petak, 22. ožujka 2013.

Ljubiti papu 2

Papu trebamo mnogo voliti, a još više za njega moliti, pa evo i nastavka prošlog posta.

Zapravo, neki su mi se komentatori žalili da im nestaju komentari ili da se više ne vide, a to je vjerojatno stvar tehničke prirode s obzirom na velik broj komentara. Zato vas molim da eventualne rasprave nastavite ovdje.

181 komentar:

  1. Ispricavam se komentatorima ciji su komentari nestali i molim ih da ih ovdje ponove.

    OdgovoriIzbriši
  2. AD Toma Blizanac 19. ožujka 2013. 23:57 (Ljubiti Papu, prvi dio).

    Vjerojatno nije biritualan, jer bi to Patrijarh Svetoslav sigurno spomenuo u nedavnome dugom interviewu o Sv.Ocu (u Vladinom linku je samo sažetak), s kojim je bio u prijeteljskim odnosima tijekom svoga upravljanja eparhijom u Argentini. Ali je poznata stvar da je Papa dobro upoznat barem s Bizantinskim obredom.

    M.B. , ne trebate se bojati da ćemo izdati Ukrajince, jer je s V2 službeno prestala „praestantia ritus latini“. Ukrajinci samostalno stoje na vlastitim nogama, i postepeno iskorjenjuju ostatke latinizacije. Ali je potrebno sa se mi „Latini“ zauzmeno za širenje znanja o Katoličkim Istočnim Crkvama, jer su u manjini, i jer većina "Latinskih" Katolika gledaju na njih sumnjičavo kao na egzotične tvorevine, koje su „u zajedništvu“ s Katoličkom Crkvom poput nekog privjeska- stav koji je velika prepreka ekumenizmu; umjesto da ih gledamo kao na Crkve, koje skupa s Latinskom Crkvom, koja je zapravo jedan od pet patrijarhata Crkve prvih stoljeća, sačinjavaju Katoličku Crkvu.

    Jedan od načina našega gledanja „s visoka“ je precjenjivanje statusa kardinala - koji su zapravo svećenici ili đakoni grada Rima, dakle pomoćnici Pape kao Patrijarha Zapadne Crkve - u odnosu na istočne patrijarhe koji su poglavari svojih Crkava, i zapravo – iznad kardinala.

    Bilo je oko toga i gužve na Koncilu, jer su prvobitno kardinalima bila određena mjesta koja su po časti viša, a patrijarsi su bili postavljeni iza njih – nezdravi mentalitet naslijeđen od V1 i ranije „tradicije“ (čak je i veliki teolog i papa, Inocent III držao da bi se cijala Crkva trebala služiti samo rimskim obredom !). Kasnije je stvar donekle izglađena postavljanjem kardinala vis-a-vis patrijarha.

    O takvim a i o ozbiljnijim stvarima mogla bi se napisati cijela knjiga. Nešto o tome piše pok. otac Lacko u komentaru dokumenta OE. Nevjerojatno je s čime su se Istočni Katolici morali nositi od stupanja u puno zajedništvo. V2 je puno učinio da se ta nezdrava „tradicija“ suzbije u teoriji, ali treba vremena dok V2 orijentacija dopre do klupa u Zapadnoj crkvi.

    Ali stvari se miču: mogli smo vidjeti Sv. Oca kako prije Mise ide na grob Sv. Petra u pratnji nekolicine kardinala i svih šest Katoličkih Istočnih Patrijarha (kaldejski, sirijski, armenski, koptski, maronitski, melkitski) i sva četiri Vrhovna Nadbiskupa (ukrajinski, rumunjski, malabarski, malankarski) status kojih je u KZ sličan statusu patrijarha.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mihovile,
      posve ste u pravu kad nas podsjećate na odnos između kardinala i poglavara sestrinskih istočnih Crkava. Zapravo je pitanje bi li svaki od šest patrijarha i četiri velika nadbiskupa trebao automatski pravo sudjelovanja u konklavi. U ovoj su konklavi birali maronitski i koptski patrijarh te malabarski i malankarski veliki nadbiskup; zbog dobi nisu birali kaldejski patrijarh te ukrajinski i rumunjski veliki nadbiskup, a maroniti uz svoga patrijarha izbornika imaju i patrijarha emeritusa koji će uskoro navršiti 93. Armenski, sirijski, melkitski patrijarh trenutno nisu kardinali, iako su neki njihovi prethodnici bili (možda čak ne izravni prethodnici). Malankarski nadbiskup je trenutno najmlađi kardinal i prvi je koji je uopće postao kardinal (za razliku od malabarskog nadbiskupa čija crkva je po broju vjernika druga nakon ukrajinske i već nekoliko nadbiskupa za redom su kardinali). Druga bi opcija bila da kardinali izbornici budu samo zapadnog obreda. Sadašnje stanje je nekakvo hibridno.
      međutim, politička poruka često zasjeni pravo značenje. Kardinali jesu pomoćnici pape. Međutim, ako su indijski veliki nadbiskupi obojica kardinali i ako je Ljubomir (Husar) bio kardinal, a Svetoslav (Ševčuk) ne bude imenovan, politička poruka će biti neugodna po braću grkokatolike. Što se mene tiče, ja sam apsolutno za to da ova desetorica dobiju automatski status biranja u konlavi, neovisno i o godinama (dakako, ako kao u slučaju maronita postoji patrijarh emeritus, bira samo onaj koji je na dužnosti).

      Izbriši
    2. M.B. Možda malo znam, ali ne mislim da im je toliko do kardinala (bilo je objavljeno na internetu da je Husar stavio presten u džep nakon što ga je od IP2 primio), koliko do ujedinjenja s dijasporom koja je brojnija od Crkve u Ukrajini, a nije pod jurisdikcijom Sinoda nego Istočne Kongregacije. U dijaspori bi trebali više svećenika, a dobar razlog da ih nemaju je zabrana "uvoza" svećenika koji su oženjeni, jer se tome iz razumljivih razloga protive mjesni biskupi. I tako se poletna Crkva koči u razvoju.

      Svetoslav stalno ponavlja da Sveta Stolica shvaća situaciju.

      Inače su u vrlo dobrim ako ne izvrsnim odnosima sa sve tri Crkve podijeljenog pravoslavlja u Ukrajini: s Ruskim autonomnim ogrankom za Ukrajinu, Kijevskim Patrijarhatom, te Autokefalnom Ukrajinskom Crkvom. Na ustoličenju Svetoslava bili su glavari svih triju, i zagrlili se s njim.

      Ruska je Crkva poslala na ustoličenje u Rim četiri biskupa (jedan iz Ukrajinskog ogranka) na čelu s Hilarionom koji se osobno sastao s Papom, prenijeo mu pozdrave Patrijarha, i uručio mu njegovu knjigu “Sloboda i Odgovornost”, koju je na španjolski preveo službenik Hilarionovog odjela, te ikonu Majke Božje.

      Prema izvješću Hilarionove webstranice Metropolit je "spomenuo Papi probleme koji još postoje između divju Crkava te izrazio uvjerenje da će se, tijekom novoga pontifikata, pronaći putevi do njihova rješenja.”

      Hilarion je ekumenist, kao i Kiril, i kao što je njegov voditelj doktorske disertacije u Oxfordu Metropolit Kallistos (grčke jurisdikcije, ex Timothy Ware, obraćenik s protestantizma, i pisac popularne knjige The Orthodox Church).

      Nema nikakve sumnje da su V2 nauk o ekumenizmu i direktive za primjenu velik doprinos ujedinjenju za koje je Krist molio one Noći. Kršćanske Crkve i zajednice nedvojbeno kreću tim putem. Tako se i Hilarion izrazio jednom prilikom. Naravno, treba nadoknaditi što je povijest rastavila, i za to treba vrijeme, ali Krist je s nama koji smo dirnuti njegovom molitvom.

      Izbriši
    3. Ne znam koliko putem ekumenizma idu zajednice koje su uvele istospolne brakove, ređenje žena i slične devijacije koje se potpuno protive pologu Vjere. Doduše, pravo ujedinjenje se uvijek ticalo naše braće na istoku. Ovi na zapadu bi se morali odreći zabluda koje ne prihvaćaju ni Rim ni Istok (Carigrad, Moskva).

      Izbriši
    4. Naravno da se trebaju odreci zabluda, ali to ne mogu prije no što uvide da se radi o zabludama, a za to trebaju našu pomoc, ne nametnuutu nego trazenu, a ne će je traziti ako sami ne uvide da im treba itd. Treba najprije uspostaviti odnose uzajamnog poštovanja i povjerenja. Jedna je stvar svima jasna: bez obzira na to tko je kriv, ovakvo stanje podijeljenosti je neprihvatljivo Kristu, i svaki od nas će platiti račun za ono što je mogao učiniti a propustio je.

      Najveća odgovornost pada na nas Katolike, jer nam je naviše dano. Prihvatimo to odgovornost ako zaista ljubimo Krista!



      Izbriši
    5. Evo povijesnog događaja na Misi ustoličenja: Patrijarh Bartolomej i Katolikos Karenkin II, poglavar Armenske Crkve, prilaze oltaru i pružaju Sv. Ocu znak mira. Treba otvoriti blog New Liturgical Movement, naslov Life Coverage of Papal Inauguration, otprilike u 2:13:22. Scena je vrlo kratka, kojih 30 sekundi, i lako izmakne.

      Od daljnjih podataka, Bartolomej je pozvao Papu da se susretnu u Svetoj Zemlji na godišnjicu susreta Pavla VI i Patrijarha Atenagore.

      Uspio sam saznati, ma da to nije sve, da su ove Pravoslavne Crkve poslale svoje biskupe na ustoličenje: Ukrajinska Pravoslavna Crkva u Americi, Pravoslavna Crkva Amerike, Grčki Patrijarhati Antiohije i Aleksandrije, Grčke Crkve Cipra i Grčke, Albanska, Rumunjska i Gruzijska Crkva. Za prekalcedonske Crkve nemam podataka (osim Armenske).

      A ovo je dodatak o Ukrajincima. Patrijarh Svetoslav je pozvao Papu da posjeti Ukrajinu prigodom proslave 1025. dodišnjice pokrštenja. Održati će se i sjednica Sinoda cijelog episkopata (skoro 50), a očekuju dolazak biskupa drugih Istočnih Crkava, i Zapadne Crkve. Biti će posvećena novosagrađena (još nedovršena) patrijaršijska katedrala u Kijevu.

      Izbriši
  3. Sutra je susret i ručak dosad neviđen u posljednjih nekoliko stoljeća: Papa sa svojim prethodnikom Papom emeritusom.
    Neće biti prijenosa, samo poneka fotografija ili možda kratak video snimak.
    Nadamo se da će susret s papom emeritusom Benediktom XVI. papi Franji pomoći u prvim danima pontifikata. Modernisti i neprijatelji Crkve ovog su Papu pokušali prikazati "svojim". Budući da danas svaki vjernik može otići na youtube i pronaći snimke onih groznih liturgija ili slavlja nekakve paraliturgije skupa sa židovskom ložom B'nai B'rith u katedrali u Buenos Airesu prošle godine, kod tradicionalinih je katolika uznemirenost i bojazan na vrhuncu.
    Molimo se da nakon susreta s Benediktom XVI. i predaje onih dokumenata o istragama trojice kardinala, sve krene drugim putem.
    Usrdno se nadam se nećemo morati izgovoriti one teške riječi koje je mons.Lefebvre izgovorio, vidjevši sve strahote i modernistička divljanja u Rimu.
    Pontifikat pape emeritusa Benedikta XVI. u svima je pobudio veliku nadu. Svi smo vjerovali u obnovu. Čak se i FSSPX trudio svim silama da dođe do kanonskog rješenja: i zamalo je uspjelo!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvijek se iskreno radujem kad hrvatska reprezentacija pobijedi. O gaženju ne bio govorio. A Srbe je bolje ostaviti na miru.
    Meni je svakako strašnije da se kod nas gazi mali čovjek: porezima, nametima, neisplaćenim plaćama. Počevši od države koja se ponaša kao neprijateljska vlast, do nas samih. Ako netko uspije pokrenuti kakav biznis, iscrpljuje i tlači ostale!
    Četiri grijeha koja vapiju za osvetom u nebu vrijede i danas!
    Uostalom, pribojavam se za vlastiti narod koji se sve više protestantizira i udaljava s puta Evanđelja. Tako da mi nogomet, skijanje ili rukomet mogu donijeti samo par trenutaka radovanja i ništa više!
    Ne želim drugima upropastiti radost, ali...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  5. Sada izbriši i moj komentar. Htio sam se ograditi od nepotpisanoga ispod mojega! Hvala
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene više zabrinjava što ljudi posrću i umišljaju da Bog ima veze s pobjedama u ispraznom ljudskom natjecanju. Mislim da je čak i jedna vidjelica iz Međugorja jednom nešto prorokovala s nekim sportašima. Žalosno da ljudi mješaju Boga u svoje isprazne gluposti. Prvi kršćani su se sablažnjavali bilo kakvih rimskih svečanosti i poganskih nadmetanja bila u njih uključena krv ili nebila. A bojim se da je ovo što imamo danas ni više ni manje nego jednako poganluku.
    A

    OdgovoriIzbriši
  7. Još jedan članak s meni omiljenog bloga o raspravi oko Papinog liturgijskog liberalizma i krivog sagledavanja problema.
    http://unamsanctamcatholicam.blogspot.com/2013/03/more-straw-men-fr-longnecker-on-pope.html
    S.Š.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasna pravovjerna propovijed!

    http://catholicchampion.blogspot.com/2010/12/podcast-sermon-satan-is-real-how-do-we.html

    Usput, čestitke hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na veličanstvenoj pobjedi!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlicna propovijed Karlo, hvala.
      Mozda je malo preduga, propovijed bi trebala bit cca 10-15min.

      Luka

      Izbriši
  9. Luka, slažem se. Ipak je Pretvorba središte mise.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  10. Dva citata preuzeta s www.fsspx.it
    Prvi je iz poznate rasprave “Commonitorium adversus Haereticos“ koju je napisao sv.Vinko Lerinski. Djelo koje se čitalo i citiralo stoljećima, sve do naših dana. „Ono što se vjerovalo svugdje, uvijek i što su svi vjerovali“to je vjera katolička, a ne nešto što je tek rečeno šezdesetih-neomodernizam i neoprotestantizam odmah pada i prepoznaje se kao štetna novotarija koju Crkva treba osuditi i odbaciti, pa makar je zastupalo i pola kardinala.
    Drugi je citat mons.Lefebvrea. Teške riječi, dakako, koje opravdava vrijeme „dima sotone“ , „tihe apostazije“ i „lađe koja pušta na sve strane“!
    Žalosno je da moramo postavljati i odgovarati na ovakva pitanja. I sam je mons.Lefebvre govorio da bi bio najsretniji da ovakva pitanja nikada nismo ni morali postaviti.
    Bojim se da će nakon groznih vijesti kojima nas se svednevice bombardira mnogi povući u svojevrstan sedisvakantizam i udaljiti se od Crkve. Ne, to ne smijemo. Nipošto! Svako je vrijeme teško, uvijek valja zaslužiti duševno spasenje. Ako imamo slabog papu, papu liberala, opet je papa!


