zahvala za tako lijepu i sadržajnu stranicu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajno! Svaka cast! Samo naprijed!

    OdgovoriIzbriši
  4. Još jedan od dosadnih blogova koji glumata, ciljano, da smo u 1893. godini.
    Snovi, uvijek snovi o reformi u "poslušnosti"...

    Srećko

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo, nadamo se da ce biti više knjiga i materijala što se tiče glagoljaske bastine.
    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  6. Majko mila. Uvijek isto. Nema veze. Svejedno vas volim. Łongin

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo za autora!
    Konačno da je netko stavio sliku pape Franje kako služi tradicionalnu misu. Hvala mu na tome i hvala papi Franji što provodi Summorum Pontificum!

    Josef B.

    OdgovoriIzbriši
  8. Evo jedan komentar na dizajn (nadajmo se konstruktivan). Stranica na prvi pogled djeluje siromašno sadržajem, a to nije dobro za ono što nastoji biti – sajt bogat materijalima.

    Konkretno – prvim otvaranjem stranice na računalu s manjim ekranom (prosječan laptop) vidi se samo ta centralna slika za koju nije jasno na prvu ni da se izmjenjuje. To se preleti pogledom u djeliću sekunde i čovjek se upita 'zar je to sve'. Prosječan surfer bi već tu mogao otići dalje. Ja sam ostala, jer sam slučajno znala (Toma napisao) da mora biti sadržaja. Zatim čovjeku padne na pamet proskrolati dolje u potrazi za sadržajem. Tu već ima materijala, ali prvo što se vidi su molitve. Time stvar počinje sličiti na tipični plitki religijski sajt – par sličica i par molitava, a već je potrošeno više vremena i interesa nego što prosječni surfer troši. Još dolje niže ima članaka, ali su razbacani i nepovezani, pa čovjeku i dalje nije jasno wtf is this site about (tipa koje su glavne tematske cjeline, te koliko materijala otprilike tu ima). Konačno sam se vratila gore i klikla na vodoravnu izborničku traku, te skužila da je tu većina materijala. Međutim, na takvim trakama na drugim sajtovima obično budu linkovi na sporedne stvari te obično na njih ni ne obraćam pažnju (zato ih ovdje nisam ni uočila), a još su natpisi izbornika napisani relativno sitnim fontom u odnosu na druge napise na stranici što samo doprinosi tom dojmu da je to zadnje mjesto za tražiti.

    Ukratko, sajt je vizualno dopadljiv, ali nefunkcionalan za ono čemu je namijenjen. Par mojih prijedloga bi bili sljedeći (pa vi razmislite):

    1) Smanjite veličinu headera.
    2) Ubacite izborničku traku *ispod* headera.
    3) Povećajte font (drastično!) u izborničkoj traci da ne treba povećalo za čitati i da bude jasno da je tu glavnina sajta.
    4) Suzite ovu centralnu sliku koja se izmjenjuje, tako da sa strane ostane mjesta za kolumnu u koju možete onda ubaciti linkove na neke materijale ili neki sadržaj koji smatrate važnim.
    5) Dajte nekako naslutiti da se na mjestu te centralne slike izmjenjuje više stvari, te koje su to stvari, tipa nekakvim manjim ikonicama poredanima u vodoravnu traku ispod slike, s jasno čitljivim naslovom, a koje bi bile linkovi na slike.

    Mislim da bi se ovim povećala informativnost stranice u onih ključnih par prvih trenutaka surferove pažnje. Ako tu uspijete nekog zadržati, dolje ispod možete raditi kako hoćete.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na konstruktivnim kritikama. :)
      Već smo neke primjenili.

      Izbriši
    2. Ajd, kad ste već otvoreni za prijedloge, onda još jedna stvar. Svojevremeno sam naišla na spot za pjesmu 'Haljinica od satena' koju pjeva Lidija Bačić. Ženska cilja na tržište kojeg drže Seve i Rozga, što znači da dosta pažnje nastoji privući i izgledom. Pa je u spotu prikladno odjevena u jako usku i jako kratku crnu haljinicu. Meni je komedija čitati (muške) komentare na takve spotove, pa sam bacila pogled i definitivno najkomičniji je bio komentar lika koji je napisao - koji peder je stavio titlove preko nje. A uistinu, u spotu su sinkronizirano išli titlovi, te često pokrivali... khm... strateške pozicije... na njenom tijelu. :-) Možda nije prikladna usporedba, ali toga sam se sjetila kad sam vidjela ove vaše slike koje se vrte s natpisom po sredini. Ako je poanta tih fotografija privući ljude finoćom i ljepotom takvog obreda, što ima nekog smisla, onda su ovi natpisi tu ko titlovi na Lidiji Bačić. :-) Možda bi bolje bilo skloniti to u neki kut slike, gornji lijevi, gornji desni, donji lijevi, donji desni, whatever.

      I još jedna stvar, a to govorim kao netko tko je često u prilici slušati i gledati razne prezentacije - maknite efekte kod izmjene slika, tj. neka bude jedan način izmjenjivanja koji je što manje upadljiv. Efektima se obično igraju ljudi koji tek otkriju powerpoint, dok najveće face i najozbiljnije prezentacije imaju nenametljivu formu koja u prvi plan stavlja sadržaj.

      I da, ovako je već puno bolje. ;-)

      Izbriši
    3. I za kraj - bolje vam je bilo s trakom ispod headera. Ova traka iznad headera jednostavno vuče na alatnu traku i tu nema pomoći. No dobro, sad sam već rekla sve što sam imala, pa se odjavljujem :-), a na vama je da radite kako vas volja.

      Izbriši
  9. Odlicno, bravo!
    Nisam provjeravao na kompu pa ne znam za ovo sto baba Jaga kaze, ali na mobu jako dobro i pregledno izgleda.
    Jedna sitnica za ispraviti - u Q&A treba pisati prema misalu SVETOG Ivana 23., a ne blazenog ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Stranica nije loša. No, imam jednu kritiku i ispravku. U redovničkim zajednicama se spominje opatija Gaussan kao eto recimo jedna od mogućnosti za ostvarenje duhovnog poziva. Ta opatija je zatvorena i prodana, a monasi su se preselili u Donezan i to sve prije 7 godina. Tako ako netko krene da posjeti Gaussan umjesto tradicionalne opatije naići će na hotel, a umjesto monaha na razne turiste.
    Pozdravlja vas Miro

    OdgovoriIzbriši
  11. Da, katastrofa su ova slova preko slika. Maknite to.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala autorima :)
    x.

    OdgovoriIzbriši
  13. http://tradicionalnamisa.com/muske-svecenicke-druzbe-i-crkveni-redovi/

    Koliko je dosljedno stavljati ovakav naslov, a da se tu ne uvrsti najveća zajednica koja služi TLM, i bez koje bi sve ove navedene bile nezamislive?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.