ponedjeljak, 14. rujna 2015.

Baš zanimljivo

No, moja misa izgleda u potpunosti jednako kao katolička. Doduše, na Drugom vatikanskom saboru protestantski teolozi utjecali su na razvoj mise, pozvani su da promijene način bogoslužja, pa je i ovo što se služi u katoličkoj crkvi zapravo naša misa. No, nećemo o tome, da se s nekim ne posvađam, a ne želim se svađati ni s kime, već približiti. Trebamo svi produbljivati ono što nam je zajedničko, zanemarivati ono u čemu se razlikujemo - navodi karlovački pastor.
(Nevjerojatna životna priča 'Nekad sam po stadionima mlatio policajce, a sad sam protestantski pastor u Karlovcu')

***

Sv. Josemarija odgovara na pitanja o braku:
Stara španjolska poslovica kaže: "Dobro njegovana žena drži svoga muža podalje od vrata." Zato se ne bojim reći da su žene odgovorne za 80% nevjera svojih muževa jer ne znaju kako ih osvojiti svaki dan i kako se nježno i brižno brinuti o njima.

***

U hrvatskom prijevodu Velikog katekizma svetog Pija X. nešto fali:
887. P. Što treba učiniti katolik, ako bi mu koji protestant ili koji povjerenik protestanata ponudio Bibliju?
O. Ako bi koji protestant, ili koji njihov povjerenik, ponudio nekom katoliku Bibliju, on bi je morao predati svom župniku.
Talijanski:
887 D. Che dovrebbe fare il cristiano se gli venisse offerta la Bibbia da un protestante o da qualche emissario dei protestanti?
R. Se ad un cristiano venisse offerta la Bibbia da un protestante, o da qualche emissario dei protestanti, egli dovrebbe rigettarla con orrore, perché proibita dalla Chiesa; che se l'avesse ricevuta senza badarvi, dovrebbe tosto gettarla alle fiamme, o consegnarla al proprio parroco.
Engleski:
32 Q. What should a Christian do who has been given a Bible by a Protestant or by an agent of the Protestants?
A. A Christian to whom a Bible has been offered by a Protestant or an agent of the Protestants should reject it with disgust, because it is forbidden by the Church. If it was accepted by inadvertence, it must be burnt as soon as possible or handed in to the Parish Priest.

Valjda nisu još ponegdje intervenirali.

***

Povodom blagdana Uzvišenja svetog Križa:


Ovo je križ oni slavni,
nad kin na sfit oružja ni,
nad ńim, znajte, ni sloboda,
ov križ svitu zdravje poda,
krstjanstvu je on dobitje,
on podaje rajsko bitje,
on je zlamen na nebesi,
on krajevstvo božje resi,
ovi veže, odvezuje,
sfakon, kogod ńega štuje;
drvo sluge nas učini,
ov križ službu sfu razčini,
ov križ podni sfu čast sfita
i trudnikon daje mita,
ovde visi zdravje naše,
koje na smrt sfej i staše,
Isus smrtju sfon pridobi
sfake smrtne naše zlobi;
za dobitje križ je sfakom,
križ nam poda zdravi zakon.
(iz Marin Gazarović, Prikazanje života i muke svetih Ciprijana i Justine)

Broj komentara: 15:

  1. "Stara španjolska poslovica kaže: "Dobro njegovana žena drži svoga muža podalje od vrata." Zato se ne bojim reći da su žene odgovorne za 80% nevjera svojih muževa jer ne znaju kako ih osvojiti svaki dan i kako se nježno i brižno brinuti o njima."

    Dobro da nije rekao da su odgovorne i jer brže stare, jer se nadebljaju u trudnoći, jer ne mogu spavat s muškarcem neko vrijeme pred porod i nakon njega. Bože mi oprosti ali i ti sveci su znali svašta lupat.

    Jedna žena

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvar je u tome što on nije rekao ovo što vi lupetate i ostanete živi . Pokušajte pročitat knjigu Kako promijeniti muža . No to je još za vas pretvrda hrana. Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ni rekla da je rekao. Nego sam rekla da mu je samo još to nedostajalo. Ono što on jest rekao je da odrasli ljudi sa slobodnom voljom nisu odgovorni za svoje ponašanje i za svoje grijehe, nego da su za to odgovorni neki drugi (žene). Može on biti sto puta svetac, ali to je lupetanje i sa aspekta katoličkog nauka i sa aspekta najobičnijeg zdravog razuma. Naprosto, nema te žene koja nakon deset godina braka, rođenja nekoliko djece, iznošenja svih tegoba obiteljskog života, može svome mužu biti jednako tjelesno atraktivna kao neka mlađa žena bez obaveza koja cijele dane može posvetiti svome izgledu. Ili već kao bilo koja druga žena, jer sama promjena je već uzbudljiva. I onda - ili smo životinje ili nismo, ili se moramo pokoravati sirovom tjelesnom nagonu ili ga ipak možemo obuzdavati. A ne da se žena treba postaviti na glavu, nakon cjelovečernjeg čišćenja kuće, ribanja podova i zahoda, kuhanja ručka za sutra, još do sitnih sati lakirati nokte i bojati kosu, jer inače on jadničak nikako ne može suzdržati svoje tjelesne porive, pa je ona odgovorna za njegovu posljedičnu prevaru. Ma priča čovjek gluposti i budalaštine, pa da je sto puta svetac. To je često problem bračnog savjetovanja od strane svećenika da su svećenici u principu muškarci, pa uglavnom puno bolje razumiju i suosjećaju sa problemom muške požude nego sa ženskom stranom priče.