    “U samoj Katoličkoj Crkvi valja paziti s pomnjivošću da se pridržavamo onoga što se vjerovalo svugdje, uvijek i što su svi vjerovali.
    Jer to je zbilja i zapravo katolički kako kazuje samo značenje i smisao imena koje znači “sveopći”(sveukupan). A to će se samo onda dogoditi ako slijedimo univerzalnost, starinu i opće slaganje sviju.
    Slijedit ćemo univerzalnost na taj način ako priznajemo da je ona vjera prava koju priznaje cijela Crkva proširena po svem svijetu. Starinu tako da se ni u kojem slučaju ne udaljimo od onih uvjerenja za koja je jasno da su ih navještali naši sveti pređi i oci. Isto tako opće slaganje sviju ako u starini prigrlimo uredbe i nauk svih ili gotovo svih biskupa i učitelja!
    Kako će se morati ponašati kršćanin katolik ako se neka malena skupina Crkve odvoji od zajednice sveopće vjere? Što drugo nego da se umjesto okuženom i trulom udu, prikloni zdravlju cielog tijela? Što ako neka nova pošast pokuša okaljati ne samo većma djelić, nego cijelu Crkvu?Onda će potruditi prigrliti starinu koju nikakva lažna novotarija ne može zavesti!”
    sveti Vinko Lerinski


    “Pripadamo vidljivoj Crkvi, zajednici vjernika pod Papinim autoritetom, jer ne odbacujemo Papin autoritet, nego ono što čini. Priznajemo Papi njegov autoritet, ali kad se njime služi da učini nešto suprotno od onoga za što mu je povjeren, jasno je da ga ne možemo slijediti!”
    Njegova Ekscelencija mons.Marcel Lefebvre

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  11. "Sotona se može zaogrnuti plaštom poniznosti, ali on ne zna kako nositi plašt poslušnosti."

    Sv. Faustina Kowalska

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je itekako interesantno u ovo doba (post)koncilske revolucije,mnogi su se zaogrnuli plastom (lazne)ponisnosti ali su odbacili plast poslusnosti vjeri ,dapace,pred svoje redjenje prisegli su tu istu vjeru cuvati od zabluda modernizma,nisu samo izdali vjeru pogazili su i prisegu!O kakvoj jos poslusnosti govorimo?!

      Alex

      Izbriši
    2. Tijekom pontifikata pape Benedikta XVI. osam smo godina mogli jasno vidjeti da do poslušnosti uopće ne drže oni koji su se prije busali u prsa da su najposlušniji. Kod nas nikakve reforme nije bilo, nitko Papu nije slijedio. Sve se činilo samo da bi se izbjegle kazne. Posvemašnja ignorancija i javno očitovanje neposlušnosti.
      Sada će se mnogima oči otvoriti. Najedanput je poslušnost super-vrlina, substitut za sve ostalo u Crkvi. Hoćete li Vi hodati po sinagogama, džamijama i sinkretističkim skupovima. Ja ne bum!
      Kako sv.Vinko kaže:"U samoj Katoličkoj Crkvi valja paziti s pomnjivošću da se pridržavamo onoga što se vjerovalo svugdje, uvijek i što su svi vjerovali."

      Kikii

      Izbriši
    3. Karlo,

      Stvarno je ruzno takvim citatom komentirati i aludirati na naseg papu! Kakav je takav je, ali je nas i to treba prihvatiti.

      S.H.

      Izbriši
    4. S.H.,

      ne znam je li vi dobro razumijete hrvatski jezik, ali ja sam svojim citatom aludirao na Izopćenika Lefebvra.

      P.S.: Ako niste, pročitajte Dnevnik sv. Faustine Kowalske. Vrijedno je svake (utrošene) sekunde i "truda".

      Karlo

      Izbriši
    5. Nema sada izvlacenja ... Sto ste rekli, rekli ste .. pa ne mislite valjda da povjerujem da bi tako nesto rekli za valjanog biskupa svete katolicke crkve Lefebvra!?

      S.H.

      Izbriši
    6. "... pa ne mislite valjda da povjerujem da bi tako nesto rekli za valjanog biskupa svete katolicke crkve Lefebvra!?"

      S.H.,

      Mons. Lefebvre je bio nadbiskup, a ne biskup, a katolici pišu Katolička Crkva, ne onako kako su komunisti pisali.

      Pogledajmo što o tome uči Katekizam sv. Pija X:

      549. P. Što je to biljeg koji svaki od ova tri sakramenta, a to su: krštenje, krizma i sveti red - utiskuje u duši?
      O. Biljeg koji ova tri sakramenta, a to su krštenje, krizma i sveti red, utiskuju u dušu, jest duhovni znak, koji se više nikada ne može izbrisati.

      231. P. Tko su izopćenici?
      O. Izopćenici su oni koji su zbog vrlo teških propusta kažnjeni izopćenjem od pape ili od biskupa pa su prema tome odvojeni od tijela Crkve kao nedostojni. No Crkva očekuje i želi njihovo obraćenje.

      232. P. Treba li se bojati izopćenja?
      O. Treba se mnogo bojati izopćenja, jer je to najteža kazna, kojom Crkva kažnjava svoju buntovnu i nepokornu djecu.
      233. P. Od kojih su dobara lišeni izopćenici?
      O. Izopćenici ostaju bez javne molitve, sakramenata i oprosta te bez crkvenog sprovoda.
      234. P. Možemo li na neki način koristiti izopćenicima?
      O. Možemo pomoći ne samo izopćenicima, nego i svima ostalima koji su izvan prave Crkve tako da im dajemo dobre savjete, za njih molimo, da im pomažemo dobrim djelima, te molimo Boga da im dade milost obraćenja na pravu vjeru, da i oni uđu u općinstvo svetih.

      Nadbiskup Lefebvre je umro izopćen iz Katoličke Crkve s neizbrisivim duhovnim znakovima, poglavito sv. reda...

      Karlo



      Izbriši
    7. Hvala, prof.Karlo,

      I dalje mi nije jasno kakve to veze ima s vašim uvredama papi?

      btw. baš listam Dnevnik sv. Faustine Kowalske i nigdje ne vidim da spominje Mons. Lefebvrea.

      p.s.
      Uopće ne sumnjam da dobro znate kako su komunisti pisali ...

      S.H.

      Izbriši
    8. Komentator Karlo već je koliko znam dva puta najgrublje oklevetao mons. Lefebvra i Bratstvo sv. Pija X., uspoređujući ih sa zlim silama.

      Gospodine Karlo, sve se piše, sve dolazi na naplatu. Zar nije bolje da nam Bog sudi po milosrđu nego po pravdi?
      U ovom dolazećem Velikom Tjednu, neka vam Bog pomogne da prepoznate duh nemira i mržnje kojime ste progovarali, da se pokajete i obratite.

      Izbriši
    9. S.H.,

      komentatari su vam toliko prozirni da je Tomi i neovisnim čitateljima jasno tko se krije iza Vas i Vama sličnih. Samo Vi listajte i sprdajte se s Dnevnikom sv. Faustine, to vam je i "posao" na blogu. Da pročitate knjigu i naučite općenito nešto o katoličkoj vjeri, znali biste o čemu pričam.

      Karlo

      Izbriši
    10. Ok Karlo, ajmo dalje:

      A zasto vas je onda Toma prije neki dan brisao? Ne sjecam se bas da su "neovisni citatelji" stali u vasu obranu? Vas rijecnik "banda" i "bolesnici" dosta govori o vasoj katolickoj vjeri.

      Molim vas samo jedan odgovor, ali iskren: jeste li vi bas 100% svijesni da pisete na tradicinalistickom blogu ili nas mijesate s npr. Bitno.net?

      p.s. Kikija ste probali prijaviti Tomi da mu se zabrani linkanje, za mene navodite da se zna tko i za mene i slicnih stoji, sve neke prijave i optuzbe. Jel se mozemo sloziti da vam je stil bar malo udbaski?

      S.H.

      Izbriši
    11. Pardon ispravno je "rjecnik"..

      S.H.

      Izbriši
    12. Draga S.H.,

      pozivam Tomu da objavi moje (2) izbrisane komentare, pa onda komentirajte.
      Čovjek se uči hrvatski jezik dok je živ, pa bih Vas ja lijepo zamolio da mi kažete prikladniji izraz nego "banda" za one koji sustavno blate Papu, Katoličku Crkvu, tj njezino Učiteljstvo.
      Ako se netko ne može "odlijepiti" od "crvenih cipelica" i bljuje i dok spava na Papu i Katoličku Crkvu, jesu li to "bolesnici" ili što? Podučite me, žeđam za znanjem.
      Nemam pojma da pišem na tradicionalističkom blogu. Ja (vjerske) blogove dijelim na katoličke i nekatoličke (uključujući protukatoličke).
      Ja sam samo katolik i (vjerski) ništa drugo nego katolik, a ako ću se pobliže definirati onda sam katolik latinskog obreda, ravnopravnog i jednako katoličkog kao i svi zakoniti obredi Istočnih Crkava koje su u jedinstvu s papom. A ako ću "bogohuliti" i ići se "cjepkati" onda ću reći (udahnite, molim vas, duboko), ja sam katolik "FSSP-Opus Dei proveniencije". Nadam seda ste preživjeli.
      A ako ćemo već govoriti o "tradicionalizmu", onda tu spadaju u sedevakantisti. Zašto oni nisu dobri "tradicionalisti", a SSPX jest, iako i jedni i drugi ne slušaju Papu? Nemojte mi molim Vas odgovoriti da SSPX puno voli Papu (iako ga uopće ne sluša), dok ga sedevakantisti ne priznaju. Nismo djeca.

      Karlo

      Izbriši
    13. S.H. je muškarac, a S.Š. je žena... Tek toliko da se S.H. manje zabavlja.

      Izbriši
    14. M.B.,

      Za pretpostaviti je. Prave "tradicionalističke" žene peku štrukle subotom, a ne pričaju sa muškarcima na nekakvim blogovima i, gle vraga, još se lažno predstavljaju.

      Karlo

      P.S., M.B. i vama slični, bilo bi pristojno da se ugledate na Tomu i Marka (Luku, Longina, Mihovila ...) i svoje komentare potpisujete (kršćanskim) imenom, a ne nekakvim inicijalima ili pojedinačnim slovima.

      Karlo


      Izbriši
    15. "There is some tension between different traditionalist groups at the official level: the SSPX, for example, condemns the FSSP and attendance at its Masses.[9] The SSPX itself also is often in conflict with other traditionalists. In fact, the only common denominator that is held by all the groups identifying as traditionalist is love of the traditional liturgy and, usually, suspicion of modern "neoconservative" Catholicism, which is viewed as shallow, ahistorical, and intellectually dishonest. On other questions, there are a variety of opinions.

      Many traditionalist Catholics associate themselves with a particular priestly society. Other small groups of traditionalists sometimes form around an individual "independent" priest who has no ties with any particular organisation.

      Some leaders of Independent Catholic Churches also claim to be traditionalist Catholics and to be preserving the Tridentine Mass and ancient traditions. Examples are the Apostolic Catholic Church, the Canonical Old Roman Catholic Church, and the Fraternité Notre-Dame."

      " Otcijepljeni od Rima, što smo? Suha grana, dakle izgubljeni..."

      Bl. Alojzije Stepinac

      Karlo

      Izbriši
    16. Ovaj put se slazem s Karlom (a i volim jesti strukle) i vec dugo trazim neki povod da promjenim te inicijale S.H.
      Od sada cu se potpisivati imenom Marcel.

      Marcel

      Izbriši
    17. Baš su mi lijepi inicijali ili možda skraćenice M.B., S.H. i S.Š. Ikone Gospodina Isusa Krista i Majke Božje potpisuju se inicijalima, odnosno skraćenicama. Opet ništa ne nedostaje. S.H.,Vi kako želite!
      Navikli smo se već na to!
      Te skraćenice kao da su upućivale na neku ikonu, a fesapo me više podsjeća na jedan dio Vatikanskog arhiva koji se možda tako naziva!
      Kikii

      Izbriši
    18. Moji komentari i prisutnost na ovom blogu pokazuju da odnos tradicionalista prema ženama nije onakav kakav se želi prikazati. Naravno, staleške dužnosti prije pisanja. Pozdravljm ljude dobre volje i idem peći štrudle.
      Hvaljen Isus i Marija!
      S.Š. (Zadržavam pravo korištenja svojih inicijala.)

      Izbriši
    19. Marcel je baš lijepo ime.

      Kikii je - bombon. Ne uklapa mi se u "Vatikanske arhive", ali to je i bit kodnog imena da nitko ne skuži.

      S.Š., govorite kao da ste duhovna učenica sv. Josemarie Escriva, a ne mons. Lefebvra. Molim vas, uskladite Vaše ideje s riječima i djelima. I nemojte pozdravljati ljude dobre volje - to rade "V2 fanatici".

      Karlo






      Izbriši
    20. OOPS!

      Trebao sam malo ublažiti. Sad ne bum probal štrudle.

      Karlo

      Izbriši
    21. Poštovani Karlo, sve i da hoću štrudle vam preko pisanja ne mogu dati. Što se tiče pozdrava "ljudima dobre volje" on se nalazi u Vulgati, u Lk 2,14. Uz to dio je Anđeoskog himna Gloria in Excelsis Deo (Glória in excélsis Deo
      et in terra pax homínibus bonae voluntátis), a on datira najkasnije iz 4. st. Uz to, dio je i Tradicionalne Mise.
      Kao što vidite, nikakva novotarija 2V.
      Uz to, moram napomenuti da su tradicionalisti koje sam imala priliku upoznati uistinu dobre volje, a ne smrknuti žandari kako bi neki željeli prikazati.
      S.Š.

      Izbriši
    22. Cijenjena S.Š.,

      "...on se nalazi u Vulgati, u Lk 2,14".

      A ja mislio da se to nalazi u Novom Zavjetu Biblije ili Svetog Pisma, a ne u jednom od prijevoda Biblije, od Tridenta službenom prijevodu. Ako je to u Vulgati, onda bi se i knjiga tako trebala zvati, a ne Biblija ili Sveto Pismo. To što te riječi ne možete prebaciti preko svojih usta, ne čini vas više "tradicionalnom", poglavito ako čitate, kako vi kažete, Vulgatu. Prestrašno! Ove moderne žensketine je skroz okužio duh modernizma, prakticiraju novotarije ustanovljene V2.

      "Uz to, dio je i Tradicionalne Mise.
      Kao što vidite, nikakva novotarija 2V."

      S.Š., "Gloria" je dio i Novus Ordo Missae. Nevjerojatno!

      "tradicionalisti koje sam imala priliku upoznati uistinu dobre volje"

      Ja već mislio da ste vi pozdravili, barem svekoliko hrvatsko pučanstvo, ako već ne šire, a ono vi pozdravili tradicionaliste.

      ???

      Karlo




      Izbriši
    23. Karlo, Karlo. Molitve koje su na latinskom preuzete u liturgiju su iz latinskog prijevoda Biblije (Svetog Pisma), odnosno Vulgate. Lukino evanđelje dio je Novog Zavjeta (kratica Lk). Zadovoljni? :)
      Na žalost, Vulgatu nemam. Imam Jeruzalemsku Bibliju (KS, 1994.)
      Ne brinite se, znam dobro što je dio Mise po Misalu iz 1969. g.
      Ako ste dobre volje, pozdrav ide i Vama. A vidim da jeste jer se volite šaliti.
      S.Š.

