ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

"odlučio ju je utješiti, vjerovatno ju je zagrlio primivši je na srce"

How low can you go? Morao sam dva puta pročitati da se uvjerim kako ovaj članak o papinoj privatnoj audijenciji španjolske transeksualke i njezine "žene" te tumačenje koje autori iznose nije parodija.

Broj komentara: 55:

  1. Tekst koji je portalu bitno.net je predegutantan za pročitati, a ovaj dio: " papa Franjo pozvao je Diega i njegovu zaručnicu u Vatikan " je sramotan i protivan katoličkom moralu.Diego ne postoji, postoji bolesna žena, koja je učinila nasilje nad samom sobom, i nalazi se u lezbijskoj vezi sa drugom ženom, nikakvom zaručnicom.Gospodin je stvorio kao žensko biće i poznaje je kao takvu, ne kao Diega.Uistinu, van pameti.

    Max

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bitno.net je postao žuta štampa. Uopće ne ni spominje izvor, čovjek bi pomislio da je to neki službeni vatikanski izvor. A evo recimo ovo: "Asked about the reported meeting, official Vatican sources declined to comment." (od Gazzeta del Sud online)

      S.Š.

      Izbriši
    2. Pa potvrdjeno je u razlicitim novinama, a meni je razumljivo da iz vatikanskog tiskovnog ureda ne zele o tome pricati. Sto ako ih netko pita o grijehu i slicno.
      Negdje sam vidio da je navodno njemacka sekcija Radio Vatikana izvijestila, ali nisam provjeravao.

      Izbriši
    3. To je ipak kontroverzan sadržaj (još zasad, dok je svijet poput mene previše zatucan) za koji se pazi da ne izađe na velika nego na mala vrata. Ali bez brige, nije na malim vratima bilo stražara kojeg je trebalo savladati ili nadmudriti. Stvar je pažljivo orkestrirana.
      Ili, kako reče kard. Rodriguez MaradiagaPapa želi da tu obnovu Crkve dovesti do točke kada će postati nepovratna. Vjetar koji pokreće jedra Crkve ka otvorenom moru njene duboke i potpune obnove je Milosrđe. Strašno je navodno milosrđe koje tjera ljude u pakao. Prije da je riječ o sljedećoj situaciji. Ja sam kardinal X, visokopozicionirana faca u svojoj ekipi. Dobro mi je, imam para na bacanje, puno putujem okolo. Vidim da ste vi ljevičari moćni, ali nemojte ići kontra mene: o svemu se možemo dogovoriti. Ono što želite i vi i ono što želimo mi ne razlikuje se bitno. Ako se nešto i razlikovalo, to je bilo zato što je naša strana bila kriva i zatucana, svakako puno više kriva od vaše strane. Povijesno je kretanje je na vašoj strani, ali mi ćemo se promijeniti, uz vašu suradnju i pomoć budućnost će postati naša zajednička.

      Izbriši
    4. @M.B: "Strašno je navodno milosrđe koje tjera ljude u pakao.".
      Upravo tako. Ali on ne vjeruje u pakao; bojim se da je u tome korijen problema.

      Izbriši
    5. pitajte se samo jedno: kako bi krist postupio? on koji je ulazio u kuće rimljana i carinika ('prvovjerni' židovi nisu im se ni približavali), on koji je spasio bludnicu (koja je po židovskom zakonu i moralu zaslužila samo kamen u glavu), on koji se družio sa samaritancima (koji su po 'pravovjernima' smatrani otpadom i psima, bilo je zabranejno razgovarati s njima), dodirivao gubavce (nisu smjeli prići naseljima). bi li krist prišao takvoj nesretnoj osobi koju svi odbacuju, proklinju, i u najmanju ruku ne shvaćaju (ni ja ne shvaćam, priznajem) ili bi je prezreo? koga je on prezirao uopće i ima li kategorije prezrenih kojima nije prišao i utješio ih?

      Izbriši
    6. Ako se pitaš kako bi Krist postupio, uzmi Ivana 4, 5-42, dakle susret sa Samarijankom.Žena susreće Gospodina, i ulazi u razgovor sa Njim.Obrati pozornost na ovaj dio: " 16Nato joj on reče: "Idi i zovi svoga muža pa se vrati ovamo." 17Odgovori mu žena: "Nemam muža." Kaže joj Isus: "Dobro si rekla: 'Nemam muža!' 18Pet si doista muževa imala, a ni ovaj koga sada imaš nije ti muž. To si po istini rekla." Primjećuješ li kako Gospodin nastupa?On kad oslobađa, čini to u totalitetu.Zahvaća osobu, ali joj ne sakriva istinu.Tko nam kaže da se ona na ovo nije mogla uvrijediti?No Isus joj to govori da joj pokaže laž u kojoj je živjela, suočava je sa tim, jer to je preduvjet istinske slobode.Dakle, ako gospođa koja sebe ne prihvaća, pa promijeni spol, nazove se Diego, i živi u vezi sa drugom ženom, naravno da je ispravno pokazati milosrđe i razumijevanje, ALI nikako dati blagoslov prokletstvu u kojem se nalazi.To će je odvesti u propast.Istina oslobađa, milosrđe bez istine je laž.

