ponedjeljak, 22. ožujka 2010.

Bilo jednom...


Kroz čitavu osnovnu školu išao sam na vjeronauk, najprije u župi, a onda i u školi. Ne sjećam se da sam ikad nešto na vjeronauku i naučio. Zato mi je bilo vrlo zanimljivo pročitati iz časopisa Napredak dva članka pod naslovom Izabrane katekeze o glavnih istinah vjere naše (Napredak, 5, 1(1859) i Napredak, 9, 1(1860)). Evo kako nepoznati autor započinje svoj tekst:
Prije nego li počne učitelj govoriti djeci o važnih istinah vjere kršćanske, koje su temelj vjerozakonskog obučavanja, jedino siguran pravac ćudorednoga, nabožnoga življenja i jamčevina duševnoga spasenja, ima postupno obučavati, t. j. nevalja odmah zboriti o Bogu, o spasitelju, o zapoviedih, o poslednjih i. t. d. nego kao u svakoj stvari početak u sebi tražiti, o sebi govoriti. Što hasni djetetu kazivati koje šta drugotna o vjeri i. t. d. dok nesaznade, što je samo, iz česa sastoji, odkuda je i zašto je na svietu? Glavna su dakle prije svega pitanja; što je čovjek? iz česa sastoji? zašto je na svietu ili koja mu je svrha? odkuda mu postanak? i ovim slična pitanja. Tako treba najprije početi: takovim načinom će diete spoznav svoju vriednost spremnijom voljom i nedužnom znatiželjom slušati poviedanja o Bogu, o njegovoj dobroti i ljubavi, riečju o njegovih savršenostih.
Pročitajte cijele članke: prvi dio – O Bogu i njegovih svojstvih, drugi dio – Bog je vječan.

***

Evo dviju zanimljivih arhivskih snimki. Prva je proslava svetog Ive u Podmilačju iz 1969. godine sa brojnim detaljima vrijednim pažnje (poput prijelazne litugije koja je zadržala stari oblik ali je na narodnom jeziku).


Druga je kratka reportaža o gradu Vilniusu (Litva) iz 1936. g. s naracijom na njemačkom jeziku. Posebno bih vam skrenuo pozornost na zadnjih nekoliko minuta, počevši otprilike od 8 minuta i 30 sekundi. Tamo je prikazana pobožnost ljudi koji s ulice prate svetu misu koja je bila služena na starim gradskim vratima (Aušros Vartai/Ostra Brama) gdje je smještena vrlo čašćena ikona Bogorodice. Tako je bilo sve do drugog svjetskog rata, a usporedbu s današnjim stanjem možete vidjeti na kratkom popratnom videu snimljenom sedamdeset godina kasnije.

1 komentar:

  1. U tom drugom članku "Bog je vječan" nalazi se izraz "dreseljan"; "klonuo duhom i dreseljan postao". Samo je jedan rezultat na tražilici za tu riječ, upravo u tom tekstu.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.