      Izbriši
    24. Dragi Karlo,
      moje ime je Marko. Početno slovo prezimena mi je B. Ne mogu se potpisivati kao Marko jer se tako potpisuje Tomin brat blizanac. Mogao bih smisliti ime po nekom od drevnih papa: Kleto, Soter i Kajo mi se baš sviđaju. Ali nekako mi je draže potpisivati se pravim inicijalima, nego izmišljenim nadimkom (nisam nikad imao neki općeprihvaćeni nadimak, pa niti takav koji bi bio vezan uz prezime, recimo u razredu su Matoševića svi zvali Mate, a Juretića Jura). Stoga ostajem M.B., ali slobodno znajte što znači M.
      Što se tiče himna Gloria in excelsis deo, S.Š. je u pravu. Uzimam s police Bibliju KS i piše pod Lk 2, 14: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim. Nema nikakve dobre volje. Vulgata (Sixto-Clementina): Gloria in altissimis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis. Nova vulgata (1979./1986.), u kojoj su Psalmi tako lijepo prekrojeni, Gloria in altissimis Deo, et super terram pax in hominibus bonae voluntatis. Vulgata i Nova vulgata se neznatno razlikuju (nema nikavih semantičkih razlika). Normativni jezik rimskog obreda je latinski, pa je logično, Gloria uzeta iz Vulgate. Bez obzira na grčki original. U hrvatskom prijevodu lijepo smo se potrudili da izbacimo ovo "dobre volje" (ne znam kako je u grčkom, ne baratam nimalo dobro njime).

      Izbriši
    25. Dragi moji, ovakve diskusije većma nemaju smisla: provokacije i prepucavanja. U teškim danima sedisvakancije smo ozbiljno raspravljali i mislim da smo donosili dobre zaključke, hrabrili jedni druge(i kritizirali kad je bilo potrebno). Sada smo se opet srozali pet razina...
      Neću ja predlagati što će tko raditi. No, i dosada smo ignorancijom riješili mnoge stvari!
      Mislite li da ovakvo nešto dolazi od Boga?!
      Kikii

      Izbriši
    26. Karlo,
      što se tiče Psalama, ako imate Misal za narod (za nedjelje i svetkovine) pogledajte ulaznu pjesmu za Uskrs. Nude se dvije opcije, od kojih za prvu piše: Ps 139 (138), 18.5-6 Vg. Što znači kratica Vg.? To znači da je riječ o Vulgati. Zašto treba to pisati? Zato jer u Novoj vulgati i svim novim prijevodima tog 18. stiha uopće NEMA. Riječ je, ni više ni manje, o introitusu za Uskrs, ne za neku entu zelenu nedjelju u godini.
      Introitus glasi ovako:
      Misal 1962.
      Resurréxi, et adhuc tecum sum, [allelúia]:
      posuísti super me manum tuam, [allelúia]:
      mirábilis facta est sciéntia tua, [allelúia, allelúia]
      .
      Prijevod tog misala, Jure Radić, konac šezdesetih:
      Uskrsnuh i stalno sam s tobom, [aleluja].
      Stavio si na me svoju [aleluja].
      Divno se pokazala tvoja mudrost, [aleluja, aleluja].

      Misal NO KS:
      Uskrsnuh i sada sam s tobom,
      Na mene si ruku svoju stavio.
      Čudesna je briga tvoja za me, [aleluja].

      Dakako, treći stih Radićevog prijevoda puno bolje prati Vulgatu nego ovaj iz Misala NO koji je izdala KS.
      Pogledajmo sada Ps 138, 17-18 (dakako, mazoretsko brojanje je bolje od onoga po Septuaginti pa mora biti 139), stih 17 zbog toga što prethodi onom koji nas zanima, a i zbog toga što je taj stih ujedno introitus na blagdan polovine apostola po starom misalu.
      Kaže Sixto-Clementina:
      (17) Mihi autem nimis honorificati sunt amici tui, Deus; nimis confortatus est principatus eorum.
      (18) Dinumerabo eos, et super arenam multiplicabuntur. Exsurrexi, et adhuc sum tecum.

      Prema Radiću:
      (17) Nada sve častim tvoje prijatelje, Bože, jer je velika uloga vlasti njihove. (18) Da ih brojim, ima ih više nego pijeska. Probudih [nije Resurrexi nego Exsurrexi] se i opet sam s tobom.
      Nova vulgata:
      (17) Mihi autem nimis pretiosae cogitationes tuae, Deus; nimis gravis summa earum. (18) Si dinumerabo eas, super arenam multiplicabuntur;
      si ad finem pervenerim, adhuc sum tecum.
      Nestali su amici, a nestalo je i buđenje.
      Gotovo doslovan hrvatski prijevod KS ako se uzme Nova vulgata.
      (17)Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi, kako li je neprocjenjiv zbroj njihov. (18) Da ih brojim? Više ih je nego pijeska! Dođem li im do kraja, ti mi preostaješ!.
      Tako ima tih razlika dosta. Ovu su... recimo neke bitnije, ako uzmete da je netko proglasio mazoretsku verziju "pravom", a Jeronimovu Vulgatu odnosno Septuagintu... nešto manje pravom. Baš zanimljivo, riječ je u ulaznoj pjesmi za Uskrs, odnosno blagdane nekih apostola.

      Izbriši
    27. S.Š., između nas nema, niti može biti bilo kakvih nesuglasica, dok oboje težimo jedinstvu u Jednoj, Svetoj, Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi, onako kako je Krist želio i odredio dajući vlast Petru i apostolima u zajedništvu s njim. Sve drugo su nevažni „detalji“, gdje budite uvjereni sam s vama u gotovo potpunom suglasju. Ako se baš moramo slagati i u „detaljima“, samo vi ispecite i pozovite me na štrudle, već ćemo se mi složiti.

      Karlo

      Izbriši
    28. M.B., želio bih pojasniti neke stvari. Treba razlikovati prijevode Biblije na narodni/hrvatski jezik (naravno, mislim na odobrene prijevode od strane Biskupske konferencije), od prijevoda biblijskih tekstova koji su sastavni dio liturgije, prvenstveno kroz čitanja, ali i primjer „Gloria-e“, tj odgovarajućeg teksta iz Lukinog evanđelja. Ako pogledaš službeni liturgijski prijevod, vidjet ćeš da piše: „Slava Bogu na visini. I na zemlji mir ljudima dobre volje“. U liturgiji se ne bi smjelo „grješiti“, prijevod mora biti autentičan, zadovoljavajući najviše standarde hrvatskog jezika.
      U prijevodima Biblije se može „grješiti“ – nadam se da ćeš me ispravno razumjeti. Naime, grčki izvornik te latinski jezik Vulgate je vrlo teško prevesti da on bude autentičan, a da ne „para“ uši modernom čitatelju. Nije stoga čudno da su na prijevodu tzv. Biblije Zagreb radili naši najvrsniji teolozi i književnici. Meni taj prijevod jednostavno zvoni, moja hrvatska i katolička duša raste.
      Naravno, nikad se ne smijemo zaustavljati na prijevodima, pa ni na čitanju Biblije, nego na prvenstveno ispravnom shvaćanju i primjeni u život, naravno slijedeći tumačenja koja nam daje Katolička Crkva, tj. njezino Učiteljstvo koje ima vlast tumačiti cjelovitu objavu, od koje je pisana Riječ sastavni dio.

      Karlo

      Izbriši
    29. Karlo,
      što se tiče književne kvalitete "zagrebačke Biblije", ona je neosporno vrhunska. Njezin jezik je "umjetan" baš onoliko koliko treba biti: odmaknut od svakodnevnog govora. korištenjem imperfekta i aorista postiže se dojam starosti. Neologizmi stvoreni za taj prijevod su upravo vrhunski i potpuno su uklapaju u stil; čovjek bi rekao da su u pitanju drevne riječi. Možda je najveća greška što se u Psalmima pojavljuje Ime Gospodnje, a ne riječ Gospodin.
      Nažalost, situacija s Psalmom 139 (138) nije stvar prijevoda jer se razlikuju stara Vulgata, verzija Sixto-Clementina (i Septuaginta) od Nove Vulgate koja je rađena prema mazoretskim tekstovima (upitno je po čemu bi oni bili bolji od Septuaginte/stare Vulgate).
      Dakako, na nekim mjestima Nova Vulgata ima prijevod bliži Septuaginti od stare: jedan primjer stilske, ali ne i bitne razlike je čuveni Psalam, 23 (22). U staroj Vulgati uopće nema Gospodina pastira (iako Septuaginta koristi riječ ποιμαινει), nego je Gospodin "vodilja": Dominus regit me, et nihil mihi deerit. U Novoj Vulgati piše ispravnije: Dominus pascit me, et nihil mihi deerit.. Međutim, to je stilska razlika, dok je Psalam 139 (138) bitna semantička razlika, tim više što je poznato (nekadašnje i stoljetno) liturgijsko značenje redaka 17 i 18.

      Izbriši
    30. Karlo,
      bez obzira na ranije nesuglasice između nekih komentatora na blogu i mene s jedne i Vas s druge strane, ja Vas osobno pozivam, ako ste zainteresirani doći na misu u sv. Martina da to svakako učinite (ako već niste). Siguran sam da će Vam se dopasti.
      Možete nakon toga razgovarati s Tomom ili s bilo kim drugim. Prave razgovore čovjek vodi uživo, ovako preko foruma i bloga stvarno se lako posvađati.




      Izbriši
    31. Dragi Marko B.,

      Nema sumnje da ću kad budem u Zagrebu
      nazočiti „latinskoj“ misi kao i, što je propust tijekom studija, grkokatoličkoj liturgiji.
      Ja sam katolik Stepinčevog tipa – oko Katoličke Crkve i Hrvatske se ne „pregovara“. Prihvaćam ne samo posluhom, nego i vjerom i umom, cjeloukupni nauk Katoličke Crkve.

      Pozdrav iz Splita!

      Karlo


      Izbriši
    32. M.B.,

      Znam da si veliki ljubitelj liturgije i nadam se da će ti se svidjeti ova stranica. Ako ti je poznata, ostali čitatelji će imati koristi.

      http://www.maranatha.it/

      Karlo

      Izbriši
    33. M.B.,

      mislim da ću odgoditi "latinsku" misu u Zagrebu.
      Hvala na iskazanom povjerenju i prijateljstvu.

      Želim ti blagoslovljen i Kristovim mirom ispunjen Uskrs.

      Karlo

      Izbriši
    34. Karlo,
      zahvaljujem od srca na uskrsnim čestitkama.
      Ne morate odgađati latinsku misu u Zagrebu. Služi je svećenik (prebendar katedrale preč. Stanislav Vitković) za kojeg možete posve biti sigurni da je u zajedništvu sa lokalnim (nad)biskupom i sv. Ocem Franjom. Ne morate se u stavovima složiti s moderatorom ovog bloga, mnome ili nekim trećim tko ovdje komentira, a mogao bi biti prisutan na misi.
      Sretan Uksrs!

      Izbriši
    35. M.B.,

      Prečasnog Stanislava Vitkoviča izrazito cijenim kao svećenika jer sam nazočio njegovim misama i pristupio sakramentu ispovjedi. Zaista divno iskustvo Kristova svećenika.
      Nije uopće upitno da ti (smatram te prijateljem pa te tako i oslovljavam) ili bilo tko drugi imate vlastita mišljenja i iznosite ih javno na blogu, koliko god oni ne bili u suglasju s mojim ili bilo čijim.
      Znam da na ovom blogu ima otvorenih pristaša SSPX-a, što je također njihovo pravo. Konačno, živimo u slobodnoj zemlji.
      Mislim da je potpuno neprihvatljivo oglašavati na katoličkom blogu one koji nisu u jedinstvu s Katoličkom Crkvom (zaista se ne mislim dalje s nikim nadmudrivati pravnim "doskočicama" o njihovom statusu), jer koliko god se urednik bloga i udruga „Benedikt“ ograđivala glede organizacije navedenog skupa, oglašavanje istog predstavlja promicanje i neizravno „odobravanje“ istih. Iako je blog vlasništvo Tome i njegovog brata čime on dodatno zadržava pravo da na svom blogu oglašava koga hoće, mislim da se o tome moglo zatražiti savjet duhovnika, svakako preč. Vitkovića.
      Iako je moje mišljenje da su namjere Tome dobronamjerne i potaknute velikom ljubavi prema Tradiciji (u smislu u kojem se shvaća na ovom blogu), kod čitatelja može ostaviti dojam dvoličnosti i nekonzistentnosti.
      Ako se želi promicanje Tradicije u Hrvatskoj, onda se ljude treba upoznati sa njezinim ljepotama, nikako ne u konfrontaciji s bilo čim, kako bi Krist, i kroz ovo bogatstvo Katoličke Crkve, još više zasjao.

      Karlo



      Izbriši
    36. Mislim da sam bio vrlo jasan u tekstu i zamolbi.

      Izbriši
    37. Moja krivica, Toma. Aludirao sam, pa sam dobio ponešto izravniji odgovor. Ispričavam se. Ostavimo to zbilja.
      Inače, namjeravao sam ići na Veliki petak na Liturgiju pretposvećenih darova u Ćirilometodsku. Pozivam pratitelje bloga da mi se pridruže (iako mi je jasno ja će mnogi koji nisu uz Zagreba ići kući za Uskrs).

      Izbriši
    38. Jutros kad sam otvorio prozor, nešto je predivno zamirisalo. Osjetih dolazak proljeća premda proljeća još nema. No, divan je blagdan Blagovijesti povezan s obljetnicom preminuća velikog Božjeg ugodnika; onoga koji je nakon gotovo svih postignutih naslova i časti koje Majka Crkva dodjeljuje, smogao snage, uhvatio se za križ i dopustio da ga se blati i silno ponižava-do smrti i nakon toga-iz ljubavi prema sv.Majci Crkvi! L'oeuvre du Saint Esprit? Bien sûr !
      Danas je kristalno jasno: da njega nije bilo, ne bi bilo ni nas, ni ED skupina, a niti ove reforme koju je Papa Emeritus pokrenuo.

      Merci beaucoup, Monseigneur! Priez pour nous et la sainte Église Romaine!
      (Votre) Kikii

      Izbriši
    39. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
  12. Karlo, zamolio sam Vas da se ne osvrćete na moje komentare. Vi samo provocirate, ne tražite i ne želite diskusiju, samo namećete vlastite stavove. Stoga Vas molim da me pustite na miru!
    Kako je M.B. pamtno rekao, to samo dovodi do izljeva strasti!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  13. Kikii,

    mogao bi Vas prijaviti administratoru bloga za "linkanje" na protukatoličke i mržnjom i sprdnjom ispunjene stranice prema Papi i Katoličkoj Crkvi, kao i sustavno citiranje onoga koji je *svojim činom* bio izopćen iz Katoličke Crkve i do kraja ustrajao u pobuni i neposluhu. Za njegovu dušu se može samo moliti, a ne ga citirati na katoličkom blogu.
    Ako u čemu iznosim svoje stavove (glede pitanja vjere i morala), a ne stavove Katoličke Crkve - Anathema sit!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  14. Radite što mislite da je ispravno po Vašoj savjesti. No, još jedanput ponavljam: ne komentirajte moje tekstove više!!!!!!
    Ne želim voditi diskusiju s Vama, jer znam da je kontraproduktivno!
    Ne znam što Vas motivira ili tko Vas šalje(ili plaća?!) da ovako ispunjeni mržnjom pokušavate unijeti nemir na tradicionalni blog.
    Neka Vas Majka Božja Fatimska obrati i da Vam mir!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kiki,

      Nemojte se molim vas nervirati. Čovjeka treba prihvatiti kako on to i želi tj. kao običnog provokatora. Bacite pogled gore kako se ja lijepo zabavljam s njim. Čak mi je i smiješan kako se lagano da „upecati“ :-)
      Vjerujte mi Kiki da je i njemu kristalno jasno da ga više nitko na ovom blogu ne shvaća ozbiljno …

      S.H.