      Max

      Izbriši
    7. Kako je već niže napisano, Krist bi rekao "Idi i ne griješi više".
      Naravno, ne znamo što je Papa rekao, ali iz laboratorija je puštena priča iz koje se može zaključiti kako je "negativac", lokalni župnik dotičnoj psihički poremećenoj osobi "Diegu" govorio ružne stvari, onda je on uzeo sa sobom svoju "zaručnicu" (u tekstu na bitno.net nema navodnika) otišao u Rim i tamo dobio utjehu.
      Još postoji jedna poznata Gospodinova u Svetom Pismu (Mt 6, 2): "Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili". Psihički bolesna osoba treba utjehu, ali treba joj se maksimalno pristojno i s ljubavlju reći na treba liječenje. Inače, mogao bih se ja uskoro nacrtati u Rimu sa svojim zaručnikom pužem i žaliti se da me svi smatraju ludim što se želim oženiti pužem.
      Članak na bitno.net je jasna potpora "alternativnim" životnim stilovima.
      Slično bi bilo napisati članak potpore "modernim roditeljima" koji ne tjeraju djecu da ustaju rano i liježu ranu i da povazdan pospremaju svoje stvari, koji raspravljaju sa svojom djecom kao s ravnopravnim odraslim sugovornicima, koji djetetu "dozvoljavaju da se razvije kako samo želi", da igra igrice po cijeli dan, da jede fine kokice umjesto odvratnog variva od kupusa.
      Nema se što shvatiti u pogledu "Diega". Riječ je o psihički poremećenoj osobi. Na psihički poremećenim osobama se ne smije iživljavati. No, jednako tako, ne smije se njihove bolesne izopačenosti proglašavati na bilo koji način poželjnima?
      U članku na bitno.net nigdje se ni uz najbolju volju ne može zaključiti da se "Diego" kaje zbog svojeg ponašanja ili da je u Rimu itko "Diegu" pokušao reći da je župnik zapravo u pravu, ali da mu način možda i nije najbolji.
      Ali to je bolest današnjice: nitko nema hrabrosti reći bližnjima da su u grijehu i da se obrate. Ne, živi i pusti živjeti. Pakao ne postoji. Svi idemo u raj. Pa, ako je tako, i ja bih se krenuo malo nauživati.

      Izbriši
  2. Ovo je strašno. Jesu li došla posljednja vremena? Corruptio optimi pessima.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo evanđeoski - kao Isus kad je rekao bludnici: "Ni ja te ne osuđujem." Jedino nedostaje: "Idi i ne griješi više". Mudri Papa prepoznaje što je kod Isusa suvišno i pokazuje još veće milosrđe. Samo, kuda ono vodi??? Opasno milosrđe...

    S.Š.

    OdgovoriIzbriši
  4. Procurio je jedan zanimljiv detalj iz samog razgovora između Pape i zaručničkog para. Naime Papa im je u jednom trenutku održao katehezu kako unatoč poznim godinama (preko četrdeset) u kojima stupaju u brak, ne smiju nikada prestati vjerovati u dar života. Napomenuo je da je otvorenost životu prvi preduvjet da se Bogu dopusti da djeluje u njihovim životima. Pričao je nakon toga malo i o tome što znači danas, u duhu sinode živjeti Humanae Vitae, zatim i o svetoj Elizabeti i njenim godinama… Diego je pokušao onako indirektno napomenuti da kod njih nije samo stvar u kasnim godinama, ali sve je ostalo samo na blago začuđenim pogledima prisutnih. …Diego je samo svojoj ljepotici prišapnuo, kad Papa ovako kaže, tko zna …

    Inače Papa je već na samom početku posjeta osvojio srca svih, kada je sam prišao Diegu i skinuo mu veo sa glave, rekavši, dragi Diego samo žene nose veo na audijencijama

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon vjenčanja Diega bi mogli zarediti za trajnog đakona.
      Što misliš, Ferdinande Z., hoćemo li prije imati gay papu ili hetero papisu? Mislim da je L-papisa u sretnom, braku s dvije žene i tri stabla za ove zatucane klerofašiste još malo prenapredna opcija. Ali gay papa ili Sveta Majka, mislim da smo za to spremni. Kako bih bio siguran u ispravnost svoh mišljenja pitam sad tebe ovdje, a poslao sam mail i Križu života, Beškeru i Milanoviću.

      Izbriši
    2. Ajte mi vas dvojica pokušajte objasniti koja je poanta ovakvih komentara. Jer meni to, da budem posve iskrena, nikako nije jasno.

      Izbriši
    3. Mislim da se sam Diego ne vidi kao trajni đakon. Koliko su nam dostupne informacije iz njegove župe, Diego je veliki protivnik pričesti na ruke i nikako se ne može zamisliti u toj ulozi. Papa je na prvu predložio da time čak i bolje, jer onda bi ga odredio da samo dijeli pričest Tradicionalistima, ali nije ni to prošlo jer ispada da je Diego općenito protiv pričesti (osim razvedenima) i da se samo krivo izrazio. Dapače, kaže da nije ni znao da se pričest može nekako drugačije primati. Na kraju je i Papi bilo vidno žao, jer se već s Volpijem gušio od smijeha na samu pomisao da Diega, kao trajnog đakona, dodjele Franjevcima Bezgrešne.

      Kad smo kod pričesti, Diegova zaručnica Fiona (nisam našao nigdje ime, pa neka za potrebe teksta i lakšeg snalaženja bude ovo ime) voli jako ići na pričest, ali zbog trenutne životne situacije je vrlo jasno zašto joj ne može pristupati. Fiona je u to ime zamolila Papu da se na predstojećoj sinodi također povede pitanje pričesti za mlade zaručničke parove koji zbog ekonomske situacije moraju živjeti zajedno prije braka. Fiona nesebična kakva je, zamolila je to zbog svih drugih mladih parova koji trpe u takvim situacijama. Fionu taj problem neće još dugo mučiti jer ona i Diego već imaju datum za njihov veliki dan, a posebno ih veseli što im je Papa obećao da će ih vjenčati ni manje ni više nego kardinal Kasper … Naravno već se pojavio i trač da je to bila silna želja biskupa Brune Fortea i da je bio jako razočaran… Laknulo mu je tek kad je dobio obećanje da će im on, kada usvoje, krstiti peto dijete …

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    4. Draga baba Jaga

      Iskreno nemam pojma i čudim se Tomi da ih uopće objavljuje. Na Iki i Glasu Koncilu me uvijek brišu …

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    5. Odgovor ti nije duhovit ako si na to pretendirao. A ja samo mogu reći da čovjek koji ne zna zašto govori ono što govori udovoljava definiciji luda čovjeka. Valjda svaki priseban čovjek zna zašto govori ono što govori. A za tebe mislim da nisi lud nego da na ovakav pseudoduhovit način nastojiš izbjeći odgovor. Ja mislim da bi ti bilo dobro barem sam sa sobom, ako već ne želiš javno, pokušati utvrditi zašto to govoriš, čemu takav govor i jel dovodi do ikojeg dobra.