      Jedna žena

      Izbriši
    2. "Naprosto, nema te žene koja nakon deset godina braka, rođenja nekoliko djece, iznošenja svih tegoba obiteljskog života, može svome mužu biti jednako tjelesno atraktivna kao neka mlađa žena bez obaveza koja cijele dane može posvetiti svome izgledu"

      Papa je toga duboko svjestan pa je zato i pojednostavio katolički razvod...Naravno katolički razvod ipak nije dobra stvar pa je vjerojatno i na tom tragu sve više inicijative u Rimu za crkvenim blagoslovom istospolnih partnerstva jer bi se time eliminirao barem jedan od rizika koje ste naveli, izmorenost jednog od partnera rađanjem nekoliko djece :-)

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
  3. Zar je netko sarkazam i sprdnju proglasio bogoslovnim krepostima?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pogledajte ovaj video gdje, nekoliko mjeseci prije svoje smrti, Josemaria Escriva razgovara sa jednim židovom*.

    *Iz katoličkog katekizma:
    ■ 224. P. Tko su oni koji ne pripadaju općinstvu svetih?
    O. Općinstvu svetih ne pripadaju u drugom životu oni koji su osuđeni, a u ovom životu oni koji su izvan prave Crkve.
    ■ 225. P. Tko su oni koji su izvan prave Crkve?
    O. Izvan prave Crkve su: nevjernici, Židovi, krivovjernici, odmetnici, raskolnici i izopćenici.
    ■ 226. P. Tko su nevjernici?
    O. Nevjernici su oni koji nisu kršteni i ne vjeruju u Isusa Krista, bilo zato što vjeruju i štuju lažne bogove, kao idolopoklonci ili zato što doduše vjeruju u pravoga Boga, ali ne u Isusa Krista niti da je došao kao osoba, niti da će doći.
    ■ 227. P. Tko su Židovi?
    O. Židovi su oni koji priznavaju Mojsijev zakon, ali nisu primili krštenja i ne vjeruju u Isusa Krista.
    ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se cini da ovdje sv. Josemaria govori o zidovstvu (hebrejstvu) kao narodnosti, a ne vjeri koja odbacuje Isusa kao Boga i Mesiju. Inace ne bi imalo smisla da naziva Isusa i Mariju zidovima.

      Izbriši
    2. "Isus Krist još uvijek živi i židov je baš poput tebe." kaže Josemaria.
      Mislim da ne govori o narodnosti.

      Izbriši
    3. Ne vidim po cemu to zakljucujes i nije mi jasno kako bi se drugacije to moglo shvatiti.

      Izbriši
    4. Kada danas netko kaže da je židov, poput čovjeka na videu, prvo promislim na vjeru, a ne na narodnost. A tko zna je li mu Josemaria sa ovakvim odgovorom pomogao da se obrati na Pravu vjeru.
      Uglavnom, mislim da mu nije dobro odgovorio.

      Izbriši
  5. Časne sestre su u principu žene i od strane njih kod bračnog savjetovanja favoriziraju žene . One uglavnom puno bolje razumiju i suosjećaju s problemom ženske nezainteresiranosti nego sa muškom stranom priče . Isprike poput umorna sam ili boli me glava su navodno izmislile svetice .Mogu one biti svetice ali to je lupetanje i sa aspekta katoličkog nauka i sa aspekta zdravog razuma . Naprosto , nema tg muškarca koji nakon deset godina braka , rođenja nekoliko djece , iznošenja svih tegoba obiteljskog života , može svojoj ženi biti jednako tjelesno atraktivan kao neki mlađi muškarac bez obaveza koji cijele dane može posvetiti svome izgledu .,,,.... Robelar

    OdgovoriIzbriši
  6. Nevjerojatno ovo za Veliki katekizam sv. Pija X! Hvala ti na ovom upozorenju, ubuduće čitam samo englesku verziju. Nevjerojatno da su to izbacili, a nigdje nisu napomenuli da je prijevod modificiran i kalibriran na postkoncilsku političku korektnost.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sto vam kaže Isus , zar ne kaže VJERNOST!!!
    Djela Apostolska , muzu ne govore ništa suprotno , poslanice sv. Pavlu zar krive ženu ili muza , naprotiv , poziv na ljubav i nježnost . Zar naša vjera nije po Rijeci ? Zar Krist ne poziva na ljubav i praštanje , strpljivost , razumjevanje , al požuda tijela od Zloga je pa kad se nemoze nadvladat i umrtvit ta sporka požuda , osoba pada u ropstvo zla i niti je slobodna niti može ta slabost bez popravka i pokajanja grešnost svoju izdići nad pravednost , ako pak za svoj grijeh optužuje drugog , još je dalje od popravka i kajanja .

    OdgovoriIzbriši
  8. Vezano za ispuštanje teksta iz Velikoga katekizma: A što sa župnikom koji kao "uspomenu" na "biblijsko bdijenje" svakomu čitaču daruje Novi zavjet u izdanju The Gideons International?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.