      Izbriši
    2. Hvala, S.H. Hvaljen Isus i Marija!
      Kikii

      Izbriši
  15. Jako lijepa vijest: biskup Haas iz Vaduza ce sluziti misu posvete ulja uz prisutnost svoga klera prema starom misalu!

    OdgovoriIzbriši
  16. http://tg24.sky.it/tg24/mondo/2013/03/23/papa_francesco_benedetto_xvi_ratzinger_bergoglio.html

    Fotografije i snimka povijesnog susreta dvojice papa.
    Neki osjećaj nelagode-moram priznati!Pomalo čudno...
    Hoće li ovo potaknuti papu Franju da malo skrene u smjeru Tradicije? Hoće li ono tajno Izvješće trojice kardinala o kojem se špekulira, Papi otvoriti oči? Molimo se!
    Ne zaboravite obratiti pozornost na izgled kapelice u Castel Gandolfu u kojoj celebrira papa emeritus Benedikt XVI. Posve tradicionalna! Tako kapelice danas izgledaju samo kod Bratstva sv.Pija X.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste li primjetili da mu je i križ pokriven :)
      Bosanac

      Izbriši
    2. Odlicno, skoro sam plako. A de skuzi kako ga je Benedikt pokusao zaustaviti valjda da on ode naprijed posto je papa, ali ovaj nije dao. Htio je da budu zajedno u klupi.
      Postavite ako nadete neki video na engleskom ovo nista ne kuzim.

      Jel se meni to cini ili se Benedikt poceo koristiti stapom za hodanje. Bas je ostario :(

      Luka

      Izbriši
    3. Kapelice u centrima Opusa Dei slično izgledaju.

      Samo još nedostaju oltarne pločice :)

      Izbriši
    4. Koliko ja znam, u mnogim su kapelicama opusovci stavili novi oltar ispred staroga. Stari doduše nisu makli, niti svetohranište s njega. Nisu stavili novi oltar ni na Escrivin grob, ali po kućama jesu! Ne znam jesu li ih makli posljednjih godina...???
      Kakve koristi: opet služe novu Misu?!
      Kikii

      Izbriši
    5. Gledao sam snimku u nekoliko navrata i učinilo mi se da p. Frane doslovce poteže p. Benedikta XVI za ruku da ide onamo gdje on hoće. Potvrdila mi se samo sumnja da je taj čovjek medijima okrenut i učiniti će svaku priliku za samopromociju.
      Poniznost? Ili oholost?
      Tomislav

      Izbriši
    6. Nije istina, u kapelama Opusa Dei najčešće je samo jedan oltar i to ad orientem. Ne znam ni za jednu gdje su dva oltara.

      U nekim dijacezama na uporno insistiranja biskupa (recimo po Njemačkoj) su bili prisiljeni staviti oltar versus populum, ali to je rijetka iznimka.

      Da, u Opusu Dei se uglavnom se služi Novus Ordo, to je istina. Iako taj Novus Ordo nema veze s NO koji se služi u 90% župa. To je NO ad orientem, sa bogatim ruhom i posuđem, vrlo često na latinskom, bez ikakvih improvizacija, bez da svećenik koristi svoje riječi izvan propovijedi, skupljeni prsti nakon pretvorbe, dvostruka purifikacija, pričest klečeći na jezik dok ministrant drži pliticu, itd...

      Izbriši
    7. Ja sam bio nekada davno negdje u Njemačkoj kod njih. Bio je stari oltar, a ispred njega novi. Uostalom, taj čudni novus ordo opusovski ipak je novus ordo. Svaka čast Opusu, ali oni su V2-fanatici. S njima takoďer nema nikakve obnove. Držali su desetljećima Španjolsku u svojim rukama., pa...
      Kikii

      Izbriši
    8. Kod Opusa je najveći problem iskrivljeni pojam poslušnosti, kako sam već prije u raspravi naveo - 'tko je poslušan, taj je uvijek u pravu'. To u prijevodu znači da bismo se mi tradicionalisti trebali dati natjeravati od modernističkih vlastodržaca, samo u ime poslušnosti, i ne bismo trebali nastupati otvoreno kao fsspx samo zato da to ne povrijedimo. Tu se zaboravlja da je spasenje duša vrhovni zakon i da smo slobodni, pa i dužni, suprotstaviti se autoritetu koji bi htio uništavati vjeru, što je sve realnost od II. vatikanskog naovamo sa cijelim neomodernističkim programom. Opusovci preko svega toga prelaze kao da bi se radilo o nečem sporednom, međutim riječ je upravo o gorućem pitanju današnjice, koja je obilježena besprimjerenom unutarcrkvenom krizom - krizom teologije i vjere potaknutom i vođenom s najviših razina.

      Izbriši
    9. Gloria.tv donosi intervju s biskupom Mullerom, pročelnikom Kongregacije za nauk vjere. Naslov:" Svećenici Bratstva sv.Pija X. moraju prihvatiti Koncil-Papa će temeljito promijeniti Crkvu!"
      Ulijeva nadu, već naslov!
      Kikii

      Izbriši
    10. @ Fesapo

      Nemaju Opus Dei 'iskrivljeni pojam poslušnosti',nego Vi. Bio sam spremio odgovor na tu temu u Nuestra Senora 15. ožujka ali je Post prestao primati nove komentare tako da ste se uspjeli izvući iz kasila kojemu je još samo trebalo zabiti na poklopac čavle. Tamo ste nam predstavili svoju protukatoličku nakaradu poslušnosti i još je k tome pripisali i meni. Upravo nevjerojatno kako niste u stanju - ne vjerujem da je zlonamjerno - svojim riječima reproducirati stavove sugovornika a da tome ne dodate toliko vlastitih začina da je iz takve chimere namoguće utvrditi što sugovornik misli.

      Busate se filozofijom, a Aristotel bi se u grobu okrenuo kad be pročitao na pr. jedan Vaš prikaz njegovog rada. filozofije.

      Izbriši
  17. http://www.de.gloria.tv/?media=418790

    Video na kojem se još jasnije vidi sva tradicionalna ljepota kapelice u Castel Gandolfu.
    Ako i ona uskoro postane žrtvom ulaska modernog duha, ne zaboravimo riječi pape Benedikta XVI. da ono što je do jučer bila najsvetija stvar u Crkvi, postala najzabranjenijom. E pa ne ide to baš tako!
    Ipak se nadam na razum i djelovanje Duha Svetoga u Crkvi i u ovim najtežim vremenima!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvalevrijedna vijest, Toma. Vjernici privrženi izvanrednom obliku će moći nazočiti zakonitoj i valjanoj misi.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  19. Gledam sad snimku pape emeritusa - tek se sad vidi koliko je star, slab, iscrpljen. Dok je bio papa nekako je to uspijevao sakriti. Možda si nije ni mogao priuštiti da pokaže slabost, pojeli bi ga vukovi. Tek sada, kada je odložio križ, vidi se koliko je slab. Peter Seewald kaže i da je gotovo gluh i slijep na jedno oko. Ako pažljivije pogledate snimku, i to se može vidjeti.

    Dragi naš Benedikt XVI, uvijek ću ga posebno ljubiti!

    OdgovoriIzbriši
  20. Inače, tko zna nešto o ovim porukama Božanskog milosrđa i upozorenjima o lažnom proroku? Tko to piše? Tko iza toga stoji?
    Moram priznati da je na neki način dobro unaprijed "opisan" karakter pape Franje. Međutim, to su preteške optužbe na njegov račun!Čujem da ih dosta "malenih" čita-da se već širi panika o tri dana mraka...
    Bože dragi, jesu nemirna ova vremena!
    Ja ne znam otkada su uopće na internetu: ipak je nešto pogođeno. Ovo o masoneriji je dobrim dijelom istinito, ali naježio sam se kad sam pročitao osude novog Pape. To ne bi rekli ni sedisvakantisti koje duboko prezirem!
    Je li istina da je padre Amorth rekao da dolaze od zloga?
    Eto, najavljen je nekakav znak u Velikom tjednu po kojem će se kao vidjeti zle namjere novog pape?!?
    Ne želim ih zbilja propagirati, ali nemam o njima gotovo nikakvih informacija, a više me ljudi o tome pitalo.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam sigurna radi li se o istim porukama, ali čivi mi se da je to to. Evo dva linka;
      http://www.thewarningsecondcoming.com/about/
      http://upozorenje-isusov-drugi-dolazak.de.tl/PORUKE-UPOZORENJA.htm

      Izbriši
    2. Da, radi se o istim porukama. Baš za njih se piše negativno na facebook stranici oca Amortha. Premda ne piše on, nego jedna skupina njegovih suradnika.
      Pročitao sam nekoliko "bezazlenijih" poruka kad sam pisao komentare ispod. Međutim, kasnije još nekoliko-u ovim se porukama otvoreno niječe valjani izbor novog pape i naziva ga se lažnim prorokom. A ključevi sv.Petra navodno su vraćeni u nebo. Pa ljudi moji, to je i šizma i hereza...krajnje opasni tekstovi. Ne zaboravimo da nečastivi najviše voli sijati razdor i podjele u Crkvi!
      Kikii

      Izbriši
  21. Da, zbilja na facebook stranici oca Amortha upozorava se vjernike kako je sotona lukav, te se upućuje na članak u kojem se analiziraju ove poruke i primjećuju se tipični spiritistički elementi, milenarizam itd.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  22. Molim link za taj post od Amortha kao i za spomenuti članak.
    NN

    OdgovoriIzbriši
  23. http://www.facebook.com/pages/Don-Gabriele-Amorth/350761581645316

    Članak: i falsi messaggi di Gesu Cristo

    OdgovoriIzbriši
  24. Da, stvarno. Zašto je križ pokriven? Zar se ne pokriva na Veliki Četvrtak? Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokriva se u subotu prije prve nedjelje muke, tj. proslu subotu.

      Izbriši
    2. u međuvremenu sam to saznao. toliko se toga izdogađalo u ovoj korizmi da je proletjela kao vjetar Longin

      Izbriši
    3. Križ se pokriva kada se u Evanđelju čita prispodoba o Isusovoj raspravi sa židovima (Iv 8, 51-59
      ). Tada su židovi htjeli ubiti Isusa, ali On "se sakri te iziđe iz Hrama." Zato se križ pokriva tj. sakriva na taj dan.
      Tradicija je puna simbolike.
      Mladen

      Izbriši
  25. http://www.romereports.com/palio/modules.php?name=AvantGo&file=print&sid=9531#.UU0bnUpGMDp.email

    OdgovoriIzbriši
  26. Jedno možda zaboravljeno proročanstvo sv. Franje Asiškog braći pred umiranje:
    http://blog.dnevnik.hr/print/id/1627110153/prorocanstvo-sv-franje-asiskog-o-nasim-danima.html

    tomislav

    OdgovoriIzbriši
  27. Zanimljivo je kako se medijski pumpa kampanja u korist nekih koji su podosta zastranili. Milosrđe na koje se pozivaju znači blagost, ali ne i reći onima koji su u krivu da su u pravu. Uostalom, nitko te sestre ne izbacuje iz njihovih samostana, uskraćuje im kruh, zabranjuje da se bave svojom djelatnošću. Ne, one naprosto žele biti u pravu, odnosno da im se ne kaže da su u krivu. zasigurno će se među američkim biskupima pojaviti onih koji su bili "na tvrdoj Benediktovoj liniji", a sada će utvrditi da treba "drugačiji pristup", "konstruktivni pristup" ili koji je već zgodan pojam iz svijeta politike koji zapravo opisuje gaženje načela i oportunističku promjenu smjera. Ne mogu si pomoći da ne kažem me kao nesavršena čovjeka (koji lako gubi nadu čim se nađe i najmanji povod) zazeblo saznanje da je sestra sv. Oca rastavljena i ponovno vjenčana (ako je istina to što piše u članku na koji sam dao poveznicu). U tom kontekstu danas je Fesapo dao vrlo dobar komentar (za načelni smisao tog odličnog komentara, koji ovdje želim istaknuti je nebitno spominjanje određenih konkretnih skupina).

    OdgovoriIzbriši
  28. Što se tiče proročanstva sv. Franje trebalo bi upitati franciskanologe o autentičnosti spisa, jer nisu svi iz prve ruke. Barem koliko sam ja upoznat s istima. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se jer u "Peruđinskoj legendi" je objavljen djelomičan zapis, dok je ovaj tekst prepisan kao "Izvadak iz molitvenika 'Serafsko cvijeće' od 23. 06. 1959. godine Priredio: otac Dionizije Andrašec, franjevac" - što bi moglo stvarati zabunu. Iako sam na više mjesta vidio da se iz ovog posljednjeg izvornika navode pretkazanja budućnosti reda. Ne vjerujem da je trenutno dostupan, iako postoji o njemu ovaj zapis: http://books.google.hr/books/about/Serafsko_cvije%C4%87e.html?id=iNEjywAACAAJ&redir_esc=y

      tomislav

      Izbriši
  29. Papa Franjo i ekumenizam

    http://www.thetablet.co.uk/latest-news/5152

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakve to veze ima s papom Franjom? Hocu ja kad se promijeni zupnik reci da vise nisam katolik jer mi se novi ne svidja?

      Izbriši
    2. Nevezano za samu osobu dotičnog konvertita, rekao bih da ima veze ako se zapitamo što je to "prosječni katolik". On vidi svoje roditelje ići u crkvu dvaput godišnje (a takvi su moji roditelji), gdje se možda njeguje solidan konzervativni način života posve kompatibilan s katoličkoj Vjeri, ali ga se ne povezuje s Vjerom i ne doživljava kao da ima svoje ishodište u Vjeri (opet vidim svoju obitelj). Onda ga na vjeronauku uče da i kršćanin i musliman vjeruju u istinskog Boga i ovaj više ne vidi razlike i negdje poslije krizme prestaje ići na nedjeljnu misu i pretvori se u katolika "dvaput godišnje". Ozbiljno bih se zapitao i što to točno uče mlade studente, buduće svećenike i buduće vjeroučitelje u vezi Židova i muslimana, pa onda čak i hinduizma i budizma. Čuju oni svašta (nećemo sad o detaljima jer znamo koji su) i normalno je da steknu jedan relativizirajući stav. Kad osobe koje bi trebale biti navjestitelji Vjere govore da njihova Vjera nije jedina i prava, uzalud svako naviještanje. Onda Vjera više nije Vjera nego samo vjera (malim slovom) odnosno uvjerenje i na kraju se pokazuje kao tehnika za samopomoć neke sredovječne gospođe koja voli pjevati u zboru.

      Izbriši
    3. Bogu hvala na papi Benediktu čija me osoba inspirirala na preispitivanje svog stava koji je bio i gori "dvaput godišnje", na rubu otpada (posljedica nedovoljne formacije u mladosti) i vratila me tada Majci Crkvi.