      Izbriši
    6. Draga baba Jaga,

      Uh, baš si me našla ... pretpostavljam da bi sad od mene bilo previše sladunjavo linkati današnje misno čitanje (naravno ne Novus Ordo, nego TLM) iz poslanice Sv.Pavla Korinćanima (I.4,9-14) kad kaže „Mi smo kao lude radi Krista ...“

      Kad sam nekoliko puta pročitao tvoj komentar, shvatio sam da me zapravo najviše povrijedilo ono „A za tebe mislim da nisi lud“ , ali eto valjda si to rekla u afektu.

      Da li moji tekstovi donose neko dobro, stvarno ne znam, ali ako sam samo jednu dušu odgovorio od namjere da promijeni spol, uda se za osobu istog spola, javi na telefon ako je zove Papa, moja sreća će biti nemjerljiva ....

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    7. @baba Jaga
      Posve sigurno su priproste seoske žene iz vremena naših prabaka znale da ima muških koji vole muške, ali im se pomisao da bi se muški ženili muškima i žene ženama bile sulude. Isto tako bi im bilo suludo da će postojati fakulteti na kojima se znanstveno obrađuju problemi osoba koje nisu zadovoljne onime što imaju kod prepona nego bi si dotični ud odrezali ili bi pak htjeli da im se prišije nekakav batrljak. Danas se dotični kirurški zahvati financiraju iz državnih proračuna kao i hormoni koje takve osobe moraju uzimati. Protestantima bi prije 100 godina zvučalo suludo da će postojati ženske "svećenice", danas je šefica luteranskih "biskupa" SAD žena. A u Oslu imamo biskupicu sretno "udanu" za drugu ženu.
      Ljubitelji tehnološkog progresa vole govoriti o tehnološkom singularitetu, trenutku kad će umjetna inteligencija nadići ljudsku u smislu kapaciteta i mogućnosti kontrole. Mene pak više zanima lijevi singularitet prema kojem se zapadno društvo kreće. Doduše, lijevi singularitet neće biti dosegnut jer će se zapadno društvo urušiti samo u sebe. Ali zabavno je razmatrati kojim će redom ići koraci u ostvarenju singulariteta (naprosto, obično neobavezno razmatranje na kavi: jedan je moj prijatelj još 2008. tvrdio da će Njemačka osvojiti ili Evropsko nogometno prvenstvo 2012. ili Svjetsko 2014. i pogodio je za ovo drugo). Hoće li se prije ozakoniti spolni odnosi djece i odraslih ili zoofilija ili pak incest. U tom smislu, sportski je zanimljivo i hoće li napredni popovi više inzistirati na LGBTQ(etc.) agendi ili na "svećenicama". Dakako, bez oklada.

      Izbriši
    8. Lud radi Krista? Žao mi je, ali nešto takvo mi nije bilo ni u primisli. Ti bi bio 'lud radi Krista' da si išao u društvu koje ima svjetovne stavove po rečenim pitanjima ozbiljno zastupati crkvene stavove. Posebno bi bio 'lud radi Krista' da je to neko utjecajno društvo koje može utjecati na tvoj život. No, ti nisi išao to raditi, nego si se ti došao 'junačiti' na izrazito katolički blog, a tvoje junačenje nisu čak ni nekakvi korisni komentari koji nešto pojašnjavaju ili iznose, nego je to najobičnije ruganje. Moje pitanje ide za tim da razjasnimo - čemu takvo ruganje služi, kojem dobru vodi? Ja kako shvaćam kršćanski nauk mislim da bi svaki čovjek vjernik trebao svoje sveukupno djelovanje (misli, riječi, djela...) usmjeravati prema vrhovnom dobru. E pa ja pitam - kojem dobru ruganje tog tipa vodi? Ti daješ neke natruhe odgovora na to pitanje spominjući kako će ti biti drago ako ikoga odgovoriš od promjene spola. Ok, onda mene zanima što ti misliš: 1) koliko čitatelja ovog bloga ima namjeru mijenjati spol, te 2) čak i ako ima takvih koliko šanse post intoniran poput onog tvoga ima da ih odgovori od takve namjere? Nemojmo se zavaravati, i jedno i drugo ima mikroskopsku mogućnost. Dakle, pronalazeći takvu izliku ti varaš ili samo mene ili i sebe i mene. Ko što rekoh, mislim da bi ti bilo pametno zamisliti se što svojim ruganjem želiš postići i postižeš. Imaj pri tom u vidu onaj katolički nauk koji sam spomenula, a koji kaže da sveukupno čovjekovo djelovanje treba biti usmjereno prema dobru, te da je sve što ne vodi nekom dobru u tom djelovanju suvišno.

      Izbriši
    9. Draga baba Jaga,

      „Moje pitanje ide za tim da razjasnimo - čemu takvo ruganje “

      To je vrlo složeno pitanje na koje je možda najbolji odgovor dala moja psihijatrica. Ispada da je tome prvenstveni uzrok moja trauma iz djetinjstva, uzrokovana nedostatkom pažnje od mojih roditelja. Teško mi je takvo tumačenje prihvatiti. Često sam bio sam, ali uvijek je to bilo opravdano. Istina je da je tata često izbivao iz kuće, zbog posla trajnog đakona i izvanrednog djelitelja pričesti, ali uvijek pamtim kako sam ponosan bio kad bi na prijenosu mise s Bistrice prijateljima rekao, evo moga tate dolje desno između dvanestog i trinestog reda. Majka je također puno izbivala, ali, opet, tko se danas može pohvaliti da mu je mama bila baletna liturgijska prvakinja u zagrebačkom HBK.

      Da, bilo je i teških trenutaka. Puno puta su druga djeca već bila na svojim nedjeljnim ručcima, a ja bih još uvijek sjedio u svojoj vjeronaučnoj grupi „Šagići“, čekajući sam da me mama ili tata pokupe. Kad sam krenuo u školu i prešao u stariju vjeronaučnu grupu „Bajsiće“ , već sam pokazivao neke naznake današnjeg ponašanja. Jednom sam vrlo ružno zadirkivao i pjevao ružne pjesmice građevincima koji su se mučili oko preuređivanja oltara, ali osim mamine kazne nitko nije stručno regirao i shvatio da mi treba prava pomoć.

