srijeda, 13. veljače 2013.

Kršćanski nauk 1 i 2

NAPOMENA. Od ožujka 2015. knjižice više nisu u prodaji!

***

Kršćanski nauk I. i II. su dvije knjižice s vjeronaučnim poukama izdane prvi puta na talijanskom 1955. godine. To su mali katekizmi namijenjeni predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci koji sa svom jasnoćom objašnjavaju temeljne istine katoličke vjere. Na početku su navedene osnovne molitve i vjerske istine, a zatim se na svakoj pojedinoj stranici obrađuje po jedna tema. Knjižice su bogato ilustrirane slikama u boji, pa se na oko 35 stranica nalazi preko dvostruko više slika. Na svakoj se stranici ispod naslova i velike ilustracije nalazi objašnjenje teme, kratko pitanje i odgovor prikladan za pamćenje te na dnu savjet kako naučeno primijeniti ilustriran malom sličicom.

Ove knjižice koje su ponovno izdane 2000. godine, prevedene su 2006. na hrvatski jezik. Na sljedećim poveznicama izdvojeno je po nekoliko stranica iz Kršćanskog nauka I. i Kršćanskog nauka II. Tako ćete lakše razumjeti gornji opis.

U nastavku prenosimo sadržaj pojedinih knjižica:
Kršćanski nauk I.
Osnovne molitve i vjerske istine
1. Bog je stvorio svijet
2. Bog je stvorio ljude
3. Bog je stvorio Anđele
4. Bog je na svakome mjestu
5. Presveto Trojstvo
6. Grijeh Adama i Eve
7. Lijepo obećanje
8. Isusova Majka
9. Isusovo rođenje
10. Pastiri i mudraci
11. Dječak Isus
12. Isus — učitelj
13. Isusova čudesa
14. Isus je umro na križu
15. Isus je uskrsnuo od mrtvih
16. Isus je uzašao na nebo
17. Deset Božjih zapovijedi
18. Raj
19. Pakao
20. Grijeh
21. Milost i sakramenti
22. Krštenje
23. Sveta potvrda
24. Sveta ispovijed
25. Dobra ispovijed
26. Isus je s nama
27. Sveta pričest
28. Sveta Misa
29. Crkva
30. Papa
Kršćanski nauk II.
Osnovne molitve i vjerske istine
1. Bog Stvoritelj i Gospodar
2. Bog je čisti duh
3. Bog sve zna i može sve učiniti
4. Bog Otac — Sin — Duh Sveti
5. Anđeli i zlodusi
6. Čovjek
7. Za što nas je Bog stvorio
8. Istočni grijeh
9. Obećanje Spasitelja
10. Božji je Sin postao čovjekom
11. Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek
12. Isus — naš Spasitelj
13. Isus — sudac
14. Božji Zakon
15. Vječna kazna
16. Čistilište
17. Ljubi Boga svim srcem
18. Poštuj oca i majku
19. Crkva — Papa — biskupi
20. Sveti sakramenti
21. Božja djeca
22. Sveta potvrda
23. Vojnici Isusa Krista
24. Oproštenje grijeha
25. Kajanje i odluka
26. Optužba i pokora
27. Sveta Euharistija
28. Sveta Misa
29. Sveta Pričest
30. Molitva
31. Pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Nedavno su ovi mali katekizmi otisnuti kao brošure formata A5 na bijelom papiru s čistim i jarkim bojama te uz plastificirane korice. U nastavku donosimo nekoliko fotografija koje ne dočaravaju potpuno kvalitetu otiska jer su snimane bez flasha kako bi boje bile prikazane što vjernije.

Prednje korice:

Iz prve knjižice:

Iz druge knjižice:

Napomena: Potpuno stojimo iza ovih knjižica i garantiramo njihovu pravovjernost. Talijanski je original, kao što se može vidjeti na skeniranoj kopiji ili fotografiji ispod, dobio imprimatur. Kako Zakonik kanonskog prava zahtijeva odobrenje i za prijevode (v. kan. 827-830), ove su knjižice poslane nadležnoj crkvenoj vlasti, a o njezinoj odluci možete više pročitati na ovoj poveznici. U međuvremenu se knjižice može koristiti isključivo za privatne svrhe, tj. nije dopuštena službena uporaba za primjerice podučavanje u školama. Savjetujemo svećenicima i roditeljima da knjižice prije davanja djeci temeljito prouče, a na sve eventualne primjedbe ili prigovore rado ćemo javno odgovoriti.

Ovi mali katekizmi prilagođeni su djeci prvih razreda osnovne škole, ali svojom jasnoćom, konciznošću, pravovjerjem i lijepim dizajnom privući će sve generacije vjernika i ljudi zainteresiranih da upoznaju Katoličku Crkvu.