      Izbriši
    4. Žalosno je da se ovaj konvertit udaljava od Crkve, jer se time udaljava od svojeg spasenja. Međutim, veliku odgovornost snose svi koji sablažnjavaju malene. Naša se braća po Bliskom istoku sustavno ubijaju i protjeruju, o afričkim zemljama da i ne govorimo: na internetu možete svednevice pronaći nove fotografije prerezanih grkljana, odrubljenih glava...da ne nabrajam strahote. I to ide dalje-sustavno i trajno. Nije to nekoliko osoba. Riječ je o desetinama tisuća godišnje. Nisu to samo pojedinci, samo radikalne skupine!
      No, zbog ljubavi prema Megakoncilu valja šutjeti, ma je li baš?!Nostra aetate nije dogmatska konstitucija i pisana je prije pedeset godina. Samo luđaci mogu izdaju kršćana na Bliskom istoku pravdati tim jadnim dokumentom.
      M.B, blavu gore. Bog uvijek pokazuje izlazak iz najtežih situacija. Ako šalje kušnje, šalje i ljude koji nas izvode iz njih!
      Kikii

      Izbriši
  30. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  31. Ma, moram ovo napisati. Nastojat ću da ne bude tračaje, nego iznošenje vlastite muke. Naime, u mom dijelu svijeta ( nije Zagreb i okolica ), kolege uopće ne žele razgovarati o novom Papi. Ni crna ni bijela. Ništ. ( nisu ni preveč obadavali Papu emeritusa ). Kako se ovih dana intenzivno družimo na uskrsnim ispovijedima, pa se desi da smo veći dio dana zajedno, pa bude vremena i za zajedničke doručke i ručkove i večere, razgovara se o svemu i svačemu. ( doslovno ) Jedina tema koja nikako da izađe jest bilo kakva analiza ili bilo kakav razgovor o novom Papi, osim nekoliko vrlo zajedljivih komentara koje mi dobar kućni odgoj ne dopušta spomenuti u ovom preštimanom društvu. I mislim si, ak možemo razgovarati o nogometu i autima, možemo razgovarati i o Papi, kako god ga doživljavali i što god mislili o njemu...
    seoski župnik

    OdgovoriIzbriši
  32. Poštovani seoski župniče
    Možda bi bilo zgodno započeti razgovor ... npr. Što mislite o novom Petrovu nasljedniku? Znate li da navija za XXXX klub taj i taj ... :) ili što mislite o autu ...e sad treba saznati koji je ono s CV registracijom a nije CV 1 (marka auta) ... pa malo o potrošnji, okretni moment, limarija ... i sl. pa znate li da se naš novi Petrov nasljednik vozio baš ovim autom :) i tako, malo po malo i Franjo ispliva u razgovoru :) Longin

    OdgovoriIzbriši
  33. Dragi moj Longine, prva stvar s kojom sam započeo razgovor je bila ova: Papa navija za San Lorezno! Ništ... Druga stvar: Papa je moj čovjek, zna kuhat! ništ... Jeste dečki videli, Papa je đakone pričestio klečeći, kak vam se to čini? Ništ... Dečki, poznam jednu gospođu koja je nekad Papi išla na vjeronauk... Ništ...
    i čime bi još mogao započeti razgovor???
    seoski župnik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi seoski Župniče, počesto se kod nas ne iznose jasno hereze kao na Zapadu. Međutim, strašna posvjetovnjačenost je također neizdrživa.
      Nekoliko sam puta sjedio sa svećenicima na gozbama. Počesto atmosfera bude pobožnija kod mene kad pozovem goste za proštenje, nego na njihovim gozbama.
      Čuvajte se toga, molite strelovite molitvice dok tako sjedite. Ne smije se otupjeti!Kriza je strašna i golema. Imate mnoštvo pobožnih roditelja koja imaju nepobožnu djecu ili bračnih drugova gdje je jedno od njih posvjetovnjačeno...Nikome nije lako.
      No, Bog je htio da živimo u ovo vrijeme. U njemu treba spasiti svoju dušu!Barem Vi kao svećenik imate mogućnost okupiti oko sebe ljude koji će za Vas i s Vama moliti! Nama laicima je teže.
      Kikii

      Izbriši
    2. Poštovani seoski župniče. Ne preostaje drugo nego još pokušaj s automobilom :) Longin

      Izbriši
  34. Around 10 girls and 40 boys will take part in the Mass. The Pope will wash the feet of 12 of them, who will be chosen from different nationalities and diverse religious confessions. The youth will also say the readings and the prayers of the faithful.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...different nationalities and diverse religious confessions..

      SMELLS LIKE BAN-KI-MOON...

      Izbriši
    2. Nisam htio biti zajedljiv pa izraziti pribojavanje - nećemo li opet imati apostolke za Veliki četvrtak (kao ovdje: http://4.bp.blogspot.com/-OW6ZzSCVCKs/UUEK-XCb-sI/AAAAAAAADrs/fYKxSWJ6Doc/s1600/perenoge1.jpeg), međutim očito se papa nije promijenio preko noći - a nadam se da nećemo na ovom blogu slušati previše izljeva egzaltiranog optimizma kao da se to samo tako dogodilo.

      Izbriši
    3. Poznato je da se Misa dijeli na Misu katekumena i Misu vjernih. Ako spomenuti ljudi drugih vjera nemaju interes za Vjeru kršćansku i katoličku, onda je ovakav čin s jedne strane nasilje prema njima, a s druge strane ne bi smjeli prisustvovati niti prvom dijelu mise. Ako pokazuju interes, zna se koji je dio Misa vjernih pa se na početku tog dijela trebaju povući.
      Na dan početka Muke Gospodnje, na dan samrtne duševne Muke u Getsemantskome vrtu, igramo se Ban-Ki-Moona i političke korektnosti, ljevičarskih svjetovnih modernističkih agenda, kojima su Bog i Crkva najveći protivnici i vječni predmet mržnje. Pa nije to tako kao da ja navijam za Dinamo, ovaj za Hajduk, onaj za Rijeku, a svi su kršćani... Deus, Deus meus, respice in me: quare me dereliquisti?

      Izbriši
    4. Moj Fesapo, kako si ti zatucan. Vidi se da si šovinistički klerofašistički bijelac-heteroseksualac-muškarac koji bi potčinjavao žene, crnce, Azijate, muškoložnike, ženskoložnice... Ali presudio je tebi II. vatikanski. Samo čekaj da ga pravilno implementiramo i nagledat ćeš se ti: ima da slušaš biskupicu lezbijsku crnkinju :-)

      Izbriši
    5. Pa valjda se vidi da je šala. Na koncu, Fesapo i ja se osobno poznajemo.
      Ali najžalosnije je da ljevičari zbilja razmišljaju u paradigmama muškarci-žene, bijelci-nebijelci, heteroseksualci-neheteroseksualci (prvi zlostavljaju i potčinjavaju druge).

      Izbriši
    6. Zgodno je i to da će papa ponijeti uskrsni kolač i uskrsna jaja. Na Veliki Četvrtak.

      Izbriši
    7. M.B. "Poznato je da se Misa dijeli na Misu katekumena i Misu vjernih."
      To je nekad bilo. Postdrugovatikanska modernistička protestantizirana Euharistija dijeli se na: Uvodni dio, Služba riječi, Euharistijska služba i završni dio. Tako se uči na vjeronauku.
      Istočna liturgija ima kao i TLM dva dijela: Liturgija oglašenih (katekumena) i Liturgija vjernih. Pa opet će neki reći da je NO želio se približiti Istočnim Crkvama.
      Glede čestitanja blagdana unaprijed, zastupam stajalište islama: ne može se unaprijed radovati ili žalostiti. Kad nastupi blagdan, onda se čestita, tri ili osam dana, ovisno koliko se slavi. Tako oni koji žele održavati red.
      Jole

      Izbriši
    8. Marko, mise se djeli na misu katekumena i misu vjernika. Dakle katekumeni (oni koji se pripremaju na krstenje) ne smiju sudjelovati na misi vjernika. To nisam znao.
      A sto je Kanon mise, da li je to odvojeni dio ili je dio mise vjernika. Jel bi to bila kao po novom euharistijska sluzba?

      Toma mi je rekao da propovijed nije dio mise. Da li to znaci da se prije propovijedi misa prekida (pauzira) i onda kad svecenik kaze amen se nastavlja?

      Luka

      Izbriši
    9. Propovijed nije dio mise što simbolizira činjenica da svećenik skida manipul prije započinjanja propovijedi. Potom opet oblači manipul i započinje Credo. Da, onako kako Luka kaže/pita. Završetkom Creda završava i Missa catechumenorum. Sad bi ostijarij trebao zatvoriti vrata za nekrštenima (katekumenima). Missa fidelium započinje odmah potom kratkim dijalogom Dominus vobiscum/Et cum spiritu tuo/Oremus nakon čega slijedi darovna pjesma, Antiphona ad offertorium (u novoj misi je izbačena) koju poslije prati tiho izgovorena molitva (zbog toga što se izgovara tiho zove se Secreta; ona nije ukinuta u NO, izgovara se dakako na glas i zove se darovna). Kanon mise je dio mise vjernika.

      Izbriši
  35. Sveti Otac do daljnjega želi ostati u Domu sv.Marte i ne želi se preseliti u papinske odaje u Apostolskoj palači.
    Tko sam ja da kritiziram papinske odluke?!
    No, opet-strahota je ako netko zamijeni počast koja se iskazuje Papi kao Kristovu Namjesniku na Zemlji s vlastitom osobom. Nadam se da to nije slučaj.
    Meni su u današnjem vremenu potrebiti kršćani na Bliskom Istoku kao i tradicionalisti. malo solidarnosti i s njima!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ali to je njegovo potpuno pravo, iako se i ja s tim neslazem. Moramo postivati njegove odluke. Ja znam da ima ljudi koji bi rado uzivali u apartmanu umjesto njega (ja prvi haha)

      Luka

      Izbriši
  36. Jos malo pa će svi pjevat "Across the universe"...

    "Jai guru deva om"... जय गुरुदेव ॐ)

    OdgovoriIzbriši
  37. Može li mi netko odgovoriti na pitanja.Ukoliko papa na veliki četvrtak bude izabrao među 12 apostola djevojku ili ženu, je li to ispravno po kanonskom pravu?Zatim, je li ispravno izabrati nekoga nekatoličke, i još više nekršćanske konfesije?U konačnici ako ovo sve i jest ispravno, kako shvatiti ovu poruku?

    OdgovoriIzbriši
  38. Možda u smislu teologije po kojoj Krist ljubi svoju Crkvu i samoga sebe predaje za nju. Primjer je ostavio itd.. Prati noge znak je poniznosti. Dužni ste ... . Tu je i preljubnica koja je svojim suzama prala noge svome Spasitelju i otirala ih svojom kosom. Uzevši prepoznavanje znaka vremena ovo bi se moglo protumačiti kao službenik Crkve u dubokoj poniznosti pere noge onima koje su najčešće najneshvaćenije i još češće prave pravcate udovice i pokraj živih muževa koji bi ih trebali ljubiti kao što Krist ljubi svoju Crkvu. Pranje nogu ženama da ali uz pojašnjenje i ne odstupanje od izvornog značenja i punog smisla ovoga čina. Bojim se kako bi se u nekom drugom slučaju Kristova zapovijed ljubite jedan drugoga mogla shvatiti spolno jednoznačno i gdje smo s onim nema više grk-židov, rob-slobodnjak, muško-žensko itd. Ja bih to shvatio kroz misterij Crkve kao Zaručnice no uz tumačenje obreda koje bi bilo prikladno i svakom shvatljivo (ako se baš mora na taj način) Longin P:S: valjda sam bio barem djelomično jasan

    OdgovoriIzbriši
  39. Pranje nogu ženama i bilo kome izvan svećenstva je neteološki. Jedino bi bilo prihvatljivo da obični svećenik pere noge laicima na VČ. Krist na Tajnoj Večeri nije sabrao po ulicama muškarce i žene, već je oprao noge svojim najbližima dakle učenicima i to je samim tim postalo djelom Tajne. Dakle uspoređivat to što se Krist družio s bludnicima, razbojnicima i ostalima s obredima velikog četvrtka je glupo
    A

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije li Krist onaj Samarijanac koji vidje, smilova se ... Ako je glupo zašto onda žene s ljubavlju i poštovanjem peru ljude po domovima za starije i nemoćne (sjetimo se Majke Terezije), zašto njeguju umiruće (peru ih ... i ne samo noge) ... nije li ona žena iz Evanđelja, njoj na spomen, izlila skupocijenu pomast na Spasitelja. Zar je moguće misliti da bi svećenik "in persona Christi" smatrao ženu nedostojnom da joj opere noge. Ne znam ... meni se nikako ne čini glupo a ako je glupo trebaju mi doista jači i čvršći argumenti. Longin

      Izbriši
  40. Ne želim stvar zakomplicirati do kraja ali neka mi bude dopušteno reći i ovo: Bi li oprao noge vlastitoj majci, ženi, sestri ... Bože, Majci Isusovoj ... bi li oprao noge bl. Majci Tereziji, sv.Katarini, sv. Monici, sv. Feliciti, sv. Edit, sv. Luciji, sv. ceciliji, Mučenici, svetici. Zar je to važno? U konačnici promatramo li žene samo kao objekt ili neko niže biće što onda osobito činimo? U čemu je onda naša ljubav posebna? Zar je udana žena bez časti, ili djevica, ili domaćica, ili bolesnica? Sigurno je da nije ministerijalna svećenica ali svojom žrtvom, na sramotu govorim mnogima od nas "muškarčina, biskupčina, svećeničina, bogova" prave su svećenice, vjerujem u Njegovim očima. Valja pripaziti da ne prezremo one koje su "i brat i sestra i majka našega Spasitelja" predostojne da ih se ne prezre i predostojne da im operemo noge u znak poniznosti pune poštovanja što nam se Bog u Njima toliko puta smilovao. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Longine sve to stoji i sve to treba raditi. Međutim Krist je to uradio učenicima na Tajnoj večeri. Dakle onaj dan kad ustanovljuje svećenstvo i zbog toga je s teološke strane neprihvatljivo da se taj simbol na taj dan radi sa ženama a još gore s nevjernicima nedaj Bože. Ostalo sve što nabrajaš to stoji i treba tako raditi ali ne na VČ
      A

      Izbriši
    2. Dakle Krist taj dan ne pere noge ni svojoj Majci ni ostalim ženama koje su najvjerovatnije prisustvovale Večeri ili bar posluživale.

      Izbriši
    3. Ovo bi trebao biti posve jasan argument svima koji još nisu zatrovani otrovom modernizma.
      Bojim se da možemo argumentirati koliko želimo. Modernistima to ne pomaže. Netko se ovih dana nadovezao na izjave don Amortha o masoneriji koja je zagospodarila politikom i prodrla duboko u crkvene strukture. Lijepo je objasnio: tko povezuje moderniste, tko upravlja njima, budući da među njima ima dosta različnih usmjerenja. Što je svim modernistima "zajednički nazivnik" da se matematički izrazimo. To je masonerija. Mnogo njih i ne zna tko njima upravlja. To su ljudi željni moći i uspjeha, nespremni za velike žrtve i odricanja, pa se njima da manipulirati. Neki su modernisti svjesni svega: oni su u ložama i sami su veliki manipulatori.
      Dakle, cilj je uništiti Katoličku Crkvu i katoličku vjeru. Uništiti pobožnost prema Blaženoj Djevici, moljenje Krunice, pobožnost svecima. Uništiti svetu Euharistiju-najprije se krenulo protestantiziranjem i obezvrjeđivanjem obreda i Tradicije, a sada će se doći do konačnog uništenja: uništenja same valjanosti i ovog okljaštrenog novog obreda.(Ne kažem da će to Papa učiniti-to modernisti u Crkvi žele učiniti. Papu će pokušati privući na svoju stranu koliko god mogu, ili ga blokirati (ili ubiti?!) ako radi nešto protiv njih).
      Potom uništenje braka i kršćanske obitelji, a time i kršćanskog društva. Europa će postati kolaž naroda, jezika, rasa i vjeroispovijesti. Katoličke su države noćna mora svim neprijateljima Crkve i modernistima njihovim slugama. Imat ćemo povratak poganstvu Rimskog carstva: stotine bogova i božica kojima se žrtvuje. Progonit će se onoga tko vjeruje jednome pravome Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu!