      Za kraj odgovor na pitanje zašto baš ovaj blog; moja psihijatrica kaže da obzirom da još uvijek nisam skupio snage i suočio se s mojim roditeljima i traumama koje su mi nanijeli, pronašao sam ovaj blog kao jedini koji kritizira takve stvari i koristim ga kao neku vrstu „sigurne sobe“ ...

      Baba Jaga, navukla si me i malo sam previše iznio svoju intimu, ali neka ti bude. Koliko ja shvaćam tvoj ateistički nauk, ovakve stvari pomažu i vode unutarnjem miru i skladu, nadam se i mome ...

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    10. Hm...
      Hahahaha!!!

      Ferdinand Zvonimir,

      niste spomenuli da ste kad bi Vam roditelji pronašli neko Tomino djelo ili nešto od crkvene retro-literature za kaznu ugurali Mak u ruke tjerajući da na sav glas čitate Boška Buhu, pardon prozu o ljubavi prema svim vjerama obojenu pravovjernim teološkim štihom veleumnoga Congara, Kunga ili nekog aktualnoga domicijelnog prosvjetitelja. Sve poradi uspješne socijalizacije s nekim novim klincima koji su malčice hiperaktivni glede eksperimenata kojima se u praksi žele poistovjetiti i razumjeti čiku koji stanuje u istoj zgradi a uvijek ga viđaju kako drugoga čiku drži za ruku i razmjenjuju međusobne iskaze pederluka, pardon nježne ljubavi.

      Ferdinand Zvonimir, stvarno ste zaostali i nepopravljivi dinosaur koji sa svojim retrogradnim srednjovjekovnim nazorom nije ni zaslužio uvažavanje i nagrade koje udijeljuje Mjesni odbor teoloških proljećara!

      Xavier

      Izbriši
    11. Tijekom svog podrobnijeg proučavanja religije i ljudi koji se smatraju vjernicima, došla sam do zaključka da je velika većina mlađih ljudi koji se ozbiljnije bave religijom u to ušla pogurana nekakvim životnim problemom. Skoro svi koje sam susretala u ovim virtualnim prostranstvima su se uklapali u taj obrazac, imali su nekakvih problema u životu, ti problemi su ih potakli da se počnu ozbiljnije baviti religijom, u današnje doba to je uglavnom u okviru nekakvih više ili manje karizmatskih pokreta, takvi bi onda doživjeli ono što se u tim krugovima naziva 'susret sa živim Bogom', neko vrijeme bi bili baš entuzijastični oko svega, nakon čega bi taj emocionalni entuzijazam splasnuo, pa bi dotični nastavili živjeti manje ili više aktivnim redovitim vjerskim životom. I tako je to bilo skoro pa u pravilu sve dok nisam počela pratiti ovaj blog. Ovdje primjećujem prilično drugačije tendencije. Definitivno mi se čini da ovdje ima mlađih ljudi, a čini mi se i da se relativno aktivno bave religijom. Međutim, dominantni razlog bavljenja religijom kojeg ovdje uočavam nisu nekakvi životni problemi nego vražji elitizam. U prijevodu, čini mi se da dobar dio ekipe ovdje spada u kategoriju – htio bih biti cool, ne mogu to postići na standardni način, ono, nisam zgodan s naslovnice, nisam šminker, ne ide me nogomet, whatever, pa si onda tražim neku alternativnu opciju koja će me činiti posebnim i cool. I ne bi čovjek vjerovao, ali si pronađu to u religiji. Ali ne u mainstream religiji vulgaris, nego u nekoj cic pic finćukastoj varijanti religije. I onda se ljudi umjesto na 'vidi mene macana u merdži' furaju na 'vidi mene kako ja znam što je reko papa Pio XII'. Jadno. Jedini način na koji religija može ne bit jadna je ako je sve to što se naučava istina u kom slučaju čovjek mora autentično nastojati oko iste, a važan element tu je dobrohotnost i poniznost. Takav jedan 'tražim kako ću biti poseban i cool' pristup religiji, a kojeg karakterizira pseudoduhovito izrugivanje drugih, je jadan kako god da okreneš, bilo da je religija istina, bilo da je neistina. Uglavnom, čitala sam crkvene dokumente i teologiju, čitala sam životopise svetaca, imala sam posla s ekipom za koju mi se čini da su imali autentično iskustvo Boga (onaj famozni susret sa živim Bogom), a evo navraćam i ovdje. Moj generalni dojam je da ova ekipa 'iskustvo živoga Boga' bolje pogađa u onu bit za koju mi se čini da stoji iza tog nauka u slučaju da je istinit. Baš ko što sam rekla, ovoj izrugujući nastup mi se čini jadan kako god da okreneš, bilo da je sve istina, bilo da je sve tek ufur. To je ono što me instinktivno grebe svaki put kad takvo štivo čitam. Mislim da sam time rekla sve što sam imala, pa je ovo vjerojatno over&out od mene za ovaj put.

      Izbriši
    12. Draga baba Jaga,

      Ok.

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    13. Vezano uz ovaj moj komentar:
      "Puno puta su druga djeca već bila na svojim nedjeljnim ručcima, a ja bih još uvijek sjedio u svojoj vjeronaučnoj grupi „Šagići“, čekajući sam da me mama ili tata pokupe. Kad sam krenuo u školu i prešao u stariju vjeronaučnu grupu „Bajsiće“ , već sam pokazivao neke naznake današnjeg ponašanja."

      Nekoliko me je ljudi nakon ovoga pitalo znam li kako se je kasnije zvala i moja vjeronaučna srednjoškolska grupa, ali nisam se mogao isprva sjetiti. Tek danas dok sam se Kaptolom šetao i pored Franjevačke ugledao neki zlatni spomenik, mi je zazvonilo; zvali smo se "Dudeki"... Da, sve je počelo s Šagićima, pa onda Bajsići i u srednjoj Dudeki. Na studentski vjeronauk nisam ni išao jer sam već sve znao.

