četvrtak, 1. siječnja 2015.

SNG 2015.

Zašto nam otimate oproste, o okrutni oci?

Uz uobičajene uvjete (ispovijed ±8 dana, pričest, molitva Očenaša+Zdravomarije na nakane sv. Oca i nenavezanost na grijehe) moglo se jučer javnim recitiranjem/pjevanjem u crkvi Te Deuma (Tebe Boga), a danas himna Veni Creator Spiritus (O dođi, Stvorče, Duše Svet) dobiti potpuni oprost. U slučaju da nisu ispunjeni svi uvjeti, kao i uvijek, dobiva se djelomični oprost. Jasno, ti oprosti mogu se namijeniti i za pokojnika.

U mojoj župi ni spomena o tome.

***

Evanđelje osmine Božića, tj. današnjeg blagdana Gospodinova obrezanja:
U ono vrijeme, kad se navršilo osam dana da obrežu Dijete, dadu mu ime Isus, kao što ga je anđeo bio nazvao prije njegova začeća.
Kratko i jasno, a ne kao na novoj misi gdje se uvijek mora još nadodati. Usporedi slične promjene i za Bezgrješno Začeće.

***

Pravi razlog ovoga posta nije još jedna žalopojka, već sljedeći recept za izvrsnu tortu. Ne radim je često (možda jednom godišnje), ali svi su zadovoljni kad je probaju. Kupovne varijante nisu dostojne istog imena.



Par napomena: naravno da ne morate kupovati Podravkine proizvode Dolcela, Gusnella itd.; može i koja žlica više maraskina; režem samo u dva sloja i dosta je jer je biskvit lomljiv; ja stavim više šlaga (ove godine od litre slatkog vrhnja i tri lista želatine); najzeznutiji dio je postupno dodavanje otopljene želatine poluistučenom slatkom vrhnju jer treba paziti da nije prevruća (da ne uništi šlag) niti prehladna (pa da nastanu grudice); ne stavljam odozgo nikakvu ribanu čokoladu i višnje jer to samo uništava šlag i nepotrebno mijenja okus/teksturu.

(ne brinite, ovo nisu karmine, 
samo dotična osoba jako voli tu tortu)

PS. Vino je blagoslovljeno na blagdan sv. Ivana Apostola po starom obredniku. Iako inače ne pijem vino, morao sam malo popiti ovoga koje je po blagoslovu postalo "spasonosni lijek" i izbavljenje "od svakog otrovanja i kakve mu drago štete". Hvala patru iz župe koji ga je blagoslovio.

Sretna Nova godina!

Broj komentara: 10:

  1. Svima sretna Nova godina i blagoslovljena cijela nova godina, još jedna godina u kojoj se nastavlja život Tradicije, te godina manje strahovlade modernizma.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Rijetko, ali zaista rijetko naiđem na finu i ukusnu švarcvaldicu. Ne znam u čem' je tajna :D

    A svi oni koji lakomožebitno preskoče tekst ispod slike koju si stavio, mogli bi pomisliti da se zaista radi o karminama. :D

    Uglavnom, sretna ti bila nova 2015. godina, Toma! Živio! :)
    PaX +

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja mislim da je većinom problem u umjetnom šlagu od biljne masti, koji ima okus kao sapun. Pravo tučeno vrhnje je em skuplje, em puno teže za obraditi i istuči - uvijek postoji šansa da se ili ne istuče, ili da se počne pretvarati u maslac. Pa onda slastičari naprosto uzmu jeftiniju i lakšu varijantu i tako pokvare svaki kolač.

      Toma, slažeš li se?

      Izbriši
    2. Haha, sad kad ispadne da je Toma radio sa umjetnim šlagom... Inače, kolač djeluje privlačno, a slika uistinu malo morbidno, i ja sam na prvu pomislila da je netko umro.

      Izbriši
    3. S gađenjem odbijam čak i pomisao da bi Tomi radio sa umjetnim šlagom.
      Hvala za sliku, stavio sam na desktop!

      Izbriši
    4. Luka: problem je s umjetnim slagom, ali proglem je i s biskvitom, kupovne varijante si sigurno ne mogu priustiti mijesanje badema i snijega rucno, a tko zna i sto stavljaju, a fil obicno bude nekakva zelatinozna smjesa. Uglavnom, nebo i zemlja.

      Izbriši
  3. Sretna i bogata plodovima plodonosnim neka bude 2115. Godina . Hvala vam za sva dobra kojima se trudite podrzavajuci i ozivljavajuci dobro sjeme iz riznica nase svete crkve u zivotu . Blagoslovljena draga braco i sestre zivjeli !!!
    Andela

    OdgovoriIzbriši
  4. Usput, recept je iz:
    Bilus, Brkan, Rekece: Slatke fantazije, Alfa 2001.

    OdgovoriIzbriši
  5. E, ona slika a'la karmine ti je stvarno morbidna :) Pogotovo za one koji na brzinu proskrolaju članak prije nego što počnu čitati tekst.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh, kakve mi fore padaju na pamet kad vidim ovu fotku :-) ... ali ipak neću iz poštovanja prema ... :-)))

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.