      Izbriši
    4. A taj ostatak kršćana katolika će se proglašavati farizejima, oholicima, opasnim i retrogradnim tipovima, mrziteljima napretka, tolerancije i suživota, homofobima, mizantropima, islamofobima,klerofašistima, neposlušnima, šljamom, ološem i delinkventima.
      Ja zbilja u tim redovima vidim samo tradicionaliste, nešto obraćenih neokonzervativaca i još obraćenika iz svih mogućih tabora, čak i iz drugih vjera.
      Kikii(Ovaj komentar kao i ovaj gore nepotpisani)

      Izbriši
  41. Mogao bih se složiti s ovim komentarom i bez teških riječi. Sam čin pranja nogu je Kristova ustanova svećeništva. Nisam još nigdje vidio da su kod nas žene (laikinje, redovnice) bile pozvane u obred pranja nogu. Možda netko drugi ima drugačija iskustva. Osobno ne volim uvođenje noviteta koji mijenjaju tradiciju, naviku, simboliku jer postaju ili sami sebi znakom pa zbunjuju ili rade otvoreni put za uvođenje drugačijih, zbunjujućijih praksi.

    Tomislav

    OdgovoriIzbriši
  42. Pranje nogu je čin poniznosti. Ovaj čin radi istinitosti samog čina ne bi se smio svesti samo na znak svećenikova dostojanstva: Imaš ga? Sva naklonost moja. Činiš li to zato što je to učinio Utjelovljena Poniznost i slijediš svojega Gospodina i Učitelja? Znači, mogao bi netko reći, ti ne smatraš ovu osobu kojoj pereš noge dostojnom ili dostojnijom od sebe. E tu si na testu, sve tvoje dostojanstvo, i darovi, i milosti i geste ... i ne bi se sabralo što sve spada na služenje (istinsko u ljubavi i istini). Sada se lijepo ponizi i pokloni pravoj slici i pravoj ikoni Božjoj, a to je čovjek za kojeg je Krist umro. Nije li umro i žrtvovao svoj život za ovu ženu? Razmisli malo i ne griješi. Što je tvoja služba? Kako ćeš se spasiti? Zar si se već zakraljio? Zar si već odjenut haljinom spasenja? Za mene je ovaj čin uvijek bio najrječitiji spomen onoga što se dogodilo na Posljednjoj večeri. A u svećeniku koji je i sam odjenut slabošću i krhkošću ljudske naravi vidim i poniznika koji priznaje da nije uvijek bio spreman život svoj položiti za svoje ovce i nije izvršio što je bio dužan izvršiti zato je i to kao jedan Confessio, jedna ispovijest da to blago koje je Krist predao svojoj Crkvi nosimo u krhkim posudama. Tu je i voda, rječiti znak poniznosti ... i istini za ljubav ona uvijek traži najniža mjesta i pere i čisti sve... dostojne su žene da im se operu noge i ne bi nas trebalo zbunjivati da se i one svojim djelatnim sudjelovanjem itekako uključuju u život apostola iako nisu apostolice. Da ne duljim ponovno mi nedostaje argumenata protiv tj. zašto primjerice Papa ne bi oprao noge ženi, ženama, djevojkama, svejedno ... Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljivo je čitati kako se u dva tjedna promjeni stav o nekom pitanju za 180 stupnjeva. I sada, najednom, katolik postaje krivac, i to ni manje ni više nego krivac za oholost, ako drži ono što je Crkva uvijek držala. Najednom, preko noći, "tradicionalist" u još jednom pitanju postaje neposlušnik. Goropadni neposlušni drznik. Koji nema milosti niti suosjećanja.

      DM

      Izbriši
    2. Evo baš čitam "Papa oprao noge 12 mladih zatvorenika, među kojima su bile dvije djevojke i nekoliko muslimana, a zatim ih je obrisao ručnikom i poljubio. Zanimljivo da je među njima, kako je obznanjeno u Vatikanu, i “Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere“. Tijekom obreda pranja nogu, papa Franjo je imao na sebi pregaču koju mu je darovala zajednica “Villa san Francesco” iz Facen di Pedavene, u provinciji Belluno, koja skrbi za mlade s obiteljskim i osobnim teškoćama. Mladi iz te zajednice su Papi sašili pregaču od konca iz Svete zemlje." Što reći? Na pamet mi pada: "Tko je mudar neka o svemu tome razmišlja i uvidi dobrotu Gospodnju." Longin

      Izbriši
    3. Na misi su dakle bili i nekršteni. Jesu li to ljudi koji imaju želju preći na Vjeru Gospodinovu, ili su tako malo usput bili pogledati? Još malo, pa ćemo uvidjeti Gospodinovu dobrotu i dijeliti takvima pričest.

      Izbriši
    4. Zanimljivo je kako je vatikanska novinska služba bila puna nesposobnih novinara dok je trebalo izvještavati o Benediktovom pontifikatu; čovjek bi rekao da nijedan od njih ne zna do dva nabrojati. Kako li su se sada svi ti modernistički korifeji naglo probudili, razvezali dotad mutava usta i ustali na dotad kljaste noge.
      Sjećam se da je jednom neki misionar koji je u Brazilu proveo tri desetljeća, na pitanje koliko je ljudi pokrstio odgovorio: "Bogu hvala, nijednog."
      Zbilja, tko ima glavu neka razmišlja. Tko nema, naći će se za njega Winston Smith i objasniti mu kako stvari stoje, trenutno ili oduvijek ili od Drugog Vatikanuma, samo je stvar gledišta.

      Izbriši
    5. M.B., Vaša me uzrujanost zbilja još i više uznemiruje. Ipak ste Vi razborit tradicionalist,sklon pravovjerju, no ipak čvrstih ED uvjerenja-dakle, zazirete od "bespotrebne" kritike Učiteljstva.To je Vaš stav.
      Međutim, prije nekoliko dana ste ipak promijenili stil. Sve govorite, ali ne do kraja. Kao da je brdo informacija koje znate, ali ne želite reći!I to Vas znanje tišti!
      Ja sam čak u ovih nekoliko dana povratio malo optimizma. Kad FSSPX pozove na uzbunu, onda ću se i ja priključiti. Oni zasada mirno šute. Možda krivo taj znak tumačim kao nastavak "pokoncilske normale"slabih papa!
      No, kako vrijeme odmiče, i prosječan katolik vidi sve više znakova koji pozivaju na uzbunu. Daj Bože da se varamo...
      Kikii

      Izbriši
    6. Kikii,
      bez brige, nemam mnoštvo informacija. Bit će bolje da manje govorim, a više se molim, osobito ova dva dana do Uskrsa. Večeras idem u konkatedralu Ćirila i Metoda i tome se jako veselim.

      Izbriši
    7. Rekoh da neću, ali ipak.
      S ovog bloga poveznica vodi na blog Jimmyja Akina, inače solidnog apologeta, koji se svim silama trudi objasniti kako pranje nogu muslimanskoj djevojci nije ništa loše. Ali priča ima više aspekata. Prvo, od dvanaest ljudi, bile su dvije djevojke. Drugo, od dvanaest ljudi bilo je dvoje muslimana (čini se da je jedna od tih djevojaka ujedno i muslimanka, ali to je najmanje bitno). Treće, i ne najmanje važno. Što kanonski propisi kažu o tome.
      Kopirat ću dio komentara Jimmyja Akina (članak je nakon uvoda raščlanjen na 6 pitanja i odgovora od kojih ću prenijeti treće i četvrto).
      3. Can Pope Francis just do things that aren't provided for in the law?
      Yes. The pope does not need anybody's permission to make exceptions to how ecclesiastical law relates to him. He is canon law's ultimate legislator, interpreter, and executor.
      And it's not uncommon, at least in recent decades, for a pope to make exceptions to the law in how papal ceremonies are performed. John Paul II frequently held liturgies that departed from what the Church's liturgical texts provide, particularly when he was making a form of dramatic outreach, and Pope Francis seems to be following in his footsteps.
      4. If he can do this, can others?
      Technically speaking, no. If a pope judges that, due to the particular circumstances of a papal celebration, an exception should be made, that does not create a legal precedent allowing others to do so.
      After all, not everybody is in the same situation as the pope. They don't have the same pastoral circumstances or the same legal authority, and so if he makes an exception in his application of the law in his own case, it does not create a legal precedent for others doing so who do not have his circumstances or authority.

      Može li čovjek vjerovati da čita tekst katoličkog apologeta? Pa Crkva je rimska, zapadna, uvijek slijedila načela kanonskog prava koje se temelji na stoljetnoj baštini rimskog prava sve tamo do Justinijana I. Znači da papa može odstupiti od kanonskog zakona jer nitko ne može nad njime izvršiti sankciju zbog nepoštivanja zakona? Sablažnjava li ovo samo mene? Pa i Zoran Milanović (koji je pravnik) prvo izmijeni zakon kako želi pa onda postupa zakonski... Kakva bolesna percepcija da papu kanonski zakon ne obavezuje. Papa ima plenitudo potestatis. Može zakone mijenjati, ali bi ipak bilo lijepo da se drži. Stari diktator Joža broz rekao je da se "zakona ne treba držati kao pijan plota". Očito će ultramontanisti papu svesti u rang starog Jože. Ne poštujem vlastite zakone jer mi ih se ne poštuje. Odlično.
      neću se osvrtati na pranje nogu ženama, nego na pranje nogu nekatolicima (ako se ne varam; postoji mogućnost da griješim) tijekom mise i njihovo općenito sudjelovanje na misi (tu ne griješim, to je potvrdio vatikanski glasnogovornik). Jesu li ti nekatolici (tj. muslimani) odlučili postati kršćani? Pohađaju li kateheze? Ako jesu, izvrsno, no moglo se onda i objaviti. Ako se nije objavilo zbog straha da se tim ljudima nešto ne dogodi, je li onda uopće bilo spominjati da među osobama ima muslimana? Je cilj bio naglasiti da je riječ o ekumenskom događaju i da se radi o muslimanima koji uopće nisu zainteresirani za prelazak na Vjeru katoličku. Bojim se da je riječ o ovom zadnjem.

      Izbriši
    8. (nastavak)
      Od drugih komentatora, Father Z. na početku pokušava kod pape naći "pozitivnu želju", činjenicu da je "potrebna nova evangelizacija" i komentar izgleda da će biti sličan Akinovom, ali onda Father Z. otvoreno izražava svoje osobno neslaganje: Francis wants priests to talk to people and find out what they need and get involved in their daily struggles. Liturgy, for Francis, seems to be involved precisely in that. Do I think Francis may be missing huge points in this approach? Sure, right now I do... He[papa Franjo] is getting at the problem of the Church not making any headway in evangelization. Here is a problem. Liberals will find it far easier than conservatives to claim that Francis’ actions are endorsements of their liberal thing. Remember this: Liberals could give a damn about the gender of the person whose feet are being washed. Their focus is really the gender of the one doing the washing. Liturgical liberals are included in this. They only care about the washing of the feet of women, because ultimately they want women to do the washing. This is about the ordination of women, not about their feet. Father Z. pokušava (trudi se) vidjeti zrnca pozitivnog u ovome što mu izgleda pogrešno.
      Kanonski pravnik, Dr. Peters ne kritizirajući službu u zatvoru, među onima koje smo kao kršćani dužni pohoditi, povlači odličnu analogiju: ako otac krši obiteljska pravila, djeca promatraju i čim narastu i osjete se dovoljno jakima i sama se osile. Pope and dads set examples whether they want to or not. If I have dessert despite not having finished my supper, my kids do not experience that family rule as something presumably oriented to their welfare, but rather, as an imposition to be borne until they, too, are old enough to make and break the rules.
      By disregarding his own law in this matter, Francis violates, of course, no divine directive, nor does he—to anticipate an obvious question—achieve the abrogation of a law which, as it happens, I would not mind seeing abrogated. What he does do, I fear, is set a questionable example at Supper time.
      .
      I na koncu, najkraći i najbolji komentar ima otac Blake: It is however a very big deal for the the Supreme Legislator of the Church to break the Church's law or to set those laws at nought, especially as Supreme Legislator he has the right to change the Law. It does not bode well for a "Reforming" Pope to do it... Keeping the law is a mark of Communion. Without the Law anything is possible, no-one has protection or rights, the guards are unguarded and no-one can be trusted!.

      Izbriši
    9. Izvrsno objašnjeno, M.B.
      No, ne zaboravimo da je i papa emeritus Benedikt XVI. prekršio uredbe kanonskog prava i papu Ivana Pavla II. proglasio blaženim.
      Nikome ne ne sviđa to kršenje kanonskog prava. Moglo bi dovesti do toga da ga svatko krši kad mu padne na pamet, a to je anarhija.
      Mons.dr.Georg May, veliki borac za pravovjerje i Tradiciju, kaže da je stanje Crkve u Njemačkoj zabrinjavajuće. Kaže da bi Papa trebao biskupe koji su se pokazali lošim, jednostavno smijeniti.
      Da, zbilja. Sada je sve sazrelo. Nećemo dugo čekati kobna događanja u zemljama njemačkog govornog područja.
      Crkva treba čvrstu ruku, inače ćemo uskoro imati siguran raskol. Ovo nije zezancija, a niti su to nekakva crna proroštva.
      Lijepo je da mnogi vjernici, ali i nevjernici poštuju Papu. Sada se čak može govoriti o oduševljenju. Svi pričaju o svojim susjedima, rođacima, poznanicima, javnim osobama koje su dosada na sam spomen papinstva mrmljali ili čak psovali, a sada u oduševljeni. Idu čak i na cestu s transparentima "Živio papa Franjo!"
      Lijepo, dakako. Čujem od poznanika iz Dubrovnika:"Cijeli Dubrovnik voli papu Franju. Čak i ateisti, i muslimani...!"
      No, ja se pitam kao i mnogi tradicionalisti: hoće li vjernici nakon Uskrsa hrliti u crkve i primati sakramente? Hoće li se većim žarom truditi živjeti Božje zapovijedi? Hoće li se ateisti vraćati svojoj pradjedovskoj vjeri? Barem nekolicina ovih oduševljenih. Hoće li se pripadnici drugih vjera okrenuti Kritu, jedinom Spasitelju svih ljudi koji je na današnji dan prolio svoju Predragocjenu Krv za spas svih ljudi premda svi ne žele prihvatiti poziv na spasenje i odlaze u vječno prokletstvo?!
      Dajte mi objasnite: kakve koristi od oduševljenja za Kristovog Namjesnika, ako ti isti vjernici i nevjernici ne žele živjeti po zapovjednima samog KRISTA GOSPODINA?!
      Nije li to čisti nonsens???!!!

      Izbriši
    10. Meni smetaju trivijalnosti koje se stalno pojavljuju u propovijedima i nagovorima, primjerice citat vlastite bake i slično. Osim toga, dosta niska teološka razina propovijedi i kruženje oko siromašnih i potrebitih kao da je Crkva samo karitativna udruga.Premda kardinal Bergoglio nije podržavao teologiju oslobođenja, glavne su teme počesto slične.
      Ne zaboravimo da Crkva mora propovijedati i Krista Kralja. I od velikih zahtijevati pokoravanje njegovim zakonima.
      Pranje nogu Srpkinji muslimanske vjeroispovijesti u talijanskom zatvoru ipak neće biti nešto što će oduševiti Hrvate katolike!
      Opet se nadam da su ovo samo početci pontifikata...samo nikada da prođu!
      Kikii

      Izbriši
    11. Ja se evo cijelo jutro prepirem s kolegama s posla (muslimanima)... pokušavam odbraniti papu. Oni misle da je ovo težak slučaj prozelitizma jer je riječ o maloljetnicima koji su s obzirom na položaj (zatvorenici) jako podložni manipulaciji. Posjetio ih je papa i učinio takav čin milosti koji oni smatraju licemjernim pokušajem da se ta djeca pokrste.