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    14. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
  5. Odgovorite mi samo jesam li u krivu , ako zatvorim oci i usi , a srcem proplacem , Boze moj , Boze moj oprosti , jer ti si sudac , ti znas i vidis , Boze moj tvoja je mudrost i tvoja je uvjek konacna presuda , Boze moj cuvaj mi srce , gorko placem , ovo je vlast tmine , ali vjerujem , i to me tjesi jer ti neces dopustiti da itko propadne na smrt vjecnu , vec samo sinovi propasti . Zato te molim neka mi srce ne ogorca , neka moje jadno malo srce ne pukne . Kusnje su tako lukavo i perfidno usle , sin sotone posijao je sjeme da nas otruje , da nas nestane , udruzuje se s andelima tame kako bi prevario one koji te traze , one kojima se uvlace u srce lazno placuci i jecajuci , pa kako god , ali ne libeci se da upropaste . Gospodine ti znas dokada , Gospodine smiluj se , Gospodine oprosti , Gospodine pomozi ....
    Andela

    OdgovoriIzbriši
  6. "Papa Franjo ima veliko srce za sve vrste patnika. Ganule su ga patnje koje je ova osoba iznijela u pismu i odlučio ju je utješiti, vjerojatno ju je zagrlio primivši je na srce poput onog čovjeka koji je bio osut nekom vrstom gube. Ne suditi, razlikovati čovjeka od njegova grijeha, razlikovati strukture koje nanose patnju, od žrtava tih struktura, imati milosrđa prema ljudskoj bijedi – to je Franjo. Bogu hvala na papi Franji."

    Ako sam dobro shvatila, dotični se Diego or whatsoever žali Papi na patnje koje prolazi, a patnje su vezane za neprihvaćanje od strane župljana? Ako sam još bolje shvatila, taj dotični Diego / ta dotična Diega to vidi kao najveći problem, a pritom ne vidi problem u tome što je de facto pljunuo/la Bogu Stvoritelju u lice? I sad kao traži utjehu Pape? A Papa iskazuje "milosrđe prema njegovoj bijedi"? Pa, čovječe Božji, ako SVJESNO i SVOJEVOLJNO, potpuno trezveno odlučim prionuti uz smrtni grijeh (promjena spola i život u istospolnoj zajednici) i živjeti u tom grijehu, dopremljenom IZRAVNO iz pakle, zar da očekujem blagoslov, mir, blagostanje, spokoj i razumijevanje?! Žao mi je ovog falisificiranog muškarca, odnosno žene, ali ta je osoba SAMA izabrala svoju bijedu.

    A Papu uopće neću komentirati...znači, uopće...nema se tu više što za komentirati...samo ću se pomoliti za tog čovjeka, kojim god duhom bio vođen...

    OdgovoriIzbriši
  7. Što je neka osoba perverznija i kontroverznija ima veću šansu da ju primi Papa u svoje odaje.

    Za takve anti-svečanosti i događaje zadužen je liberalni aparatčik i gestapo propagandni aparat uhljebljenih neokonzervativaca i modernitis-katolika koji nas obvezuje na izričito mišljenje o Velikome vođi.

    To sasvim dovoljno govori o osobi pape Franje koji pod maskom milosrđa ruši sve norme i običaje.

    Zašto, recimo, ne primi nekog konzervativnog biskupa koji su svi odreda tražili prijem kod Franje: primjerice biskupa Livieresa!? Ili da pokaže bar malo milosrđa te ga strpa u Vatikanski zatvor kako bi se hiperaktivni i sklon pravovjerju biskup Livieres odmorio od pretjeranog prozelitizma i bešćutne dogmatske i disciplinske isključivosti.

    Možda bi biskup Livieres trebao kod frizera napraviti punk frizuru, uzeti fender (gitaru) i pilati nastupe na rock misama umjesto TLM-a, u tome bi slučaju dobio poziv od oduševljenog generalnog Pastora, pardon pape Franje!

    Možda bi ipak bilo dobro predati se antikatoličkim novinarskim gebels-umotvorinama Beškera i Tomaševića te zapjevati staru rock stvar, O kako je lepo biti glup!

    Xavier

    OdgovoriIzbriši
  8. Da se upotpuni slika ovog dirljivog clanka, evo i jedan komentar s bitno.netove facebook stranice (s naglaskom na zadnju recenicu):

    "njima se trebalo pomoći" come on! Kako možete biti tako zadrti i ograničeni. To što se čovjek identificirao kao transseksualac to ne znači da je loš kao osoba moralno i duhovno. Vjerojatno je puno bolji od većine "velikih vjernika". Papa Franjo je definitivno najbolji Papa kojeg smo imali, čovjek se ponaša prema svojim uvjerenjima, svojoj savjesti.. a ne po onome što Crkva smatra kako bi trebalo biti..

    S

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nek' mi netko stisne jednu poštenu šamarčinu i nek' mi kaže da ovo nisam pročitala.

      O ignorancijo!

      Izbriši
    2. Nista se ne trebas cuditi, 99% komentara tamo su slicne naravi, ovaj mi se ucinio najboljim za upotpunjavanjem te milosrdne slike. Naravno, samo zbog zadnje recenice. Osoba koja je to napisala mozda nije ni svjesna koliku je istinu izrekla zadnjim dijelom te recenice. Ali opet... who am I to judge?

