srijeda, 10. travnja 2013.

John Thavis - Vatikanski dnevnici

Već neko vrijeme planiram napraviti niz tekstova s preporukama knjiga, ali nikako da započnem.

Krenimo dakle s jednom aktualnom temom. John Thavis, novinar koji je izvještavao iz Vatikana više desetljeća, napisao je knjigu The Vatican Diaries čiji naslov bi se moglo prevesti i kao Bilješke iz Vatikana. Knjiga je pisana pristupačno, a stil je ugodan i vrlo čitljiv. U svakom poglavlju iznosi se po jedna veduta iz Rima. Mnoštvo nepoznatih, ali uvjerljivih anegdota uz nenametljiv komentar povezano je u zaokruženu cjelinu. Tako se jedno poglavlje bavi primjerice arheološkim iskapanjima u Vatikanu. Drugo pozadinom događanja oko postupka za beatifikaciju Pija XII. Treće opet sitnicama vezanim uz papina putovanja iz pogleda novinara koji ih prate. Četvrto zloglasnim Marcialom Macielom itd. U mnogim temama stav autora je razvidan i premda ponekad ili čak često imam drugačija mišljenja od njega, to me uopće nije smetalo da uživam u čitanju ove knjige. Thavis je kvalitetan novinar i iako kao novinar pronalazi neki sukob ili skandal(čić), uvijek iznosi obje strane i vrlo je jasno da ne izmišlja činjenice nego za njima traga kao pravo "njuškalo".

Teško se zaustaviti kad počnete čitati ovu knjigu. Čitajući lako je zamisliti da gledamo na Grad s jednog od rimskih brežuljaka uz zalazak sunca, prisluškujemo dvojicu monsinjora koji nešto šapuću zastavši uz stazu vatikanskih vrtova ili iščekujemo dolazak p. Lombardija kako bismo s drugim novinarima izrešetali njegov pokušaj da izgladi neki gaf. Možda ne zvuči posebno privlačno, ali to je zato što ovaj tekst pišem ja, a ne Thavis.

Knjigu koja je dospjela i na New York Times listu uspješnica lako je naći npr. na torrentima u epub ili mobi formatu.

Broj komentara: 10:

  1. Ono što možda nisam istaknuo u gornjem kratkom osvrtu je da se u knjizi iznose i vrlo teške, ali i lijepe ljudske strane života Crkve, no takav je svaki život, ima i lijepoga i ružnoga.

    OdgovoriIzbriši
  2. Možete li mi, molim vas, kazati - je li upotreba torrenta legalna, zakonita ili je to krađa? (Vidim da ste je pretpostavili kao mogućnost dolaska do ove preporučene knjige)
    Ako je dozvoljena, onda ću odmah preuzeti mnoge dobre knjige, pa i ovu preporučenu.

    Lijepi pozdrav! Učenik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovani Učeniče, ne morate se uznemiravati u savjesti: "korištenje torrenata nije kažnjivo sve dok se radi o softveru otvorenog kôda kojeg možete kopirati, dijeliti ili mijenjati kako god želite." (iz: http://pc-savjeti.blogspot.com/2012/11/legalno-ilegalno.html)

      Priester

      Izbriši
    2. To dakako ne ukljucuje knjige poput ove.

      Izbriši
    3. Sve dok ne koristiš u komercijalne svrhe ono što skineš, možeš skidati. Pročitaš i obrišeš. :)

      Izbriši
  3. Da slažem se. Ovo je moje mišljenje:
    Ako skidaš neke knjige da nešto naučiš i da lakše poučiš drugoga i tako ga približiš kraljevstvu nebeskom, slobodno skidaj knjige.
    Ali ako skidaš knjige da bi na njima zarađivao na bilo koji način, to nije dobro.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad smo kod reforme Kurije koja se spominje, papa je osnovao jednu pripremnu komisiju. Popis članova je dan abecednim redom. Po jedan član sa svakog od 6 kontinenata (ako Ameriku razbijemo na dvije), Honduražanin Rodriguez Maradiaga kao predstavnik redovnika i guverner Vatikana Bertello kao predstavnik kurije te jedan biskup suburbikalne biskupije kao tajnik. O Bertellu (70) se govorilo da bi mogao biti državni tajnik: po ovome se čini da to i mogao postati.
    Meni se osobno sviđa ideja da papa ima svoj krug pouzdanika jer se Kurija u zadnje vrijeme pokazala kao iznimno birokratizirana i puna skandaloznih frakcijskih borbi (dobro je da je Benedikt nakon opravdane osude pomilovao onog nesretnog sobara koji sigurno nije radio sam).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretpostavljam kako soba nije "čista". Mislim da bi i to mogao biti razlog uz skromnost i siromaštvo zašto papa Franjo živi u Domu sv. Marte. Riječ "čista" podrazumijeva ne obrednu čistoću nego čistoću od mogućih iznašašća suvremene elektronike. No to je već scenarij za SF film da ne bismo upali u prenezdravu paranoju. Longin

      Izbriši
    2. Da, ne bi bilo nevjerojatno niti to što velite za elektroniku. Moram priznati da mi to nikad nije palo na pamet, vjerojatno svi prema Apostolskoj palači osjećamo strahopoštovanje. Doduše, za curenje dokumenata danas je dovoljan mobitelčić kojim usput poslikamo dokument koji nosimo sa stola na stol (vjerojatno je to u konkretnom slučaju tako funkcioniralo). Bojim se da u Kuriji ima puno ljudi (ne nužno kardinala, iako ni njih ne isključujem, ali svakako onih na visokim pozicijama ispod kardinala, koji su uložili desetljeća u svoje ambiciozne karijere i ne prezaju ni pred čime da se uzdignu još više ili sruše svoje protivnike).

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.