      Vlado

      Izbriši
    12. Evo kako najbliži suradnici sv. Oca doživljavaju kanonske propise: http://www.zenit.org/en/articles/vatican-spokesman-on-participation-of-2-women-in-foot-washing-ceremony
      Gore spomenuh starog Jožu Broza i famozni citat da se "zakona ne bumo držali kak' pijan plota". Jasna poruka. Fućkaš liturgijske propise i kanonske zakone. Dobar očinski primjer Živog Učiteljstva narodu Božjem: liturgijski propisi i kanonsko pravo ne moraju se poštivati ako stvar s dobrom namjerom sagledavate u "širem kontekstu".

      Izbriši
  43. Svaka čast DM. Vi ste prozreli i lijepo objasnili o čemu je riječ.

    Tomislave, slažem se s Vama premda ne bih unaprijed isključivao djelovanje Duha Svetoga na ovog Svetog Oca i iznenađenja u tradicionalnom smislu. Pripazite: Internet je pun kojekakvih teorija i crnih proroštva koja pokušavaju zbuniti nas katolike. Po riječima oca Amortha takve teorije mogu dolaziti i dolaze od nečistih duhova. Valja biti oprezan i strpljiv. Ne zaboravite da je strpljivost velika krepost.

    Longine, malo postajete dosadni sa stalnim mistificiranjem svih novotarija bilo gdje u Crkvi po svijetu. Da čujemo primjerice da je neki biskup bacio mačku s tornja katedrale, odmah bi od Vas došao komentar da je to simbol novoga Jeruzalema jer padom mačke odmah se nameće eshatološka perspektiva o propadanju svega zemaljskoga, a glavu okrećemo gore prema nebu i budno gledamo…(da nam mačka ne bi pala na glavu).
    Ponavljate se. Uostalom, shvaćate li da nam neizravno(ali i izravno) uvijek predbacujete da mi praktično nemamo pojma, da smo farizeji, da ne „vidimo“…Kakav ste Vi čovjek?!
    Dajte jedanput podržite nekoga od nas u tradicionalnom argumentiranju da Vaše očito svjesne i namjerne kritike imaju malo veću težinu.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DM mislim da se ovdje ne radi o stavu. Postoji nešto što je kontinuitet i nešto što je diskontinuitet. To se jasno vidi iz Crkvene prakse. Neke se stvari mijenjaju neke ne. Izložio sam samo svoje mišljenje u kojemu mi ponestaju argumenti protiv.Što ste prozreli? Ne znam. Molim vas da imate na pameti kako iznosim svoje mišljenje ne imajući pred sobom Opće uredbe Rimskog misala, Zakonik i drugo. Ono čega u mom mišljenju ima sigurno je podosta toga iz Pisma i iz realne crkvene prakse. Istini za ljubav nisam obratio pažnju na to pere li ili ne pere župnik ili svećenik noge i enama. Sigurno je da ću se prikloniti onom zakonu ili uredbi koja stvar napose uređuje i bez pogovora ali svoje mišljenje smijem imati i svoj stav smijem oblikovati. Najbolje bi bilo po sistemu ako je krivo dokaži da je krivo ako ne zašto me udaraš (to mi je palo na pamet između ostalog). Iz mojega pisanja nadam se da ste shvatili kako želim izbistriti i svoje mišljenje i svoje stavove među osobama za koje smatram da nešto znaju i da su sposobne dati objektivnu informaciju. U konačnici da me stvari oko tradicionalnoga ne zanimaju sasvim sigurno ne bih posjećivao ovaj blog. No to sam ja. Kakav sam čovjek? Vjerojatno ne onakav kakav bih za neke trebao biti. Da mislim kako nemate pojma o ovome ili onome Kikii onda bih to otvoreno i napisao. Da, ponavljam se i moje su kritike svjesne i namjerne. Uostalom kakve bi trebale biti? Uvijene, prikrivene, zlonamjerne ... Ponešto sam teologije naučio na našim učilištima ali ona se uglavnom svodila na kazuistiku, na stavove koji su uglavnom jasno stavljale na znanje tko je gazda u kući i kako se ukućani imaju vladati no o samom Graditelju najviše sam naučio proučavajući i uspoređujući stvari i praksu. Oni koji su se busali u prsa svojim katoličanstvom uglavnom su bili ili jesu neka čudna mješavima pelagijevstva, kriptoprotestantizma, njemačko teoloških (jer njemački teolozi uglavnom citiraju sami sebe) quasitradicionalista. Jedna sociološka studija je pokazala da su ne sjećam se broja (znam da nije mali) bogoslovi jedne XX bogoslovije u svom shvaćanju blizu nacizmu. U praksi nesposobni za prepoznavanje malog čovjeka i u redu onih koji prodaju siromaha za sandale. Prisutna je jedna zabrinjavajuća i razarajuća socijalna neosjetljivost, a primjerice XX profesori s tog područja imali su je prilike pokazati i na djelu konkretno. No dobro. Razumijem. Nedostatak vizije, feudalistički mentalitet i tko zna što sve ne. Baš me briga. Preživio sam i znam da su lažni apostoli. Neki više nisu među živima. Bog im se duši smilovao. U Katoličkoj Crkvi drži me samo vjera i to osobito ona koja izvire iz oltara i događaja našega spasenja. Dakako, podržati ću Vas u Vašem tradicionalnom argumentiranju ali ću Vam i dati svoje mišljenje i iako nije uvijek mudro pitat ću se zašto je nešto takvo i baš takvo. Eto, takav sam čovjek. U praksi, sigurno ću poslušati biskupa, svećenika, nadređenoga itd. ali ću mu i reći što ga ide ako se ne slažem i zašto se ne slažem. Pa i sama prijava na post traži od mene da dokažem da nisam robot. Dakle DM ne bih bio tako defanzivan u tvojoj procijeni mojega pisanja, a Kikii ne bih bio tako naivan u zaključivanju da trčim za novotarijama i mistificiram ih. Svaka čast tradiciji, tradicionalizmu i svemu vezanom uz to, ali draa mi je istina. Longin

      Izbriši
    2. Peticija Sv.Ocu koja kruži internetom:

      Dear Supporters,

      Habemus Papam,

      Among many as Cardinal Burke and Cardinal Ranjith, the
      Cardinals gathered under the guidance of the Holy Spirit
      decided on Cardinal Bergoglio, Pope Francis.

      As Cardinal, it has been said, he opposed to the TLM.
      As catholic I follow the saying Aeneam reicite, Pium recipite.
      So, let us pray for Our Sovereign Reigning Pontiff for him to
      fulfill faithfully the Perenial Magisterium.

      Please, I ask the Promotion of the Petition because there
      will be meetings in Rome on it. Also, some Traditional
      Catholic Priests are already under persecution.

      Thanks,

      Demasi

      Izbriši
  44. Sad je puno jasnije: zvijezda je marijanski uvjerljivija, a cvijet više nije grozd. Sviđa mi se :) LOngin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zvijezda je uvjerljivija i nekako je ugodnije da nema pet krakova.

      Izbriši
    2. Ovo je po mom mišljenju, a pročitah i mišljenja drugih po portalima, vrlo pozitivan znak u karakteru novog Pape: on dopušta da ga se posavjetuje. Da bi izbjegao sve moguće nedoumice i kriva tumačenja, dopušta da se "ispravi" njegov grb.
      Je li to bilo nužno?
      Pogledajte grb mons. Fellaya-ima također u gornjem desnom dijelu zvijezdu s pet krakova.
      Neki već trabunjaju da je zvijezda s osam krakova simbol božice ove ili one...Gluposti!
      Za većinu se simbola može naći više različitih značenja u povijesti i različitim kulturama, vjerama i svjetonazorima.
      Kad sam kupovao perzijaner, vratio sam ga, jer sam na njemu vidio dvije svastike. Osim toga, bila su i tri malena grčka "krsta". Meni je bilo nezamislivo gaziti po "križu". Je li to bilo svjesno kad je izrađivan ili je to u toj kulturi zbilja izraz poštovanja? Ja sam ga ipak zamijenio. Ali i bez toga, vratio bih ih samo zbog svastike.
      Da je sveti otac uzeo pauna, svi bi zaključili da je posrijedi taština. No, paun je često motiv u bizantskom duborezu za okvire ikona-paun, feniks je simbol uskrsnuća i vječnog života!
      Pogledajte stare molitvenike: "Na crnim Misama..." nekadašnji "pučki" naziv za mise zadušnice na kojima je svećenik nosio crne paramente.
      Svetom Ocu nije lako. Čak se i držanje ruku u kapelici s Benediktom već proglasilo tipično "masonskim"!To već graniči s ludilom!
      Tako su protestantske sljedbe na grbu pape Ivana Pavla II. ono veliko M koje je odvajkada simbol za "Mariju, Majku Božju" povezivali s velikim slovom M koju masoni nose na pragačama. Čisto ludilo!
      Žalosno je koliko je nered i nemir u svetoj Crkvi. A pape misle da moraju uvijek nešto novo uvoditi i mijenjati...Lijepa vremena kada su svi zdušno molili za Pontifeksa i vjerovali mu!
      Ja se iskreno nadam da će Sveti Otac dopustiti da ga "posavjetuju" i o Tradiciji. Wojtyla je uvijek pokazivao kako ga se napada sa svih strana. Na kraju bi popustio liberalima: dopustio je svugdje i Pričest na ruke, kasnije ministrantice...Benedikt je volio Tradiciju i tradicionaliste, ali je bio zarobljen kolegijalnošću. Opet su liberali vladali.
      Ovaj Sv.Otac ne glumi ništa i brzo djeluje. Vrijeme je otpočeti moliti i postiti za Papu!
      I ljudi-nemojmo dopustiti da nas s jedne strane modernisti, a s druge strane protestantske sljedbe, sedisvakantisti i ostali posve izbezume!
      Kikii

      Izbriši
    3. Baš me zanima kako izgleda tvoj grb Kikii. Longin

      Izbriši
    4. Imamo grb. Nešto mi se ne da izraditi ga. Išli su mi na živce oni Purgeri koji su vazda isticali te svoje grbove, a bilo je to nekakvo sitno austrougarsko plemstvo. Za mene vazda dokaz malograđanštine tih ljudi koji pate za nekakvim naslovima, a to je uvijek povezano s prijezirom našeg malenog čovjeka i idealiziranjem nekog nepostojećeg Zapada.
      Ja sam zbilja pronašao u austrougarskom popisu iz 19.stoljeća da se moja obitelj poziva na kraljevsko podrijetlo...Ali od svih obitelji cijeloga kraja, samo se tvrdi za jednu. Moju! I još jedna tvrdi da ima veze s Kraljevićem Markom...
      A naši su stari uvijek to tvrdili. Postoje čak i u biskupijskim arhivima nekakvi podatci o tome. Sve samo snovi? Moguće!
      Nije bitno. Grb je u svakom slučaju lijep, a najbitnije je da je u toj plemićkoj obitelji bilo osoba na glasu svetosti! Volio bih ga izraditi baš zbog toga, ali bojim se da je time skromnost ozbiljno ugrožena. A i priče "iz nesvjesti" s gostima o tome...Pa jesmo, pa nismo, pa plava krv...Gubitak energije na nebitne stvari!
      Kikii

      Izbriši
  45. Predobro ... malo podsjeća ne neke rasprave na ovom blogu :-)

    Conversation with a "modern" Catholic
    http://www.youtube.com/watch?v=JS6yfuPKmWM

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  46. Odgovori
    1. Hahahaha nasjeli ste svi na moju lukavu zamku, pogotovo Toma :)

      Samo je jedan papa na slici. Ostalo su redovnici norbertinci.

      Longin se malo izvuko :)

      Luka

      Izbriši
    2. Premostratenze sam već susreo u Međugorju. Uglavnom mlađi ljudi(Česi ili Slovaci)pa sam odmah skužio da nije Sveti Otac. No, ipak šok prvih nekoliko sekundi...Jedino nisu imali križeve. To je zbunjujuće na ovoj fotografiji. Očito su im ovo priori ili opati-kako se već zovu!
      Da nisu su pape, jasno je: valjda svi znaju kako je izgledao sv.Pijo X., blaženi Pijo IX. i Lav XIII.
      Kikii

      Izbriši
  47. Možda na Nebu. Longin

    OdgovoriIzbriši
  48. Meni je zastrašujuće da obični ljudi svaki put slave Papu kad se odriče nečega što je dugo vremena bilo tipično papinsko. U redu, Latinoamerikanac koji ne voli kurijalni protokol, svojevrstan "dvorski" način života; on je jednostavan i jasan.
    Međutim, moramo li ga odmah zbog toga proglašavati živim svecem, drečiti se uokolo. Sjećam se da su za papu Benedikta XVI. mnogi govorili, a to sam čuo na više mjesta po Lijepoj Našoj:"Ovaj se Papa još mora dokazati da ga zavolimo. Onaj prošli je bio divan i svet...!" Njega se u pravilu samo kritiziralo i ignoriralo.
    Osobno sam ga upoznao: baš je Joseph Ratzinger bio primjerom jednostavna i skromna čovjeka, svećenika i biskupa.
    Pitam se: što će biti kad ovaj Papa bude morao donositi prve teške odluke. Hoće li se ova količina oduševljenja pretvoriti u ogorčenje?!
    Svjetina koja je za Gospodina Isusa vikala:"Raspni ga, raspni", malo ga je ranije dočekala s maslinovim i palminim grančicama...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit će to vjerujem u svakom slučaju zanimljiv pontifikat. Ne znam jesmo li na istoj liniji razmišljanja ali volio bih se iznenaditi (ne pretječući sud Crkve) papinim proglašenjem vjerske istine koju smo dužni vjerovati božanskom i katoličkom vjerom i pitam se je li to moguće u pogledu braka jer Zakonik donosi definiciju braka (kažu neki kanonisti jedinu) a brak i obitelj su u krizi. U svakom slučaju već na početku svojim stilom nagoviješćuje vrijeme dubokih promijena i pomaka. Znam za poniznost Pape Benedikta XVI ona je djelom očitovana, no čudi me da kao teolog i to vrstan (možda baš zbog svoje poniznosti i skromnosti) nije učinio takvo što. No dobro. Svi imamo neka očekivanja. Ona mogu biti veća ili manja. Od ovog pontifikata očekujem zaista sve samo ne održavanje hladnog pogona. Vjerujem da će Bergoglio slijediti Kristov nauk. Zadovoljan sam što se radi o čovjeku s redovničkim iskustvom što budi nadanje u više reda u Kristovoj Crkvi. No, jedan čovjek ne može ništa učiniti sam. Može nam se, na žalost, dogoditi da ga ostavimo na cjedilu i sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Mislim da je Crkva svijesna kako ne možemo više živjeti od opetovanih citiranja i lamentiranja o dekretima i dokumentima koji traže zapravo samo jedno: živjeti i djelovati, biti i činiti ili ono Ivana XXIII: vidjeti, prosuditi i djelovati. Papa Franjo je mislim razborit i mudar Pastir i ne vjerujem da su njegove poruke površne i populističke. Mislim da su vizionarske, proročke i dugoročno djelotvorne. Longin

      Izbriši
    2. Evo samo jedna mala stvar zadaje toliko glavobolje a to je uvođenje formulacije "za mnoge". Pitam se zar se nitko mudar nije sjetio kako ne treba tiskati nove Misale nego jednostavno naljepnice na kojima je ispisan izraz "za mnoge" i zalijepiti u Misal. Je li to problem? Eto uštede novca i svi sretni i zadovoljni i katolici još k tome koji slijede nauk Crkve. To je, mislim, trebalo učiniti. Longin

      Izbriši
    3. Longine, bojim se da je u pitanju samo izlika kako izbjeći uvođenje "za mnoge". Inače, u zemljama engleskog govornog područja je promijenjen cijeli prijevod NO misala, što sam red mise, što propriji. Prijašnji je prijevod bio vrlo slobodan. Ovaj je svakako mnogo sličniji latinskom originalu.