      S

      Izbriši
    3. Bitno.net samo dosljedno nastavlja putem kojim neokonzervativci već desetljećima hrabro idu i čini se da će nastaviti toliko dugo dok se svi ne strmoglave u provaliju bezboštva ili u krilu antikristovu.
      Lijepi moji, dovoljno smo slušali o živom Učiteljstvu, o razvoju Tradicije, o santo subito, santo vivo, santo espresso i sličnim ludorijama koje nemaju veze s katoličanstvom, ali i o opasnim, retrogradnim i okamenjenim luđacima tradicionalistima koji "mrze Papu" - sada oni moraju podmiriti račune za svoju stalnu naslonjenost na heterodoksiju te za bahatost i nasilje nad tradicionalistima. Evo, sada neka oni dokažu svoju ljubav prema Franji. Sada sebi ne mogu pomoći. Padaju toliko duboko da se nikada neće moći oprati od ovih ljaga.
      U neokonzervativnoj sljedbi katolički nauk igra perifernu ulogu. Sve je doduše prožeto katoličkom terminologijom, no očijukanje s neomodernizmom ima svoju cijenu: ako su ipak napredovali i imali uspjeha s ljudskog stajališta - dok su tradicionalisti gaženi, proganjani, tjerani i klevetani - sada će ipak štošta izići na vidjelo.
      Hoće li ipak nekada proraditi naš hrvatski pravovjerni gen i hoće li pokušati kočiti, ne znam. I za njih trebamo moliti.
      Imam osjećaja da neki ludi ceremonijar protrči gol ispred Bazilike sv. Petra, a da pater Lombardi grješkom kaže da to ima smisla, mislim da bi bitno.net odmah napisao tekst da nikada toliko svetosti nije viđeno na Trgu sv.Petra kao tom prigodom. Toliko je sve odisalo rajom zemaljskim da ceremonijar više nije ni primjenjivao da je gol i da mi pred župnim crkvama katkad ipak možemo protrčati goli....
      Bože, premda nisam bolji od drugih, hvala Ti da sam ostao katolik i da poznajem Tvoj nauk koji me čuva od toga da ne poludim. Hvala Ti za svete pape posljednjih stoljeća i za njihove proročke enciklike.

      Kikii

      Izbriši
    4. No, ako su neokonzervativci dosljedni i vjeruju u one nebuloze kojima su nas tradicionaliste obasipali desetljećima, trebali bi još više poštovati živo Učiteljstvo i u životu ostvarivati ono što Pontifex želi: zar se onda sukladno novom razvoju nauka ne bi trebali ispričati Split Prideu jer nisu razumjeli teške patnje tih ljudi koje su svi odbacili, koje su vršnjaci tukli, a susjedi ismijavali te su ih i oni oštro osuđivali. Možda bi ove godine mogli marširati skupa s njima i izraziti solidarnost, ali i suzama pokazati bol jer su sudili - ta tko smo mi da sudimo.

      S ovim ludilom bismo mogli nastaviti do sutra ujutro.
      A ja ponavljam ono što je rečeno o onim bakicama koje su bacale pitare na Pride: "Ruke im se pozlatile!"

      Kikii

      Izbriši
  9. Jeli postoje granice ovog vulgarnog Peronizma na Petrovoj stolici?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad god si postavim to, ili slično pitanje, sjetim se onog teksta sa Rorate-a, koji je izašao odmah po završetku konklava - http://www.google.hr/url?url=http://rorate-caeli.blogspot.com/2013/03/the-horror-buenos-aires-journalist.html&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=d9_HVOvEKZfvaKSVgIgB&ved=0CBIQFjAA&sig2=n1CGleqHPsXx9yXrNiVtqA&usg=AFQjCNG-st1A8D1sSx9GdYt8XzH2FuvhGg
      Moram priznati da dio gdje ovaj katolički novinar kaže da izgleda kao da Begoglia nije briga za vjeru i moral, mi se činio malo nategnutim.Sad mislim da je bio preblag.Nikakvo čudo, da čujemo za koji mjesec da će ih on osobno vjenčati.Sjeti se rujna prošle godine, i onih 20 parova, koji su se vjenčali na trgu Sv.Petra.Ovako se tada pisalo: " Parovi koji će se vjenčati u nedjelju slični su drugima", priopćila je nešto ranije rimska biskupija koja je birala parove za vjenčanje u Bazilici svetog Petra.
      Mladenci su različite dobi, od 25 do 56 godina, a neki među njima "već žive zajedno, neki imaju djecu, a neki su se upoznali u crkvi", dodaje biskupija." Zvuči kao, ima tu svega, a ima i nešto katolika.Onda se sjetiš " Boga iznenađenja ", pa mi kaži da si siguran da neće i ove dvije doći na red ?

      Iskreno, niti mislim, niti očekujem da će se stanje popraviti, konfuzija je glavna odlika ovog pontifikata, Maloprije sam naletio na pismo svećenika
      http://triregnum.blogspot.com/2015/01/letter-from-priest-to-pope-francis.html , koji praktično ne razumije što se događa.Međutim, ako znamo da imamo papu modernista, a oko njega ljude koji govore o promjenama i razvojnim putevima dogme https://www.google.hr/url?url=https://fromrome.wordpress.com/2015/01/25/cardinal-baldisseri-furthers-confusion/&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=HeXHVKuBD8rxaoWTgIgH&ved=0CCQQFjAD&sig2=FS_dYfuwV4r5RFDpMqvR4g&usg=AFQjCNHdEPFFBJwpvL_4a_mjSAxd7QzjWw , za očekivati je samo konstantni napad na katoličku doktrinu.Ipak, Crkva je Kristova, i ovo će trajati točno onoliko koliko On to dopusti.

      Max

      Izbriši
  10. Šta se ti ovdje išćuđavaš Discipula, pa ti i tvoji kvazitradicionalci upravo generirate i ovakve članke i ovakve komentare i ovakav 'katolicizam' a la papa Franjo?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drzimo se teme i ne napadajmo ljude bez argumenata. Ako ima neki clanak ovog tipa, kojeg je Discipula napisala, slobodno ga linkaj, ali bolje je takve stvari raspraviti na prikladnom mjestu.

      Izbriši
    2. Nema potrebe za tom vrstom kontra-revolucije koja je puno bliža karakteru, odnosno modus operandi shemama osobe koja se predstavlja kao Rolf, a koja je sama prikriveni modernist - zanimljiv pokušaj infiltracije pod krinkom Tradicionalista.

      Papu Franju ne treba ni dodirnuti. Takvi su uništili sami sebe pokazujući dražesne pupoljke svog novog katolicizma na djelu.

      Samo, ubrzo bi mogli svi takvi napori rezultirati i novim gay-katolicizmom koji je kratke biološke trajnosti. Potrebna je samo neka nova fundamentalna fix-ideja koja će potpuno prožeti novo milosrđe - sve ostalo je stvar povijesti ili njezine ropotarnice u nekom novom muzeju voštanih lutaka.

