četvrtak, 26. srpnja 2012.

Što se slavi?

Sa stranice Katoličke Tiskovne Agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine:
Liturgijsko slavlje u povodu 20. obljetnice najvećeg masakra nad bosanskim Hrvatima-katolicima

U selu Briševo, nekadašnjoj filijali župe Stara Rijeka kod Ljubije, u srijedu, 25. srpnja 2012. predvodio je banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica koncelebrirano Misno slavlje u ponovno izgrađenoj u ratu spaljenoj spomen-crkvi posvećenoj svetim apostolima Petru i Pavlu. Misa se slavila u povodu 20-te obljetnice masakra 67 domaćih vjernika-civila, od djece do staraca. Zajedno s biskupom Komaricom koncelebrirali su domaći župnik i dekan preč. Iljo Arlović, župnici iz Prijedora vlč. Marijan Stojanović i Sanskog Mosta fra Ivica Matić te voditelj HKM iz Innsbrucka vlč. Mario Oršolić. Osim šestorice bogoslova na Misi je sudjelovalo oko 400 vjernika, većinom pristiglih iz Hrvatske, te Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje žive nakon progonstva iz vremena domovinskog rata. Bili su nazočni također i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tonči Staničić, generalna konzulica RH u Banjoj Luci Dunja Jevak, pomoćnica ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS Marija Rapo te dr. Azra Pašalić predsjednica Skupštine općine Prijedora.

Biskup Komarica je zahvalio svim nazočnima, što su svojim dolaskom na Misno slavlje za pobijene katolike Briševa i Stare Rijeke „pokazali svoje humano, kršćansko lice“. Podsjetio je najprije na dramatičnu činjenicu uništavanja čovjeka osobito tijekom prošlog 20. stoljeća, u kojem je ubijeno 200 milijuna ljudi, a takva se praksa nastavlja i u ovom stoljeću. Napomenuo je da se „ovoga dana svih proteklih godina okupljamo da molitvama za duše nedužno ubijenih 67 katolika i katolkinja ovoga sela Briševa i Stare Rijeke izrazimo dužnu zahvalnost za njihovu vjernost Kristu i njegovoj Crkvi sve do njihove nasilne, mučeničke smrti“. Pozvao je nazočne, osobito rodbinu ubijenih, da „dadnu istinita svjedočanstva o ubijenim članovima svojih obitelji, svoje rodbine te svoje župe“, te da mole i za obraćenje njihovih ubojica, čija imena su dobro poznata i „najodgovornijim ljudima u ovoj općini, entitetu i državi“. Upozorio je da se „svi oni naši sugrađani i suvremenici, koji preziru ove nevine ubijene žrtve, kojima nije stalo ni do istine o njima, ni do pravde nad njihovim zločincima, ni do praštanja i pomirenja među nama preživjelima, svrstavaju u tabor onih koji preziru Boga i zato su u trajnoj opasnosti da i dalje bezobzirno gaze brata čovjeka“.

Pozvao je na praštanje zločincima koji su nedužne katolike te i okolnih župa zajedno s njihovim svećenicima ubijali, mučili i protjerali iz njihova kraja, te na molitvu Bogu „kako se više ni jednom selu, ni jednoj župi, ni jednom narodu ne bi desilo što se desilo nesretnim zločincima ovog strašnog zločina na Briševu, najvećeg pokolja katolika Hrvata u jednom danu u cijeloj napaćenoj i Abelovom krvlju natopljenoj našoj domovini BiH“.

Na kraju Misnog slavlja župnik Arlović je pročitao imena 67 ubijenih Briševljana sa spomen ploče u crkvi, a biskup Komarica je predmolio molitve za pokojne. Veleposlanik Staničić je u ime predsjednika RH Josipovića položio vijenac uz križ među imenima ubijenih. Nakon mise je pred okupljenim narodom pročitao pismo predsjednika Josipovića rodbini ubijenih.

Od oko 400 predratnih katolika Briševa danas još uvijek nitko ne živi u tom „zbirsanom“ selu. A od preživjelih nije se još nitko definitivno vratio. Do sada su samo tri obitelji vlastitim sredstvima uspjele izgraditi svoje porušene kuće. (kta/tabb)
Počivali u miru Božjem!

Sa stranica Informativne katoličke agencije-e:
Dva mladića, fra Karlovi nećaci, na izlazu iz crkve dijelili su spomen-sličice, na kojima piše: "Hvala Ti, Bože, što si mi dao život, što si me učinio svojim svećenikom, što si mi dao doživjeti 70. obljetnicu misničkoga ređenja i što sam u 70 svećeničkih godina prikazao 27.550 sv. misa! Bisernu sv. misu 1942. - 19. srpnja - 2012. proslavih u Makarskoj - Fra Karlo Jurišić, franjevac."
Čestitamo!
(sva podcrtavanja su moja)

2 komentara:

  1. Preuzvišeni biskup Komarica je liturgičar i glazbenik, a povrh svega veliki i dokazani humanist. Vjerujem da jako dobro zna šta slavi. Iz krvi mučenika progovorit će Istina, kad-tad!
    Jole

    OdgovoriIzbriši
  2. U 19.godini vladavine Dioklecijana, u mjesecu kojeg Rimljani zovu mart, kada je svetkovina Spasiteljeve muke bila blizu, širom carstva objavljeni su carski edikti koji su zapovijedali da se crkve trebaju sravniti sa zemljom, da spise treba uništiti vatrom, da oni koji drže časne položaje trebaju biti poniženi i da kućnim slugama ako ustraju u ispovijedanju kršćanstva treba oduzeti slobodu.

    Euzebije iz Cezareje (biskup, polemičar i povjesničar), Crkvena povijest

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.