Distribucija će se vršiti isključivo poštom i vrlo iznimno osobno (za područje Zagreba). Narudžbe se šalju na email adresu
krscanski.nauk@gmail.com
Zatim se u skladu s uputama distributera uplaćuje novac na odgovarajući broj računa i, po potvrdi uplate, šalju se naručene brošure.

Cijena za dvije knjižice (Kršćanski nauk 1 + Kršćanski nauk 2) + čvrsta kuverta + dostava preporučene pošiljke = samo 40 kuna
Za veće narudžbe i dodatne informacije, obratite se na istu email adresu (krscanski.nauk@gmail.com).

Napominjemo da su cijene formirane tako da knjižice budu što pristupačnije jer je osnovna namjera njihova izdavanja širenje katoličke vjere i pomoć roditeljima u odgoju djece u toj vjeri. Izdavanje i distribucija su privatna inicijativa jednog vjernika laika.

Ove informacije dostupne su na sljedećim poveznicama:

Broj komentara: 15:

  1. Ljubitelji facebooka imaju i opciju dijeljenja, like-anja itd. preko sljedećeg linka:
    https://www.facebook.com/krscanski.nauk
    S obzirom na traumatično iskustvo uspostavljanja računa na facebooku, ondje se vjerojatno neće objavljivati novosti.

    Napominjem da će se komentari pod ovim postom moderirati nešto strože nego inače, tj. brisat će se skretanja s teme (tema su ove dvije knjižice i sve što je uz njih vezano) i beskorisne provokacije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je nešto odlično. Upravo tako kako sam ja zamišljao da treba biti. Na neki način u svakom razredu treba predavati isto, ali svaki puta malo šire. Tako ide i Baltimorski katekizam - ima tri djela, a prvi je najjednostavniji. U svakom slijedećem dijelu obrađuju se iste teme, ali ima više pitanja, koja također bivaju složenija.
    Da je barem nešto tako u našim školama. Mi smo se bavili Mojsijem i ostalim stvarima - mislim, ne kažem da to ne treba, ali bitne stvari kao što je nauk o sakramentima i o samome Bogu - toga se baš iz škole ne sjećam. Na sreću, znam se koristiti internetom pa sam preko toga saznao gotovo sve što sada znam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsno! Jedva čekam naručiti jedan primjerak za svoju djecu. A siguran sam da će i meni dobro doći - nema ljepšeg nego vidjeti našu svetu vjeru jasno izloženu i osjetiti se kao dijete pred nebeskim Ocem.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja bi isto ovo naručio, izmedu ostalog zato sto je ilustrirano :)

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  5. S obzirom na brojnost djece u tradicionalnih katolika, ovo je lijep zalog za budućnost!

    OdgovoriIzbriši
  6. Došao sam "preko veze" do knjižica :-)
    Fenomenalno! Imam dosta starih pravovjernih molitvenika i katekizama ali još se nisam nikada susreo s tako lijepo ilustriranim primjercima. Iako je namijenjen prvenstveno djeci, bez ikakve dvojbe dobro će doći i nama starijima. Naravno "must have" za djecu tradicionaliste ali i super poklon za npr. Novus Ordo "zbunjene katolike".

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  7. Čestitam na projektu, čini mi se jako dobro i zgodno. Preporučit ću i svome duhovniku ovo.
    PS. Novi post.

    OdgovoriIzbriši
  8. stigao novi post na traditiosacra.blogspot.com
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  9. Apropo ovih knjižica, jučer sam bio u Verbumu i malo listao Katoličku enciklopediju za djecu. Na kraju se nalazi popis pojmova pa sam pogledao da li se igdje spominju riječi kao što je "pakao", "sotona", "smrtni grijeh", "posljednje stvari"... NIGDJE!

    U tom svjetlu vidim koliko su ove knjižice ne samo potrebne, već upravo nužne. Ovaj "katolički" mainstream koji se nudi djeci je postao čisti new age.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle, ovo što piše u opisu enciklopedije: "temeljna katolička vjerovanja i običaje", je zapravo jedna obična, šareno umotana laž.

      Izbriši
    2. Pa da, ocito. Ne vidim kako mozemo govoriti o osnovnim katolickim vjerovanjima a presutjeti smrt, grijeh, sud, pakao, Sotonu... Sto ostane kad to izbacis? Stogod da jest, nema veze s katolicizmom.

      Izbriši
  10. Naručeno! Jedva čekamo da stigne..

    OdgovoriIzbriši
  11. Mogu li se knjižice igdje još naručiti? Na tom mailu više ne. Ako tko ima za kopiranje, bila bih jako zahvalna..... Tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu se vise naruciti knjizice, tj. nisu u prodaji. Ako vam treba samo jedan primjerak, mozete mi se javiti na mail od bloga (tomablizanac@gmail.com)

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.