      Xavier

      Izbriši
  11. Bog je oslobodio izraelski narod i poveo ga u obecanu zemlju , kad je vidio da su prekomjerno tlaceni od gresnog naroda tvrdokornog srca koji ga je zelio radi robstva , kako bi oni (egipcani ) zivjeli u raskosi svojoj i raskalasenom zivotu. Danas se nama brani pokloniti se Trojedinomu Bogu , brani nam se zivjeti pobozno , dobro , ali prihvacati grijeh i ostale nastranosti i protunaravne zakonitosti , te nametati takve abnormalnosti narodu koji rijec boziju iz dana u dan trazi uzdisuci i vapijuci , kako bipod ovakvim bremenima uscuvali se da ne padnemo od tuge pod teretom ovog bezakonja koje hara na sve strane , zaista Gospodine pomozi i smiluj se . A evo ima i velikih radosti , hvala Bogu ! Molim i vjerujem , Gospodin je iznad svega i svakoga ! Dakle svjetlo je uvjek tu , ma koliko ga oblaci zaklanjali , ono je uvjek tu u srcu , nikakva ga tama nece prekriti , rijec zivota vjecnoga po kojoj je sve nastalo i po kojoj je sve . Hvala ti Oce trojedini , hvala ti i slava !!!
    Andela

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je vrlo vjerojatno početak pobjede Srca Marijina. Poniženja Crkve toliko su velika da to ne može još dugo trajati. Iskreno se nadam da ćemo baš mi vidjeti uzvišenje svete Majke Crkve i njezinu pobjedu nad dušmanima te ponovno uspostavljanje pravovjerja i povratak svete Mise svih vremena u svaku crkvu.
    Kada se sve čini izgubljenim, onda nastupa Ona koja je pobijedila sve hereze: Blažena Djevica Marija koja širi svoj plašt nad Crkvom. Njezino Bezgrješno Srce velika je utjeha u ovim trenucima - neprijatelj zna da nema puno vremena. Njezina obećanja daju snagu da ustrajemo. Posvetom Rusije Bezgrješnom Srcu počet će pad modernizma, jedne od najstrašnijih hereza svih vremena, duhovnog karcinoma, duhovnog AIDS-a koji paralizira katoličke institucije i sve uništi gdje uzme maha.
    Već se da osjetiti snaga Crkve, već se da osjetiti sila i vlast Krista Kralja i njegova svedržiteljska ruka koja će raspršiti tmine i vratiti spokoj svojoj Zaručnici: jao onima koji misle da mu mogu biti neprijateljima.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo je potrebna velika 'pogreška' na idućoj Konklavi i da izaberu takvog kardinala za Papu koji je sazrio na marginama prijezira te da sazove na trg sv. Petra sve kardinale i biskupe svijeta posvećujući Rusiju Bezgrešnom Srcu Marijinu - tako jednostavna odluka puna pouzdanja u Njezino Bezgrešno Srce i vjera u Presveto Trojstvo.

      Tada neka se Papa X potpuno prepusti kao oruđe Duha Svetoga i uslijedit će oluje, vihori i na kraju šapat laganog lahora koji oživljuje mrtve.

      Pradavni prolazi zemljom: zakloni svoje lice svetom poniznošću Petre jer Gospod čisti svoju svetu Crkvu!

      Xavier

      Izbriši
  13. Odličan kratak komentar o. Hunwickea, ne o ovom događaju, nego o kard. Rodriguezu Maradiagi i njegovom predavanju ovih dana.
    Lijepo sažeto.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dođem, pa se čudim28. siječnja 2015. u 14:12

    - Do sebe ništa ne držati, a o drugima uvijek misliti dobro i plemenito, to je velika mudrost i savršenost.

    - Vidiš li koga da javno griješi ili nešto tako krši, ne smatraj sebe boljim. Ne znaš koliko ćeš dugo ostati dobar.

    - Svi smo slabi, ali nikoga ne smatraj slabijim od sebe.

    Toma Kempenac, "Nasljeduj Krista", I. Knjiga, 2. poglavlje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto gubim vrijeme čitajući komentare?28. siječnja 2015. u 22:45

      Sviđa mi se.

      Izbriši
  15. A zašto,kako modernisti pa tako i tradicionalisti,smatraju da cim papa nekoga primi to odmah znaci da opravdava njihov život tj to nešto po čemu oni izazivaju kontroverzu? Meni se čini da papa želi dati do znanja da smo svi grešnici a da oni koji su to "vise" na misle da su im vrata Crkve time zatvorena. I onako je previše ljudi koji misle da ako krše jednu Božju zapovijed kako nema smisla ustrajati u drugima.
    Hrvoje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogao je primiti dotičnu osobu, a da se o tome ne čuje u javnosti. Ali čulo se, zar ne? Nekome je jako stalo do toga da se čuje. Pored toga, dotična je osoba bila u pratnji "zaručnice".
      Pa je bilo i prijama razvedene mame u međuvremenu lezbijke s njenom "zaručnicom", ljubljenja ruke svećeniku homoideologu itd. A gdje je bilo ono "Idi i ne griješi više!" Gdje je tu bila katolička kateheza? I je li bilo kajanja za grijeh? Ne, kateheze nije bilo, ili nije spomenuta. Ako je bilo kateheze, zašto se o tome šuti? jer to je jedini mogući razlog tog primanja. A dotične dvije žene nisu se odrekle svojih grijeha slaveći Boga, nego su sretno i veselo otišle kući, budući da u Rimu ozbiljni ljudi odbijaju "licemjeran i uskogrudan stav njihovog župnika. Nije Isus ulazio grešnicima da bi im govorio "vi ste krasni".
      Mi smo kršćani navikli oprost i milosrđe miješati sa šutnjom i nezainteresiranošću. Ako mi je sestra rastavljena i svake noći dovodi u svoj dom drugog muškarca, da je ukorim, ili da budem sam sebi velik i kažem: "tko sam ja da ti sudim?" "Živi ti svoj život." "Budi ono što jesi." itd... Krstitelj je glavom platio ukazujući na kraljev grijeh. Je li on bio uskogrudni licemjer? Što ga se ticao kralj, pa mogao je reći "tko sam ja da sudim".
      Papa Franjo je osoba godine onima koji ne vole katolike. Znači li mu to nešto? Približavaju li se ti ljudi Bogu? jesu li se napokon trgnuli? Ili im se čini da Crkva slabi?
      Gospodin Isus ispričao je znamenitu parabolu o razmetnome sinu, i tamo je bio i njegov brat koji je nešto počeo gunđati, a otac ga je ukorio, ali i umirio. Jer i taj je brat samo čovjek pa je potrebno ponekad ga i pohvaliti što dobro čini i cijeli se život .
      No danas, čini se da je iznimno u trendu ovog dosadnog nerazmetnog sina sablažnjavati i vrijeđati na sve načine sve dok ovaj naposlijetku ili ne otiđe ili shvati da je bolje postati poput razmetnog brata: em tata drži do tebe, em usput još i guštaš.
      Svi smo grešnici, ali biti kršćanin ne znači biti šonjo. Kad se drugi obraz okrene protivniku, okrene ga se uz odlučan pogled koji ga razoružava: udari me, ne možeš mi ništa jer sam Božji. Ne uz mazohističku submisivnost.
      Rekao je Gospodin da će donijeti mač, zavaditi braću, svekrvu i snahu.
      Dignimo svoj glas. Posvadimo se za Istinu, umjesto da šutimo u laži.

