ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

I ministri su bili ljudska bića...

Vjerujem da naše čitatelje ne treba poticati na potpisivanje Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života, eventualno podsjetiti ih ako su to do sad zaboravili učiniti.

Dobro je vidjeti ovu vrlo vrijednu inicijativu te angažman oko zaštite života najmanjih među nama. Činjenica je kako naš trenutni ministar "zdravlja" smatra kako dijete prije prvoga plača nema nikakvo pravo na život, a iz njegovih riječi proizlazi da se dijete do tog trenutka može slobodno zamrznuti. Kako je izabrao takav način ubijanja djece trebalo bi pitati njega, možda je vođen rimskim običajima za koje on tvrdi da su spoznaje 21. stoljeća, ali su ustvari nešto stariji.
Ta djeca ne bi bila izravno ubijena, nego bi položena u glinenu posudu ili teglu bila ostavljena izvan kućnih vrata ili na cesti. U staroj grčkoj religiji ova je praksa skidala odgovornost s roditelja jer bi dijete umrlo od prirodnih uzroka, primjerice gladi, gušenja ili izloženosti vremenskim prilikama.



I za kraj, budući "nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima" izmolimo zajedno molitvu što je iza svake tradicionalne mise u sv. Martinu molimo:

Sveti Mihaele Arkanđele,
brani nas u boju;
protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon.
Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo:
Ti, vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge duhove zlobne,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božanskom jakošću u pakao strovali.
Amen.

Broj komentara: 11:

  1. Ove vlasti su valjda jedan red u hijerarhiji anđela, naravno palih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zapravo, imamo ovdje spomenuta dva reda anđela, vrhovništva (principatus, nom. mn. 4. dekl., insti kao i nom. jedn.; slično kao spiritus) i vlasti (dominationes). Gledano od najviših, serafa, vlasti su 6. zbor, a vrhovništva 7. E sad, kako je Sotona rangirao svoje anđele, to ne možemo znati. Uvjeren sam da im je pomiješao rangove da se glože i truju među sobom i da u kombinacija straha i želje za probitkom budu njegovi učinkovitiji sluge.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam blesav. Vlasti su dakako principates. Dominationes su gospodstva, 4. zbor.

      Izbriši
    2. A sad sam još blesaviji. Vlasti su potestates. Bolje da se primim nečega jednostavnijega.

      Izbriši
    3. Zar nije anđeoski stalež (položaj u hijerarhiji) dio njihove naravi? Pobunjeni kerubin je i dalje kerubin, samo je promijenio stranu. Isto valjda i za anđele koji pripadaju zboru Vrhovništva ili Vlasti. Tako sam barem ja shvatio.

      Također, Mihael je stvoren kao arkanđeo (skoro najniži u hijerarhiji), i ostao je arkanđeo bez obzira na to što je imenovan vrhovnim zapovijednikom svih anđeoskih četa - nije "promaknut" u kerubina ili serafa.

      Izbriši
  3. Nema pravednosti u državi koja nema pravog katoličkog vladara. Pogledajte samo kako se ponio princ u Lihtenštajnu, koji nam svima može biti za primjer i uzor.

    Ili primjer Gabriel Garcia Morena, vjernog katoličkog vladara koji je Ekvador doveo do prosperiteta o kakvom nisu mogli ni sanjati.

    Sveti Josipe, moli za nas!

    OdgovoriIzbriši
  4. Cristerosi u Meksiku,nesalomiva vojska koja je nadvladala masonsko luciferijanske trupe, katolički šoguni u Japanu koje nikako nisu uspijevali pobijediti. Pomogli su protestantski holandski topovi da unište neuništivu utvrdu katoličanstva.Mnoštvo katoličkih vladara svetaca. O tome se šuti, samo nam se pokazuju negativni primjeri. Crne legende, izmišljenje u protukatoličkim kuhinjama, prekrile su istinu.
    Unatoč svemu, Krist ostaje kralj,čak i republika.

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  5. Moram priznati da prvi put cujem za katolicke shogune u Japanu. Mozete li mi dati neki izvor gdje bih to mogao detaljnije prouciti? Posebno te bitke sa nizozemskim protestantima...

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Roman_Catholicism_in_Japan

      http://en.wikipedia.org/wiki/Kirishitan

      http://en.wikipedia.org/wiki/Dom_Justo_Takayama

      http://en.wikipedia.org/wiki/Omura_Sumitada

      http://en.wikipedia.org/wiki/Arima_Harunobu

      Nisu baš bili šoguni - budući je šogun bio vrhovni vojni zapovjednik i de facto japanski car, pa da je ikada ikoji šogun postao katolikom, Japan bi ubrzo postao katoličkom zemljom - nego daimjoi, dakle feudalni gospodari otprilike ravni barunima ili grofovima u europskom sustavu.

      Inače je - osim već spomenutih protestantskih sila - vrlo zanimljivo vidjeti kakvu je ulogu budističko svećenstvo igralo u istrebljenju katolicizma iz Japana. Toliko o divotama budizma, jelte.

      Izbriši
  6. Pardon, mislio sam na katoličke samuraje u Japanu. 1637.predvođeni mladim samurajem koji se zvao Amakusa Shiro, oko pedeset tisuća katolika je gotovo tri mjeseca u utvrdi Hara odolijevalo brojno nadmoćnijoj carskoj vojsci. Nitko nije preživio. Kazne za katolike su bile strašne: razapinjanja na križ,mučenje, lomače, bacanje u ledenu vodu i sve ostalo što istočnjačka surovost i nekrštene duše mogu izmisliti.
    Ta borba i gotovo nepobjedivost ostavila je do danas tragove u japanskoj historiografiji.
    Najprije, do progona katolika(otok Kyushu je gotovo cijeli bio "kirishitan"-kršćanski, posebice gradovi Hiroshima i Nagasaki)došlo je jer su europski protestanti uvjerili predstavnike dinastije Togukawa da je širenje katoličanstva opasno i da će oni širiti španjolske i portugalske interese i moć.
    Neki povjesničari tvrde da je utvrda pala tek nakon što je s holandskih(Holandija je dio Nizozemske)protestantskih brodova uslijedila topovska paljba po utvrdi.
    Katolici se redovito ispričavaju za sve istinite i manje istinite priče i "crne legende" o zlim i pokvarenim katolicima. Protestanti to nikada nisu ni pomislili i uvijek rovare protiv Katoličke Crkve.
    Bolje bi bilo da je Ivan Pavao II. oformio komisiju koja će proučiti mučeništvo japanskih, korejskoj, indijskih ili meskičkih katolika, nego što se ispričavao za sve i svašta, a da se najprije nije provjerilo koliko su uopće sve te "crne legende" istinite!

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.