      Izbriši
    4. Štafetu? Evo još jedne male sitnice koja toliko toga govori o mentalitetu prihvaćanja novoga pontifikata. Želim vjerovati u dobronamjerni prijevod ili svojvrsnu slobodu prevođenja, ali ... štafeta kod prosječnog stanovnika ove zemlje budi sjećanja na neka druga vremena.
      Papa Franjo na prvoj audijenciji pozdravlja: "Fratelli e sorelle, buongiorno! Sono lieto di accogliervi in questa mia prima Udienza generale. Con grande riconoscenza e venerazione raccolgo il “testimone” dalle mani del mio amato predecessore Benedetto XVI." Vatikanske stranice.


      "Braćo i sestre, dobar dan!
      S radošću vas dočekujem na ovoj mojoj prvoj općoj audijenciji. S velikom zahvalnošću i poštovanjem preuzimam "štafetu" iz ruku mojeg ljubljenog predšasnika Benedikta XVI." Hrvatski prijevod IKA-e (kateheza 27. ožujka 2013.)

      Nisam stručnjak za jezikoslovlje ali s ovim hrvatskim prijevodom nešto nije u redu. Zar se doista "testimone" može prevesti kao štafeta. Hm. Ne bih rekao. Longin

      Izbriši
  49. Il testimone u talijanskome znači ponajprije svjedok. Međutim, u štafetnim utrkama se ova riječ porabi za označavanje štefetne palice koju jedan atletičat predaje drugomu. Uglavnom se radi o drvenim ili metalnim palicama. No, cijela se utrka naziva "La staffetta". U plivanju se primjerice ne predaje štafetna palica, nego se drugog plivača dodirne rukom, nogom, glavom...Tako je riječ "il testimone" vezana uglavnom za trčanje.
    Međutim, u prenesenom se značenju često porabi "passare il testimone" i "raccogliere il testimone" u smislu nastavka kontinuiteta s prethodnikom.
    Glede prijevoda: zbilja ružno zvuči na hrvatskome, jer podsjeća na jedno mračno vrijeme naše povijesti i budi ružne uspomene. U talijanskome se to ipak ne povezuje s komunizmom.
    Inače, mi smo kao klinci sredinom osamdesetih mrzili štafetu i nazivali je "pašteta"!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  50. Uvijek sam zahvalan Bogu što postoje pametniji od mene. Longin

    OdgovoriIzbriši
  51. No, i mene smeta taj naziv "štafeta". Ipak su mogli nekako parafrazirati! Primjedba je na mjestu, Longin!Velika većina ljudi će zacijelo posve krivo razumjeti poruku.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  52. Baš smo se lijepo smirili od prvih negativnih dojmova, zamijetili i pozitivne, učvrstili se u uvjerenju da će sve ići nabolje...
    Evo sada pročitah tekst Roberta de Matteia koji je napisao za talijanske novine "Il Foglio", a prenosi ga blog messainlatino.it
    Nažalost, ništa pozitivno. Od teološkog profila novog Pape-premda se i De Mattei ograđuje od procjena kako će pontifikat izgledati.
    Međutim, pribojava se da će cijela novonastala situacija utjecati na to da modernisti jače i umješnije napadnu samu bit papinstva. On vidi da je sve otišlo u tom smjeru: najprije enciklika Ivana Pavla II. "Ut unum sint", potom odreknuće pape emeritusa Benedikta XVI., bez ikakve usporedbe u povijesti Crkve. Zadržao je bijeli talar i naslov pape emeritusa i nije skriven daleko od očiju, nego će boraviti u Vatikanu. A potom pape Franje koji se sam naziva "Rimskim Biskupom". De Mattei drži nepotrebnim susret dvojice papa pred kamerama i reflektorima. Slike koje obilaze cijeli svijet. On situaciju uspoređuje samo sa situacijom velikog zapadnog raskola.
    Kardinal Marx ovih dana izjavljuje da se papa ne može ponašati kao kakav monarh...U tom smislu govore i drugi kardinali.
    No, ne zaboravimo: Papa nije samo osoba, nego ponajprije instutucija, po riječima sv.Lava :"Nedostojan nasljednik sv.Petra"! Isus Krist je sam želio da Petar upravlja Crkvom. Današnji oblik papinstva nije nekakva srednjovjekovna koncepcija papinstva koja Papu udaljava od same biti njegova poslanja. Takve teorije, nažalost, poodavna po Crkvi kruže. Sve je srednjovjekovno, retrogradno, zasterjelo, anakrono, daleko od Krista i Evanđelja, navodno.
    Vidite da se bez ozbiljnog obraćenja i povratka Tradiciji u Crkvi ama baš ništa ne može spasiti. Većina toga je uništeno. Neokzervativci su se hvatali za papinstvo, prezirući Tradiciju. Sada se i taj temelj pokušava uzdrmati!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Doista, tko se ne bi volio vratiti u 4. ili 5. stoljeće, recimo u godinu Efeškog koncila (3. sveopćeg) kada su naoružani batinaši ove ili one teološke škole (koje su, dakako, bile u međusobno horizontalnom kolegijalnom odnosu) predvodili svjetinu koja se sukobljavala, krv tekla u potocima i padale glave. Našlo bi se mjesta i za batinaše Orsinija i Colonna koji su, kao pravi zapadnjaci, bili manje spiritualno motivirani, a daleko više zveckanjem srebrnjaka. O tempora, o mores. Globalno bi to izgledalo još zabavnije: vlakovi puni napolitanskih batinaša dolaze u Rim, ovi se iskrcavaju i trče prema rimskoj zračnoj luci da spriječe sletanje zrakoplova s batinašima iz Rija i Sao Paula.

      Izbriši
    2. M.B, sada razumijem zašto ste bili potišteni ovih dana. Kad zbrojimo sve dosada i kod mene se javlja potištenost. Nakon objašnjenja patera Lombardija...No, mora se ustrajati. Sutra će nas Uskrsli pozvati na radost i slavlje pobjede nad zlom i grijehom.I to nam svima mora ostati na pameti.
      Potrebna je velika nada: onakvo ufanje kakvo je na prvu Veliku subotu u povijesti imala Blažena Djevica. Jedina je ona vjerovala. Njoj se prema predaji najvjerojatnije prvoj pokazao Uskrsli.
      Ja vjerujem u uskrsnuće Crkve premda su se oblici nadvili kao nikada dosada.
      Molimo, vjerujmo i ustrajmo u borbi za Crkvu i Tradiciju.
      Hoće li trebati snaga jedne Edith Stein ili Maksimilijana Kolbea? Možda!
      O velike ove Subote i velike vjere Gospine!

      Izbriši
  53. izgleda da je masonerija u Crkvi (zvijer slična janjetu koja ima 2 roga) počela žurno ostvarivati svoje posljednje planove;
    liberalizacijom razvoda papa franjo želi da se i razvedeni ljudi osjećaju djecom Božjom...
    Naslov iz dnevnog tiska ; Lakši crkveni razvodi i novi brakovi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otkud ti ovo?Molim te stavi link?

      Izbriši
    2. Ipak, valja sve ovo uzimati s rezervom, posebno ako se uzme u obzir da naslove kroje urednici, a ne sami novinari, te se često događa da sam tekst nema mnogo veze s naslovom.

      Izbriši
  54. Naravno da naslov nema nikakve veze s tekstom već je isključivo u službi prodaje novina. To se svatko mogao uvjeriti tisućama puta, tako da svako citiranje naslova je, najblaže rečeno, nesmotreno. Mnogi će vidjeti novine na kiosku ili na internetu, ali ih neće kupiti, tj. pročitati. Novinari se pravno štite znakom upitnika, da ne ispadne očigledna kleveta. Čak i na autorizirani tekst, urednik/novinar "ima pravo" staviti svoj naslov. Onaj tko je predmet takve klevete, bez obzira bio on "obični" građanin ili papa pati "u tišini" jer je teško isprati nanesenu klevetu koja se proširila, a pravna zadovoljština, kao što sam i objasnio, je praktički nemoguća.

    http://www.vecernji.hr/vijesti/biografija-novog-pape-laksi-crkveni-razvodi-novi-brakovi-clanak-532431

    OdgovoriIzbriši
  55. Naslov naravno nema nikakve veze s tekstom, što se dosad svatko mogao uvjeriti tisućama puta.

    http://www.vecernji.hr/vijesti/biografija-novog-pape-laksi-crkveni-razvodi-novi-brakovi-clanak-532431

    M

    OdgovoriIzbriši
  56. Naslov nema nikakve veze s tekstom već je isključivo u službi prodaje novina:
    Večernji list

    M

    OdgovoriIzbriši
  57. Čitam knjigu Papa Franjo (Andrea Tornielli autor) - stvarno je dobra (došao sam do 145. str.), i dojam o Papi također. Knjiga prikazuje Papu (kardinala i nadbiskupa Buenos Airesa) kao pobožnu, osjetljivu, tankoćutnu osobu, otvorenu, jednostavnu, milosrdnu. Zaista sam puno toga dobroga od njega i o njemu naučio kroz mnoge primjere iz njegova života!
    Ali, mislim da knjigu i u njoj izneseno trebamo čitati kritički!
    Zašto?
    Ima nekih 'stvari',u dosadašnjem dijelu knjige, koje zahtijevaju razmišljanje i oprez...i želim ih sa svima vama podijeliti!
    Npr.što se tiče discipline dijeljenja sakramenata: kome, kako i kada?
    1. točka Npr.jedan odlomčić na str. 123 - 124. o naputku da laici odlaze u siromašne četvrti, drže vjeronauk,i ako tko zatraži svetu pričest, neka mu je daju.
    Dakle, citiram:
    "Ako možete, unajmite neku garažu (kaže svećenicima koji su u župama u siromašnim četvrtima) i ako nađete nekog laika koji je spreman, nek' ide!
    Nek' malo bude s narodom, malo drži vjeronauk pa nek' i pričest dijeli, ako je zatraže.
    Jedan je župnik odgovorio na to: "Ali oče, ako to uradimo, svijet više neće dolaziti u crkvu."
    A zašto?, upitao sam ga (pitanje kardinala Bergolia).
    Dolaze li sada na misu?
    Ne - odgovorio je.
    "Onda!" (i kardinal nastavlja župniku):
    "Izići iz sebe znači izići i iz okvira vlastitih uvjerenja za koje se misli da su nepomična, ako postoji prijetnja da postanu zaprjeka, ako zatvaraju obzor koji je Božji.
    To vrijedi i za laike"
    KOMENTAR na 1. točku:
    Lijepo - ja sam isto tako za prisutnost među svima, za solidarnost sa svima, rubnima, pa to čine i današnji misionari u Africi, dok je ta prisutnost i solidarnost ipak nedovoljna drugdje...Hm, ali uza sve olakšavajuće okolnosti i razloge, ne može se zdravu, odraslu osobu pripuštati sv. pričesti, bez sudjelovanja na svetoj misi, nego potaknuti na ispovijed i euharistijsko slavlje pa je onda pričestiti. Ako neće, i ne žele, neka im se omogući kontinuirana primjerena kateheza, i postupno će moći kroz sudjelovanje i vjersku izgradnju pristupiti i pričesti...
    Drugo, papa, točnije kardinal, govori kako se tu radi o vlastitim uvjerenjima i o izlasku iz sebe - ali to nije tako - radi se o kršćanskom nauku - o logici sudjelovanja na euharistijskom slavlju i uvjetima za primanje pričesti - mislim da se po ovom principu o kojemu govori tada kardinal, sada papa, gubi svijest o tome što je i tko je u posvećenim prilikama kruha i vina - sam Gospodin!!!
    Zašto bih odmah dijelio svetu pričest svakome tko je zaželi, bez ikakvih uvjeta? - Ona se ne može činiti jeftinim sredstvom liječenja društvenih nepravdi, i da bi se netko osjećao prihvaćenim - ona je božanski lijek, koji zahtijeva dostojno primanje, s poštovanjem, i jasnim shvaćanjem što je ona, tj. sv. pričest; (slavlje euharistije,i liturgijska slavlja općenito: vrhunac i izvor svega kršćanskog života).
    2. točka - jedna vrlo zanimljiva!!! rečenica koja se iznosi u nabrajanju svega što je Papa kao kardinal činio u Buneos Airesu:
    Slavi misu za prostitutke na Plaza Constitution??!! - str. 142 Hm, dobro, ali je li se i one pričešćuju, a nastavljaju obavljati svoj 'posao', ili su na sv. misi a da se ne pričešćuju? - Mislim da je to važno pitanje!!! Zašto baš svetu misu, zašto ne slavi s njima Službu riječi, pokorničko bogoslužje - dakle, ostaje pitanje kako, u kojoj mjeri su žene koje se bave prostitucijom sudjelovale na euharistijskom slavlju? Nastavak slijedi...

    OdgovoriIzbriši
  58. Nastavak komentara o Papinoj biografiji

    3. točka: str. 129
    Citat dijela dokumenta sa konferencije u Aparacidi koju i kardinal koristi:
    "Sakramenti su u životu muškaraca i žena onakvi kakvi jesu. Oni možda ne govore puno, ali njihov sensus fidei stvarnost sakramenata razabire jasnije nego što je to slučaj kod mnogih stručnjaka."
    Komentar ad 3. točka: zanimljiva izjava - po meni djelomično točna, ovisno o kontekstu, i što se s tom rečenicom želi objasniti - zašto? - jer oni muškarci i žene koji nisu poučeni - o značenju i svetosti sakramenta, i koji nemaju uvjete za primanje, jednostavno ih ne mogu primati. Ne možemo se pozivati samo na njihov sensus fidei!!!
    4. točka: 129/130. str: objašnjenje autora papine biografije Andrea Torniellija:
    Za Bergolia Crkva ne može biti elitistička. I ne može postojati neka čista, manjinska Crkva suprotstavljena masovnoj Crkvi punoj osoba za koje se kršćanstvo sastoji od tek nekoliko bitnih stvari, od rijetko bitnih čina. Novi se papa ne slaže s rigoristima koji uskraćuju krštenje i druge sakramente onima koji ih traže, a koje se smatra nedostojnima jer nisu praktikanti.
    Moj komentar na 4. točku:
    Znam da su gornje riječi zapravo riječi jednog novinara, a ne samoga Pape Franje, ALI...
    U gornjem odlomku korištenje termina elitistička, masovna i rigorizam je neprimjereno - to su termini kojima se red i disciplina Crkve, koji čuvaju svetost sakramenata i reguliraju njihovo dijeljenje, naziva zapravo pogrdnim imenima, tim terminima ih se želi diskreditirati, i obezvrijediti, i na kraju ukinuti i staviti izvan snage.
    Ako se to još i može razumjeti kada se radi npr. o krštenju djece nevjenčanih, rastavljenih ili siromašnih roditelja - uvjetno govoreći, ali po tom principu dijeliti npr. Presveto Tijelo i Krv Kristovu je neprihvatljivo! A NEPRIHVATLJIVI princip jest (KAKO SLIJEDI IZ TEKSTA) :
    DIJELITI SV. SAKRAMENTE SVIMA I SVAKOME TKO IH ZATRAŽI!!!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.