      Izbriši
    2. Treba znati da je Franjo također kao nadbiskup i kardinal jedini od biskupa dopustio krštenje djece para od kojih je jedan partner u Argentini poznata "Florencia", rođena kao Robert. Krštenje je bilo u Bazilici Presvetog Sakramenta gdje se par i pričestio, a čak ni kumovi nisu imali uvjete za kumstvo. Sve je bilo vrlo javno i s +Jorgeovim dopuštenjem.

      Izbriši
    3. Želim reći da stalno imam osjećaj da nije sve rečeno i dano do znanja s tih audijencija. Možda i namjerno. Mogu se složiti s time da papine poruke i geste znaju biti zbunjujuće ili čak krajnje zbunjujuće. I sam ponekad imam dojam kao da je Sveti Otac više ljut na one koji se trude živjeti Evanđelje nego li na one koji mu se protive. No možda je stvar u tome da od nas time očekuje i više jer nam je više dano. Ne želim sada ulaziti u filozofiranje oko papinih namjera, i Tomislav je vidim napisao novi post o tome, ali samo želim još jednom reći ono što je Kikii napisao - "Krist vodi svoju Crkvu", a nama ne preostaje drugo do li "orate pro beatissimo papa nostro Francisco..." da ga shvatimo.
      Hrvoje

      Izbriši
  16. Ipak valja ostati pribranim. Riječ je o Rimskom prvosvećeniku. Pokažimo svoje čvrsto uvjerenje da Krist vodi svoju Crkvu i da je vrata paklena neće nadvladati premda se čini da je riječ o parcijalnoj pobjedi vrata paklenih.
    Mnoge duše odlaze u propast - trebamo rijeku Marijine djece koji se mole i poste za Crkvu i svijet.
    Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!
    Dragi Bože, pokaži snagu svoje desnice, rasprši ove tmine i pošalji nam svetog Pontifeksa koji će pokrenuti istinsku obnovu, povratak pravovjerja i Rusiju posvetiti Bezgrješnom Srcu Marijinu!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  17. Strahota pustoši na Petrovoj stolici bi mogla potrajati do iza sinode, onda će se pope Francis povući u mirovinu slijedeći Benediktov primjer. Novi emeritus je pred vratima.

    Reginald

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima ih koji su si već rezervirali ime stranice- za svaki slučaj :)

      Izbriši
    2. Evo zasto Mojsiju Gospodin rece "neces uci u obecanu zemlju , ali pokazat cu ti i vidjet ces , ali neces ti uvesti narod moj " . Josua ce uvesti narod moj . Dakle nije ocitovao slave Oca .
      Isus Krist u nase vrijeme otvori vrata k Ocu svima koji ga sljede i idu putem , putem vjere , ponizno i skruseno , onima koji ga ne iskusavaju . Petru zapovjedi za sve koji trazu iskreno Krista da ih ucvrsti u vjeri po rijeci . Rijec zivi , rijec prenose i svjedoce sveti i vjerni da nas ucvrste , a svima kad sagrijese ili zalutaju na putu po duhu svetom doziva u pamet istinu u slobodu djece bozije , te pokajanju i ispovjedi da zivimo odupiruci se grijehu cvrstom vjeromi i pouzdanjem ( odakle ce mi pomoc doci ) . Svakom vjerniku je jasno iznano .Gospodin je milosrdan i dobar onima koji zele zivjeti cistocu , odupiruci se grijehu , a za bolesne treba moliti da se obrate i pokaju . Dakako da srce boli kad se bludnicima , lakomcima , pohotnicima ,lopovima itd..ne govori da grijeh vodi u smrt , te mu bez opomene ne samo da ga se prihvaca vec ga i utvrdivati u grijehu salje u smrt , to ne samo da je besmisleno vec to je i sudjelovanje u njegovom grijehu , te tako i put u vlastitu smrt . Dakle to bi bilo djelo sotoni drago , ali nikako nama da sudimo jer bi sa sudom sebi sudili , te tako upali u zamku zla , nama je da placem molimo Boga po Isusu Kristu moleci se majci Mariji vazda djevici da nas potpomaze zagovorom cistim sa svima svetima pred licem Boga trojedinoga da svi ne izginemo . Judita je rekla "nemojmo nikad sumnjat u Boga " dakle upravimo pogled u Boga cist kao djeca , prepustimo nasu crkvu Ocu moleci ga iskreno , nece nas napustit nikada . Juda je uvjek bilo i biti ce , jer ma tko bio koji nerazumije , tako mu je dano , zato je stvoren za kusnju , tako se ocituje slava bozija , po kamenu zaglavnom koji cvrsto stoji po kojem ce se mnogi spasiti , ali mnogima je kamen spoticanja .
      Andela

      Izbriši
    3. Oznaka je humor pa idem malo pogađati. Konklave bi mogle biti u drugoj polovici 2016.. Negdje krajem lipnja ili početkom srpnja. Ipak nisam siguran u mjesto radnje. Možda u Hrvatskoj. Mooooožda. Łongin

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.